Mithras (I). Teologie pentru soldați

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Mithras (I)  Teologie pentru soldați jpeg

„[D]acă creștinismul ar fi fost oprit din creștere de vreo boală mortală, lumea ar fi fost mithraistă.” Acest pasaj din Ernest Renan, vechi de aproape un secol și jumătate deja, este una dintre cele mai frecvent citate afirmații din istoria religiilor. O reiau aici doar din cauza lui Ridley Scott. Spre deosebire de alți zei antici, figura lui Mithras e azi aproape absentă din cultura de masă; faptul că, în serialul SF din 2020, Raised by Wolves, vine vorba regulat de adepții mithraismului și de lumea dominată de ei aproape i-a făcut pe istoricii religiilor să scape înghețatele din mîini. Dacă ar ști bietul Renan...!

Mithras e într-adevăr cu totul altceva decît divinitățile din tradiționalul panteon greco-roman. E, de pildă, unul dintre cazurile rare în care asistăm istoric la nașterea unui zeu, conceput de o mînă de inși super-deștepți și puternic elenizați din elita anatoliană (Commagene) sau italiană (Roma/Ostia), cam o jumătate de secol după nașterea lui Hristos. Mithras era bineînțeles un vechi zeu indo-iranian al luminii și adevărului, dar misteriile lui clasice sînt puse la punct și lansate pe piață ca o religie cosmică de factură greacă, nu orientală. Mai cunoaștem exemplul cultului lui Glykon, introdus, cum povestește Lucian, de impostorul Alexandru, tot în Anatolia, dar între cele două e o diferență enormă de anvergură spirituală. Glykon a fost o farsă care a prins cîțiva ani, cu un mic moment de glorie datorat unei slăbiciuni a lui Marcus Aurelius. În schimb, religia lui Deus Sol Invictus Mithras, ultima adoptată pe scară largă în Imperiul Roman păgîn, este populară în secolele II-III din Britannia în Arabia, cu dedicații către zeu găsite în aproape 450 de situri arheologice.

Deja în vremea lui Traian, legionarii răspîndesc rapid misteriile mithraice utilizînd căile de comunicație ale infrastructurii militare, mai ales la Rin și la Dunăre. Lucrul e firesc pentru o religie ierarhică, a loialității și camaraderiei, a meselor rituale în comun și inițierilor (probabil) violente, care merg la suflet într-un mod bizar. Peste această osatură cazonă se așterne și o mantie de speculație asupra destinului sufletului, adesea expediată de cercetătorii mai vechi drept astrologie și-atît. Adepții treceau, ce-i drept, prin șapte trepte de inițiere (gradele fiind corax, nymphus, miles, leo, Perses, heliodromus și pater), fiecare sub protecția unei planete.

În arta mithraică, esențială era imaginea zeului triumfător înjunghiind un taur, sacrificiu cosmogonic săvîrșit la cererea Soarelui. Imaginea fusese gîndită de inițiatorii cultului plecînd, măcar formal, de la imagini ale lui Nike înaripată jertfind taurul. Oricum, tauroctonia mithraică avea o formă canonică, așa încît reliefurile din zona zidului lui Hadrian nu prea diferă de cele de la Dura Europos, la 4.500 km distanță. Faptul că scena nu putea lipsi din peșterile și spațiile de cult subterane ale lui Mithras explică de ce au fost descoperite pînă azi vreo 700 de reprezentări de acest tip. Standardizarea asta nu exclude însă un sistem simbolic mai complex poate decît în oricare altă artă a primelor secole imperiale. La un prim nivel de interpretare, tauroctonia ar putea codifica, ziceam, o hartă a constelațiilor (Perseus, Taurus), influențată de concepții astrologice babiloniene și elenistice. Misteriile lui Mithra încorporau însă atît elemente ale dualismului iranian, cît și urme ale unor speculații platoniciene și stoice. Echipa care le-a conceput a evitat în orice caz să creeeze o doctrină rigidă, propunînd mai degrabă o viziune eclectică asupra lumii, pe care să și-o negocieze și calibreze fiecare în contextul social și religios al comunității mithraice. Ambițiile teologice făceau probabil loc rigorilor unui cult militar cu resorturile unei francmasonerii.

Pentru că sursele scrise nu ne spun aproape nimic despre substanța acestei religii, ezoterice prin natura ei și fără o „carte sfîntă”, se întîmplă un fenomen curios: Mithras e unul dintre acei zei care nu pot fi studiați decît arheologic. Din fericire, se cunosc azi vreo 200 de sanctuare ale lui în tot imperiul, care pot fi analizate în fel și chip. Epigrafia  are și ea o contribuție esențială aici, dat fiind că s-au păstrat cam o mie de inscripții puse de adepții lui Mithras, între care, din cîte știu, nici o femeie; o inscripție controversată din Tripoli, pe la 300 d.Hr., pare să ateste o femeie cu gradul lea (leoaică). Ritualurile nu pot fi însă reconstituite decît foarte ipotetic din arhitectura acestor sanctuare sau din iconografia mithraică – de aceea e esențial că pe lîngă asemenea surse apar și alte descoperiri arheologice recente din cîte un mithraeum precum cel de la Tienen, în Belgia. De acolo provin 14.000 de oase de animale, găsite acum vreo 20 de ani, și reprezentînd, dincolo de cîteva animale interesante doar simbolic, nu și gastronomic, resturile banchetelor dintr-un festival de cîteva zile, sau poate ale unui singur banchet pentru 300 de persoane (analiza arheozoologică arată că erau mîncate numai animale de sex masculin). Mai mult de 700 de vase, multe pentru ars tămîie, au fost sparte și îngropate ritual, printre care unul extrem de rar, cu un șarpe de ceramică înăuntru, prin a cărui gură aflată la exterior ar fi putut țîșni vinul odată fiert.

Voi reveni la citatul provocator al lui Renan (mai provocator decît ar fi cazul) săptămîna viitoare, cînd aș mai zice două vorbe despre prezența lui Mithras în Dacia – și despre raporturile lui cu creștinismul.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: Mithras tauroctonul, marmură, secolul II d.Hr., Getty Museum

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)
masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea. Două persoane, rănite
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea, la intrare în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava. Două persoane care se aflau în vehicul au primit îngrijiri medicale.