Mimatul, sport na╚Ťional de succes

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 927 din 13 ÔÇô 19 ianuarie 2022
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg

Niciodat─â nu am fost un sus╚Ťin─âtor al unui ├«nv─â╚Ť─âm├«nt care s─â fie fundamentat pe principiile competi╚Ťiei, care s─â ├«ncurajeze ierarhizarea, compara╚Ťia. Am sus╚Ťinut mereu nevoia unui ├«nv─â╚Ť─âm├«nt formativ, care s─â valorizeze progresul individual, s─â se aplece cu ├«ncredere ╚Öi empatie asupra particularului din fiecare elev, care s─â g─âseasc─â solu╚Ťii pentru sprijinirea dezvolt─ârii personale a fiec─âruia. Aici, desigur, intr─â o respingere a unui ├«nv─â╚Ť─âm├«nt centrat preponderent pe acumulare de informa╚Ťie ╚Öi o pledoarie pentru unul centrat pe dezvoltarea de competen╚Ťe. De aceea, spre exemplu, am ceva rezerve ├«n privin╚Ťa modului ├«n care se desf─â╚Öoar─â activit─â╚Ťile ├«n centrele de excelen╚Ť─â, c├«t─â vreme nu avem centre de recuperare, unde se face mai ales preg─âtire pentru olimpiadele ╚Öcolare, care, la r├«ndul lor, au ├«nc─â o generoas─â pozi╚Ťie tradi╚Ťional─â, fiind axate prea mult, ├«n opinia mea, pe memorare ╚Öi pe reproducere. Nu toate, nu ├«n totalitate. ├Än fine, mi s-a p─ârut mereu c─â a c─âuta cu orice pre╚Ť doar performan╚Ťa, lauda cu ea ╚Öi topurile favorizate de ea e pu╚Ťin amar, c─â pierdem prea mult din vedere, atunci c├«nd alerg─âm dup─â performan╚Ť─â, nevoia de a ne concentra pe mase ╚Öi pe cei ce s├«nt r─âma╚Öi ├«n urm─â.

De ce spun toate acestea? O dezbatere destul de tensionat─â a avut loc ├«n ultimele zile, provocat─â de schimbarea regulilor de joc privind acordarea de burse de merit ╚Öi de performan╚Ť─â. Ministerul a decis s─â modifice criteriile de acordare a acestor burse. Mai precis, pe de o parte s-a instituit obliga╚Ťia ca acestea s─â fie acordate de la nivelul administra╚Ťiilor locale, pentru c─â p├«n─â acum acordarea lor era facultativ─â, respectiv s-au modificat pragurile notelor care permit ob╚Ťinerea lor, dar ╚Öi cuantumul acestora.

├Än primul r├«nd, a╚Ö remarca faptul c─â obligarea administra╚Ťiilor locale s─â le acorde este extrem de benefic─â. Exist─â, probabil, multe localit─â╚Ťi unde nu se acordau sau se acordau par╚Ťial, pentru c─â aceste administra╚Ťii nu puneau pre╚Ť pe educa╚Ťie, fiind preocupate de alte nimicuri sau de interese personale. Exist─â ├«nc─â primari care au un nivel de educa╚Ťie ├«ndoielnic ei ├«n╚Öi╚Öi, nu mai vorbesc despre consilieri locali. Faptul c─â acum vor fi obliga╚Ťi s─â acorde aceste burse este un mare c├«╚Ötig pentru copiii care fac parte din comunit─â╚Ťi ├«n care educa╚Ťia nu pare a valora mare lucru, dar care s├«nt ei ├«n╚Öi╚Öi dornici de ├«nv─â╚Ť─âtur─â.

├Än al doilea r├«nd, faptul c─â nu cred c─â principiile competi╚Ťiei ╚Öi ierarhiz─ârii trebuie s─â fie fundalul vizionar al procesului educa╚Ťional nu ├«nseamn─â ╚Öi c─â nu cred ├«n valoarea performan╚Ťei ╚Öi ├«n recunoa╚Öterea ei corect─â. ╚śi ├«n aceast─â privin╚Ť─â, cred c─â ridicarea pragului de ob╚Ťinere a bursei de merit de la 8,50 la 9,50 este pe deplin justificat─â, mai ales ├«n tandem cu cre╚Öterea sumei pe care o primesc ace╚Öti elevi.

Performan╚Ťa presupune sacrificii, presupune efort, presupune, desigur, ╚Öi calit─â╚Ťi ├«nn─âscute, dar mai presupune ╚Öi valorificarea lor. ├Än plus, performan╚Ťa este a celor care vor asigura pe viitor cre╚Öterea valorii societ─â╚Ťii, la toate nivelurile, de la cel economic la cel artistic. Cei ce o pot accesa, devenind ├«n timp lideri, coordonatori, creatori, trebuie recunoscu╚Ťi ╚Öi r─âspl─âti╚Ťi. Ei au nevoie ╚Öi de acest stimulent, care s─â le motiveze eforturile. ╚śi, mai ales, trebuie s─â ╚Ötie c─â ceea ce fac ei nu este de ici, de colo, c─â e nevoie s─â persevereze ├«n continuare ├«n efortul pe care ├«l depun, pentru c─â s├«nt aprecia╚Ťi pentru el ╚Öi pentru c─â noi, societatea, avem nevoie de el. S─â nu amestec─âm lucrurile: nu sus╚Ťin prin asta nimic ├«n dezacord cu ceea ce afirmam ├«n paragraful de ├«nceput. Meritele, performan╚Ťa s├«nt intrinseci oric─ârui model educa╚Ťional, fie el tradi╚Ťional, fie modern, centrat pe competen╚Ťe ╚Öi av├«nd ca filosofie pedagogic─â dezvoltarea personal─â.

Poate ╚Öti╚Ťi situa╚Ťii ├«n care, ├«n unele clase, neexist├«nd medii mai mari de 8,50, spre exemplu, cel care avea aceast─â medie primea premiul I. Cam a╚Öa st─â treaba ╚Öi ├«n cazul acestor burse. Un fals, o mimare a performan╚Ťei.

Performan╚Ťa are nevoie de linii clare de recompens─â, de criterii autentice care s─â o recunoasc─â. Cobor├«nd standardele, nu avem dec├«t de pierdut. Media 8,50 este una onorant─â. Dar nu este o medie care s─â justifice vreun premiu I, vreo burs─â de merit. Este una care poate s─â aduc─â, eventual, dorin╚Ťa de a mai s─âri peste un prag, dorin╚Ťa de a mai dep─â╚Öi o limit─â, pentru a ajunge la performan╚Ť─â, de ce nu? Este o medie cu care po╚Ťi s─â ai o via╚Ť─â bun─â, s─â fii mul╚Ťumit de tine, s─â te integrezi ├«n societate. Dar pentru a deveni un reper pentru ceilal╚Ťi trebuie s─â dai ceva mai mult, trebuie s─â aduci un plus care s─â te salte ├«n sus fa╚Ť─â de grup, trebuie s─â te desprinzi de pluton.

Plutonul este asemeni ro╚Ťilor trenului sau automobilului. Ele se ├«nv├«rt ╚Öi duc ├«nainte ├«ntregul angrenaj. S├«nt solide ╚Öi importante. Dar motorul este cel care asigur─â zv├«cnirea mecanismului. El este performan╚Ťa ╚Öi excelen╚Ťa.

Nu s├«ntem, probabil, o ╚Ťar─â at├«t de bogat─â ├«nc├«t s─â ne permitem s─â acord─âm burse consistente elevilor care performeaz─â cu adev─ârat, adic─â celor care fac diferen╚Ťa real─â, care se distan╚Ťeaz─â de pluton ╚Öi burse cu statut mediu, celor care s├«nt ├«n pluton sau m─âcar ├«n deschiderea lui. A╚Öa c─â este normal s─â recompens─âm performan╚Ťa ╚Öi meritul real, care s├«nt rezultate ale unui efort peste medie. 

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.