Nerecomandat minorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie – 6 octombrie 2021
Iconofobie jpeg

Să citim împreună, cu atenţie, următorul fragment: „Cioc, cioc. – Intră, drăguţă. – Bună ziua, bunicuţă. Uite, ţi-am adus nişte pîine şi lapte. – Mănîncă şi tu ceva, drăguţă. Ia nişte carne şi vin din cămară. Astfel fetiţa mîncă ce găsi; şi, pe cînd mînca, o pisicuţă îi zise: – Nenorocito! Mănînci carnea şi bei sîngele bunicii tale! Apoi lupul spuse: – Dezbracă-te şi treci în pat lîngă mine. – Unde să-mi pun şorţul? – Pune-l pe foc; n-o să mai ai nevoie de el. Pentru fiecare haină – pieptar, fustă, cămăşuţă şi ciorapi – fata punea aceeaşi întrebare şi de fiecare dată lupul răspundea: – Pune-le pe foc; n-o să mai ai nevoie de ele. Cînd se vîrî în pat, fata spuse: – Vai, bunicuţo! Ce mult păr ai! – Ca să-mi ţină de cald, drăguţo! – Vai, bunicuţo! Ce umeri mari ai! – Ca să duc lemnele de foc, drăguţo! – Vai, bunicuţo! Ce unghii mari ai! – Ca să mă scarpin mai bine, drăguţo! – Vai, bunicuţo! Ce dinţi mari ai! – Ca să te mănînc pe tine, drăguţo! Şi o mîncă”. Probabil că fiecare dintre dumneavoastră a recunoscut celebrul basm european Scufiţa Roşie. Însă, totodată, sînt convins, mulţi bănuiţi că este vorba despre vreo prelucrare modernă a poveştii – eventual, o parodie pentru adulţi –, întrucît anumite detalii vi se par exotice şi chiar nepotrivite, în raport cu varianta pe care o ştiţi deja din culegerile Fraţilor Grimm, ale lui Charles Perrault sau ale Mariei-Catherine d’Aulnoy. Bunăoară, episodul de canibalism, pe parcursul căruia Scufiţa Roşie mănîncă din carnea şi bea din sîngele bunicii, ambele puse la rece grijuliu, spre păstrare, de către lup, v-a produs fiori de gheaţă. Ca să nu mai amintim scena de veritabil strip-tease forestier, cînd fata rămîne goală puşcă în faţa lupului, înainte de a se strecura conştiincioasă în pat. Ei bine, nu! Paragraful pe care l-aţi parcurs aparţine, de fapt, primelor variante ale basmului. După faimosul antropolog american Robert Darnton (din cartea căruia – Marele masacru al pisicii – am extras de altfel citatul), în acest mod se spunea la gura sobei – măcar în veacul al XVIII-lea în Franţa şi în alte culturi europene – Scufiţa Roşie.

Povestea în discuţie – ce urma să-i „pună pe orbită”, așa-zicînd, pe Fraţii Grimm (ei au fost primii „cenzori” ai basmului, periindu-l de amănuntele „picante”) – nu constituie o excepţie. Întregul folclor european – conform observaţiilor autorizate ale aceluiaşi Darnton – pare bîntuit de o sexualitate frustă, violentă, colorată sangvinar şi canibalic, utilă mai curînd psihanaliştilor decît educatorilor (Erich Fromm a şi dat o interpretare relevantă Scufiţei Roşii: eliminarea fizică a bunicii – care, simbolic, se substituie mamei – permite tinerei Scufiţe să-şi îndeplinească aspiraţia oedipală şi să ajungă în pat cu tatăl ei, sublimat prin figura lupului păros). Motanul încălţat, Barbă-Albastră, Poveştile cu zîne, Hänsel şi Gretel, Cei trei cîini, Mama m-a tăiat, iar tata m-a mîncat abundă în scene de o cruzime şi o iraţionalitate imposibil de cuprins în registrul reprezentărilor omului modern. Ni se prezintă bunici şi chiar părinţi care-şi mănîncă nepoţii şi, respectiv, copiii, soţi care-şi execută soţiile, atîrnîndu-le apoi cadavrele într-o cameră obscură, Feţi-Frumoşi care violează prinţese, taţi care doresc să se căsătorească cu propriile fiice, zmei care îşi decapitează fiii şi, în sfîrşit,cu miri care-şi mănîncă (!) miresele în patul nupţial. Vorba lui Darnton însuşi, „o lume plină de brutalitate pură şi crudă”, care se extinde – din punct de vedere cultural – la nivelul întregii Europe. Să nu-l uităm pe Tom Degeţel (din tradiţia engleză) care – după zecile de acte de bravură – moare ucis, cumplit de meschin, de un păianjen! Ori pe Croitoraşul cel Viteaz (din tradiţia germană) care, deşi pozitiv în interiorul construcţiei epice, rămîne, în infrastructura lui morală, un individ ipocrit şi uşor pervers. Nu pot să nu precizez, de asemenea, contribuţiile româneşti la această galerie teratologic-folclorică a bătrînului continent. Masacrul iezilor caprei, asasinatul sîngeros al soacrei de către nurori, uciderea găinii în bătaie de către baba hapsînă şi sfîrtecarea din final a fetei leneşe şi urîte sînt doar cîteva exemple. Violenţa este modus vivendi într-un univers imemorial, ale cărui coordonate spirituale ne sînt, în esenţă, străine. Folosind tehnicile antropologiei culturale, Darnton oferă o explicaţie pentru o atare – din perspectiva noastră, desigur – anomalie. Indivizii Europei tradiţionale existau într-o lume instabilă, în care brutalitatea şi ocultarea subită din sistem erau, cu adevărat, episoade din rutina vieții. Oamenii respectivi nu aveau nevoie de tabuuri pentru a vorbi despre astfel de realităţi (barbare) în ficţiunile lor aparent parabolice.

