Milioanele de euro care ameninţă democraţia

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Ecourile tragediei jpeg

Ce se întîmplă cînd milionul de euro devine unitate de măsură a şpăgii, iar zecile de milioane – tot de euro – încap bine-mersi în valizele evaziunii? Ei bine, putem vedea o parte bună: sistemul funcţionează, organele abilitate ale statului îşi fac datoria. Dar ce rămîne în urmă, în societate? Rămîne o zgură extrem de toxică. Mai ceva decît cianurile.

Săptămîna trecută, Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Motivul: un dosar de mită în legătură cu vînzarea de energie, în valoare de aproape 263 de milioane de euro. Denunţătorul: nimeni altul decît Remus Vulpescu, consilier al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu (PNL) şi fost preşedinte al Oficiului Participaţiilor Statului în momentul scandalului privatizării ratate a Oltchim.

Suficiente motive, aşadar, pentru un scandal politic de amploare. Mai ales că în interceptările procurorilor apare şi numele ministrului Niţă.

Episodul nu face decît să reia schema „băieţilor deştepţi“, care de circa un deceniu cumpărau energie la preţ preferenţial, de la Hidroelectrica, pentru a o revinde consumatorilor, realizînd profituri uriaşe. Şi totul prin completarea cîtorva hîrtii! Iar contractele dezavantajoase pentru stat au fost reînnoite de cîte ori a fost nevoie.

Preşedintele Băsescu a atacat nu o dată această practică, dar „băieţii deştepţi“ şi-au continuat treaba – despre mulţi dintre ei, presa a scris în repetate rînduri că ar fi avut legături puternice cu PDL. USL a folosit din plin tema „băieţilor deştepţi“ în campania electorală.

În 2010, Guvernul PDL prelungea cu încă opt ani contracte care ar fi urmat să expire în 2012. Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, în vara anului trecut, a atras rezilierea contractelor. Victor Ponta nu a ezitat să sublinieze meritele Guvernului său în rezolvarea problemei „băieţilor deştepţi“, care, – nu uita să spună premierul – produseseră Hidroelectricii prejudicii de peste 1 miliard de euro.

Scandalul recent izbucnit arată că „băieţii deştepţi“ nu au plecat nicăieri – cel mult, s-au adaptat. De altfel, dialogurile redate de stenograme conduc la ideea că există o continuitate în practici (Ioan Mihăilă l-ar fi asigurat pe Vulpescu că se află în legătură cu persoane care „fac asta de 15 ani“). Iar lui Remus Vulpescu i se propunea ca şpaga să meargă „afară“.

Credeţi că vom asista la furtuna politică perfectă după acest scandal? Să ne mai gîndim. Vă mai amintiţi de un alt caz de şpagă de 1 milion?

În 13 august, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, director al unei firme, erau reţinuţi într-un dosar de luare de mită şi trafic de influenţă. Cei doi, membri ai Partidului Conservator (PC), sînt acuzaţi într-un dosar de mită în care prejudiciul adus statului ar fi de 2 milioane de euro. Aurel Pană, care era şi preşedinte al Comisiei de Evaluare a Ofertelor pentru achiziţia de ulei, în cadrul programului PEAD 2013, ar fi pretins de la reprezentantul societăţii un „comision“ de 1.200.000 de euro. Deşi la vremea respectivă s-a speculat că am putea asista la o ruptură între PC şi coaliţie (pe fondul deteriorării relaţiilor dintre premierul Ponta şi liderul PC, Dan Voiculescu), peste scandalul mitei de 1,2 milioane de euro de la APIA s-a aşternut praful...

În sfîrşit, luni de dimineaţă ne-am trezit în plin scandal: descinderi şi percheziţii la o serie de companii din sudul ţării, într-un caz uriaş de evaziune fiscală cu produse alimentare, prejudiciul fiind estimat la 50 de milioane de euro. Din nou, politicul şi „sistemul“ – implicaţi în poveste: procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul Înaltei Curţi (!), este reţinut, senatorul PSD Nicolae Bădălău – audiat de procurori, şi alţi angajaţi ai Ministerului de Finanţe sînt vizaţi în anchetă, cu toţii bănuiţi că ar fi protejat întreaga reţea infracţională.

Veţi spune că, iată, sistemul funcţionează şi cei răi îşi vor primi pedeapsa. Şi totuşi...

