Mesajul pentru prezent al condamnării lui Mladici

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Condamnarea la închisoare pe viață a lui Ratko Mladici, fostul comandant militar al sîrbilor bosniaci din timpul războiului din Balcani, poate părea un gest tardiv al Tribunalului Penal Internațional. Drep-tatea vine tîrziu, iar în timpul războiului, comunitatea internațională s-a dovedit incapabilă să oprească masacrele. Bosnia nu este nici azi un stat cu adevărat funcțional, entitatea sîrbă, sub conducerea ultranaționalistului Milorad Dodici, acționează ca un factor destabilizator și ca un pion al intereselor rusești în regiune. Din acest punct de vedere, așa cum titra de curînd ziarul britanic The Guardian, Mladici își va petrece restul vieții în închisoare, dar acolo, pe teren, el a cîștigat.

Și totuși, sentința de la Haga vine într un moment cum nu se poate mai potrivit pentru Europa. E adevărat că ne aflăm la mai bine de două decenii de la comiterea crimelor – pentru cine e tentat să acuze justiția internațională de părtinire e bine să spunem că așteptăm în curînd și sentința în cazul liderului croat bosniac Jadranko Prilici. Dar tot la fel de adevărat este că ne găsim în plină ascensiune a naționalismului agresiv, de-a lungul și de-a latul Europei.

Cazul Mladici ne arată unde poate duce discursul urii. Cine crede că va rămîne doar în paginile ziarelor și pe conturile de pe rețelele de socializare, cine are impresia că discursul urii vine și trece în dezbatere TV și radio fără a lăsa urme în afară de o posibilă creștere a audienței, ei bine, acela e cel puțin un mare naiv. În realitate, discursul urii lasă urme de sînge pe pămînt. Sînge real și suferințe reale.

Mladici a fost condamnat. „Am relatat din multe războaie, dar niciodată nu am întîlnit un om atît de monstruos precum Ratko Mladici“, avea să mărturisească, peste timp, fostul corespondent de război al National Public Radio din SUA.

Să fim însă realiști. Nu Ratko Mladici a ucis cu mîna lui oameni neînarmați. Nu el a incendiat casele în care se aflau femei și copii. Nu el a torturat. Nu el a vio-lat. De altfel, pe asta s-a bazat și apărarea lui, dar se vede că nu a ținut. În realitate, oricît de monstruos s-a dovedit a fi cel supranumit „Măcelarul din Balcani“, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără o adevărată arhitectură a terorii, fără o ierarhie a monstruozității. Cum de a fost posibil?

Una dintre explicații se regăsește în propaganda mediatică. Toate aceste atrocități n-ar fi fost posibile fără o campanie menită a demoniza categorii întregi de oameni. Iar asta trebuie să ne dea de gîndit nouă, celor de astăzi.

Dincolo de faptul că generalizarea este semn de prostie (sîrbii sînt așa, nemții sînt așa, arabii sînt așa…), e bine să știm că asta poate genera prejudecăți și poate justifica porniri criminale în cine știe ce minți rătăcite. În realitate, fiecare ființă umană este unică în felul ei. De aici ar trebui pornită judecata. Campania de demonizare a grupurilor, repetată pînă la exasperare, poate ajunge pînă în punctul dincolo de care puțini pot să-și mai pună întrebări. Acela este punctul de unde rațiunea cedează cu totul în fața pornirii criminale.

Și încă lucrurile nu ar merge pînă la consecința finală dacă nu ar exista și altceva: sentimentul impunității. Poate că mulți criminali de război ai tuturor timpurilor nu ar fi comis aceste lucruri îngrozitoare dacă, dincolo de pornirile stimulate de propagandă, nu li s-ar fi inoculat ideea că vor trăi liniștiți, fără a fi chestionați vreodată în legătură cu faptele lor.

De aceea este importantă condamnarea lui Mladici, pentru că dă semnalul că nu există impunitate. Că, pînă la urmă, fie și la mai bine de două decenii de la comiterea crimelor, cineva va plăti.

