Nepoţilor mei, cu drag

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
O cruce mică la piept şi o cruce imensă n spate jpeg

Mă pregătesc să mă urc în avion. Lîngă mine, un turist filmează îmbarcarea cu o cameră video, înălţată două palme deasupra capului. În rîndul format dinaintea ghişeului, el se mişcă şovăielnic, dar ferm în aviditatea lui de a înregistra totul. Mersul său lent e orbecăire de orb, bîjbîiala cuiva care nu mai are ochi în cap. Ochii din cap i-au sărit în camera video, ochi sony, ochi digitali. Prin ei, omul meu înregistrează cu acurateţe intrarea în avion şi, apoi, debarcarea, ca să le trăiască mai temeinic şi ca să aibă imagini magice de lăsat moştenire nepoţilor.

Scena asta (pe care aţi văzut-o cu siguranţă în repetate rînduri în viaţa reală sau în filmul „Îmbarcarea şi debarcarea secolului“, în vogă pe Facebook) îmi aminteşte brusc de două recente experienţe. Prima, ca spectator într-un concert la Stanbul (sau, ca să fiu cinstit, mai degrabă ca bodyguard). Pe scenă, Lana del Rey, noua madonă a adolescenţilor, vie, în carne şi oase. Prin urmare, numai bună de imortalizat, de făcut din ea chip cioplit în pixeli, tras la xeroxul telefoanelor abile, mobile şi mobilate cu cămăruţe video. O maree de telefoane luminoase, plutind pe post de făclii peste marea de puştani ce veniseră să ia lumină. Tineri care jubilau şi filmau secvenţe magice, imagini şi poze de trăit intens şi de lăsat moştenire nepoţilor.

A doua experienţă, tot ca spectator, martor discret al unei cine romantice. El cu Ea, Ea cu El. Ei, între patru oblici ochi. El, cu un aparat foto atîrnat de laţul din jurul gîtului. Ea, cu un aparat foto, atîrnat de laţul din jurul gîtului. El, fotografiind întruna copaci, păsări şi stele. Ea, fotografiind întruna stele, păsări şi copaci. Nici un cuvînt şi nici o şoaptă din nici o tabără, linişte de mormînt. Ospătarul aduce aperitivele. Ele sînt halite imediat de teleobiectivele înfometate de imagini cu prăjeli de stele Michelin. Apare apoi felul principal. Teleobiectivele se apucă iarăşi de molfăit şi, de la masa romantică, nu se aud decît plescăiturile-canon ale clicurilor nesătule. Nici un cuvînt din nici o direcţie, silenzio stampa, respect pentru canoane. În final, după ce a fost scanat din toate unghiurile şi desertul, cînd mă aşteptam, în fine, să aud şi eu, babă curioasă, oarecare şuşoteli drăgăstoase, cuplul romantic a trecut la digestiv: ea, savurîndu-şi în linişte propriul slideshow, el, savurîndu-şi în linişte propriul slideshow. Şi, după acest îndelung şi romantic preludiu digital, a urmat o îndelungă şi romantică acuplare digitală: iubitul, transferîndu-i iubitei propriul aparat, cu tot cu laţ, ca să i se scurgă şi ei ochii; iubita, transferîndu-i iubitului, propriul aparat, cu tot cu laţ, ca să i se scurgă şi lui ochii. Fotografii romantice şi secvenţe magice, imagini de trăit copios şi de lăsat moştenire nepoţilor.

Nu, nu am vreun motiv imperativ şi nu sînt mînat de vreo urgentă raţiune de ordine publică pentru a evoca autenticele povestioare de mai sus. Dacă vi se par prozaice, vă cer scuze şi clemenţă. Le-am amintit doar pentru a-mi exprima o candid-naivă mirare şi o retoric-amară întrebare.

Semnul de candidă şi naivă mirare!

Nici turistul din avion, nici adolescenţii de la concert şi nici romanticii cu ochi oblici şi gîturi în laţuri nu au trăit, în mod nemijlocit, direct, experienţele pe care urmau să le guste sau să le confrunte, după caz. Ei au apelat la un samsar, un intermediar al contactului lor cu realitatea: aparatul, mecanismul, drăcia tehnică, gadget-ul ca senzor şi depozitar de emoţii. Un împuternicit care scuteşte realitatea de disconfortul de a ni se oferi nefardată şi care ne ocroteşte, şi pe noi, în nisipul aseptic în care ne băgăm capul nostru de struţi. Graţie apelului la acest mandatar, experienţa concepută a fi trăită în direct este sacrificată în favoarea senzaţiei că, imortalizată, ea chiar trăieşte o eternitate: evenimentul live, transformat în eveniment eternal. Gata, ne-am găsit alinarea, emoţiile noastre trebuie conservate în fişiere şi foldere, bănci de afective celule stem, bune pentru a ne revitaliza propria nemurire în faţa nepoţilor noştri.

