Modificarea Constituţiei: va mai fi România un stat liberal?

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

După cum se ştie, Biserica Ortodoxă Română s-a asociat demersului organizaţiei neguvernamentale Coaliţia pentru Familie, care a iniţiat o campanie de strîngere de semnături pentru modificarea Articolului 48 (1) din Constituţie. Potrivit acestui articol, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“. Organizaţia consideră că termenul de „soți“ este unul vag și deschis interpretărilor. Din acest motiv, organizaţia crede că ar fi necesar un articol constituţional mai clar: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

Cazul va genera în lunile viitoare ample dezbateri în societate şi, dat fiind faptul că ne aflăm în an electoral, partidele vor simţi nevoia să se poziţioneze într-un fel sau altul – uitîndu-se mai degrabă către sondajele de opinie decît către grilele de valori ale familiilor politice europene pe care le reprezintă.

Şi, iarăşi, este de aşteptat ca dezbaterea să fie deturnată de la sensul ei fundamental, adică să se ducă înspre o confuntare între adepţii familiei tradiţionale (imensa majoritate) şi adepţii minoritari ai „mariajului pentru toţi“, ca să împrumutăm expresia franţuzească. Nimic mai greşit. Nu despre o asemenea confruntare este vorba aici.

De fapt, discutăm despre un act cu semnificaţii politice profunde, care ar putea schimba cu totul chiar fundamentele statului român modern, aşa cum îl ştim de la Alexandru Ioan Cuza încoace, excep­tînd, desigur, trista paranteză a dictaturilor regală, legionară şi antonesciană, şi a comunismului.

Una este iniţiativa unei organizaţii neguvernamentale – fondul problemei este mai puţin important – şi alta este implicarea făţişă a Bisericii Ortodoxe Române, ieşirea ei din neutralitate, pe un subiect care atinge direct caracterul liberal al statului român.

Fără îndoială că stă la îndemîna BOR să strîngă semnăturile necesare – de altfel, pragul legal al celor 500.000 de semnături a fost depăşit deja, fără probleme, dar se doreşte o cifră cu mult mai mare, de natură să impresioneze cu adevărat. Şi ce se va întîmpla oare atunci cînd registrele cu semnături vor fi trîntite cu zgomot pe birourile liderilor politici?

Atenţie, vorbim despre acești lideri politici, cu imaginea publică făcută şi aşa ţăndări, din cauza compromisurilor şi acuzaţiilor de corupţie din ultimii ani. Cine dintre ei va avea curajul de a se opune, în numele unor principii ale societăţii liberale şi democratice, pe care chiar ei le-au încălcat adesea? Şi, desigur, BOR va avea apoi capacitatea de a face să treacă şi referendumul.

Observaţi că, încetul cu încetul, demersul de modificare a Constituţiei încetează a mai fi unul civic şi el este preluat, cu voia sau fără voia organizaţiilor neguvernamentale, de către Biserică. Ea, Biserica, este cea care-şi va impune pînă la urmă voinţa politică şi ea va culege roadele. Cine îşi va mai aminti, la sfîrşit, că acţiunea a fost iniţiată de o organizaţie neguvernamentală?

Şi cine garantează că BOR se va opri aici? Întrebarea este mai degrabă ce alte elemente ale statului liberal vor fi atacate după aceea. Libertăţile de manifestare artistică? Libertatea de conştiinţă? Planificarea familială? Egalitatea dintre sexe? Sau, mai pragmatic, conservarea şi întărirea privilegiilor fiscale, atît de criticate în ultima vreme, dar mai ales după comportamentul Bisericii Ortodoxe Române în cazul Colectiv?

Calea, oricum, pare deschisă. Sistemul politic românesc se află în criză de credibilitate. În faţa BOR se deschid frumoase posibilităţi de a-şi lua revanşa după lovitura de imagine suferită în urma tragediei din clubul Colectiv. Ideile privind Occidentul desacralizat, putrezit moral şi dezbrăcat de tradiţii – idei susţinute puternic de propaganda Rusiei lui Putin – încep să prindă şi la noi, pe fondul crizei refugiaţilor şi a construcţiei europene. Iar acestea merg mînă în mînă cu cererile tot mai insistente privind instaurarea unui regim de mînă forte, neliberal, dar, în aceeaşi măsură, „românesc, patriotic şi cu frică de Dumnezeu“.

Dar ce fel de revanşă îşi poate lua BOR? Să nu uităm, România rămîne una împărţită în două, între adepţii unei so­cietăţi de tip arhaic, rural, dominată de un stat paternalist, dar ferm, cu un conducător unic, şi celălalt model, liberal, cu deschidere către lume, bazat pe pluralism şi toleranţă.

Intrarea Bisericii Ortodoxe Române pe cîmpul luptei politice doar va accentua diviziunile dintre aceste două Românii. Este aceasta ceea ce îşi poate dori Biserica? Iar activiştii civici care au iniţiat acţiunea de modificare a Constituţiei înţeleg, oare, consecințele profunde ale demersului lor?

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.