Născocire cu nemţi

Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
Născocire cu nemţi jpeg

Heinke şi Peter sînt din Hamburg. Heinke s-a născut şi a crescut în Blakenese, cartier select. Peter este de origine socială ceva mai modestă. A crescut la doi paşi de Raepersbahn, cartierul cu felinare roşii. Avantaj Peter (zice el). Tot la doi paşi era şi barul unde s-au format Beatles-ii. Se cunosc bine şi au destule subiecte de conversaţie în ICE-ul (trenul rapid) care îi duce spre Frankfurt. 

Jürgen s-a născut în Berlin, în partea de Est. Are amintiri de toate felurile despre perioada „de dinainte“. Acum are sentimente amestecate. Nu regretă de nici un fel Reunificarea. A fost printre primii la Zid, în momentul Marii Demolări. A trecut însă prin clipe grele în ultimii douăzeci de ani. Au fost momente în care s-a simţit cetăţean de rangul doi, a îndurat destule zîmbete superioare, multe apropouri şi a trebuit să treacă peste conversaţii cu „miez“, în legătură cu morţii de pe lîngă Check Point Charlie. 

Udo e din Köln, dar acum lucrează la Berlin. Părinţii lui au suferit enorm în timpul războiului. Locuiau lîngă Dom şi casa a dispărut într-o noapte, de la o „incendiară“ americană. Norocul lor s-a numit tante Elisa, o mătuşă din partea bunicilor. Ea locuia în cartierul evreiesc, în centru. În noaptea aceea, i-a prins alarma la ea, la o aniversare. Aşa au scăpat cu toţii. Tatăl lui Udo era, atunci, pe front. Un fel de-a spune. Nu ajunsese chiar la Stalingrad, era ordonanţa unui general la Bucureşti. Acolo l-a prins răsturnarea de guvern şi a scăpat relativ ieftin. A făcut doar patru ani de Gulag şi, înainte de 1950, s-a întors acasă. 

Toţi patru s-au întîlnit pe aeroportul din Frankfurt. Plecau la Bucureşti, într-un program de twinning, adică de asistenţă a guvernului german pentru cel românesc. Toţi patru erau vameşi. Se ducea, carevasăzică, să lucreze cot la cot cu colegii români, în patru vămi diferite. Profitînd de o mică omisiune a şefilor de la Berlin, care nu le indicaseră care în ce loc va lucra, au profitat. În avion, s-au sfătuit ce loc să îşi aleagă. Udo a vrut neapărat pe aeroportul Henri Coandă, în Bucureşti. Vroia să vadă cu ochii lui cazinoul Victoria (fosta Legaţie Germană) unde a lucrat taică-su pînă la 23 august. Jürgen a ales să meargă la Curtici. Îl amuza să lucreze la o graniţă a Uniunii Europene (acţiunea se petrece înainte de 2007). Hamburghezii Heinke şi Peter au nimerit pe lîngă ape, să se simtă ca acasă. Jürgen la Giurgiu, Peter la Constanţa, în port. 

Au trecut trei luni, a venit momentul întoarcerii. Udo se pomeneşte singur pe aeroport. Îşi caută agenda telefonică în bagajul de mînă şi începe să sune. Primul a răspuns Heinke, cel cu misiunea la Giurgiu. Mirare mare, era deja la Hamburg, dar nu mai lucra la Vamă. I-a spus că e taximetrist. Alte amănunte nu i-a mai dat, a închis brusc telefonul. „Boiernaşul de Blakenese, taximetrist?“, murmură nedumerit Udo. Îl sună pe celălalt cetăţean al Hansei, pe Peter, cel dus la Constanţa. „Ce-i cu Heinke, ce-i cu tine, de ce nu sînteţi la Bucureşti?“, întreabă, firesc, Udo. Peter îl lămureşte rapid. Fraierul de Heinke a fost filmat de o echipă românească de televiziune cum lua ciubuc la graniţa româno-bulgară. Ambasada a făcut mari eforturi şi a muşamalizat scandalul, dar Heinke şi-a pierdut locul de muncă. El, Peter, nu se mai întoarce în Germania. A găsit o fată bună, constănţeancă, a divorţat de Wanda şi şi-a deschis un depozit de materiale de construcţii la Năvodari. Udo a încercat să dea şi de Jürgen. Nu i-a răspuns nimeni. Mult mai tîrziu a aflat că berlinezul devenise alcoolic şi că îşi găsise o arădeancă faină cu care se însurase. 

