Năuceală

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

În Anglia, Suedia și Germania s-au luat la bătaie. Ăia contra refugiaților s-au păruit cu ăia care vor să îi primească. Nu-i înțeleg. Nu am avut niciodată opinii politice atît de ferme încît să mă iau la bătaie cu un conațional. 1989 nu se pune, din două motive. În primul rînd, pentru că eu nu am dat, au dat doar ei (că erau în uniforme). Apoi, pentru că, de fapt, am luat-o la goană, să scap de bătaie. Nici nu mi-a trecut prin cap să dau și eu.

Grecii sînt de vină! Ei i-au lăsat pe refugiați să intre în Schengen și ignoră acordul de la Dublin privind întoarcerea la locul de primă admisie. Ei nu sînt în stare să își apere frontierele! Asta e părerea unor miniștri europeni ai Internelor, cum ar fi cel austriac. M-am uitat și eu pe o hartă. Știam cît de cît cum arată Europa, de prin liceu. M-am mai uitat o dată, poate uitasem. Mi s-a confirmat: Austria e în mijocul mijlocului Europei, avînd frontiere splendid de sigure, în plină Uniune Europeană (cu voia dumneavoastră, la frontiere UE sigure, trec și Elveția). Bănuiesc că polițiștii lor de frontieră, vameșii și grănicerii moțăie de ani buni, au fost restructurați, li s-a schimbat job-ul la cerere, din cauza plictiselii, mai ales de cînd cu acordul Schengen. E normal să se supere pe greci că nu sînt în stare să își apere frontierele de pe cîteva zeci de insulițe, unele dintre ele aflate la 20-30 de minute distanță de navigat cu barca de cauciuc, din Turcia.

E drept, grecii sînt încăpățînați: nu au băgat în seamă sugestia belgienilor. Cum că să îi arunce înapoi în mare pe „ile­gali“. Iar nu pricep nimic. Tocmai belgienii vorbesc? Ei, care au pe teritoriul lor acel Molenbeek, cartier al Bruxelles-ului, aflat la cîteva stații de metrou de instituțiile europene și declarat drept capitală neoficială a teroriștilor născuți în Europa? Ei, care au permis acordarea de drept de rezidență unor mii de imigranți, doar pentru ca un primar să cîștige voturi, fără nici o politică decentă de integrare socială?

La fel de puțin înțeleg și supărarea sătmărenilor care s-au apucat să semneze petiții împotriva refugiaților, preventiv, cu mult înainte să ajungă picior de sirian în județ. Atît este de mare sincronismul românului cu Marile Probleme Europene! Pot pricepe grija pentru siguranța fetelor din zonă, după ce ai văzut la televizor (căci cablu și satelit e în fieștece colț de țară) ce s-a în­tîm­plat la Köln, de Revelion. Într-un fel, pot înțelege deruta nordicilor noștri. Ei (ca și mine) habar nu au care este poziția țării în care trăiesc față de dilema europeană a momentului. Românii sînt lăsați liberi pe pajiștea tuturor posibilităților, să pască în voie, ce doresc sau ce le oferă televiziunile de știri.

Danezii sînt altă enigmă. Primesc oameni aflați la nevoie, dar le confiscă ceea ce le mai poate micșora nevoia. Pricep că politicile sociale sînt scumpe în țara aia. Dar nu înțeleg de unde le-a apărut bănuiala că refugiatul din Palmira trece Mediterana într-o bărcuță de cauciuc, ajunge în Grecia, apoi merge pe jos prin Balcani, îndură foamea și frigul mii de kilometri doar pentru a frauda sistemul de protecție socială din Danemarca. E drept, unii dintre ei au cîte ceva la teșcherea. Au apucat să vîndă ce mai aveau pe-acasă și poate că, după ce au plătit călăuzele din Turcia, Grecia, Slovenia, Ungaria, Austria, le-au mai rămas să dosească la chimir vreo zece mii de dolari. Să fie, pentru zile negre. Sau să deschidă un chioșc, o şaormărie, un aprozar. Să aibă din ce trăi, pe termen mediu. Confiscarea bunurilor refugiaților, drept ipotecă pe asistența socială oferită, îmi pare o meschinărie nedemnă de o țară care se consideră bogată, tolerantă, morală. Nu-i înțeleg.

