Mithras (II). Raporturi cu Dacia și creștinismul

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Mithras (II)  Raporturi cu Dacia și creștinismul jpeg

Atunci cînd istoricii studiază cutare temă generală la scara Imperiului Roman, Dacia nu e de obicei discutată în amănunt. Tema mithraismului e una dintre puținele excepții, și pe bună dreptate. Din Dacia provin cam 180 de reliefuri mithraice (din care mai mult de o treime produse local), și mai mult de 70 de alte monumente de cult. Au fost cercetate arheologic patru sanctuare (mithraea) și două comunități însemnate de adepți se cunosc la Sarmizegetusa și la Apulum. În Apulum, cu cel puțin 30 de adepți (adică peste un sfert din toți cei cunoscuți în Dacia, printre ei și singurul adept de rang senatorial din provincie), cultul lui Mithras este unul dintre cele mai populare. La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia găsiți azi 18 monumente figurative legate de cultul lui Mithras, între care cinci extraordinare tauroctonii de marmură și trei statui de calcar înfățișîndu-l pe zeu născîndu-se dintr-o stîncă (Petrogenitus). Ca studiu de caz, Apulum confirmă între altele că, deși cultul era una dintre cele mai populare religii în armata romană, adepții civili sînt cam la fel de numeroși ca militarii. Cînd vine vorba de Dacia mithraică, istoricilor din Occident încep să le strălucească ochii. Mai important e că avem și noi cîțiva specialiști excelenți pe tema asta. Lucrul nu era, din păcate, de la sine înțeles.

Dacia și-a dezvoltat o artă mithraică cu mici idiosincrazii, și pomenesc aici doar cîteva care țin de artă. În reliefurile locale, Mithras poartă foarte rar pantalonii persani și primește de obicei cizme joase, vînătorești; uneori are teaca pumnalului său prinsă, ciudat, pe umăr. Pentru cei doi însoțitori ai lui Mithras, Cautes (care ține o torță în sus) și Cautopates (cu torța în jos) s-a propus în Dacia ideea că ar trebui să poarte și un bucraniu, primul, respectiv un scorpion, al doilea. S-a propus chiar că doar în Dacia se cunosc exemple în care jertfa taurului în peșteră are loc într-un spațiu simultan natural (sugerat de o cunună de frunze) și construit (pilaștri), deși la rigoare ceva similar aș vedea și pe un relief de argint din Germania și într-o tauroctonie din Dalmația. E sigur însă că putem recunoaște anumite ateliere artistice, de pildă pe cel de la Sarmizegetusa – unde, între altele, pe reliefuri apare și un șir de altare, iar lui Cautes i se dau două torțe în loc de una. Par, poate, fleacuri, dar sugerează o lume iconografică aparte căreia trebuie să-i fi corespuns și o spiritualitate aparte a mithraismului dacic, pe care n-o mai putem recupera altfel. Aș adăuga o curiozitate – pe unul dintre reliefurile din muzeul din Alba Iulia, Cautopates are un chip cu totul atipic, anticlasic, un fel de portret barbar, care m-a făcut să mă gîndesc că poate repetă intenționat portrete ale vechilor aristocrați daci. N-ar fi imposibil ca, sub înfățișarea acoliților mithraici cu bonete frigiene, să fie reluate acolo, ocultat, imagini de pileati, cei care stăpîniseră locurile cu nici două generații în urmă.

Acum, e greu de evaluat cît de serioasă a fost concurența mithraismului pentru creștinism. Cînd sugera că, în absența creștinismului, lumea ar fi devenit mithraistă, Renan supraestima cu siguranță atractivitatea acestei religii pentru femei, care erau excluse din cult (și de altfel lipsesc, cum ziceam, din inscripțiile păstrate). Pe de altă parte, subestima rezistența la mithraism în estul imperiului, mai fără etică militară și care, în materie de religie, nu avea să importe un produs occidental, chiar dacă de sușă orientală (sau cu atît mai mult cu cît recunoștea în el această inspirație). Or, o religie nu poate deveni universală cu asemenea limitări, și foarte probabil că mithraismul nici nu și-a propus așa ceva. Mai productiv ar fi un studiu la rece al similarităților între mithraism și creștinism, din care mai cunoscut – dar supralicitat – este faptul că nașterea lui Mithras pe 25 decembrie a influențat calendarul creștin. La asta se pot adăuga comensalitatea sacră și miracolele (Mithras face să țîșnească un izvor din stîncă), deși instrumentate în jurul unei alte idei centrale, soteriologice, respectiv cosmologice. Asemenea detalii fac posibilă o anumită mobilitate între cele două credințe, mai ales în creuzetul sincretic al antichității tîrzii.

Un exemplu bun aici este venerația lui Constantin cel Mare pentru Sol Invictus, în care acest împărat cu un angajament teologic sinuos trebuie să fi văzut, cel puțin o vreme, pe Hristos. Sol avea desigur un rol central în mithraism, ba chiar era, pentru mulți, pe drept sau pe nedrept, identic cu Mithras. Nu putem însă zice că, pentru un număr de contemporani ai lui Constantin, Hristos ar fi fost confundat cu Mithras, deoarece tranzitivitatea logică nu operează într-o perioadă istorică în care termenii sînt definiți doar contextual. De altfel, părinții Bisericii criticaseră deja în mithraism o parodie a creștinismului, din care reținem, normal, că anumite similarități, fie și formale, erau suficient de apăsate ca să îi îngrijoreze.

E clar totuși că încercarea de a pune ordine doctrinară strictă în experiențele religioase din antichitate (și de oricînd) este un exercițiu trist de birocrație a spiritului. Oricine simte ispita de a face asta trebuie să mai arunce o privire asupra mozaicului lui Hristos ca Sol Invictus descoperit sub Bazilica Sf. Petru din Vatican (foto). Pentru cel care a ridicat, puțin înainte de anul 300 d.Hr., acest mausoleu creștin (cel mai spectaculos dintre cele distruse, o generație mai tîrziu, de construcția bazilicii originale a Sf. Petru), Hristos-Helios se putea înălța în glorie, în carul său proiectat pe un cer auriu. Că nimbul lui de raze nu e străin de coroana radiată a unor împărați romani nu are de ce să ne mire; antichitatea nu era numai globalizată, ci și ecumenică.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: Sol Invictus (wikimedia commons)

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Efectele adverse ale unui condiment banal. De ce e interzis consumul excesiv de hrean, ce pericole apar
Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consumă crudă, rasă, în salate sau diverse preparat.
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
Ultimul soldat din Garda Regelui Mihai, la 100 de ani: „La Peleș împușcam, nu întrebam de parolă” FOTO
Veteranul de război maior (rtr.) Moisă Irod a împlinit miercuri, 30 noiembrie, 100 de ani. A fost aniversat cu fast și onoruri militare, în avans, de oficialii Armatei Române.
horoscop jpg
Horoscopul zilei: 1 decembrie. Vești importante pentru nativii din trei zodii
Horoscopul zilnic pentru joi, 1 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, ți vine cu predicții clare pentru nativii tuturor semnelor zodiacale.

HIstoria.ro

image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