Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 943 din 5 ÔÇô 11 mai 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

├Äntr-un sondaj publicat cu doar o lun─â ├«nainte de debutul r─âzboiului din Ucraina, cet─â╚Ťenii Republicii Moldova erau ├«ntreba╚Ťi care este cea mai bun─â metod─â pentru asigurarea securit─â╚Ťii ╚Ť─ârii. 47%au r─âspuns ferm c─â neutralitatea este solu╚Ťia corect─â. ├Än privin╚Ťa op╚Ťiunilor pentru blocuri economice, aproape 32% ar dori aderarea la fantomatica Uniune Eurasiatic─â ÔÇô un pact de liber-schimb fondat de Rusia, Belarus ╚Öi Kazahstan ca r─âspuns la existen╚Ťa Uniunii Europene. Sigur, o majoritate a moldovenilor prefer─â zilele astea aderarea la Uniunea European─â, ├«ns─â c├«t─â vreme Moldova se scald─â ├«n obi╚Önuitele ei neclarit─â╚Ťi putem presupune c─â majoritatea aceea e mai degrab─â conjuctural─â. ╚śi se poate schimba oric├«nd.

p2 sus chisinau wc jpg jpeg

Oricine are cuno╚Ötin╚Ťe, prieteni, rude la Chi╚Öin─âu poate depune m─ârturie zilele astea c─â ├«n r├«ndul popula╚Ťiei moldovene exist─â o team─â ├«ndrept─â╚Ťit─â legat─â de o posibil─â invazie ruseasc─â. S├«nt moldoveni care se g├«ndesc serios la plecare ÔÇô unii, mai pu╚Ťini, au f─âcut-o deja. Cei mai mul╚Ťi ├«ns─â  merg dup─â principiul cvasi-mioritic ÔÇ×ce-o fi o fiÔÇŁ. La asta contribuie hot─âr├«tor ╚Öi posibilitatea de a observa direct, zi de zi, ce ├«nseamn─â via╚Ťa ├«n bejenie ÔÇô raportat la popula╚Ťie, Moldova g─âzduie╚Öte cel mai mare num─âr de refugia╚Ťi dintre toate ╚Ť─ârile ├«n care ucrainenii ╚Öi-au c─âutat ad─âpost. Dac─â e s─â credem sondajele, dramele acelor oameni stau m─ârturie pentru moldoveanul de r├«nd mai mult asupra injusti╚Ťiei generale pe care via╚Ťa te oblig─â s─â o supor╚Ťi dec├«t asupra crimelor pe care Rusia le s─âv├«r╚Öe╚Öte ├«n Ucraina.

Cum ar reac╚Ťiona moldovenii ├«n cazul unei invazii? E greu de estimat. Situa╚Ťia ╚Ť─ârii de peste Prut nu poate fi comparat─â ├«n aproape nici un fel cu cea a Ucrainei. O armat─â aproape inexistent─â, o elit─â ambigu─â ╚Öi o economie permanent ├«n pragul colapsului nu s├«nt argumente pentru a proiecta o rezisten╚Ť─â serioas─â. Nu cred c─â ├«╚Öi face cineva iluzii.

╚śi, evident, elefantul transnistrean prive╚Öte t├«mp ╚Öi vag amenin╚Ť─âtor din mijlocul ├«nc─âperii.

├Än rela╚Ťia cu Transnistria, Guvernul moldovean pare s─â continue ├«n tradi╚Ťia tuturor guvernelor moldovene din ultimele zeci de ani. Acela╚Öi spectacol de lumini ╚Öi umbre, marcat de o codependen╚Ť─â obositoare ╚Öi f─âr─â ca vreuna dintre p─âr╚Ťi s─â fac─â gesturi bru╚Öte. R─âm├«n faptele ÔÇô unul dintre ele este recenta decizie a Guvernului PAS de a acorda licen╚Ťa de mediu necesar─â func╚Ťion─ârii uzinei metalurgice de la R├«bni╚Ťa. Uzina asta este principala surs─â de bani pentru Transnistria, contribu╚Ťia la bugetul regiunii ajung├«nd, dup─â unele estim─âri, la jum─âtate din total. Orice declara╚Ťii ╚Öi afirm─âri de principii s├«nt irelevante c├«nd s├«nt puse ├«n balan╚Ť─â cu decizia administrativ─â amintit─â mai sus.