Întîmplarea face ca sentința în cazul Mladici să fi fost pronunțată la puțin timp după împlinirea a 30 de ani de la revoltele muncitorilor brașoveni. Iar dacă „Măcelarul din Balcani“ plătește la mai bine de 20 de ani de la comiterea crimelor, cine a plătit, totuși, pentru torturile aplicate protestatarilor, acum 30 de ani? Nimeni.

Și aici, din păcate trebuie să recu-noaș-tem: la noi, s-a menținut ideea că poți face orice, că poți comite abuzuri sub pulpana conducerii politice, fără a risca să ți se întîmple ceva după aceea. Și tocmai din această perspectivă, condamnarea lui Mladici are și pentru noi o semnificație aparte.

Un criminal merge să-și ispășească păcatele. Cei care ar fi tentați să-i urmeze exemplul ar trebui să se gîndească de două ori înainte de a trece la fapte. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Trei dintre deținuții evadați din închisoarea din New Orleans, prinși și transferați cu elicopterul
Poliția statului Louisiana a recapturat trei dintre deținuții evadați vineri dimineață din închisoarea din parohia Orleans și i-a transferat sâmbătă cu elicopterul într-un centru corecțional securizat.
dani mocanu
Mircea Cărtărescu a distribuit maneaua dedicată lui Nicușor Dan. Dani Mocanu: „Mințile strălucite gândesc la fel”
După ce scriitorul Mircea Cărtărescu i-a distribuit piesa dedicată lui Nicușor Dan, manelistul Dani Mocanu a declarat că „mințile strălucite gândesc la fel”.
adrian 11 full jpg
Adrian Văncică, actor: „Libertatea de a gândi nu ți-o poate lua nimeni, indiferent de sistem“
Se împlinesc 35 de ani de la primele alegeri prezidențiale în democrație și încă sunt mulți români care nu își exercită acest drept obținut cu prețul vieții a mii de oameni în Decembrie 1989.
20250517192248 861194 jpg
Papa Leon al XIV-lea, în prima fotografie oficială: cruce relicvar unică și semnătura în latină
Vaticanul a publicat prima fotografie oficială a noului Suveran Pontif, Papa Leon al XIV-lea, în care acesta poartă o cruce relicvar cu sfinți augustineni și își semnează numele în limba latină: Leo pp. XIV.
accident timis foto isu timis png
Accident tragic în Timiș: O femeie și-a pierdut viața, iar alte patru persoane, printre care doi copii, au fost rănite
O femeie și-a pierdut viața, iar alte patru persoane, printre care doi copii, au fost rănite în urma unui accident rutier între două mașini produs sâmbătă seara, 17 mai în localitatea Otveşti din judeţul Timiş.
Medvedev
Medvedev amenință cu o escaladare a războiului: „Negocierile nereușite pot duce la declanșarea unei etape mai teribile a războiului”
Dmitri Medvedev lansează un avertisment dur la adresa celor care cer Rusiei să accepte un acord de pace în Ucraina. Într-un mesaj public, oficialul rus sugerează că eșecul negocierilor ar putea duce la o escaladare violentă a conflictului.
Biroul Electoral Central FOTO Mediafax Alexandra Pandrea
BEC a trimis o circulară despre corectitudinea votului. Numărarea voturilor trebuie filmată
Biroul Electoral Central (BEC) a emis, sâmbătă, 17 mai, o circulară cu informații despre cum trebuie să decurgă procesul electoral odată încheiat votul.
Cele mai frumoase staţiuni din Spania: las Palmas de Gran Canaria jpeg
elicopter prabusit FOTO x jpeg
Două elicoptere s-au ciocnit în zbor în Finlanda. Mai multe persoane au murit
Mai multe persoane și-au pierdut viața sâmbătă în Finlanda, după coliziunea a două elicoptere care transportau cinci pasageri. Autoritățile investighează în continuare cauza accidentului.