Multiculturalismul?

Publicat în Dilema Veche nr. 368 din 3 - 9 martie 2011
Multiculturalismul? jpeg

- ce-o mai fi și asta? -

„Nu v-a forţat nimeni să veniţi aici. Aţi venit de bunăvoie. Dacă nu vă place ţara asta, dacă nu vă place cum trăim aici, puteţi pleca de unde aţi venit. Nu vă ţinem cu forţa. Acceptaţi ţara care v-a acceptat pe voi sau plecaţi.“ 

Chipurile, acesta ar fi un fragment dintr-un mesaj al premierului australian John Howard, adresat emigranţilor musulmani. Ulterior, s-a demonstrat că nu Howard era autorul textului, dar aceleaşi idei, cu alte cuvinte, fuseseră exprimate de trei dintre cei mai influenţi membri ai cabinetului său (http://www.hoax-slayer.com/howard-muslim-speech.shtml#). Întregul episod a fost straşnic comentat, a născut controverse, a stîrnit polemici, mai ales pentru că totul se petrecea imediat după atacul terorist din Bali. Ar fi rămas doar o istorioară în lunga saga a corectitudinii politice din lumea occidentală.

Numai că, recent, fără aparentă legătură cu vreun atentat sîngeros, în plină agitaţie legată de revoltele din lumea arabă, cei mai importanţi trei lideri ai Uniunii Europene (e drept, aparţinînd unor partide de dreapta), adică David Cameron (5 februarie), Nicolas Sarkozy (10 februarie) şi Angela Merkel (17 februarie) afirmă răspicat că multiculturalismul a eşuat în ţările lor şi că politicile corecte politic menite a păstra diferenţele culturale, politici finanţate din bani publici, vor înceta (observaţi remarcabila sincronizare). 

Pe 21 februarie, unda de şoc atinge, firesc, Parlamentul European. Daniel Hannan, europarlamentar din partea Partidului Conservator (da, ştiu, tot de dreapta), publică în Newsweek un articol de susţinere a liderului său de partid. „Cînd citiţi că un consiliu local a interzis decorarea localităţii cu ocazia Crăciunului, pentru a nu ofensa comunitatea musulmană locală, sigur veţi citi şi motivul oferit de un imam din zonă. El spune că nici creştinii nu sînt prea dornici să fie parte dintr-o sărbătoare musulmană. Acesta nu e multiculturalism, ci anti-culturalism.“ Văd, aşadar, regăsirea unor cuvinte şi expresii omise multă vreme din discursul la nivel înalt de prin Uniunea Europeană: „valori creştine“, „patriotism“, „integrare“, „tradiţii“, „orgoliu naţional“. Unii pot considera „alunecarea“ drept periculoasă. Personal, nu sînt atît de prăpăstios. Nu consider că opiniile celor trei tenori politici majori ai UE – Cameron, Sarko şi Merkel (mă rog, doi tenori şi o soprană) – pot fi catalogate drept chemări la o „sharia“ creştină, apel la cruciade sau instigare la neglijarea obligaţiilor unui stat de drept întru discriminarea pe motive de religie sau etnie. Compararea lor cu Ahmadinejad este o tîmpenie propagandistică extrem de ieftină, tipică pentru unii stîngişti imaturi. Asta nu înseamnă că impactul asupra politicilor europene va fi lipsit de relevanţă. 

De exemplu, mă aştept ca oficialii români implicaţi în efortul de a trimite problema integrării romilor (sau ţiganilor, după cum doreşte fiecare să i se spună) spre Bruxelles, pe fonduri comunitare, să fie atenţi la aceste declaraţii extrem de recente. S-ar putea ca tabăra de sprijin, compusă din adepţi convinşi ai programelor scumpe de inserţie socială, să fie mai subţire în viitorul apropiat. Este destul de probabil ca esenţa politicilor de asistenţă pentru „minorităţile discriminate şi dezavantajate“ să se schimbe. Mai puţini bani daţi cu largheţe spre ONG-uri urbane şi „academice“, pentru seminarii. Mai degrabă fonduri oferite mult mai ţintit, direct către comunităţi, cu un control riguros ulterior. E drept că romii (sau ţiganii, e vorba de aceiaşi oameni cu aceleaşi probleme, indiferent de denumire) din România nu sînt imigranţi, ei sînt cetăţeni ai unui stat membru. Este adevărat că nu sînt musulmani şi nu pun problema terorismului. Numai că micile şi mizerabilele lor „bidonville“-uri construite din te miri ce pe la periferia oraşelor occidentale îi izolează, îi scot în evidenţă, le arată condiţia de „gagii“, de „diferiţi“, de indivizi care nu au de gînd să respecte prea tare regulile sociale general acceptate. Iar societăţile acelea încep să îşi piardă răbdarea. Tocmai au recunoscut că multiculturalismul a fost un eşec. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: