Năuceală

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

În Anglia, Suedia și Germania s-au luat la bătaie. Ăia contra refugiaților s-au păruit cu ăia care vor să îi primească. Nu-i înțeleg. Nu am avut niciodată opinii politice atît de ferme încît să mă iau la bătaie cu un conațional. 1989 nu se pune, din două motive. În primul rînd, pentru că eu nu am dat, au dat doar ei (că erau în uniforme). Apoi, pentru că, de fapt, am luat-o la goană, să scap de bătaie. Nici nu mi-a trecut prin cap să dau și eu.

Grecii sînt de vină! Ei i-au lăsat pe refugiați să intre în Schengen și ignoră acordul de la Dublin privind întoarcerea la locul de primă admisie. Ei nu sînt în stare să își apere frontierele! Asta e părerea unor miniștri europeni ai Internelor, cum ar fi cel austriac. M-am uitat și eu pe o hartă. Știam cît de cît cum arată Europa, de prin liceu. M-am mai uitat o dată, poate uitasem. Mi s-a confirmat: Austria e în mijocul mijlocului Europei, avînd frontiere splendid de sigure, în plină Uniune Europeană (cu voia dumneavoastră, la frontiere UE sigure, trec și Elveția). Bănuiesc că polițiștii lor de frontieră, vameșii și grănicerii moțăie de ani buni, au fost restructurați, li s-a schimbat job-ul la cerere, din cauza plictiselii, mai ales de cînd cu acordul Schengen. E normal să se supere pe greci că nu sînt în stare să își apere frontierele de pe cîteva zeci de insulițe, unele dintre ele aflate la 20-30 de minute distanță de navigat cu barca de cauciuc, din Turcia.

E drept, grecii sînt încăpățînați: nu au băgat în seamă sugestia belgienilor. Cum că să îi arunce înapoi în mare pe „ile­gali“. Iar nu pricep nimic. Tocmai belgienii vorbesc? Ei, care au pe teritoriul lor acel Molenbeek, cartier al Bruxelles-ului, aflat la cîteva stații de metrou de instituțiile europene și declarat drept capitală neoficială a teroriștilor născuți în Europa? Ei, care au permis acordarea de drept de rezidență unor mii de imigranți, doar pentru ca un primar să cîștige voturi, fără nici o politică decentă de integrare socială?

La fel de puțin înțeleg și supărarea sătmărenilor care s-au apucat să semneze petiții împotriva refugiaților, preventiv, cu mult înainte să ajungă picior de sirian în județ. Atît este de mare sincronismul românului cu Marile Probleme Europene! Pot pricepe grija pentru siguranța fetelor din zonă, după ce ai văzut la televizor (căci cablu și satelit e în fieștece colț de țară) ce s-a în­tîm­plat la Köln, de Revelion. Într-un fel, pot înțelege deruta nordicilor noștri. Ei (ca și mine) habar nu au care este poziția țării în care trăiesc față de dilema europeană a momentului. Românii sînt lăsați liberi pe pajiștea tuturor posibilităților, să pască în voie, ce doresc sau ce le oferă televiziunile de știri.

Danezii sînt altă enigmă. Primesc oameni aflați la nevoie, dar le confiscă ceea ce le mai poate micșora nevoia. Pricep că politicile sociale sînt scumpe în țara aia. Dar nu înțeleg de unde le-a apărut bănuiala că refugiatul din Palmira trece Mediterana într-o bărcuță de cauciuc, ajunge în Grecia, apoi merge pe jos prin Balcani, îndură foamea și frigul mii de kilometri doar pentru a frauda sistemul de protecție socială din Danemarca. E drept, unii dintre ei au cîte ceva la teșcherea. Au apucat să vîndă ce mai aveau pe-acasă și poate că, după ce au plătit călăuzele din Turcia, Grecia, Slovenia, Ungaria, Austria, le-au mai rămas să dosească la chimir vreo zece mii de dolari. Să fie, pentru zile negre. Sau să deschidă un chioșc, o şaormărie, un aprozar. Să aibă din ce trăi, pe termen mediu. Confiscarea bunurilor refugiaților, drept ipotecă pe asistența socială oferită, îmi pare o meschinărie nedemnă de o țară care se consideră bogată, tolerantă, morală. Nu-i înțeleg.

Cu atît mai puțin pot pricepe propunerea unui comisar european care dorește ca UE să introducă o taxă universală (comună în statele membre) pe benzină și motorină, ca sursă de finanțare pentru ajutorarea refugiaților. Există vreo cale mai sigură pentru a inflama antipatia mocnindă a europenilor față de arabi decît asta?

Sînt năuc, dar am scuze. Sînt european, deh!

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
De ce nu se poate supăra Elena Lasconi pe Marcel Ciolacu: „Are fața aia de ursuleț Cocolino”
Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a explicat de ce nu se poate supăra pe Marcel Ciolacu, deși îl acuză de impostură.
adunare liceu jpg
Ce carieră și-ar putea alege elevii care urmează un liceu cu profil Uman
Inspectoratele județene au elaborat o broșură de admitere dedicată elevilor de clasa a VIII-a, care să îi ajute în deciderea viitoarei lor cariere.
boy 6680407 1280 jpg
Motivul pentru care copiii se confruntă tot mai des cu tulburări de alimentație. Psihologii trag un semnal de alarmă: „Vor să semene cât mai mult cu...”
Un psihoterapeut trage un semnal de alarmă asupra tulburărilor de alimentație cu care se confruntă tot mai des copiii care petrec mult timp pe internet.
Sindromul ochiului uscat o consecință a stilului modern de viață Colaj optometrists org
Nu doar ecranele usucă ochii. Cauzele surprinzătoare și cele mai eficiente soluții pentru boala care afectează milioane de oameni
Ochii uscați sunt o problemă din ce în ce mai frecventă, afectând milioane de oameni la nivel global. Această afecțiune, cunoscută sub numele de sindromul ochiului uscat, apare atunci când producția de lacrimi nu este suficientă sau când compoziția acestora este dezechilibrată.
farulcupa jpg
Farul se salvează în Cupa României, după dezastrul din campionat. Hagi a calificat echipa în semifinale
Farul Constanța s-a calificat azi în semifinalele Cupei României la fotbal.
5cc92556 1c88 4174 a278 12e88077937b jpg
Wizz Air și-a prezentat noul avion în noua casă, Aeroportul Băneasa. Planurile companiei pe 2025
Aeroportul Băneasa revine la gloria de odinioară și o nouă dovadă o reprezintă anunțurile făcute marți de compania aeriană Wizz Air. Aceasta a ales să deschidă o a doua bază în București, chiar pe Băneasa, oferind opţiuni de călătorie din Capitală către şapte destinaţii.
Abydos, Egipt, Shutterstock jpg
O nouă descoperire în Egipt! S-a găsit mormântul unui faraon, vechi de aproximativ 3.600 de ani: „Ar putea fi vorba de unul dintre…”
Arheologii au găsit mormântul unui faraon, al cărui nume este, deocamdată, necunoscut, într-un oraș din Egipt. Mormântul datează de aproximativ 3.600 de ani.
oua freepik jpg
Cum alegi cele mai bune ouă din magazin! La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
Fratii Tate avion jpg
Fraţii Tate, cu avionul privat în Dubai. Cum arată aeronava de lux
Fraţii Andrew şi Tristan Tate nu au stat mult prin România. Cei doi milionari britanici profită din plin de dreptul lor de a călători fără restricţii, aşa că acum au pornit-o spre Dubai.