Udo dă din umeri. „Aia e, măcar eu să mă întorc.“ Le face încă o dată cu mîna colegilor români şi se îndreaptă agale spre poarta 4. Începuse îmbarcarea. Cu o zi înainte, România învinsese Germania la fotbal, cu un neverosimil 5 la 1. 

A doua zi, Silviu Prigoană susţinea în emisiunea Orizont 2007, de la TVR, că nu există naţiuni civilizate, ci numai naţiuni amendate. Moderatorul (adică eu...) îl combătea, el credea în educaţie. Povestea asta e o născocire, dar pleacă de la nişte păţanii reale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Racheta Balistica Sarmat FOTO Captură
Ucraina lucrează la crearea propriului sistem de apărare antiaeriană care să doboare super lăudata rachetă a lui Putin, Oreșnik
Ucraina lucrează la dezvoltarea propriului sistem de apărare antiaeriană, precum și a unui sistem modern antirachetă ca măsură de descurajare față de atacurile rusești, a anunțat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski.
Joe Biden in Biroul Oval FOTO EPA-EFE
În ultima sa zi la Casa Albă, Joe Biden i-a graţiat preventiv pe Milley, Fauci şi alți funcționari pentru a-i proteja de represaliile lui Trump
Preşedintele în exerciţiu al SUA, democratul Joe Biden, i-a graţiat preventiv în ultima sa zi de mandat pe generalul Mark Milley, medicul Anthony Fauci, pe membrii comitetului Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
pnrr foto fb virgil popescu
Eșecul reformei pensiilor speciale ar putea să lase România fără bani din PNRR. Emisarii Comisiei Europene vin la București
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, despre stadiul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că vizita Comisiei Europeane, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie pentru clarificările în privinţa cererii nr. 3 din PNRR.
David Popovici 5 (EPA) jpg
Cât costă noua vilă a lui David Popovici, aflată într-un complex rezidențial, în apropiere de București. S-a mutat cu iubita!
David Popovici și-a cumpărat casă nouă! Marele sportiv este mândrul proprietar al unei vile aflate într-un complex rezidențial din apropiere de Capitală. Înotătorul a beneficiat de un discount la achiziția imobilului. Câți bani costă locuința?
roua iarba rece vreme rece ploaie primavara foto shutterstock
Prognoza meteo până la începutul lunii februarie. Temperaturi de primăvară cu maxime de până la 13 grade
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează că în următoarele două săptămâni vremea va fi mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, cu maxime specifice lunii martie.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Nicușor Dan, pe cale să rateze majoritatea în Consiliul General al Municipiului București. PNL și PSD vor să își împartă posturile de viceprimari
Cei 29 de consilieri generali de la PSD, PNL și PUSL au cerut convocarea unei ședință extraordinare a CGMB pe 23 ianuarie.
Santier Damen Mangalia foto Damen jpeg
Concedieri în masă, în România. Sute de angajați își pierd locul de muncă și primesc compensații financiare
De abia am ajuns în a doua jumătate a lunii ianuarie, însă noul an deja vine însoțit de vești proaste, pentru nenumărați români. Sute de angajați de la șantierul naval Damen Mangalia urmează să își piardă locurile de muncă, iar disponibilizările vor avea loc începând chiar de luna viitoare.
banner bianca rus jpg
drumuri rele hunedoara foto daniel guta adevarul
Companii sancționate cu 1,4 milioane lei pentru trucarea unei licitații pentru reabilitarea de drumuri
Consiliul Concurenței a sancționat două companii, cu o amendă în valoare totală de 1,42 milioane de lei (peste 286.000 de euro), pentru trucarea unei licitații lansate la o primărie din județul Cluj.