Modificarea Constituţiei: va mai fi România un stat liberal?

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
De ce nu trebuie blama┼úi votan┼úii bucure┼čteni jpeg

Dup─â cum se ┼čtie, Biserica Ortodox─â Rom├ón─â s-a asociat demersului organiza┼úiei neguvernamentale Coali┼úia pentru Familie, care a ini┼úiat o campanie de str├«ngere de semn─âturi pentru modificarea Articolului 48 (1) din Constitu┼úie. Potrivit acestui articol, ÔÇ×Familia se ├«ntemeiaz─â pe c─âs─âtoria liber consim┼úit─â ├«ntre so┼úi, pe egalitatea acestora ┼či pe dreptul ┼či ├«ndatorirea p─ârin┼úilor de a asigura cre┼čterea, educa┼úia ┼či instruirea copiilorÔÇť. Organiza┼úia consider─â c─â termenul de ÔÇ×so╚ŤiÔÇť este unul vag ╚Öi deschis interpret─ârilor. Din acest motiv, organiza┼úia crede c─â ar fi necesar un articol constitu┼úional mai clar: ÔÇ×Familia se ├«ntemeiaz─â pe c─âs─âtoria liber consim┼úit─â ├«ntre un b─ârbat ╚Öi o femeie, pe egalitatea acestora ┼či pe dreptul ┼či ├«ndatorirea p─ârin┼úilor de a asigura cre┼čterea, educa┼úia ┼či instruirea copiilorÔÇť.

Cazul va genera ├«n lunile viitoare ample dezbateri ├«n societate ┼či, dat fiind faptul c─â ne afl─âm ├«n an electoral, partidele vor sim┼úi nevoia s─â se pozi┼úioneze ├«ntr-un fel sau altul ÔÇô uit├«ndu-se mai degrab─â c─âtre sondajele de opinie dec├«t c─âtre grilele de valori ale familiilor politice europene pe care le reprezint─â.

┼×i, iar─â┼či, este de a┼čteptat ca dezbaterea s─â fie deturnat─â de la sensul ei fundamental, adic─â s─â se duc─â ├«nspre o confuntare ├«ntre adep┼úii familiei tradi┼úionale (imensa majoritate) ┼či adep┼úii minoritari ai ÔÇ×mariajului pentru to┼úiÔÇť, ca s─â ├«mprumut─âm expresia fran┼úuzeasc─â. Nimic mai gre┼čit. Nu despre o asemenea confruntare este vorba aici.

De fapt, discut─âm despre un act cu semnifica┼úii politice profunde, care ar putea schimba cu totul chiar fundamentele statului rom├ón modern, a┼ča cum ├«l ┼čtim de la Alexandru Ioan Cuza ├«ncoace, excep┬şt├«nd, desigur, trista parantez─â a dictaturilor regal─â, legionar─â ┼či antonescian─â, ┼či a comunismului.

Una este ini┼úiativa unei organiza┼úii neguvernamentale ÔÇô fondul problemei este mai pu┼úin important ÔÇô ┼či alta este implicarea f─â┼úi┼č─â a Bisericii Ortodoxe Rom├óne, ie┼čirea ei din neutralitate, pe un subiect care atinge direct caracterul liberal al statului rom├ón.

F─âr─â ├«ndoial─â c─â st─â la ├«ndem├«na BOR s─â str├«ng─â semn─âturile necesare ÔÇô de altfel, pragul legal al celor 500.000 de semn─âturi a fost dep─â┼čit deja, f─âr─â probleme, dar se dore┼čte o cifr─â cu mult mai mare, de natur─â s─â impresioneze cu adev─ârat. ┼×i ce se va ├«nt├«mpla oare atunci c├«nd registrele cu semn─âturi vor fi tr├«ntite cu zgomot pe birourile liderilor politici?

Aten┼úie, vorbim despre ace╚Öti lideri politici, cu imaginea public─â f─âcut─â ┼či a┼ča ┼ú─ând─âri, din cauza compromisurilor ┼či acuza┼úiilor de corup┼úie din ultimii ani. Cine dintre ei va avea curajul de a se opune, ├«n numele unor principii ale societ─â┼úii liberale ┼či democratice, pe care chiar ei le-au ├«nc─âlcat adesea? ┼×i, desigur, BOR va avea apoi capacitatea de a face s─â treac─â ┼či referendumul.

Observa┼úi c─â, ├«ncetul cu ├«ncetul, demersul de modificare a Constitu┼úiei ├«nceteaz─â a mai fi unul civic ┼či el este preluat, cu voia sau f─âr─â voia organiza┼úiilor neguvernamentale, de c─âtre Biseric─â. Ea, Biserica, este cea care-┼či va impune p├«n─â la urm─â voin┼úa politic─â ┼či ea va culege roadele. Cine ├«┼či va mai aminti, la sf├«r┼čit, c─â ac┼úiunea a fost ini┼úiat─â de o organiza┼úie neguvernamental─â?

┼×i cine garanteaz─â c─â BOR se va opri aici? ├Äntrebarea este mai degrab─â ce alte elemente ale statului liberal vor fi atacate dup─â aceea. Libert─â┼úile de manifestare artistic─â? Libertatea de con┼čtiin┼ú─â? Planificarea familial─â? Egalitatea dintre sexe? Sau, mai pragmatic, conservarea ┼či ├«nt─ârirea privilegiilor fiscale, at├«t de criticate ├«n ultima vreme, dar mai ales dup─â comportamentul Bisericii Ortodoxe Rom├óne ├«n cazul Colectiv?

Calea, oricum, pare deschis─â. Sistemul politic rom├ónesc se afl─â ├«n criz─â de credibilitate. ├Än fa┼úa BOR se deschid frumoase posibilit─â┼úi de a-┼či lua revan┼ča dup─â lovitura de imagine suferit─â ├«n urma tragediei din clubul Colectiv. Ideile privind Occidentul desacralizat, putrezit moral ┼či dezbr─âcat de tradi┼úii ÔÇô idei sus┼úinute puternic de propaganda Rusiei lui Putin ÔÇô ├«ncep s─â prind─â ┼či la noi, pe fondul crizei refugia┼úilor ┼či a construc┼úiei europene. Iar acestea merg m├«n─â ├«n m├«n─â cu cererile tot mai insistente privind instaurarea unui regim de m├«n─â forte, neliberal, dar, ├«n aceea┼či m─âsur─â, ÔÇ×rom├ónesc, patriotic ┼či cu fric─â de DumnezeuÔÇť.

Dar ce fel de revan┼č─â ├«┼či poate lua BOR? S─â nu uit─âm, Rom├ónia r─âm├«ne una ├«mp─âr┼úit─â ├«n dou─â, ├«ntre adep┼úii unei so┬şciet─â┼úi de tip arhaic, rural, dominat─â de un stat paternalist, dar ferm, cu un conduc─âtor unic, ┼či cel─âlalt model, liberal, cu deschidere c─âtre lume, bazat pe pluralism ┼či toleran┼ú─â.

Intrarea Bisericii Ortodoxe Rom├óne pe c├«mpul luptei politice doar va accentua diviziunile dintre aceste dou─â Rom├ónii. Este aceasta ceea ce ├«┼či poate dori Biserica? Iar activi┼čtii civici care au ini┼úiat ac┼úiunea de modificare a Constitu┼úiei ├«n┼úeleg, oare, consecin╚Ťele profunde ale demersului lor?

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.