Minsk dinspre București

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Figura descumpănită a președintelui contestat fățiș chiar de persoanele în mijlocul cărora ajunsese pentru căuta sprijin și asigurări că regimul e încă sigur.  „Momentul Ceaușescu”, cum l-au numit imediat zeci de observatori. Zeci de mii de oameni pe străzi, inclusiv în localități unde ultimele întruniri publice de amploare au avut loc pe vremea comunismului și erau obligatorii. Negocierile dintre securiștii regimului și Opoziție pentru asigurări în eventualitatea unei tranziții. Demisia unor vedetuțe TV și care își descoperă brusc principiile. Cedările teoretice care urmăresc cîștigarea de timp – „Plec, dar nu acum”.

Toate astea oferă imaginea unui regim politic dezorientat, haotic și, din acest motiv, și mai periculos. Structurile de ordine publică încă loiale președintelui continuă neabătute arestările, tortura și amenințările.

Asta e imaginea Belarusului din știri. O lume întreagă urmărește desfășurarea rapidă a evenimentelor de acolo. Atitudinile variază între aceea a unui puști care privește un joc video pe Twitch, amintindu-și că și el a trecut prin lucrurile astea, pînă la cea a unui parior pasionat în fața unor cote care se schimbă de la minut la minut. „Cade? Nu cade?”

S-a scris mult despre revoluția neterminată a bielorușilor. S-au făcut și se fac scenarii. Se discută mult despre atitudinea Rusiei (placidă, mai degrabă) și despre gradul de implicare a Vestului în întîmplările de la Minsk (scăzut, după toate aparențele). Opinia dominantă e că, spre deosebire de Ucraina sau Georgia, în Belarus intervențiile străine sînt mai degrabă secundare. Ceea ce vedem acolo pare mai curînd exasperarea unui popor care s-a săturat. O națiune care vrea altceva și  mai mult de la societatea în care trăiește. O schimbare de direcție.

Belarus e suficient de departe cît să nu ne afecteze direct și suficient de aproape, istoric mai ales, cît să conteze. De aceea, măcar cîtă vreme rămîne în știri, poate ar fi util să conștientizăm poziția din care aici, în România, vedem și judecăm toate lucrurile astea.

„Momentul Ceaușescu” a fost acum 30 de ani. În original. Instigarea muncitorilor împotriva demonstranților pro-democrație a existat și ea. La fel și manipulările televiziunii publice. Am avut la diverse momente și narativul cu străinii care ne vor răul. E și azi pe ici, pe colo. Violențe din partea poliției? Dosarul 10 august e martor. Belarusul din 2020 arată ca un film derulat pe repede-înainte cu momentele urîte ale României după ce 25 de ani pe ecran a fost prezentă o imagine nemișcată a lui Ion Iliescu.

Însă România a avut o altă traiectorie. Societatea a fost mai fermă. Obiectivele mai clare. Rezistența mai încăpățînată. Politicienii ei mai puțin ticăloși.

Românilor le-a fost frică tot timpul să nu ajungă unde sînt bielorușii azi – încremeniți în timp, între lumi, și cu Nicu Ceaușescu președinte. De altfel, prin anii ʼ90 era o piesă de la Sarmalele Reci care sancționa preventiv nostalgia pentru vremurile care apuneau folosindu-se chiar de imaginea fiului preferat al cuplului Ceaușescu în funcție la Cotroceni.

Bucureștiul, cu toate ale lui, e departe de Minsk. Și se depărtează cu fiecare zi în care, la Minsk, mustața lui Lukașenko e menționată în propoziții cu verbul la prezent.

Sigur că România ar fi putut și mai bine. Ar fi putut pune un univers și nu doar o generație între ea și țările care o privesc din spate. Nu a făcut-o. Însă, din cînd în cînd, e bine să mai tragem și cîte o concluzie, fie ea și doar pe jumătate optimistă. Exercițiile de felul acesta ajută mai ales în momente de descurajare. Eforturile societății românești, așa stîngace și inegală, au produs rezultate care ne feresc azi de lupte mult mai mari și cu consecințe mult mai drastice.

