Mediterana

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Probabil foarte puțini dintre turiștii care au reușit vara asta să ajungă prin insulele din Mediterana au luat în considerare riscul de a-și petrece concediul într-o zonă de război. Și totuși, oricît de absurd sună asta, acest risc a existat și există în continuare.

Nu e nici un secret că relațiile dintre Grecia și Turcia nu au fost niciodată foarte bune. Însă, în vara care tocmai se încheie, temperatura a crescut drastic după ce Ankara a decis să își încerce norocul căutînd gaze într-o zonă despre care Atena afirmă că aparține exclusiv spațiului său economic.

Norocul a fost de partea turcilor. Au găsit gaze, dar au găsit și opoziția furioasă a grecilor. Pe 12 august, pentru cîteva ore foarte intense, a părut că lucrurile o iau razna complet. Un vas militar grecesc a acroșat unul turcesc și doar serioase eforturi diplomatice externe au reușit să calmeze nervii celor două guverne.

În dispută a intervenit și Franța, care a anunțat că va desfășura exerciții militare în estul Mediteranei împreună cu Grecia, Italia și Cipru. S-a speculat că interesul Parisului vine din frustrarea de a vedea regimul Erdogan implicîndu-se în conflictul din Libia, unde sprijină o facțiune diferită de aceea preferată de francezi.

Germania, care deține în această perioadă președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, încearcă să medieze între cele două părți. Implicarea Berlinului e rațională – nimeni nu are nevoie de un conflict armat, nici măcar Ankara, în pofida comportamentului provocator și a retoricii belicoase.

O criză care să se suprapună peste alte crize nu face decît să ducă lucrurile pînă la un nivel de complexitate și de impredictibil pe care nu și-l dorește nimeni. Toate statele implicate au ca prioritate gestionarea efectelor pandemiei și a efectelor ei economice. Un război în Mediterana de est e ultimul lucru pe care îl așteaptă.

Pe de altă parte, germanii nu uită două detalii esențiale. Pe teritoriul Turciei se află încă milioane de refugiați sirieni a căror întreținere este subvenționată de Uniunea Europeană. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, are obiceiul de a amenința că deschide granițele pentru a le permite acestora să plece în Europa, ori de cîte ori se simte încolțit. Al doilea factor important ține de cele aproximativ trei milioane de turci care trăiesc în Germania. Mulți dintre ei au împrumutat discursul naționalist al lui Erdogan și se comportă ca un uriaș partid turcesc neformalizat în societatea germană. E de presupus că nu vor asista în liniște la ceea ce ei ar putea percepe, în funcție de perspective, drept o agresiune grecească, creștină sau europeană.

Peisajul e complicat și de loialitățile și alianțele principalilor actori. Turcia e membră NATO, dar nu e membră UE. Grecia face parte din ambele organizații. Cipru, actor secundar, dar important în acest conflict, e membru UE, dar nu e face parte din NATO.

În tentativa de a-și legitima pretențiile, Turcia a semnat un acord de exploatare în comun a resurselor energetice din regiune cu Libia. Acordul acoperă un teritoriu aflat în largul coastelor Cretei și Ciprului. Grecia a răspuns cu un acord similar semnat cu Egiptul. S-au creat astfel două tabere, fiecare așteptînd ca cealaltă să clipească.

În alte vremuri, detensionarea ar fi venit de la Washington. Însă, preocupată să privească mai mult în interior decît în exterior,  administrația americană a dat doar semne vagi de interes. Președintele Trump a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, însă fără nici un rezultat verificabil.

Din fotografie lipsesc și britanicii, un actor cu un istoric lung de implicare în regiune. Astfel de momente arată, poate cel mai bine, ce tragedie a fost și este votul pentru Brexit. Marea Britanie este consumată deja de ani de zile de o dezbatere despre rolul ei în lume care, paradoxal, îi reduce zi de zi dimensiunile simbolice.

O posibilă rezolvare a disputei ar putea avea loc la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Însă pentru ca acest lucru să se întîmple, atît Turcia, cît și Grecia trebuie să se angajeze că vor respecta deciziile Curții. O ocazie a fost deja ratată acum 16 de ani, cînd Grecia s-a retras dintr-un proces care urmărea să stabilească limitele platourilor continentale. Conservatorii greci, proaspăt aleși la acea vreme, nu au vrut să riște o decizie care să îi oblige să accepte că Atena trebuie să împartă resurse cu inamicul tradițional.

Refuzul de atunci i-a adus pe greci în situația de azi. Ideea că Turcia va accepta vreodată să renunțe la pretențiile de a juca un rol mai mare în Mediterana și în Marea Egee e, la rîndul ei, absurdă. În condițiile în care peisajul geostrategic e în permanentă schimbare, nu există nici o garanție că, la un moment dat, Ankara nu va decide să ia cu forța ceea ce crede că i se cuvine. Consecințele unei astfel de decizii sînt imposibil de prevăzut. 

Ideea unui conflict deschis între două state NATO poate părea ridicolă, dar istoria e plină de astfel de întîmplări ai căror contemporani ar fi putut să jure că nu vor avea loc.

De aceea, efortul Germaniei este important. Însă ceea ce poate obține ministrul de Externe Heiko Maas e cel mult o amînare. O calmare a spiritelor pînă cînd, din nou, două nave militare vor decide că Mediterana nu e suficient de mare pentru a le permite amîndurora să treacă mai departe.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.
Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.
putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare