Muşchi file, politică şi un praf de populism

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Un scandal cu implicații politice și sociale stă să izbucnească în Uniunea Europeană. Autorităţile din Ungaria, Cehia şi Slovacia au început, în ultimele săptămîni, să critice vehement companiile multinaţionale care comercializează, sub aceleaşi brand-uri, produse de calitate mai slabă decît cele puse pe piață în statele vest-europene. Ministerul ungar al Agriculturii, Sándor Fazekas, a cerut autorităţii pentru siguranţa alimentelor să compare calitatea a o sută de produse alimentare, pentru a vedea dacă există diferenţe. Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat, de asemenea, că Cehia va cere reglementări europene prin care să se interzică vînzarea de produse de calitate inferioară pe piețele în Europa de Est. Şi autorităţile din Slovacia au anunţat că au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi aspect în aproape zece produse vîndute local, prin comparaţie cu aceleaşi produse din Germania şi Austria. Reacții și din România, unde europarlamentarul Daniel Buda a cerut ca autoritățile române să pornească anchete similare.

Iar chestiunea a căpătat un pronunțat caracter politic, din moment ce liderii politici din statele grupului de la Vișegrad au decis să ceară public Uniunii Europene o reglementare mai strictă privind controlul produselor. Tehnic vorbind, este posibil ca produsele destinate anumitor piețe să fie deosebite, inclusiv la nivel calitativ, de cele destinate altora. Chiar și atunci cînd aparțin aceluiași brand. Conform normelor Uniunii Europene, producătorul este obligat să prezinte pe etichetă rețeta și informații despre valoarea nutritivă a produselor alimentare. Comisarul pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentelor, Vytenis Andriukaitis, a precizat că o companie este însă liberă să decidă ce ingrediente foloseşte în produsele comercializate în state diferite, cu condiţia să informeze cu exactitate consumatorii.

Atîta timp cît standardele generale de calitate valabile în Uniunea Europeană sînt respectate, producătorul este în regulă. De precizat că aici nu este vorba despre produse cu mult mai proaste – „gunoaie“ aruncate esticilor –, ci despre produse „un pic“ schimbate, în marja permisă de niște standarde europene care sînt, oricum, cele mai pretențioase din lume. Dar sînt aceste rețete schimbate pentru a obține prețuri mai mici de fabricație, distribuție și vînzare, pe piețe ceva mai sărace? Posibil. De exemplu, dacă ne aruncăm ochii peste o ofertă a unei mari rețele de retail, observăm, la o simplă privire, că prețul unui kilogram de mușchi file (marcă proprie) este de 7,5 euro în Germania și de 4,5 euro în România.

Diferă aceste produse, din punct de vedere calitativ? Nu avem de unde să știm, în lipsa unui studiu, dar am putea presupune. Este produsul din România sub standardele de calitate impuse de legislația europeană? În nici un caz. Alt-fel, comerciantul ar risca pierderi de milioane de euro. Pentru că aici există, de data aceasta, legislație, și încă una drastică. Pentru marile companii, contează ca și românul cu salariu de 400 de euro, și ungurul cu salariu de 800 de euro să și umple coșul cu produsele pe care și le dorește. Preț ceva mai mic, eventual, dat de o calitate un pic mai slabă, dar volum de vînzări mai mare. Este o practică de comerț care scapă legislației europene.

Și acum, aspectul politic. Statele membre ale Grupului de la Vișegrad se află de mai mult timp pe o poziție de frondă față de Bruxelles și capitalele „vechilor state membre“, Berlin și Paris îndeosebi. De multe ori, liderii acestor state își legitimează deriva autoritaristă internă acuzînd Bruxelles-ul că impune reglementări fără a ține seama de interesele statelor central-europene. Și că nu permite ca vocea acestor state să se facă mai bine auzită în Uniune. În acest context, scandalul produselor de calitate inferioară vine la fix ca să confirme teoria „membrilor de categoria a doua“. Doar că, paradoxal, cei nemulțumiți de reglementările europene cer tocmai o soluție europeană, mai precis o reglementare la nivel comunitar care să impună același standard, sub aceeași etichetă, pentru întreaga piață a Uniunii. De data asta, Uniunea Europeană e bună. Și trebuie să acționeze imediat!

Și acum, să privim către aspectul comercial. Dacă vrem același standard – și revenind la exemplul cu mușchiul file –, s-ar putea ca românul cu salariu de 400 de euro să găsească în magazin marfa cu 7,5 euro kilogramul, în loc de 4,5. Ca neamțul. Asta, deja, nu e bine. Vrem respect ca la ei, dar prețuri ca la noi! Ni se va spune însă, de către liderii care acum vor reglementare europeană, că nu-i nimic. În locul marelui producător de la multinațională va veni producătorul autohton, care ne va da mușchiul file cu 4,5 euro. Ar fi minunat. Dar dacă producătorul nostru s-ar orienta pe piață și ar decide că are loc să meargă cu prețul chiar pînă la 6 euro?

Să fim bine înțeleși: problema diferențelor calitative poate fi reală, în cazul în care studiile științifice o vor dovedi, fără putință de tăgadă. Deocamdată, ne aflăm doar în etapa percepțiilor. Soluția nu se va dovedi însă așa de simplă pe cît ne lasă să înțelegem liderii care folosesc acum problema drept armă politică. Sigur că le convine să pozeze în apărători ai poporului inundat cu „gunoaie fabricate în Occident“. Doar că ar trebui să avem grijă ce ne dorim, că s-ar putea să ni se în-tîmple! 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.