Nagorno-Karabah

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pe gardul bisericii armenești din București, un banner uriaș transmite universului solidaritatea comunității din România cu armenii din Caucaz. Tot acolo se poate vedea fotografia unui copil pe un pat de spital, înduioșătoare și, în același timp, forțată. Dacă deschid Facebook, îl descopăr pe Serj Tankian – solistul trupei System of a Down – angajat într-o activitate frenetică de popularizare a punctelor de vedere ale Erevanului. De cînd îl urmăresc, de ani de zile, niciodată nu a fost atît de prezent și de insistent. Pe Twitter, familia Kardashian face la fel. Mai mult, anunță că donează sume importante de bani unui fond pentru sprijinirea armenilor care suferă de pe urma conflictului cu Azerbaidjanul. Kim Kardashian West a cerut și urmăritorilor ei să facă la fel. Ea singură are aproape 70 de milioane de persoane care ii citesc feed-ul. În spațiu privat, pe un grup de WhatsApp, rămășiță a unei călătorii prin America, toți membrii îi cer armeanului să aibă grijă de sine și de familia sa.

Dincolo de drone, tancuri și gloanțe, conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan are ca miză și teritoriul simbolic al emoțiilor. Iar liniile de separație sînt multe. În vest, Armenia cîștigă. În Orient însă, mai mult sau mai puțin deschis, discuția tinde să devină una despre musulmani vs creștini. Acolo cîștigă azerii. Și turcii. Turcia este un actor activ în conflict, iar armenii spun oricui vrea să asculte că Ankara a oferit azerilor sprijin logistic și militar, inclusiv sub forma importului de luptători din Siria. Unii dintre ei au pierit deja sub tirul armean, alții dau interviuri confuze în care explică că sînt acolo pentru a cîștiga niște bani. Disperarea e întotdeauna un argument pentru recrutare.

Pe teren e neclar. Nu există răspuns nici măcar la întrebarea privind inițiatorii acestui  ultim episod de război. Majoritatea experiților înclină spre Azerbaidjan, însă opinia nu e universală. Cert este că Nagorno-Karabah, teritoriul disputat de cele două state, aparține legal azerilor. Majoritatea populației însă este armeană și sînt zeci de ani de cînd guvernele de la Baku nu mai au nici un cuvînt de spus acolo. Armenii au inventat un soi de stat-marionetă, dependent de Erevan și recunoscut doar de alte teritorii care se maimuțăresc pe scena internațională pretinzînd că funcționează ca țări de sine stătătoare. Transnistria e unul dintre ele.

Numeroase state recunoscute au cerut înlocuirea conflictului cu negocieri. În cele din urmă, cu mijlocirea Rusiei, pe 10 octombrie s-a ajuns la un armistițiu pe care ambele părți îl respectă doar vag. Oamenii continuă să moară sau să sufere răni oribile, însă ritmul în care lucrurile astea se întîmplă a mai scăzut.

Nu a scăpat neobservată însă tăcerea Casei Albe. Chiar dacă în orașele americane au avut loc manifestații de solidaritate cu armenii, președintele Trump a preferat să privească în altă parte. Atitudinea a fost pusă pe seama relației apropiate dintre Trump și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Argumente pentru interpretarea asta ar fi, și ele sînt documentate bine în diversele cărți de memorii pe care le publică foștii colaboratori ai președintelui american. Însă nu este exclusă nici varianta în care Donald Trump nu vrea, pur și simplu, să se amestece într-un conflict de pe urma căruia nu ar avea nimic de cîștigat. De-a lungul mandatului său, Trump și-a făcut un titlu de glorie din a retrage America din discuții în care nu există un cîștig cuantificabil. 

Grație numeroasei și activei diaspore armene, implicării rusești și neo-otomanismului lui Erdogan, conflictul din Caucaz ține prima pagină a presei internaționale și, cumva paradoxal, această presiune încrucișată poate contribui la încetarea dialogului cu drone și tancuri. O sumă de alte conflicte, măcar la fel de oribile, nu au șansa de a fi tratate cu aceeași unitate de măsură. Yemen sau Mali sînt două dintre ele.

Este puțin probabil ca în viitorul previzibil să se găsească o soluție pentru conflictul din Nagorno-Karabah.  Armenii nu vor ceda teritoriul luat de la vecinii azeri, azerii înțeleg că e irațional să insiste militar împotriva unei Armenii din spatele căreia se ridică umbra tăcut-amenințătoare a Rusiei, iar actorii internaționali nu au nici voința și nici mijloacele pentru a forța vreunul dintre combatanți să cedeze.

Cînd se va trage linie, foarte probabil aceste zile vor fi consemnate ca încă un episod dintr-un serial care lasă în urmă morți și răniți ce vor fi puși în panteonuri naționale pe frontispiciul cărora nimeni nu va scrie că e vorba de temple dedicate jertfelor involuntare și inutile.

În liniștea dintre episoade, Kim Kardashian va mai vinde niște cosmetice. Viața merge mai departe. Iar cît citim știrile putem pune în playlist niște Einstuerzende Neubaten. Au o piesă melancolică ce se numește, cum altfel, „Nagorny Karabakh“. 

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.