Migraţii culturale în Europa festivalurilor

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Teatrul ÔÇô dimensiune  identitar─â a Europei jpeg

├Äncep├«nd cu luna mai, Europa intr─â ├«ntr-o perioad─â migratorie special─â: ├«ncepe sezonul festivalurilor. Milioane de persoane se deplaseaz─â dintr-o regiune ├«n alta ┼či dintr-o ┼úar─â ├«n alta pentru a asista la festivaluri de o mare diversitate tematic─â, de la teatru la literatur─â, de la fieste taurine la jazz. Zeci de mii de arti┼čti reprezent├«nd toate disciplinele posibile ┼či imposibile circul─â de la un festival la altul. Nic─âieri ├«n lume acest fenomen nu are amploarea celui din Europa. Nic─âieri ├«n lume cultura, inven┼úia artistic─â, gustul pentru avangard─â ┼či provocare, curiozitatea, pl─âcerea de a dezbate ┼či dorin┼úa de socializare nu figureaz─â, cu aceea┼či intensitate ca ├«n Europa, ├«n centrul unor manifest─âri festivaliere.

Din diversele studii ┼či anchete rezult─â c─â, ├«n Europa, ele ar fi cam cincisprezece mii la num─âr. Unele dureaz─â c├«te o lun─â sau c├«teva s─âpt─âm├«ni, altele doar c├«teva zile. Unele s├«nt efectiv interna┼úionale, altele na┼úionale, altele regionale, altele mai degrab─â locale, antren├«nd publicul din c├«teva localit─â┼úi.

Peste 90% din festivalurile actuale au apărut după al Doilea Război Mondial. În Europa de Est, ele au proliferat după 1989, fiind hrănite de oxigenul căderii comunismului.

ÔÇ×BalulÔÇť festivalier estival este deschis ├«n fiecare an ├«n luna mai ├«n Fran┼úa, la Cannes, unde vine crema interna┼úional─â a celei de-a ┼čaptea arte. Fran┼úa, prima destina┼úie turistic─â a lumii, este ┼či ┼úara care ofer─â cea mai dens─â constela┼úie de astfel de evenimente. Aproape fiecare ora┼č francez ┼či-a g─âsit ┼či o voca┼úie festivalier─â a lui, cu care uneori se identific─â. La Avignon, ├«n iulie, are loc o s─ârb─âtoare planetar─â a teatrului. La -Aix-en-Provence triumf─â opera, deseori cu accente de avangard─â, ceea ce nu se ├«nt├«mpl─â la alte manifest─âri de acest gen, cum ar fi cea din Germania de la Bayreuth.

Tot ├«n sudul Fran┼úei, ├«n irezistibila Proven┼ú─â, la Arles, se duc ├«n fiecare var─â arti┼čtii fotografi ┼či publicul interesat de o art─â a imaginii care se declin─â ast─âzi ├«n forme tot mai sofisticate. Pelerinajul lor are ┼či un caracter omagial, pe urmele unui mare creator de ÔÇ×imagineÔÇť, un anume Van Gogh, care ┼či a l─âsat amprenta pe tot ora┼čul. Nimeni nu i-a f─âcut Proven┼úei o publicitate mai str─âlucit─â dec├«t Van Gogh. ├Äntre februarie 1888 ┼či aprilie 1889, el a pictat ├«n aceast─â regiune binecuv├«ntat─â de soare ┼či de mistral ├«n jur de 200 de p├«nze, tot at├«tea capodopere r─âsp├«ndite ├«n marile muzee ale lumii ┼či tot at├«tea invita┼úii de a vizita Proven┼úa.

Fran┼úa mai are privilegiul de a g─âzdui unul dintre cele mai importante festivaluri interna┼úionale de pantomim─â, ├«n ora┼čul P├ęrigueux. Iar ora┼čul Charleville-M├ęzi├Ęres este locul de ├«nt├«lnire al celor pasiona┼úi de arta marionetei ┼či de toate derivatele ei (teatrul de m─â┼čti, de obiecte, de umbre etc.).