Nu e totuși puțin lucru să trăiești într-o țară cu alegeri libere. Într-un stat al cărui guvern cade cînd calcă pe bec și asta fără să fie nevoie de morți pe străzi. Și nici să poți munci sau călători liber în locuri în care alții nu au acces nu e chiar lipsit de importanță. Nu e puțin să ai o presă liberă, atît de liberă încît uneori mai uită cît de prețioasă e libertatea asta. Și nu e deloc irelevant faptul că trăim într-un loc în care Justiția mai trimite cîte un Lukașenko wannabe la reflecție prelungită după gratii. Și ne putem opune cînd nu ne plac legile și putem refuza politicos tentativele unor habotnici de a intra în viețile noastre private.

Am văzut vreo cîțiva oameni mirați de atenția pe care publicul român o acordă Belarusului. Spre deosebire de multe alte știri externe, cele venite de acolo au fost citite și distribuite masiv pe Internetul românesc. Explicația stă probabil în comparația inerentă dintre experiențele românești și cele ale bielorușilor. Iar asta arată că, măcar în privința valorilor esențiale, românii sînt de acord că încă mai e ceva de apărat în această țară, iar norocul, norocul nu are nimic de-a face cu lupta pentru o viață mai bună.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
Puțini știu acest detaliu! Ce meserie a avut Elena Ceaușescu înainte să-l cunoască pe Nicolae Ceaușescu
În cadrul unui podcast moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, prof. dr. Lavinia Betea a discutat pe larg despre viața Elenei Ceaușescu.
Ianis Hagi Facebook jpg
Rupert Murdoch cu soția lui  foto   News Corp jpg
Războiul succesiunii. Rupert Murdoch se luptă cu propriii copii pentru unul dintre cele mai mari imperii media din lume
Rupert Murdoch este implicat într-o bătălie legală secretă împotriva a trei dintre copiii săi cu privire la viitorul imperiului media al familiei, în timp ce încearcă să îl păstreze ca o forță politică conservatoare după moartea sa.
trifoi cu patru foi jpg
Amuleta puternică care te protejează de energiile rele și atrage prosperitatea. Folosește-o și tu și viața ta se va schimba în bine
Într-o lume în care stresul și energiile negative par să fie omniprezente, găsirea unor metode eficiente pentru a ne proteja și a atrage prosperitatea devine tot mai importantă.
mineri valea jiului minerit carbune foto mediafax lucian alecu
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Ministerul Energiei a publicat vineri raportul Corpului de Control privind faptele descoperite la Complexul Energetic Valea Jiului, înființat în urmă cu mai puțin de un an.
66a28b442884d 94d900c5 4486 434d 9cb9 aabea9d1cba0 jpg
Un bărbat din Galați este în stare gravă după ce a fost lovit de o mașină a Poliției
Un accident grav în care a fost implicată o mașină de poliție a avut loc joi seară în municipiul Galați. Un bărbat, care s-a angajat
Perchezitii Primarie CNA jpeg
Primarul, vicele, secretarul și un viitor consilier local dintr-o localitate din Bistrița-Năsăud, reţinuţi pentru corupție și fals în legătură cu alegerile locale
Joi, după efectuarea mai multor percheziţii la persoane fizice, dar şi la sediul unei primării din Bistriţa-Năsăud, au fost reţinute pentru 24 de ore patru persoane pentru infracțiuni de corupție și fals în legătură cu acordarea voturilor în procesul electoral.
tantari west nile jpg
Dr. Tudor Ciuhodaru despre virusul West Nile: sunt 5 semne de alarmă
A apărut primul caz de infecţie cu virusul West Nile transmis de ţânţari în contextul unei monitorizări a riscului epidemiologic arboviral. Medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri.
ParentED Fest jpg
Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global
Toamna aceasta, pe 3 octombrie, Bucureștiul va găzdui ParentED Fest, cel mai important eveniment de parenting al anului în România. Evenimentul aduce în atenția publicului românesc renumiți experți internaționali.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.
image
Marile site-uri pun bariere accesului liber la informații: Reddit interzice toate motoarele de căutare, cu excepția Google
Google a devenit singurul motor de căutare care poate afișa rezultate recente de pe Reddit.  Controlul tot mai mare al marilor companii asupra conținutului online devine evident.
image
Filme bune: Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic (Babylon 2022)
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.