Mepii, jurnal de bord

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Mepii, jurnal de bord jpeg

Mepul este o inven┼úie lexical─â pe care v-o propun, ca ├«nlocuitor pentru ÔÇ×europarlamentarÔÇť, cuv├«nt prea lung pentru gustul meu. Vine de la acronimul englezesc pentru Member of European Parliament (MEP). Ce mai fac mepii no┼čtri, ├«n afar─â de a-┼či ├«ncasa salariul de 7000 de euro lunar ┼či de a ocupa locuri, regulat, ├«n prea-aglomeratele curse Bucure┼čti-Bruxelles?

Trebuie s─â remarc ├«nc─â de la ├«nceput c─â Dilema veche este citit─â ├«n capitala Europei institu┼úionale. Dup─â ce m-am pl├«ns, ├«ntr-un articol precedent, c─â nu am ca surs─â dec├«t pe amicul Radu Magdin de la Sociali┼čti, Popularii m-au b─âgat pe mail list-ul lor, astfel ├«nc├«t mi s-a dublat brusc accesul la grupurile politice europene.

Prima ├«n┼čtiin┼úare care mi-a atras aten┼úia a fost interesanta polemic─â legat─â de predarea religiei ├«n ┼čcoli. Domnul Preda, de la popularii europeni (adic─â, dreapta cre┼čtin-democrat─â) solicit─â eliminarea acesteia dintre materiile ┼čcolare. Sociali┼čtii rom├óni (cum s-ar zice, ga┼čca de st├«nga) erau scandaliza┼úi de atare cerere ┼či, prin comunicat public, b─âteau obrazul colegului de dreapta. Z─âp─âcitoare ┼či confuzant─â situa┼úiune! Dreapta politic─â vrea religia afar─â din programa ┼čcolar─â, ├«n timp ce st├«nga o dore┼čte. Tr─âdare s─â fie, dar─â s─â o ┼čtim ┼či noi, nu? ├Äntre timp, Adrian Severin atrage aten┼úia asupra deciziei Cur┼úii Constitu┼úionale privind ANI ┼či remarc─â un fapt banal: ├«n ┼ú─ârile unde lupta ├«mpotriva corup┼úiei are succes, nu au fost inventate noi institu┼úii, ci s-au consolidat cele existente, specializate ├«n sus-amintita b─ât─âlie (cum ar fi Procuratura, de exemplu). Marian-Jean Marinescu de la PPE (unul dintre cei mai activi ┼či pricepu┼úi mepi rom├óni) este de p─ârere c─â solu┼úia crizei economice este crearea locurilor de munc─â ┼či justa aplicare a Strategiei 2020. Constatarea ├«mi pare tot banal─â, de aceea i-am introdus pe Severin ┼či pe Marinescu ├«n acela┼či paragraf.

Aproximativ simultan, Victor Bo┼čtinaru, particip├«nd la o reuniune ÔÇ×a lorÔÇť, adic─â a sociali┼čtilor, avea o interven┼úie din care r─âzb─âtea nedumerirea privind mecanismul exact de aplicare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, privind ini┼úiativa cet─â┼úeneasc─â. Reamintim, e nevoie de 300.000 de cet─â┼úeni din cel pu┼úin trei state membre pentru ca membrii Comisiei Europene s─â ia ├«n considerare o propunere legislativ─â pe care s─â o duc─â mai departe spre concretizare. Cred c─â nedumerirea tuturor vine din faptul c─â se d─â putere cet─â┼úenilor, dar nimeni nu ┼čtie exact cum s─â reac┼úioneze ├«n cazul unor ini┼úiative ÔÇ×s─ân─âtosÔÇť sponsorizate ┼či mediatizate de eventuale grupuri de interese (comerciale, de pild─â). A┼ča le trebuie dac─â se joac─â de-a democra┼úia (prea) direct─â.


Daciana S├«rbu este foarte pragmatic─â. Domnia sa ├«ntreab─â Comisia ce este cu fungicidele pe baz─â de Initium (ametocradin), ÔÇ×o substan┼ú─â extrem de toxic─âÔÇť. Rom├ónia este prima ┼úar─â din lume care a aprobat acest produs german, pe o perioad─â de trei ani, pentru stropirea culturilor de vi┼ú─â-de- vie, cartofi, ro┼čii, castrave┼úi ┼či ceap─â. ├Ängrijorarea dnei Ponta pare legitim─â, av├«nd ├«n vedere c─â produsul nu este ├«nc─â omologat la nivel comunitar. Domnia sa utilizeaz─â expresii dure, consider├«nd chiar c─â rom├ónii ÔÇ×s├«nt utiliza┼úi pe post de cobaiÔÇť. Olandezii apreciaz─â c─â, deocamdat─â, testele nu indic─â riscuri pentru s─ân─âtatea uman─â. R─âspunsul EFSA (Autoritatea European─â pentru Securitate Alimentar─â) con┼úine expresii formale, tehnice, birocratice ┼či promisiuni de aten┼úie sporit─â ├«n viitor. M─â mir numai c─â televiziunile noastre dornice de subiecte senza┼úionale nu au mirosit ├«nc─â aceast─â tem─â. Fungicid ├«nc─â netestat suficient, dat ÔÇ×la liberÔÇť numai ├«n Rom├ónia? Sun─â bine pentru ni┼čte talk-show-uri sexy, pe durat─â nedeterminat─â, ├«n zile cu criz─â de subiecte ÔÇ×politiceÔÇť.

Preocuparea pentru buna comunicare a temelor europene ├«n Rom├ónia ┼či pentru dezl─ân┼úuirea unor dezbateri pe tema pozi┼úiei noastre ├«n negocierile comunitare este, iat─â, subiect bi-partizan. Corina Cre┼úu de la Sociali┼čti ┼či Cristian Preda de la Populari au binecuv├«ntat prin prezen┼ú─â ┼či spirit lansarea lui www.europuls.ro. Promit s─â revin c├«t de cur├«nd cu o evaluare a acestei ini┼úiative civice. Grupurile de rom├óni care ├«┼či propun s─â dezbat─â rolul Rom├óniei ├«n UE merit─â toat─â aten┼úia. Oricum s├«nt at├«t de pu┼úine, ├«nc├«t efortul nu este prea mare. Din p─âcate.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.