Mințiți, mințiți! Tot rămîne ceva

Publicat în Dilema Veche nr. 781 din 7-13 februarie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, descrie pe pagina sa de Facebook un mecanism al disimulării cu ajutorul căruia actuala Putere comite un soi de hocus-pocus bugetar reușind să înșele buna credință a publicului căruia i se comunică permanent că situația e sub control.

Pe scurt, înainte de prezentarea bugetului în Parlament, Guvernul afirmă că, anul acesta, România are la dispoziție sume mai mari decît anul trecut pentru domeniile prioritare. Cifrele, spune fostul demnitar, sînt ușor de contrazis întrucît comparația se face cu ceea ce au reușit ministerele să cheltuiască în 2018, nu cu ceea ce fusese alocat în bugetul aferent. Altfel spus, un soi de suveică a minciunilor care se reportează de la un an la altul, urmărind să acopere sub un torent de vorbe și cifre problema reală: incapacitatea statului de a-și administra banii sub presiunea unor cheltuieli publice tot mai mari, angajate fără calcule solide pe termen lung.

Contextul face raționamentul de mai sus nu numai posibil, dar și probabil. Prezentarea tîrzie a bugetului face ca angajamentele statului, mai ales în zona de investiții, să aparțină mai degrabă fanteziei. Astfel, spune Diaconu, la previzibila rectificare din vară, „vor tăia cheltuielile, vor muta o parte din ele la pensii și salarii, pentru că altfel e imposibil să le iasă cifrele. România tot nu se va dezvolta. Bugetul este unul mincinos 100%“.

Dar nu contează, „cifrele arată bine“, după cum tot spune șeful PSD, Liviu Dragnea care, pentru moment, pare să fi uitat de George Soros și de alte bazaconii obositoare.

Apariția proiectului de buget a dat prilejul și unui spectacol mai rar – o mini-revoltă a primarilor PSD împotriva propriului guvern. E vorba mai ales de cei din București, aflați de ceva vreme în conflict deschis cu conducerea propriului partid. Primarii se plîng că, începînd de anul acesta, vor avea cheltuieli suplimentare, iar Guvernul nu face mai nimic pentru a le acoperi, deși promisiuni în acest sens vin de la același Liviu Dragnea, care jură că, anul acesta, „comunitățile locale vor avea cel mai mare buget din istoria României“.

În fapt, după cum arată un raport al Expert Forum, Bucureștiul și alte mari orașe au fost privilegiate la alocările de fonduri guvernamentale. Autorii documentului arată că „au ieşit în fruntea protestelor locale exact primăriile PSD de Bucureşti intrate de cîteva luni în disidenţă faţă de conducerea centrală a partidului. Ironia este că, pînă să basculeze politic, exact aceste primării au avut din belşug parte de fonduri pe care le-au folosit nu la proiecte utile şi vizibile, ci în principal pe achiziţii curente, evenimente, PR şi alte scopuri cu beneficii greu de monitorizat“.

Adevărul acestei ultime afirmații poate fi verificat cu orice cetățean român care a citit știrile sau a trăit în București în ultimii doi ani. Avalanșa de vouchere, concerte și subvenții pentru tot felul de bizarerii imposibil de justificat din punctul de vedere al așteptărilor de la o primărie de oraș vorbesc de la sine.

Autorii raportului EFOR explică, pe de altă parte, că decizia executivului de a muta prestațiile sociale către comunitățile locale reduce gradul de autonomie bugetară al acestora, ceea contravine principiilor Cartei Autonomiei Locale a Consiliului Europei la care România este, bineînțeles, parte. Motivul? Același de mai sus. Guvernul e în pragul unei disperări prost mascate prin care încearcă, în cuvintele lui Boris Johnson, să mănînce o prăjitură fără ca prăjitura să dispară. Guvernul României vrea primul buget construit după principiile mecanicii cuantice.

Altfel spus, în funcție de perspectivă, ambele părți au dreptate. Sau ambele mint. Ca și la exemplul anterior, cel care pierde este cetățeanul.

