Mucegai și geamuri sparte

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Dac─â Rom├ónia ar fi o cas─â, am observa pe zidurile ei igrasie. Am vedea cum se insinueaz─â umezeala prin toate col╚Ťurile, cum se ridic─â spre acoperi╚Ö ╚Öi distruge ├«ncet-├«ncet nu numai zugr─âveala, dar ╚Öi orice urm─â de confort al celor care locuiesc acolo.

E lichidul ─âsta sc├«rbos care ur├«╚Ťe╚Öte cl─âdirea ╚Öi care ├«i face pe unii dintre locatarii ei s─â plece, pe al╚Ťii s─â se retrag─â ├«n mansard─â, ├«n timp ce cei mai mul╚Ťi dintre ei se ceart─â.

Tehnic, nu lipsesc nici banii, nici priceperea. Exist─â ingineri, zugravi, constructori ╚Öi poe╚Ťi care s─â dea rost renov─ârii. ╚śi totu╚Öi nimeni nu o face. Cei c─ârora li s-au ├«ncredin╚Ťat cheile ╚Öi banii prefer─â s─â fac─â orice altceva dec├«t s─â se ocupe de administrarea imobilului.

├Än alte case, administratorul e be╚Ťiv sau absent. ├Än Rom├ónia, e tic─âlos. ├Än foarte multe altele, e decent ╚Öi asta se vede mai jos pe strad─â. Casa noastr─â e aia ur├«t─â din cap─âtul nepl─âcut al drumului. Aia cu geamuri sparte pe care copiii vecinilor s├«nt sf─âtui╚Ťi s─â o ocoleasc─â atunci c├«nd ies la joac─â.

O banală recapitulare a știrilor din ultima săptămînă ne arată că, încet-încet, problema estetică devine secundară:

ÔŚĆ Acuzat de implicare ├«n moartea unui poli╚Ťist, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost primit ca membru al unui sindicat al poli╚Ťi╚Ötilor. Asta spune mai multe despre sindicat dec├«t despre Oprea. Scurtcircuitul ├«n continuumul spa╚Ťiu-timp nu e departe.

ÔŚĆ Al╚Ťi poli╚Ťi╚Öti cu func╚Ťie au decis s─â declan╚Öeze o anchet─â ├«mpotriva unui coleg care a ├«ndr─âznit s─â poarte o banderol─â pe care scria ÔÇ×F─âr─â penaliÔÇť. Ca s─â nu uit─âm epoca sovietic─â timpurie, ╚Öefii omului au chemat un psihiatru. Un psihiatru!

ÔŚĆ Pentru c─â am ajuns aici, premierul informal, dl Darius V├ólcov, ╚Öi-a cerut scuze ├«n Cancan pentru c─â a publicat datele medicale ale unui om pe care nu ├«l place. Tot din sovieticul timpuriu vine ╚Öi explica╚Ťia pentru gest. Consilierul premierului (asta e func╚Ťia oficial─â) ├«ncerca astfel s─â demonstreze c─â a te opune PSD e un semn c─â ai probleme de s─ân─âtate mental─â. ├Äntre timp, Ministerul Muncii ├«l cerceteaz─â tot pe omul ale c─ârui date au fost publice. De ce nu?

ÔŚĆ Acela╚Öi domn de la Guvern a testat cumva aten╚Ťia ╚Öi toleran╚Ťa la absurd a publicului care ├«i pl─âte╚Öte salariul emi╚Ť├«nd un ra╚Ťionament imbecil (n-am alt cuv├«nt) din care rezulta c─â oamenii care particip─â la demonstra╚Ťii s├«nt antifasci╚Öti, dar ascult─â de ordinele cuiva pe care acela╚Öi domn V├ólcov ├«l asociaz─â cu nazismul (pre╚Öedintele Rom├óniei). ╚śi pentru asta ╚Öi-a cerut scuze ├«n Cancan.