Să ne întoarcem la cazul Hidroelectrica: pare că „băieţii deştepţi“ ai USL le iau locul celor ai PDL. Sau poate sînt tot aceiaşi... Problema nu este de unde vin aceşti băieţi. Problema este că alternanţa la putere nu mai apare ca o posibilă soluţie. Că miza rămîne doar cine sau ai cui consilieri urmează să negocieze prejudicierea interesului public. În definitiv, vedem că şpaga şi evaziunea se orientează bine în politică, iar instituţii precum Parchetul sau ANAF sînt „penetrate“. (Cine îşi mai aminteşte de acuzaţiile de contrabandă ajunse, în 2012, pînă la vîrful ANAF, sau de dispariţia fără urmă a unui om important din cadrul instituţiei, pe fondul unor scandaluri de spălare de bani şi trafic de persoane?) Mai are, atunci, alegerea noastră vreun sens?

Privind în context european, pericolul cel mare ar fi grupările neofasciste, extremiste şi antieuropene, din Grecia şi Bulgaria, pînă în Europa Centrală şi de Vest. Părem la adăpost din acest punct de vedere – la noi, grupări precum cele ale lui Vadim, Becali sau Diaconescu s-au dovedit simple caricaturi.

Dar nu cumva ne înşelăm? Iată că „băieţii deştepţi“ ştiu că în interiorul partidelor şi în structurile guvernamentale vor găsi întotdeauna parteneri. Că, de fiecare dată, cei trădaţi vom fi noi, cei care plătim. Rezultatul? „Băieţii deştepţi“, discreţi, cu costume fine şi maniere elegante, devin mai periculoşi pentru democraţia noastră decît neofasciştii cu cefe groase şi idei puţine.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Primele rezultate, publicate la ora 21.00
Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din 2024 vor fi prezentate duminică, imediat după ora 21.00, la încheierea procesului de votare din primul tur al alegerilor. Sunt rezultate parțiale, publicate la finalizarea procesului de vot, pe baza informațiilor centralizate de casele de sondare.
George Simion, președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale o însoțește pe soția sa Ilinca în timp ce aceasta votează în turul I al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
George Simion: Să-i lăsăm pe români să decidă, fără manipulare, fără sondaje falsificate
Candidatul AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale i-a îndemnat pe români să se prezinte la vot. Acesta a însoțit-o pe soția sa, Ilinca, să voteze în București.
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
scriit0r 4 ani jpg
Copiii geniali din toate colțurile lumii și performanțele lor. Uluitori, băiețelul de 4 ani și sora lui din Dubai
În lumea fascinantă a literaturii, câțiva copii geniali au uimit planeta prin talentul lor incredibil. Acești tineri scriitori au reușit nu doar să scrie cărți, ci să doboare recorduri și să inspire milioane de oameni.
Ambulanta FOTO Mircea Moira / Shutterstock
Tragedie în Argeș: Un bătrân a murit în fața unei secții de votare, după ce a căzut pe stradă
Un bărbat în vârstă de 87 de ani, cunoscut cu afecţiuni medicale, a murit, duminică, 24 noiembrie, după ce a căzut în faţa unei secţii din votare din localitatea Cicăneşti, judeţul Argeş.
image png
Lavinia Pârva a împlinit 40 de ani. Ce declarație de dragoste i-a făcut Ștefan Bănică
Ștefan Bănică și Lavinia Pârva formează unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz. Cei doi se iubesc ca în prima zi și au grijă să își țină relația cât mai departe de ochii publicului. Cu toate acestea, există anumite excepții, cum ar fi faptul că bruneta a împlinit astăzi 40 de ani. Ce mes
Ciprian Ciubuc, foto Facebook jpg
Cine este deputatul anchetat de poliţie după ce s-a filmat desenând un chenar cu numele Dianei Şoşoacă pe buletinul de vot
Poliţia a demarat o anchetă după ce un deputat român a postat pe reţelele de socializare un filmuleţ făcut în cabina de vot, în timp ce desena un chenar, în care a scris numele Dianei Şoşoacă, pe care a pus ştampila VOTAT.
alexandru iulian  dima hot roman condamnat marea britanie jpg
Român condamnat în Marea Britanie, după ce a fost filmat furând din magazine. Ce valoare aveau produsele sustrase
Un român de 25 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie. Polițiștii l-au prins când a încercat un nou furt.
Vladimir Putin Profimedia jpg
Vladimir Putin a interzis adopţia copiilor ruşi de cetăţeni din ţările „sataniste”, care permit tranziţia de gen
Vladimir Putin a semnat sâmbătă o lege prin care se interzice adoptarea de copii ruşi de către cetăţeni ai ţărilor în care schimbarea de gen este legală, considerate „sataniste".