Individul postindustrial, cu telefonul în mîna dreaptă și laptop-ul în cea stîngă, se umple azi de oroare cînd aude, vai, cîte un cuvințel benign, interzis feroce de regulile corectitudinii politice...

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.
amabasada romaniei chisinau
Alegeri prezidențiale 2024. Unde pot vota moldovenii cu cetățenie română
Moldovenii cu cetățenie română își vor putea exercita dreptul electoral în cadrul a 59 de secții de votare, care vor fi deschise timp de trei zile, adică în perioada 22-24 noiembrie.
banner viorel lis png
Viorel Lis, internat de 2 săptămâni în spital. Cât de gravă este situația fostului edil al Capitalei
Vești neplăcute legate de starea de sănătate a lui Viorel sunt făcute de soția sa, Oana Lis. Fostul edil al Capitalei se află internat, pe patul de spital, de mai bine de două săptămâni. Informațiile complete le aflați din rândurile de mai jos.
Vulturii s au impus in Norvegia FOTO Federatia Romana de Baschet jpg
Naţionala masculină de baschet a României a câştigat în Norvegia, în precalificările CM 2027
Naţionala masculină de baschet a României a învins formaţia Norvegiei cu scorul de 75-62 (26-20, 17-18, 12-12, 20-12), joi seara, la Oslo, într-un meci din Grupa B a precalificărilor pentru Cupa Mondială FIBA din 2027.
botosani jpg
Campioana FCSB, pusă cu botul pe labe în Botoșani
FC Botoşani a obţinut joi seară o victorie dramatică în faţa campioanei FCSB, cu scorul de 1-0 (0-0), joi seara, pe teren propriu, într-un meci restant din etapa a 4-a a Superligii de fotbal.
image png
Ce spun preoții despre copiii pierduți în timpul sarcinii: de ce nu e bine ca părinții să lor să le pună nume
Unul dintre cele mai tragice evenimente din viața unui copil îl reprezintă pierderea unui copil. Indiferent dacă această tragedie se întâmplă în timpul sarcinii sau după, cert este că durerea este nemăsurabilă indiferent de moment. Legat de bebelușii care au murit în timpul sarcinii, preoții recoman
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
Prințul Harry s-a tatuat! Videoclipul cu Ducele de Sussex a devenit viral pe rețelele de socializare
Prințul Harry, în vârstă de 40 de ani, l-a lăsat pe Jelly Roll, în vârstă de 39 de ani, să îl tatueze pe gât. Imaginile au fost publicate chiar pe rețelele de socializare și au devenit rapid virale. Filmulețul dezvăluie că superstarul muzicii country va fi titularul ceremoniei de închidere a viitoar
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
Un designer oferă zece rochii de mireasă gratis! Va fi „bătaie” la cel mai mare târg de nunți, din Cluj
Mâine, începând cu ora 10.00, la cel mai tare eveniment de nunți din țară care se va desfășura la Cluj, un designer oferă în mod gratuit zece rochii de mireasă celor care vor ajunge la eveniment. Astfel, viitoarele domnișoare care urmează să aibă nunta, sunt așteptate la Wonder Events Fair (WEF).