Multe nuanțe de gri

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Între alb și negru s-a dezvoltat o lume. A apărut un univers. Un cosmos de griuri. Diferențele între ele sînt insesizabile. Au trecut de limita cuanticii. Se găsesc în altă ordine a lucrurilor. Una în care limba și limbajul au devenit același lucru. Vorbim și scriem într-un fel nou. Citim într-un fel nou. Iar atunci cînd vorbești, scrii, citești altfel, rezultatul firesc și imediat e că lumea se vede altfel. Devine altceva. Sîntem limba pe care o vorbim. Așa vedem lumea, așa o percepem. Cînd înveți o limbă străină, înveți și un alt fel de a vedea lumea. Pătrunzi într-un alt univers cultural, lucru care nu e ca și cum ai vizita un muzeu viu, ci o experiență fundamentală, de viață, de cunoaștere, prin „mutarea” într-un „loc” din care vezi lumea într-un mod diferit de cel în care ai văzut-o pînă atunci. Nu e suficient să știi cum se spune pîine în italiană, germană sau maghiară. Așa cum poți să mai știi alte cîteva zeci sau sute de cuvinte și niște elemente de legătură cu ajutorul cărora alcătuiești fraze. Pătrunderea într-o limbă, uneori chiar și în cea proprie, în care te-ai născut, e un fenomen complicat care modifică natura ființei. Pur și simplu pentru că începi să „vezi” din ce în ce mai mult. Sigur că a vedea nu înseamnă automat și a înțelege. Dar asta e altă poveste.

Felul în care vorbim și scriem azi e rezultatul unui proces drastic de simplificare, început binișor de mai multă vreme, nu așa cum am fi tentați să credem, odată cu computerele și cu inteligența artificială. Iar simplificarea însăși are mai multe trepte de înțelegere, situate în „căsuțe” de semnificație care se găsesc pe „străzi” diferite. De îndată ce „buchea cărții” a intrat în lumea largă, lucrurile au pornit-o pe tot soiul de căi. Unii și-au văzut de treabă și au plonjat în adîncuri, mereu mai departe, mereu mai spre abis. Cei mai mulți s-au mulțumit, după cum era firesc, să înoate la suprafață, să facă pluta, să se simtă minunat în această formă de cunoaștere și în acest fel de a zări un sens spre care să te îndrepți. Fenomenul popularizării de orice fel, pornit cu mulți ani în urmă, a modificat și a „luminat” miliarde de indivizi. Nu e deloc de mirare că noi, oamenii, am și numit „Iluminism” una dintre epocile pe care le-am traversat. Într-un fel esențial, atunci au început descătușarea, popularizarea, descoperirea acestui „continent” profund fascinant, dar presărat cu nenumărate surprize. Nu toate sînt unele plăcute. Dar e normal să fie așa, aidoma oricărei întruchipări a unui ecosistem. Ținta este viața însăși. Prețul plătit e pe măsura înghesuirii pe drumul spre această țintă. Iar Babel e, cu siguranță, o metaforă strălucită pentru acest proces lung și ramificat în atîtea direcții.

Scrisul și cititul au fost, la un moment dat, secrete din zona sacrului. Comori inestimabile. Cîtă vreme se aflau în mîinile celor foarte puțini, valoarea lor era imensă. Pentru că însemnau, pur și simplu, putere. Dar cum pulsația ascunsă a oricărui secret e ca un suflet încătușat care tînjește să trăiască liber măcar o secundă, aceste mari comori au devenit, inevitabil, accesibile. Inițiații n-au pierdut toată puterea, dar au fost nevoiți să accepte schimbarea unor raporturi. Sînt lucruri care s-au petrecut lent și care au avut o mulțime de chipuri. Procesul nu s-a încheiat nici azi. Și cine știe dacă se va încheia vreodată. Pentru că nu toată lumea care știe să scrie și să citească e în cunoștință de cauză atunci cînd e vorba despre ce pot face aceste achiziții de preț. Iar problemele și „tainele” legate de „cod” sînt foarte accesibile acum, dar, cu toate astea, nu pentru absolut oricine. Așa se face că marile secrete de odinioară, comorile care însemnau putere imensă sînt azi lucruri dintre cele mai banale și pătrunse în rutina existenței. O importantă parte din populația planetei știe să scrie și să citească. Încă mai sînt ființe umane, nu puține, care nu știu. Așa cum există o sumedenie de oameni care știu, dar care folosesc aceste achiziții la nivelul la care un urs furnicar folosește un băț pentru a scoate furnicile din mușuroi sau din scorbura unui copac. Scrisul și cititul sînt accesibile, cel puțin teoretic, pentru absolut toată lumea acum. Ele au ieșit de multă vreme din zona sacrului. Sacrul însuși a ieșit din propria constelație de înțelegere. Deocamdată, nivelul de popularizare a marilor comori ne ține doar la stadiul utilizării lor elementare. Nuanțele dintre „alb” și „negru” nu sînt o diversificare a puterii de a vedea și de a înțelege. Ci, dimpotrivă, o rămînere în urmă la un nivel utilitar imediat al acestor achiziții.

În mod paradoxal, popularizarea, eliberarea în lume a „secretelor” a produs „catedrale” și monumente culturale de toate felurile, profund impresionante, dar nu ne-a făcut mai ușoară calea spre adevăr. Ci a transformat-o într-o junglă în care încă rătăcim. Un spațiu invadat de nuanțe, pe cît de spectaculos, pe atît de alienant. Și, chiar în absența unui adevăr definitiv, griurile între care trăim nu sînt nici măcar o dovadă a diversificării capacităților noastre de percepție. Ci doar o obișnuire cu lumina din ce în ce mai puțină. Sau, poate, rătăcirea asta e o formă de adăpostire. Un mijloc de protecție împotriva unei lumini orbitoare. Cine poate ști? Îmbogățirea noastră cu achiziții de toate felurile e un lucru minunat. Putem să salvăm vieți care odinioară n-aveau nici o șansă, putem comunica miraculos la distanță, putem să ne avîntăm, la propriu, spre stele. Dar toate astea sînt descoperiri colosale. Nu mari momente de înțelegere. Popularizarea, în sensul ei cel mai larg, nu ne-a făcut, deocamdată, mai buni. Nici mai pregătiți pentru ce urmează. Dimpotrivă. Facem ravagii în jur și ne devastăm habitatul. Așa arată etapa asta. Cu cît identificăm mai multe nuanțe, cu atît sîntem mai porniți pe distrugere. Cum o arăta etapa următoare? O mai avea cine să participe la ea? 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Meteorologii anunță cod galben  de vânt puternic în 35 de județe ale țării jpeg
Vremea duminică, 15 decembrie. Mai multe județe sunt sub Cod galben de ceață și vânt puternic
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața avertizări Cod galben de vânt puternic și ceață pentru mai multe județe din țară.
Mango Mannheim O6 jpg
Fondatorul lanțului de magazine Mango a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Fondatorul lanţului spaniol de produse textile Mango, Isak Andic, a murit într-un accident în Spania, a anunţat compania, relatează agenţiile internaţionale de presă. Isak Andic avea 71
Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?