Mic┼čorarea lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Tom Nichols e ├«ngrijorat. Profesor la US Naval War College, consultant ├«n chestiuni de politic─â extern─â ╚Öi de ├«narmare, Nichols este un participant activ la via╚Ťa public─â american─â ╚Öi nu poate fi b─ânuit c─â e ├«nc─â unul dintre acei alarmi╚Öti obositori care te fac uneori s─â crezi c─â tr─âie╚Öti ├«ntr-o epoc─â a indign─ârii fluide ╚Öi perpetue.

├Ängrijorarea sa vine de la un fenomen al c─ârui principal simptom const─â ├«n evaporarea credibilit─â╚Ťii ╚Öi a status-ului acelei categorii de oameni care st─âp├«nesc un subiect suficient de bine ├«nc├«t s─â poat─â contribui la ├«n╚Ťelegerea lui sau, pur ╚Öi simplu, s─â poat─â avea opinii valide asupra lui. Speciali╚Ötii nu mai conteaz─â, spune Nichols ╚Öi argumenteaz─â, cale de c├«teva sute de pagini, ├«ntr-un volum apt intitulat Moartea expertizei.

Nu mai avem dezbateri cu argumente. Raportarea cet─â╚Ťeanului de r├«nd la chestiunile publice a trecut rapid de la faza de lips─â de informa╚Ťii la cea de selectare ╚Öi ├«nsu╚Öire a unor date nereale ╚Öi merge rapid c─âtre ceva ce ar putea fi numit eroare agresiv─â. Oamenii nu numai c─â ajung s─â cread─â ├«n chestiuni stupide, dar resping activ ╚Öi hot─âr├«t orice fel de opinie avizat─â care le-ar putea desfiin╚Ťa credin┼úele.

Statele Unite au devenit o ╚Ťar─â obsedat─â de adorarea propriei ignoran╚Ťe, observ─â ├«ngrijorat profesorul american, ├«ns─â, privind din afar─â, cred c─â oricine ├«l poate asigura pe autor c─â fenomenul nu este singular ╚Öi, ├«n cazul ─âsta cel pu╚Ťin, excep╚Ťionalismul american nu exist─â. Ajunge doar s─â men╚Ťionez stupefianta dezbatere rom├óneasc─â privind utilitatea vaccinurilor. S─â respingi exper╚Ťii a devenit cumva egal cu declararea autonomiei personale.

Volumul lui Nichols furnizeaz─â o sum─â larg─â de exemple, unele dintre ele cu consecin╚Ťe oribile care dep─â╚Öesc grani╚Ťele formale. Negarea existen╚Ťei HIV de c─âtre un profesor american ├«n anii ÔÇÖ90, ├«n ciuda tuturor dovezilor comunit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice, a provocat efecte tocmai ├«n Africa de Sud, unde pre╚Öedintelele Thabo Mbeki ╚Öi-a ├«nsu╚Öit teoria respectiv─â (nu a renun╚Ťat nici azi cu totul la ea). Convingerile sale au avut rezultate ├«n politicile de s─ân─âtate ale statului respectiv. Potrivit unor estim─âri independente, peste 300.000 de sud-africani au murit pentru c─â nu au avut acces la medicamente, iar 25.000 de copii s-au n─âscut purt─âtori ai virusului. Toate acestea puteau fi prevenite.

├Äns─â exemplele disparate ╚Öi extreme din trecut au devenit acum regul─â. Oamenii nu numai c─â resping opiniile speciali╚Ötilor, dar o fac at├«t de frecvent ╚Öi furios ╚Öi arogant ├«nc├«t, crede Nichols, nu mai avem de-a face cu ne├«ncredere, ci de-a dreptul cu narcisism. P─ârerile troll-ului de pe Internet ╚Öi ale efemeridei de platou TV devin cumva egale cu ale medicului, inginerului sau cercet─âtorului. ÔÇ×Diferen╚Ť─â onest─â de opiniiÔÇť, dup─â cum constat─â sarcastic Nichols.

Men╚Ťionez Moartea expertizei nu numai ca recomandare de lectur─â util─â, ci ╚Öi ca punct de pornire pentru o posibil─â gril─â de interpretare a lumii ├«n care tr─âim. Oriunde ne ├«ntoarcem, o s─â vedem c─âderea ├«n triburi, ├«n grupuri mici, tot mai mici, ╚Öi demisia din calitatea de cet─â╚Ťeni ai unei lumi libere. Afilierea devine mai important─â dec├«t dreptatea.

Actualul pre╚Öedinte american a c├«╚Ötigat cu sloganul ÔÇ×America FirstÔÇť. Marea Britanie se retrage ├«ncet ╚Öi confuz din Europa, ├«n timp ce calculeaz─â pagube ╚Öi construie╚Öte nara╚Ťiuni justificative. Cancelarul Merkel vorbe╚Öte despre ├«nt─ârirea proiectului european ca replic─â la ├«ndep─ârtarea alia╚Ťilor. Peste tot se ridic─â ziduri ╚Öi se alc─âtuiesc ra╚Ťionamente defensive sau pasiv-agresive. Grupuri tot mai multe ╚Öi mai mici v─âd du╚Ömani tot mai mari ╚Öi mai implacabili. ├Än epoca informa╚Ťiei, selec╚Ťia partizan─â e mai important─â dec├«t ierarhia ra╚Ťional─â. Statistica, constatarea empiric─â ╚Öi precedentul au devenit, toate, inutile. Convingerile de grup domin─â individul ╚Öi ├«i r─âpesc autonomia. Ne ├«ndrept─âm, dac─â vre╚Ťi, spre o tiranie a convingerilor minore.

Inclusiv ├«n Rom├ónia, asist─âm la polariz─âri ╚Öi dezbateri pe c├«t de inutile, pe at├«t de ridicole. Referendumul privind definirea constitu╚Ťional─â a familiei e una dintre ele, dar nu singura. Vedem, sim╚Ťim chiar, cum se strecoar─â ├«n societate un antioccidentalism subtil care urm─âre╚Öte nu neap─ârat alinierea Rom├óniei la Est, c├«t mai degrab─â izolarea ╚Öi picarea ei ├«n irelevan╚Ť─â. S├«ntem mai degrab─â cre╚Ötini dec├«t cet─â╚Ťeni, mai mult rom├óni dec├«t oameni ╚Öi mai degrab─â asedia╚Ťi dec├«t liberi.

Nu e clar de ce am ajuns aici. Poate pentru c─â ne-am mi╚Öcat prea repede ├«n ultimii dou─âzeci de ani. Poate pentru c─â, a╚Öa cum spun conservatorii, elitele liberale ale lumii au tendin╚Ťa s─â trateze de sus temeri legitime. Sau poate, pur ╚Öi simplu, pentru c─â, fascina╚Ťi de str─âlucirea ╚Öi oportunit─â╚Ťile unei lumi tot mai deschise, am uitat s─â mai privim ╚Öi ├«n apropierea noastr─â. N-am v─âzut dezorientarea vecinului, frustrarea colegului ╚Öi oboseala prietenului. Poate c─â avem de-a face doar cu un recul temporar, cu o mi╚Öcare de ludi╚Ťi de secol XXI care cer un pic de timp pentru a putea asimila ce li s-a oferit p├«n─â acum. Nu am un r─âspuns la a╚Öa ceva.

Am, ├«n schimb, o ├«ntrebare. S├«ntem siguri c─â vrem s─â r─âm├«nem doar noi ├«ntre noi? 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.