ÔŚĆ Pentru c─â am men╚Ťionat datele personale, cred c─â a trecut prea pu╚Ťin b─âgat─â ├«n seam─â declara╚Ťia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, care a dezv─âluit c─â ministrul de Interne are acces la conversa╚Ťii private la care n-ar trebui s─â aib─â acces, ba chiar le ╚Öi folose╚Öte dac─â crede c─â ├«i s├«nt utile.

ÔŚĆ Trec aici ╚Öi gre╚Öelile din manualele unice, prea multe pentru a le enumera, dar suficient de importante pentru a ├«nt─âri opinia c─â Rom├ónia trece printr-un proces intens de degradare.

ÔŚĆ Nu ├«l uit nici pe nefericitul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a reu╚Öit cumva s─â pun─â dezastrul pestei porcine africane ├«n seama politicienilor vegetarieni din Opozi╚Ťie. Felul ├«n care ├«╚Öi construie╚Öte omul ─âsta ra╚Ťionamentele e undeva la intersec╚Ťia dintre stupefiant ╚Öi stupefiante.

ÔŚĆ Merit─â amintit ├«n treac─ât ╚Öi ministrul Justi╚Ťiei, Tudorel Toader, care c├«nd nu ├«l ÔÇ×ievalueaz─âÔÇť inoportun pe ╚Öeful institu╚Ťiei care cerceteaz─â atacul Jandarmeriei asupra popula╚Ťiei din 10 august, are grij─â s─â ├«╚Öi asigure un viitor (╚Öi mai) prosper ca notar public.

Toate pe fondul normaliz─ârii infrac╚Ťiunii penale ca atribut neesen╚Ťial al conduc─âtorulor statului ╚Öi al fraudelor retorice care, adesea, confisc─â subiecte perfect legitime pentru a le arunca la co╚Öul de gunoi al propagandei.

Rudy Giuliani, proasp─âtul prieten al domnilor Liviu Dragnea ╚Öi C─âlin Popescu T─âriceanu, a devenit cunoscut aplic├«nd, ca primar al New York-ului, o strategie intitulat─â ÔÇ×a ferestrelor sparteÔÇť. Pe scurt, asta ├«nseamn─â c─â un administrator public trebuie s─â intervin─â c├«t mai repede ╚Öi mai ferm pentru a evita cronicizarea ╚Öi acutizarea problemelor. Cei care au inventat politica asta au observat c─â o cas─â l─âsat─â neglijat─â pe o strad─â nu numai c─â duce la sc─âderea pre╚Ťurilor celorlalte case, dar va ├«ncuraja spargerea altor geamuri, pentru ca ├«ntr-un timp foarte scurt zona respectiv─â s─â atrag─â toate tipurile de infrac╚Ťionalitate.

Ei bine, casa noastr─â, Rom├ónia, avea geamurile sparte, dar nu pe toate. Nu s-a intervenit la timp ╚Öi nu suficient de ferm. ├Äntre timp, nu numai c─â mucegaiul ╚Öi igrasia domin─â interiorul, dar controlul a fost preluat de personaje care, cu un termen politicos, pot fi numite dubioase. Interesul acestei elite extractive e s─â acapareze orice se poate acapara cu investi╚Ťii minime. ├Än timp ce se zbat s─â scape cu prada, degradarea a ajuns deja la structura imobilului. Acum ne temem de cutremur.

Probabil lucrurile ├«╚Öi vor reveni la un moment dat. Dar ce trebuie s─â ├«nv─â╚Ť─âm din experien╚Ťa acestor zile e c─â toleran╚Ťa la deriv─â face ca dezastrul s─â se insinueze p├«n─â la nivelul la care devine tot mai greu de gestionat.

Scriu r├«ndurile astea cu privirea spre viitor. Indiferent cine va conduce Rom├ónia urm─âtorilor ani, intransigen╚Ťa acestor zile trebuie s─â r─âm├«n─â vie. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.