Emoticonul de retorică şi amară întrebare?

Tehnica evoluează cu viteză de lumină. Viaţa noastră cotidiană este hidratată de perfuzii conectate la lumea digitală. Încotro ne îndreptăm şi unde vom ajunge? Pînă unde ne vom digitaliza? Care-s limitele? Cît de departe vom migra spre lumea virtuală, viaţa de rezervă, e-love, e-life? Cît de ultra-mega-super-publică va ajunge fărîmitura privată din viaţa noastră? Cînd vor lua inteligenţa artificială locul gîndirii umane, e-gold – locul aurului, bitcoinii – locul banilor şi facebook-ul – locul book-ului? Cît de secundară va rămîne existenţa noastră digital-paralelă? Cînd o va detrona pe cea principală? Dar, mai presus de toate, curiozitate supremă, cît vor fi de fericiţi şi interesaţi nepoţii noştri de savuroasele şi magicele imagini ale îmbarcării noastre într-un avion? 

5 octombrie 2013

Florentin Ţucă este managing partner la casa de avocatură Ţucă, Zbîrcea & Asociaţii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

apa india jpg
Război între două state nucleare. India închide robinetul. Apa nu va mai curge spre Pakistan. Premierul Modi anunță suspendarea tratatului vechi de peste șase decenii
Premierul indian Narendra Modi a declarat marți că apele Indiei vor servi de acum „doar intereselor Indiei”. Fără a menționa explicit Pakistanul, mesajul liderului de la New Delhi este limpede: India va opri scurgerea apei peste granițele internaționale.
image png
George Simion se laudă că a fost felicitat de Georgia Meloni, premierul Italiei. Un apropiat al acesteia neagă
În interviul de la Digi24, George Simion a spus că a primit un mesaj de felicitare de la Georgia Meloni, după scorul obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Nicușor Dan are nevoie de o lovitură de imagine, potrivit unui economist: „liderii PSD de la vârf îl urăsc de moarte, nu au nicio străbatere să nu meargă la vot”
Un cunoscut economist din România susține că lovitura de imagine pe care trebuie să o aplice candidatul independent Nicușor Dan este afișarea lângă Ilie Bolojan și desemnarea acestuia premier, dacă va câștiga alegerile prezidențiale.
Fundal Windows XP jpg
Cum arată azi priveliștea cea mai vizualizată din lume. „Îmi doream să fiu acolo... acum arată trist”
O pagină de Instagram a publicat o imagine cu celebra priveliște ce se regăsea pe fiecare calculator cu Windows XP. Cu toate acestea, internauții s-au arătat dezamăgiți de felul în care dealul arată în 2025.
Lacul Rosu  Sursa Parcul National Cheile Bicazului jpg
Secretul întunecat al unei stațiuni din România care este magnet pentru turiști. Blesteme, dispariții și fenomene inexplicabile
În inima Carpaților Orientali, acolo unde pădurile par să șoptească legende uitate și munții își păstrează tainele, se află unul dintre cele mai misterioase locuri din România: stațiunea Lacu Roșu.
Leonard si Monica Doroftei, foto Instagram jpg
Cel mai greu moment din căsnicia lui Leonard și Monica Doroftei. Fostul campion a recunoscut: „A fost un înger pentru mine”
Leonard Doroftei, fost campion mondial la box, și soția sa, Monica, formează unul dintre cele mai longevive și admirate cupluri din showbiz-ul romanesc. De peste trei decenii au rămas uniți, deși au trecut prin momente dificile, cel mai greu fiind chiar la începutul relației.
aspergillus fungus scanning electron microscopy 600nw 2558068481 webp
O ciupercă ucigașă, asemănătoare celei din filmul „The Last of Us”, amenință omenirea: „Realitatea este deja destul de înfricoșătoare”
Un tip de ciupercă care crește „uimitor de repede” și poate fi fatală pentru oameni riscă să se răspândească. Conform unei noi cercetări, temperaturile globale în creștere pot crește mediile în care ciuperca Aspergillus prosperă.
image png
Serul negru, făcut în casă, care stopează creșterea părului alb. Vei avea o podoabă capilară lungă, deasă și strălucitoare
Într-o lume plină de produse cosmetice scumpe și promisiuni de frumusețe de unică folosință, soluțiile naturale devin tot mai atractive
image png
O nava spațială eșuată, trimisă spre Venus în perioada sovietică, se va prăbuși în câteva zile pe Pământ
O navă spațială eșuată din era sovietică, care a rămas prinsă din greșeală pe orbita Pământului în urmă cu mai bine de 50 de ani, ar urma să se prăbușească din nou pe planetă în câteva zile, potrivit experților spațiali.