Politic, conducerea de la Chi╚Öin─âu face eforturi supraomene╚Öti pentru a da asigur─âri c─â nu exist─â nici un pericol iminent. Nu neag─â riscurile, dar, ├«n numele stabilit─â╚Ťii, e obligat─â s─â ofere popula╚Ťiei m─âcar percep╚Ťia c─â Guvernul are totu╚Öi un oarecare control asupra situa╚Ťiei. Comportamentul Guvernului moldovean e prudent ╚Öi, ├«n bun─â m─âsur─â, corect at├«ta vreme c├«t premisa de la care pleac─â e conservarea f─âr─â mari schimb─âri a aranjamentului actual.

Alimentat─â cumva ╚Öi de articolele alarmiste din presa occidental─â (Hello, The Times!), s-a n─âscut ├«n Rom├ónia o dezbatere cu privire la ce ar trebui s─â fac─â Bucure╚Ötiul ├«n cazul ├«n care existen╚Ťa Moldovei ├«n forma actual─â ar fi pus─â sub semnul ├«ntreb─ârii. R─âspunsul simplu e c─â Bucure╚Ötiul trebuie s─â fac─â ceea ce face deja pentru Ucraina. S─â condamne ferm orice agresiune, s─â ofere sprijin refugia╚Ťilor, s─â se coordoneze cu partenerii occidentali pentru un r─âspuns unitar. Nimic mai mult. Sau, dac─â vre╚Ťi, date fiind leg─âturile istorice, poate ar fi cazul ca, de data asta, Guvernul s─â fie un pic mai prietenos cu oamenii care caut─â ad─âpost ├«n Rom├ónia. E greu s─â nu remarci nepl─âcerea cu care statul rom├ón se achit─â de obliga╚Ťiile pe care le are fa╚Ť─â de refugia╚Ťii ucraineni. Dar asta e o chestiune care ╚Ťine mai mult de nuan╚Ťele cinice ale politicii rom├óne╚Öti ╚Öi mai pu╚Ťin de contextul interna╚Ťional.

Exist─â aceast─â team─â nem─ârturisit─â foarte clar ├«n spa╚Ťiul public rom├ónesc c─â vom fi pu╚Öi ├«n situa╚Ťia de a ÔÇ×abandonaÔÇŁ din nou Moldova ru╚Öilor. Strategia, pe alocuri idioat─â, a Guvernului rom├ón de a nu comunica foarte clar principiile ╚Öi ac╚Ťiunile legate de desf─â╚Öur─ârile de evenimente de la est de noi permite ca astfel de nara╚Ťiuni nefolositoare ╚Öi creatoare de viitoare traume istorice s─â prind─â r─âd─âcini.

G├«ndul c─â ÔÇ×abandon─âmÔÇŁ Moldova e arogant ╚Öi pleac─â de la prezum╚Ťia gre╚Öit─â c─â Rom├ónia ╚Ötie mai bine dec├«t moldovenii ce direc╚Ťie trebuie s─â aib─â ╚Ťara lor. ╚śi spun asta pentru c─â orice probleme are Chi╚Öin─âul ├«n acest moment, ele nu pot fi desprinse de istoria de 30 de ani a deciziilor ╚Öi pozition─ârilor adoptate prin vot de poporul moldovean ╚Öi de Parlamentul s─âu. Riscurile la care este expus─â azi Moldova vin inclusiv din preferin╚Ťa cet─â╚Ťenilor acestei ╚Ť─âri pentru neutralitate. A pretinde c─â moldovenii sufer─â de un soi de stres post-traumatic ╚Öi nu s├«nt capabili s─â evalueze corect situa╚Ťia e, ├«nc─â o dat─â, arogant.

E nevoie, din p─âcate, din c├«nd ├«n c├«nd, s─â afirm─âm c─â la est de Prut exist─â o ╚Ťar─â independent─â, cu legi ╚Öi institu╚Ťii na╚Ťionale care au f─âcut de-a lungul timpului alegeri. Mai bune sau mai proaste. Consecin╚Ťele acestor alegeri nu s├«nt imputabile Rom├óniei.

Foto: wikimedia commons / Chișinău

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.