Rom├ónia ┼či-a f─âcut loc pe harta migra┼úiilor culturale datorit─â Festivalului Interna╚Ťional de Teatru de la Sibiu, creat cu 26 de ani ├«n urm─â de actorul Constantin Chiriac. Mii de arti┼čti de pe toate continentele au descoperit Rom├ónia fiind invita┼úi ├«n acest ora┼č. Dac─â imaginea Rom├óniei se amelioreaz─â ├«n lume ├«n prezent, faptul se datoreaz─â ┼či efervescen┼úei umane ┼či artistice de la Sibiu ├«n cele zece zile de festivalÔÇŽ

Cele mai fabuloase festivaluri s├«nt cele care, pe durata desf─â┼čur─ârii lor, transfigureaz─â ora┼čele respective ┼či le fac s─â intre ├«ntr-un fel de s─ârb─âtoare, ├«ntr-o parantez─â festiv─â, ├«ntr-o celebrare a frumosului, a insolitului, a extravagan┼úei, a rafinamentuluiÔÇŽ Exist─â, de altfel, o competi┼úie ├«ntre ora┼čele europene ├«n materie de identitate cultural─â. Patrimoniul arhitectural, muzeele, straturile de istorie acumulate nu mai s├«nt suficiente pentru a atrage turismul, pentru a asigura vitalitatea economic─â local─â. Este necesar ca tezaurul istoric s─â fie revitalizat printr-o infuzie de spectacole, de concerte, de conferin┼úe, de expozi┼úii, de pelerinaje artisticeÔÇŽ

La Avignon, ├«n fiecare sear─â, 2000 de spectatori p─âtrund ├«n curtea Palatului papal pentru a asista la magia teatrului, dar ┼či pentru a descoperi altfel acest loc emblematic, pentru a-i sim┼úi vibra┼úiile de noapte, pentru a gusta metamorfoza scenografic─â a zidurilor ┼či a istoriei ├«n simbioz─â cu arta actorului ┼či uneori cu mistralul care ├«ncepe s-─â bat─â ┼či s─â se infiltreze ├«n spectacolÔÇŽ

Pe ┼ú─ârmul european al Mediteranei, numeroase situri tr─âiesc o nou─â via┼ú─â datorit─â fenomenului festivalier ├«n expansiune. Ele devin simbolurile emblematice ale unei continuit─â┼úi istorice, dac─â ┼úinem cont c─â teatrul s-a n─âscut ├«n Grecia antic─â (├«n acela┼či timp cu democra┼úia) ├«n urm─â cu 2500 de ani. Festivalul de la Epidaur, creat ├«n 1954, este doar un exemplu. Teatrul antic de la Epidaur, construit ├«n secolul al IV-lea ├«naintea erei noastre, va g─âzdui anul acesta, la sf├«r┼čitul lunii iulie, un spectacol al Comediei FrancezeÔÇŽ Tulbur─âtor exemplu de dialog cultural ┼či de celebrare a unei nevoi profunde, ├«n Europa, de comuniune artistic─â.

Trebuie s─â includem ├«ns─â ├«n fenomenul festivalier ┼či miile de concerte ├«n aer liber la care particip─â sute de mii de persoane. ├Än Ungaria, la Sziget, pe malul Dun─ârii, ├«n a doua s─âpt─âm├«n─â a lunii august se adun─â c├«te cinci sute de mii de tineri provenind din peste o sut─â de ┼ú─âri. Festivalul de muzic─â electronic─â Tomorrowland din Belgia, festivalul de muzic─â de toate genurile de la Glastonbury din Marea Britanie s├«nt alte dou─â exemple de pelerinaje puse sub semnul unei pasiuni comune, dar ┼či al dorin┼úei de a experimenta ├«n comun ceva unic: o form─â de socializare prin emo┼úie ├«mp─ârt─â┼čit─â.

În Europa este încă pace, iar festivalurile sînt o expresie a acestui miracol.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.