Cu atît mai puțin pot pricepe propunerea unui comisar european care dorește ca UE să introducă o taxă universală (comună în statele membre) pe benzină și motorină, ca sursă de finanțare pentru ajutorarea refugiaților. Există vreo cale mai sigură pentru a inflama antipatia mocnindă a europenilor față de arabi decît asta?

Sînt năuc, dar am scuze. Sînt european, deh!

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Pedofilul care a înscenat o nuntă la Disneyland cu o fetiță de nouă ani are un trecut infracțional bogat cu fete minore
Un infractor sexual a organizat filmări false și înmormântări cu fete minore în Marea Britanie, potrivit declarațiilor din instanță.
S 400 Triumf   expoziție Moscova FOTO Shutterstock jpg
Momentul în care Ucraina lovește un drone un sistem de apărare antiaeriană S-400 „Triumf”
Serviciul ucrainean de informații militare a anunțat o nouă operațiune de succes în Crimeea ocupată care a vizat un sistem de apărare antiaeriană
Rogobete  FOTO captura FB png
Ministrul Sănătății, pe șantierul Centrului de arși de la Spitalul Grigore Alexandrescu: „Acest proiect are o întârziere de un an”
Proiectul Centrului de arși de la Spitalul de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu are o întârziere de un an, a declarat sâmbătă, 28 iunie, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.
image png
O conspiraționistă britanică, acuzată de propriii copii de moartea fiicei sale. A ales medicina alternativă în locul chimioterapiei
Paloma, în vârstă de 23 de ani, a murit de cancer în Regatul Unit, după ce a refuzat chimioterapia, iar fraţii ei dau vina pe mama lor, o cunoscută conspiraţionistă devenită influencer pe reţelele sociale.
durere gat raguseala jpg
Cancerele de cap şi de gât au aceste simptome
Cancerul de cap și gât este al șaselea cel mai frecvent tip de cancer la nivel global. În România sunt raportate anual peste 6.650 de cazuri noi și peste 3.500 de decese. Peste 75% dintre cazuri sunt legate de consumul de alcool și tutun.
Lauren Sanchez si Jeff Bezos s au casatorit, foto Instagram jpg
Jeff Bezos şi Lauren Sánchez s-au căsătorit. Singurele imagini pe care mireasa le-a publicat din cea mai fericită zi a vieții ei: „Nu e doar o rochie, ci o poezie”
Jeff Bezos (61 de ani) și Lauren Sánchez (55 de ani) au spus „DA” vineri, 27 iunie 2025, în cadrul unei ceremonii exclusiviste desfășurate în Italia. Mireasa a strălucit într-o rochie unică, superbă, care i-a reflectat cea mai frumoasă zi din viața ei!
  Dinu Maxer și Magdalena Chihaia au stabilit să facă nuntă în 2025
Magdalena Chihaia și Dinu Maxer vor deveni părinți? Ce relație are actrița cu cei doi copii ai soțului său: „Mamele vitrege sunt rele”
La doar o lună de la căsătorie, Magdalena Chihaia și Dinu Maxer privesc cu entuziasm către viitor și își doresc să își întemeieze o familie. Cei doi au vorbit deschis despre ideea de a deveni părinți, mărturisind că nu exclud acest nou capitol din viața lor.
Ilie Bolojan conferinta de presa dupa consultarile pentru guvern  Foto Mediafax (3) jpg
Bolojan reformează PNL: conducere restrânsă, alegeri deschise și sancțiuni pentru performanță slabă
Conducerea PNL se reunește sâmbătă, într-o ședință a Consiliului Național, pentru pregătirea Congresului care va avea loc în iulie.
mesaj sticla pixabay jpg
Răspuns la un mesaj trimis într-o sticlă aruncată în mare, după 31 de ani: „Am fost șocată”
Mesajul unei eleve din Scoția, trimis într-o sticlă aruncată în mare, a primit un răspuns la mai bine de 30 de ani distanță, după ce a fost descoperit în Norvegia, potrivit BBC.