Minsk dinspre București

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Figura descumpănită a președintelui contestat fățiș chiar de persoanele în mijlocul cărora ajunsese pentru căuta sprijin și asigurări că regimul e încă sigur.  „Momentul Ceaușescu”, cum l-au numit imediat zeci de observatori. Zeci de mii de oameni pe străzi, inclusiv în localități unde ultimele întruniri publice de amploare au avut loc pe vremea comunismului și erau obligatorii. Negocierile dintre securiștii regimului și Opoziție pentru asigurări în eventualitatea unei tranziții. Demisia unor vedetuțe TV și care își descoperă brusc principiile. Cedările teoretice care urmăresc cîștigarea de timp – „Plec, dar nu acum”.

Toate astea oferă imaginea unui regim politic dezorientat, haotic și, din acest motiv, și mai periculos. Structurile de ordine publică încă loiale președintelui continuă neabătute arestările, tortura și amenințările.

Asta e imaginea Belarusului din știri. O lume întreagă urmărește desfășurarea rapidă a evenimentelor de acolo. Atitudinile variază între aceea a unui puști care privește un joc video pe Twitch, amintindu-și că și el a trecut prin lucrurile astea, pînă la cea a unui parior pasionat în fața unor cote care se schimbă de la minut la minut. „Cade? Nu cade?”

S-a scris mult despre revoluția neterminată a bielorușilor. S-au făcut și se fac scenarii. Se discută mult despre atitudinea Rusiei (placidă, mai degrabă) și despre gradul de implicare a Vestului în întîmplările de la Minsk (scăzut, după toate aparențele). Opinia dominantă e că, spre deosebire de Ucraina sau Georgia, în Belarus intervențiile străine sînt mai degrabă secundare. Ceea ce vedem acolo pare mai curînd exasperarea unui popor care s-a săturat. O națiune care vrea altceva și  mai mult de la societatea în care trăiește. O schimbare de direcție.

Belarus e suficient de departe cît să nu ne afecteze direct și suficient de aproape, istoric mai ales, cît să conteze. De aceea, măcar cîtă vreme rămîne în știri, poate ar fi util să conștientizăm poziția din care aici, în România, vedem și judecăm toate lucrurile astea.

„Momentul Ceaușescu” a fost acum 30 de ani. În original. Instigarea muncitorilor împotriva demonstranților pro-democrație a existat și ea. La fel și manipulările televiziunii publice. Am avut la diverse momente și narativul cu străinii care ne vor răul. E și azi pe ici, pe colo. Violențe din partea poliției? Dosarul 10 august e martor. Belarusul din 2020 arată ca un film derulat pe repede-înainte cu momentele urîte ale României după ce 25 de ani pe ecran a fost prezentă o imagine nemișcată a lui Ion Iliescu.

Însă România a avut o altă traiectorie. Societatea a fost mai fermă. Obiectivele mai clare. Rezistența mai încăpățînată. Politicienii ei mai puțin ticăloși.

Românilor le-a fost frică tot timpul să nu ajungă unde sînt bielorușii azi – încremeniți în timp, între lumi, și cu Nicu Ceaușescu președinte. De altfel, prin anii ʼ90 era o piesă de la Sarmalele Reci care sancționa preventiv nostalgia pentru vremurile care apuneau folosindu-se chiar de imaginea fiului preferat al cuplului Ceaușescu în funcție la Cotroceni.

Bucureștiul, cu toate ale lui, e departe de Minsk. Și se depărtează cu fiecare zi în care, la Minsk, mustața lui Lukașenko e menționată în propoziții cu verbul la prezent.

Sigur că România ar fi putut și mai bine. Ar fi putut pune un univers și nu doar o generație între ea și țările care o privesc din spate. Nu a făcut-o. Însă, din cînd în cînd, e bine să mai tragem și cîte o concluzie, fie ea și doar pe jumătate optimistă. Exercițiile de felul acesta ajută mai ales în momente de descurajare. Eforturile societății românești, așa stîngace și inegală, au produs rezultate care ne feresc azi de lupte mult mai mari și cu consecințe mult mai drastice.

Nu e totuși puțin lucru să trăiești într-o țară cu alegeri libere. Într-un stat al cărui guvern cade cînd calcă pe bec și asta fără să fie nevoie de morți pe străzi. Și nici să poți munci sau călători liber în locuri în care alții nu au acces nu e chiar lipsit de importanță. Nu e puțin să ai o presă liberă, atît de liberă încît uneori mai uită cît de prețioasă e libertatea asta. Și nu e deloc irelevant faptul că trăim într-un loc în care Justiția mai trimite cîte un Lukașenko wannabe la reflecție prelungită după gratii. Și ne putem opune cînd nu ne plac legile și putem refuza politicos tentativele unor habotnici de a intra în viețile noastre private.

Am văzut vreo cîțiva oameni mirați de atenția pe care publicul român o acordă Belarusului. Spre deosebire de multe alte știri externe, cele venite de acolo au fost citite și distribuite masiv pe Internetul românesc. Explicația stă probabil în comparația inerentă dintre experiențele românești și cele ale bielorușilor. Iar asta arată că, măcar în privința valorilor esențiale, românii sînt de acord că încă mai e ceva de apărat în această țară, iar norocul, norocul nu are nimic de-a face cu lupta pentru o viață mai bună.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.