Năuceală

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

În Anglia, Suedia și Germania s-au luat la bătaie. Ăia contra refugiaților s-au păruit cu ăia care vor să îi primească. Nu-i înțeleg. Nu am avut niciodată opinii politice atît de ferme încît să mă iau la bătaie cu un conațional. 1989 nu se pune, din două motive. În primul rînd, pentru că eu nu am dat, au dat doar ei (că erau în uniforme). Apoi, pentru că, de fapt, am luat-o la goană, să scap de bătaie. Nici nu mi-a trecut prin cap să dau și eu.

Grecii sînt de vină! Ei i-au lăsat pe refugiați să intre în Schengen și ignoră acordul de la Dublin privind întoarcerea la locul de primă admisie. Ei nu sînt în stare să își apere frontierele! Asta e părerea unor miniștri europeni ai Internelor, cum ar fi cel austriac. M-am uitat și eu pe o hartă. Știam cît de cît cum arată Europa, de prin liceu. M-am mai uitat o dată, poate uitasem. Mi s-a confirmat: Austria e în mijocul mijlocului Europei, avînd frontiere splendid de sigure, în plină Uniune Europeană (cu voia dumneavoastră, la frontiere UE sigure, trec și Elveția). Bănuiesc că polițiștii lor de frontieră, vameșii și grănicerii moțăie de ani buni, au fost restructurați, li s-a schimbat job-ul la cerere, din cauza plictiselii, mai ales de cînd cu acordul Schengen. E normal să se supere pe greci că nu sînt în stare să își apere frontierele de pe cîteva zeci de insulițe, unele dintre ele aflate la 20-30 de minute distanță de navigat cu barca de cauciuc, din Turcia.

E drept, grecii sînt încăpățînați: nu au băgat în seamă sugestia belgienilor. Cum că să îi arunce înapoi în mare pe „ile­gali“. Iar nu pricep nimic. Tocmai belgienii vorbesc? Ei, care au pe teritoriul lor acel Molenbeek, cartier al Bruxelles-ului, aflat la cîteva stații de metrou de instituțiile europene și declarat drept capitală neoficială a teroriștilor născuți în Europa? Ei, care au permis acordarea de drept de rezidență unor mii de imigranți, doar pentru ca un primar să cîștige voturi, fără nici o politică decentă de integrare socială?

La fel de puțin înțeleg și supărarea sătmărenilor care s-au apucat să semneze petiții împotriva refugiaților, preventiv, cu mult înainte să ajungă picior de sirian în județ. Atît este de mare sincronismul românului cu Marile Probleme Europene! Pot pricepe grija pentru siguranța fetelor din zonă, după ce ai văzut la televizor (căci cablu și satelit e în fieștece colț de țară) ce s-a în­tîm­plat la Köln, de Revelion. Într-un fel, pot înțelege deruta nordicilor noștri. Ei (ca și mine) habar nu au care este poziția țării în care trăiesc față de dilema europeană a momentului. Românii sînt lăsați liberi pe pajiștea tuturor posibilităților, să pască în voie, ce doresc sau ce le oferă televiziunile de știri.

Danezii sînt altă enigmă. Primesc oameni aflați la nevoie, dar le confiscă ceea ce le mai poate micșora nevoia. Pricep că politicile sociale sînt scumpe în țara aia. Dar nu înțeleg de unde le-a apărut bănuiala că refugiatul din Palmira trece Mediterana într-o bărcuță de cauciuc, ajunge în Grecia, apoi merge pe jos prin Balcani, îndură foamea și frigul mii de kilometri doar pentru a frauda sistemul de protecție socială din Danemarca. E drept, unii dintre ei au cîte ceva la teșcherea. Au apucat să vîndă ce mai aveau pe-acasă și poate că, după ce au plătit călăuzele din Turcia, Grecia, Slovenia, Ungaria, Austria, le-au mai rămas să dosească la chimir vreo zece mii de dolari. Să fie, pentru zile negre. Sau să deschidă un chioșc, o şaormărie, un aprozar. Să aibă din ce trăi, pe termen mediu. Confiscarea bunurilor refugiaților, drept ipotecă pe asistența socială oferită, îmi pare o meschinărie nedemnă de o țară care se consideră bogată, tolerantă, morală. Nu-i înțeleg.

Cu atît mai puțin pot pricepe propunerea unui comisar european care dorește ca UE să introducă o taxă universală (comună în statele membre) pe benzină și motorină, ca sursă de finanțare pentru ajutorarea refugiaților. Există vreo cale mai sigură pentru a inflama antipatia mocnindă a europenilor față de arabi decît asta?

Sînt năuc, dar am scuze. Sînt european, deh!

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic