Militan┼úii pentru libertate: u┼čor de admirat, greu de ajutat

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptat─â spre Iran jpeg

O lume ├«ntreag─â ├«i prive┼čte cu admira┼úie, de o lun─â ┼či jum─âtate ├«ncoace, pe birmani. Ei manifesteaz─â aproape zilnic ├«mpotriva regimului militar instaurat prin lovitur─â de stat pe 1 februarie anul acesta. Zeci de birmani au c─âzut p├«n─â acum sub gloan┼úele armatei, dar continu─â s─â r─âm├«n─â mobiliza┼úi, probabil spre marea stupefac┼úie a generalului Min Aung Hlaing. Bunii cunosc─âtori ai situa┼úiei din Birmania, unde militarii au pus cap─ât unei tranzi┼úii democratice ├«ncepute acum zece ani, spun c─â generalii nu se a┼čteptau la o astfel de rezisten┼ú─â. Admira┼úia extern─â le-a fost ├«ns─â rareori de folos celor care ┼či-au riscat via┼úa pentru mai mult─â libertate.

De la c─âderea comunismului ├«ncoace s-au produs multe efuziuni interna┼úionale foarte mediatizate ├«n favoarea unor popoare sau mul┼úimi de manifestan┼úi aflate, cu m├«inile goale, fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â cu for┼úele armate ale unor puteri opresoare. C├«te articole admirative nu s-au scris despre contestatarii din Republica Belarus care, din august 2020, protesteaz─â ├«mpotriva men┼úinerii la putere (├«n urma unor alegeri trucate) a lui Aleksandr Luka┼čenko! ├Än prim─âvara anului 2019, lumea ├«ntreag─â le trimitea mesaje de admira┼úie ┼či de sprijin moral algerienilor mobiliza┼úi ├«mpotriva eterniz─ârii la putere a pre┼čedintelui Bouteflika. Spre deosebire de Birmania ┼či de Republica Belarus, ├«n Algeria presiunea popular─â a fost victorioas─â, omul ├«ncarn├«nd opresiunea a plecat de la putere, f─âr─â ├«ns─â ca sistemul s─â se schimbe.

Uneori, pe diferite meridiane ale lumii, victoriile popoarelor s├«nt iluzorii, fiind rezultatul unor subtile manipul─âri. Revolu┼úiile arabe au fost urm─ârite ┼či ele cu admira┼úie (neputincioas─â) ├«n urm─â cu mai bine de zece ani. Egiptenii, ├«n special, au fost aplauda┼úi pe ├«ntreaga planet─â c├«nd au avut curajul s─â ias─â ├«n strad─â, s─â transforme Pia┼úa Tahrir de la Cairo ├«n simbol al revolu┼úiei ┼či s─â-l debarce de la putere pe Hosni Mubarak. Dar ast─âzi unii ├«l regret─â pe fostul dictator ├«ntruc├«t actualul, mare┼čalul Al Sissi, a instituit un regim ┼či mai represiv. ├Än iunie 2009, admira┼úia planetar─â s-a concentrat asupra iranienilor ie┼či┼úi pe str─âzi pentru a-┼či exprima furia tot dup─â un eveniment electoral. La acea or─â, exasperarea lor avea ca obiect men┼úinerea la putere a pre┼čedintelui conservator Mahmud Ahmadinejad.

Lumea liber─â ├«┼či exprim─â spontan ┼či cu mare generozitate admira┼úia fa┼ú─â de lupt─âtorii pentru democra┼úie f─âr─â s─â fie dotat─â ├«ns─â cu un mecanism eficient de ajutorare a acestora. Admira┼úia fa┼ú─â de chinezii din Hong Kong care s-au luptat pentru men┼úinerea unui statut democratic ├«n provincia lor nu l-a ├«mpiedicat pe pre┼čedintele Xi Jinping s─â-┼či impun─â controlul asupra fostei colonii britanice. ┼×i nici admira┼úia ├«ntregii lumi pentru curajosul Alexei Navaln├«i nu l-a ├«mpiedicat pe pre┼čedintele Vladimir Putin s─â-l pun─â pe opozantul s─âu dup─â gratii.

Exist─â un concept, cel de popor ├«n pericol, forjat de min┼úi umaniste ├«n c─âutare de mecanisme juridice susceptibile s─â exercite presiuni asupra regimurilor totalitare, dictatoriale sau autoritare. De mai multe ori, tibetanii ┼či uigurii au fost califica┼úi drept popor ├«n pericol. Regimurile opresive se ascund ├«ns─â ├«n spatele unui contraconcept, cel de neamestec ├«n treburile interne. ├Än virtutea acestui principiu, scriitorul disident chinez Liu Xiaobo, de┼úin─âtor al Premiului Nobel pentru pace, murea ├«n iulie 2017 ├«n ├«nchisoare f─âr─â ca admira┼úia lumii libere s─â-l fi putut ajuta cu ceva.

Premiile oferite lupt─âtorilor pentru libertate s├«nt rareori eficiente. Anul trecut, Premiul Saharov creat de Parlamentul European a fost acordat opozi┼úiei democrate din Republica Belarus, dar regimul dictatorial al lui Luka┼čenko nu s-a cl─âtinat. Nici ├«n Birmania, pentru a reveni la punctul de plecare al acestui articol, faptul c─â ┼čefa opozi┼úiei, Aung San Suu Kyi, este de┼úin─âtoare a Premiului Nobel pentru pace nu o ajut─â ├«n prezent cu nimic. Nici arma sanc┼úiunilor, deseori adoptat─â de Occident ├«mpotriva unor regimuri opresive, nu duce, ├«n general, la nici un rezultat. Cuba este un caz clasic de regim pe care sanc┼úiunile americane decretate ├«n 1962 nu l-au cl─âtinat. Recent, Rusia a taxat drept gest ira┼úional sanc┼úiunile instituite ├«mpotriva ei de europeni ┼či americani ├«n urma ├«ncarcer─ârii lui Navaln├«i. ÔÇ×Cum pute┼úi crede c─â poporul rus, at├«t de ├«ncercat ├«n cursul istoriei sale, ar putea ceda ├«n fa┼úa unor sanc┼úiuni?ÔÇŁ ÔÇô este argumentul invocat de Moscova.

Exist─â, ├«n istoria acestui fenomen ÔÇô admira┼úia occidental─â fa┼ú─â de eroii luptei pentru libertate ÔÇô, ┼či multe momente cinice sau toxice. Pe data de 2 martie a trecut neobservat─â o aniversare: Mihail Gorbaciov a ├«mplinit 90 de ani. Cu peste 35 de ani ├«n urm─â, el era cel mai admirat lider rus ├«n Occident. Se vorbea atunci de o veritabil─â gorbaciomanie pentru cel care permisese c─âderea Zidului de la Berlin. C├«nd acest at├«t de admirat lider sovietic le-a cerut ├«ns─â occidentalilor ajutor economic pentru a moderniza Uniunea Sovietic─â ┼či a evita o criz─â grav─â, admiratorii lui din lumea liber─â ┼či bogat─â au spus niet. ├Äntre 1979 ┼či 1989, c├«t s-au aflat trupele sovietice ├«n Afganistan, Statele Unite au orchestrat o admira┼úie interna┼úional─â pentru mujahedinii afgani, numi┼úi atunci ÔÇ×lupt─âtori pentru libertateÔÇŁ. ├Än contextul R─âzboiului Rece, oricine comb─âtea Uniunea Sovietic─â era un erou al libert─â┼úii ┼či merita admirat, inclusiv prin filme hollywoodiene (sugerez amatorilor de produc┼úii de propagand─â s─â vad─â Rambo 3). Ast─âzi Hollywood-ul face filme despre jihadi┼čti, inamicii num─ârul unu ai libert─â┼úii, dar uit─â s─â precizeze c─â la originea lor se afl─â mujahedinii forma┼úi ┼či ├«narma┼úi de americani ├«n anii ╩╝90 ai secolului trecut.

Admiraţia exprimată în ţări libere faţă de sacrificiile unor oameni aflaţi în luptă pentru libertate este ca o pasăre cu o singură aripă: ea se zbate, dar nu poate zbura.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.