Mize mici, orgolii mari

Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
Mize mici, orgolii mari jpeg

„Yo, man, Romania? Best pieces.“ Accentul îi era îngrozitor, nu termina cuvintele, astfel încît nu pricepeam nici jumătate din ce vroia să spună. Rînjeam cam tîmp, încercînd să-mi maschez teribila senzaţie de disconfort. Omul era un negru din Norfolk, mărunt traficant de droguri („numai naturale, omule, eu nu vînd c... din alea de sinteză“). Mă dusese la el un ziarist de la una din televiziunile locale, să-mi prezinte o „sursă“. Voia să îmi arate cum simte el pulsul din „cartiere“.

Traficantul a fost primul american care a ştiut şi altceva despre România în afara trioului Ceauşescu-Nadia-Năstase (Ilie, evident), cu bonus Dracula, din cînd în cînd. El îmi spunea că la noi se produc cele mai bune „piese“. Simultan, deschisese portbagajul şi îmi arăta o frumuseţe de AKM cu pat rabatabil. Am fost flatat (sînt inginer din România). Eu ştiam că alea ceheşti sînt mai bune. 

Făceam practică la una dintre cele patru staţii locale. Pe vremea aia (era 1992), conexiunea Internet pe fiecare birou era o privelişte exotică. Atmosfera în redacţii nu era grozavă. Orgolii mari, neînţelegeri cu omul patronului, bîrfe, mîncătorii. Avînd în vedere că eram un outsider pentru organizaţie, colegii ziarişti mă invitau pe rînd la masă pentru a bîrfi „tabăra adversă“. Devenisem un adrisant ad-hoc pentru toate nemulţumirile salariale, personale, de carieră. Urma să mă duc la CNN Washington, peste două săptămîni. Eram îngrozit. Mă gîndeam ce o fi acolo, dacă la o amărîtă de staţie locală orgoliile sînt atît de mari.  Am lucrat apoi la biroul din Washington al CNN-ului cam o lună. Mă laud că am petrecut jumătate din această perioadă chiar la emisiunea lui Larry King, dar am lucrat ceva vreme la Crossfire (talk-show cu doi moderatori) şi la Both Sides with Jesse Jackson (fost candidat democrat la preşedinţie, de culoare). Nu vă pot descrie emoţiile cu care am intrat în sediul faimosului post. Îmi era teamă de ce voi găsi: lupte pentru influenţă, orgolii profesionale, scandaluri permanente. Dacă pentru piaţa din Norfolk se dădeau lupte grele, d-apoi pentru un public global... 

Nici vorbă. Atmosfera era mereu calmă, deşi evenimentele presau în permanenţă. Oamenii erau politicoşi, deşi erau stresaţi şi tracasaţi. Ştiau perfect ce au de făcut, deşi aveau în fiecare zi cîte un subiect nou. Erau siguri pe ei, deşi se consultau în permanenţă. Colaborau, deşi fiecare era o cvasi-somitate în domeniul lui. Spre deosebire de cei din Norfolk, oamenii de la CNN erau umblaţi prin lume, majoritatea fuseseră prin Europa (vreo doi chiar făcuseră reportaje la Bucureşti), nici unul nu a rostit faimosul: „România? Aaaa, din fosta URSS, nu?“. 

Cred că mizele mici şi nesiguranţa profesională transformaseră televiziunea de provincie într-un mic iad pentru orice carieră. Dincolo, importanţa globală şi siguranţa profesională făceau din CNN un loc de muncă rîvnit şi foarte plăcut. Poate paradoxal, îmi amintesc de comparaţia asta atunci cînd deschid televizorul în România. Mă gîndesc la calitatea deplorabilă a ştirilor şi comentariilor de pe majoritatea televiziunilor noastre. Îi compătimesc sincer pe colegii mei de la Realitatea, care trebuie să transmită cum patronul lor este dus în arest. 

Mulţi au cîte un credit de plătit şi familii de întreţinut. Numai de calitatea muncii nu îţi arde. Dincolo, la Antene, cam la fel. Cît de mult să te respecţi pe tine şi pe munca ta, atîta vreme cît şeful este lider de partid? Ai credite de plătit, familie de întreţinut. Opţiunile sînt individuale, e drept. Vrei să avansezi mai repede, faci temeneaua mai iute. Vrei un pic de salariu mai mare? Uiţi mai din scurt cum e „baliverna aia cu deontologia“. A nu se înţelege că prin TVR sîntem garnisiţi numai cu ziarişti imparţiali şi puri care ignoră ceea ce li se pare a fi comandă non-editorială. De multe ori, nici nu e nevoie de vreo comandă, că apare oferta în avans. În plus, cultura generală precară pune gaz pe foc, nu face decît să mărească dependenţa faţă de angajatori. În România, în breasla asta, sîntem cam mulţi din Norfolk. Provinciali şi agresivi.  

A fost, de curînd, Ziua Presei. Nu am putut ajunge la festivităţile breslei. Îmi pare rău. Ioana şi Mircea, continuaţi. Vă mulţumesc.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.