Ne consultă Europa!

Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Erasmus Doi jpeg

Zici că, gata, vin sărbătorile şi toată lumea pleacă spre „ţara pe care o cunoaşte cel mai bine“ (expresie de jargon bruxellez, indicînd ţara de origine a unui angajat al Comisiei) pentru a petrece împreună cu familia, în mediu naţional. Cînd colo, te uiţi pe lista consultărilor publice ale Comisiei şi îţi dai seama că şi în timpul vacanţei de iarnă ei, acolo, lucrează. Ei te consultă în permanenţă.

Deschid pagina frumos intitulată „Vocea ta“ şi citesc ce îşi mai doreşte Comisia Europeană să afle de la mine. Aşadar, consultările publice! Prima este despre politicile umanitare, a doua se referă la protecţia intelectuală a cercetării. Slabe şanse să găsim păreri româneşti.

A treia consultare din listă ne priveşte, însă, tare de tot. Ea se cheamă aşa: „Opţiuni pentru reviziuirea strategiei tematice a Uniunii Europene privind poluarea aerului şi politicile conexe“. Scuzaţi expresia! Eu de aici înţeleg că e vorba despre mediul înconjurător şi poluarea aerului. Carevasăzică, vine o revizuire. Avînd în vedere că Europa se vede pe sine ca pe un campion al protecţiei mediului (prin comparaţie cu lacomii de americani şi cu inconştienţii de chinezi), bănuiesc că direcţia propusă este întru înăsprirea normelor de poluare. Încerc să enumăr acum românii care ar trebui să fie interesaţi de subiect. În primul rînd, experţii şi funcţionarii publici, de la nivel local sau central. Oamenii din primării şi ministere. Ei trebuie să ştie care ar fi nevoile locale sau naţionale, pînă unde se poate admite strîngerea şurubului, fără a se ajunge la daune financiare ireversibile. Apoi, evident, activiştii din organizaţiile de mediu. De ei nu-mi fac griji. Sînt bine organizaţi, vocali, informaţi. Cred că au şi trimis păreri şi opinii, susţinînd (bineînţeles) că orice formă de transport public care arde benzină sau motorină ar trebui interzisă pe veci, iar zborul cu avionul ar fi bine să fie taxat la sînge. Evident, alţi români direct interesaţi sînt industriaşii mari şi mici sau organizaţiile lor de tip cameră de comerţ: producătorii de automobile, liniile aeriene, firmele de transport, industria energetică, mineritul, siderurgia. Toţi lucrătorii şi patronii din domeniile astea vor fi afectaţi de viitorul set de politici. În consecinţă, mă aştept ca şi sindicatele de ramură să formuleze opinii. Cam cîţi români să fie, în total, în amintitele categorii? Zic şi eu, la întîmplare: direct – cam un milion. Indirect (adunînd comercianţii şi băncile, de exemplu) – cam încă un milion. Altfel spus, aproximativ două milioane de români au un interes personal ca să citească (măcar) setul de propuneri supuse consultării. Cam cîte opinii româneşti credeţi că vor fi postate pînă la finele consultării (jumătatea lui martie, la anul)? Pariez că maximum o sută... Apoi, peste vreo cinci-şase ani, cînd setul de politici care se coace acum va intra în vigoare, cine va urla ca din gură de şarpe cum că Europa îi bagă în faliment şi că „cremenalul de guvern“ nu-i apără? Păi, restul...

De ce oi fi eu atît de pesimist? Pentru că am un precedent pe care îl cunosc relativ bine: consultarea publică organizată de comisarul Dacian Cioloş cu privire la propunerea sa de revizuire a politicii agricole comune. Unul dintre puncte prevedea plafonarea la un maxim admis pentru subvenţiile directe la hectar. Din 5454 de opinii şi propuneri, ghiciţi cîte au fost româneşti? Fix 54. În condiţiile în care România scoate grosul producţiei sale alimentare de pe suprafeţe mari şi foarte mari, plafonarea subvenţiei înseamnă pierderi de milioane de euro, anual, pentru fiecare dintre marii noştri latifundiari. Nici că le păsa. De îndată ce i-am întrebat (ca ziarişti) de ce nu au reacţionat la chemarea pentru spus părerea, aproape toţi au răspuns: „Păi, guvernul ce face? Să ne apere interesele, că de-aia plătim impozite“. Nici nu le trecea prin cap că, la Bruxelles, există un mecanism destul de bine pus la punct, construit cu un singur scop: să le asculte şi să le noteze opiniile.

Şi uite aşa îmi trece prin gînd că deficitul de democraţie de care tot acuzăm Comisia s-ar putea să fie în capul nostru, nu în capul lor.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.