N-am fost membru de partid! - ei şi?

Publicat în Dilema Veche nr. 465 din 10-16 ianuarie 2013
Erasmus Doi jpeg

Petre Roman e de vină. Să vă zic. Eram în anul II, la TCM. Făceam o materie destul de grea, oribil de grea, inimaginabil de grea: mecanica fluidelor. Multă, multă fizică, ecuaţii kilometrice, cestiuni abstracte. Pe cuvîntul meu de onoare, în primul an de facultate luasem numai 9 şi 10. Mă şi minunam de mine însumi, aşa că mă bătea gîndul să mă fac membru de partid. Cam atunci era bătaia peştelui, prin anul II. Dacă aveai note bune şi dosarul familiei era relativ curat, te băgau în partid. Scăpai de belea şi de (eventuale) alte soiuri de compromisuri viitoare. Adică, nu trebuia să mai faci exces de zel în afirmarea loialităţii faţă de cauza socialismului, în fabrică, după şcoală şi repartiţie. Acolo era nasol: se făcea membru un inginer la douăzeci de muncitori. Aşteptai o grămadă. Fără să fii membru, adios vreo funcţie cît de cît mai acătării (vreun şef de secţie, ceva…).

Prin anul întîi, aşadar, luasem note mari. Eram şi secretar ASC (pentru cititorii mai tineri, asta înseamnă Asociaţia Studenţilor Comunişti – nu eram membri de partid, eram tot un fel de UTC-işti, dar la facultate) pe an, cu probleme culturale. Am tras cu dinţii să mă aleagă colegii în funcţia asta. Alt portofoliu nu mă interesa. Doar pe ăsta cu „culturalele“ îl voiam, pentru că la mîna mea erau biletele de teatru care se distribuiau în facultate. Era fain să fii şi cu Organizatoricu’, pe acolo treceau biletele de tabără, dar am preferat Culturalu’. În plus, eram băgat într-o sumedenie de chestii tari de tot: ne apucasem să refacem clubul de jazz din subsolul facultăţii (Clubul „Richard Oschanitzky“), organizasem acolo un concert cu band-ul lui Gondi (adus tocmai de la Timişoara), voiam să îl aducem pe Tavitian, eheee, chestii grele. Între altele, să vă zic un amănunt de care sînt tare mîndru: eu i-am făcut cunoştinţă lui Roger (Godoroja) cu Moşu (Lungu). Apoi, aveam de jucat bridge. Jucam zi de zi, în bufetul din clădirea rectoratului sau în cîte o sală goală de seminar. Colac peste pupăză, ne apucaserăm să înfiinţăm brigada TCM (de muzici, dans şi umor). Aveam rivalităţi grele cu ăia (alea) de la ASE, Energetică şi Universitate. În plus, apăruseră unii noi pe la Instalaţii (un text superb, plin de „şopîrle“ transparente rău, scris în mare parte de Bogdan Teodorescu). Prin ţară, mai erau Galaţiul şi Clujul care erau şi ei buni de tot.

„...există clasa celor care încearcă să pretindă că nu se putea face nimic şi nici un compromis nu era negociabil – ceea ce este o minciună sfruntată. Cine voia să se bage, se băga, cine nu – nu. N-a fost nimeni şef cu forţa. Cine voia să tacă, tăcea, cine nu – nu.“

Eu voiam să mă bag, dar nu a fost să fie! Printre atîtea repetiţii la brigadă, done de bridge şi impresariat amator de jazz, cînd să te mai duci şi la mecanica fluidelor? Aşa că m-am trezit în sesiune fără nici un laborator făcut. Nu mă primea în examen! Fuga-fuga acolo! Proful de laborator a fost amabil, m-a lăsat să le recuperez pe toate într-o zi şi mi-a dat mîntuitorul 5! La examen am ştiut subiectul, am luat 9, numai că profesorul Ionescu s-a uitat în carnet şi a zis: „Păi, dacă Petre Roman ţi-a dat numai 5 la laborator înseamnă că n-ai fost tot anul pe acolo. Facem media, ia un 7!“. Aşa s-a terminat tentativa mea de a intra în partid. Cu un 7 la un examen, ieşeai din calcule!

Am continuat cu brigada, cu clubul de jazz şi cu zecile de ore de bridge. Am terminat facultatea cu un mare 7 la examenul de diplomă (aceeaşi notă cu a lui Dan Teodorescu de la Taxi) şi am ajuns la fabrica de ciment de la Cîmpulung. Nu am mai apucat să fac exces de zel pentru a prinde „primiri de intelectuali în Partid“, pentru că a venit Revoluţia.

„Nu regret ce-am făcut înainte de Decembrie 1989. Mă întreb, fireşte, ce s-ar fi întîmplat dacă mi s-ar fi cerut mai mult şi dacă mi s-ar fi oferit mai mult. Sincer, nu ştiu.“

Cele două citate din text vin dintr-un soi de CV politic al lui Tudor Călin Zarojanu (cartea se cheamă Copiii asfaltului şi a apărut în 2006). M-a pus pe gînduri. El a fost membru de partid. Eu, nu. Şi ce dacă?

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.
marina voica jpeg
Bărbatul care a înșelat-o pe Marina Voica, după ce a rămas văduvă: „Nu l-am prins, dar l-am bănuit și am spus tot”
Marina Voica, una dintre cele mai carismatice, talentate și frumoase cântărețe a avut o viață demnă de scenariul unui film. A avut două căsnicii de-a lungul timpului, iar după moartea ultimului soț a fost victima infidelității.
banner dan helciug png
hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.
Schengen shutterstock 9 jpg
Parlamentul Olandei a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extremistul Geert Wilders a încercat să blocheze decizia
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.
FOTO Ramona Florea / Facebook
Un tânăr de 17 ani a fost dat dispărut în Capitală. Poliția cere ajutorul populației. Unde a fost văzut ultima oară
Poliţia Capitalei a fost sesizată miercuri cu privire la dispariția unui minor, care a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit până în prezent.
vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.