Avem de-a face cu un permanent și extenuant război de PR al cărui unic merit este că dezvăluie puțin cîte puțin, în fiecare zi, dezorientarea și nepriceperea guvernanților României. Cele două sînt completate și de un model special românesc de iresponsabilitate trufașă, pe alocuri grobiană, care face spectacolul nu numai înspăimîntător, dar și un pic grețos.

Fără legătură cu chestiunile bugetare sau financiare, dar parte din același mecanism de comunicare publică orientată spre conservarea în orice condiții a puterii este efortul ridicol al ministrului Justiției de a bloca ascensiunea Laurei Codruța Kövesi către o funcție de conducere în viitorul Parchet European. Departe de dimensiunea exagerată care i se atribuie poziției prin mediile românești, nominalizarea unei românce ar fi unul din acele rare succese la nivel de imagine ale elitei românești. Cu toate astea, dinspre guvernul român vine o opoziție inverșunată și, mai grav, necalculată. Dacă doamna Kövesi obține, în cele din urmă, acea funcție, executivul român va fi ridiculizat dincolo de limite admise în condiții normale. Va da o măsură a propriei dimensiuni în Europa și va furniza propriului popor noi și noi motive de jenă.

Dacă nu va fi așa, o româncă pierde o funcție. Nu în favoarea altui posesor de pașaport românesc. Mare realizare! 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

avion, foto shutterstock jpg
Cerințele neobișnuite pe care o pasageră le-a avut în timpul unui zbor. Pretențiile sale au stârnit reacții: „Să ia trenul”
O femeie a reușit să uimească un întreg avion și internetul după ce le-a înmânat însoțitorilor de bord o listă cu interdicții bizare. Femeia susține că inclusiv mirosul de combustibil de avioane îi provoacă greață.
Szocs jpg
diabet de tip 5, shutterstock jpg
Condimentul-minune pentru diabetici. Cum ajută acesta la echilibrarea glicemiei și a colesterolului
Unul dintre cele mai eficiente suplimente naturale pentru reglarea glicemiei și reducerea colesterolului este… scorțișoara.
nicusor dan fb jpg
Nicușor Dan exclude majorarea TVA: Orice creștere ar limita consumul și ar stimula evaziunea
Nicuşor Dan a declarat vineri că nu se pune problema creşterii cotelor reduse de TVA, de 5% şi 9%, precizând că scenariile privind o eventuală creştere a Taxei pe Valoarea adăugată sunt „absolut teoretice", deoarece nu iau în calcul aspecte precum creşterea evaziunii fiscale şi limitarea consumului.
Carlo Ancelotti, antrenorul lui Real Madrid (EPA) jpg
banner mihai albu jpg
Mihai Albu s-a căsătorit cu Elena Nechifor. Fiica designerului a avut o apariție memorabilă
Celebrul designer Mihai Albu și partenera sa, Elena Nechifor, au ajuns în fața ofițerului de stare civilă, iar alături de ei a fost și fiica lui, Mikaela Ioana, în vârstă de 16 ani.
image png
Aproape 300 de mineri au rămas blocaţi în subteran într-o mină de aur din Africa de Sud
Compania sud-africană Sibanye Stillwater a declarat vineri că se depun eforturi pentru salvarea a 289 de mineri blocaţi sub pământ într-unul dintre puţurile minei de aur Kloof, de lângă Johannesburg, relatează Reuters.
musk trump fotoX jpg
Cum s-a destrămat prietenia dintre Trump și Musk. Dezvăluirile făcute de Steve Bannon
Steve Bannon, fostul strateg politic al lui Donald Trump, a dezvăluit că încercările lui Elon Musk de a obține acces la informații secrete despre planurile de război au dus, în cele din urmă, la destrămarea relației acestuia cu președintele american.
image png
De ce nu vrea Viktor Orban Ucraina în UE. „Ne va absorbi toţi banii, ca un burete"
"Vrem să ţinem Ucraina departe de Uniunea Europeană, pentru că, dacă este lăsată să intre, ne va absorbi toţi banii", a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, în interviul săptămânal acordat postului public de radio, relatează MTI.