Meciurile altora

Publicat în Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie – 6 martie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Departe de mine gîndul de a minimaliza nevoia unor acțiuni viguroase legate de aventurile ministrului Toader în tărîmul Justiției încă vag libere. Gîndul că trăiesc într-o țară în care magistrații se simt datori să iasă în fața tribunalelor pentru a-și apăra independența e deprimant și nici un efort pentru a îndrepta aceste lucruri nu e greșit.

De aceea cred că protestul de duminica trecută a fost un gest necesar. La fel de necesară a fost și alinierea politicienilor din Opoziție la el. Asta deși, pe ici, pe colo, am văzut critici la adresa prezenței „politice“ în piață. Specia asta de critici, apologeți ai unei societăți civile pure și dure și inexistente, nu face decît să complice inutil o fotografie deja complicată.

Cred că ne găsim într-o situație în care e ridicol să acorzi prezumția de bună-credință Guvernului. Nu e vorba de scepticism sănătos și prudență, ci de adecvare la context. Cel puțin în materie de Justiție. Astfel încît, insist, orice coaliție de interese civico-politice care poate opri avansul în beznă al ministrului Justiției și al sprijinitorilor săi e binevenită. E binevenită chiar și dacă printre membrii ei apare, în mod bizar, un personaj de tip Marian Oprișan. E puțin relevant ce îl mînă în luptă zilele astea pe domnul Oprișan.

Și totuși…

…observînd participanții la mitingul pro-Justiție din București de duminica trecută nu mi-am putut reprima senzația că asist din nou la o manifestare a proverbialei bule de centrul orașului. 10.000 de oameni care ar fi fost poate 100.000 dacă Puterea l-ar fi trimis pe Florin Iordache în vreo conferință de presă la ceas de seară. Dar cam atît.

Observația asta vine în continuarea celei pe care o făceam săptămîna trecută în acest spațiu – aproape tot ce pierde PSD merge în vecinătatea apropiată, către actuali și posibil viitori parteneri de coaliție ca Pro România, ALDE etc. Nu către Opoziția care propune un antipesedism radical – includ aici și PNL care, deși poate nu i se recunosc meritele, de vreun an încoace reușește să aplice lovituri bine țintite și eficiente foștilor parteneri din USL.

O posibilă explicație poate fi găsită dacă, pentru un scurt moment, ne dăm doi pași înapoi și încercăm să ne uităm la cadrul mai larg. O să vedem astfel o mulțime de lucruri legate de ideea de justiție care impresionează prea puțin activiștii civici din Piața Victoriei sau reprezentanții antenumitei Opoziții. Un exemplu: mult prea puțin discutatul caz „Țăndărei“.

Pe scurt, povestea e cam așa: în urmă cu nouă ani, autoritățile britanice au descoperit o rețea românească de traficanți de copii. Justiția din Regatul Unit a identificat și condamnat o parte din făptuitori, iar ancheta a continuat în România. Rezultatul? 26 de capi ai rețelei au fost achitați recent de tribunalul Harghita. Faptele s-au prescris.

Citat de Libertatea, fostul polițist britanic Bernie Gravett e stupefiat: „Cele patru grupări din Țăndărei au fost denumite de Europol în 2008 drept «cea mai mare grupare de trafic de persoane din Europa». Nu am nici o îndoială că au traficat mii de oameni, femei și în special copii prin toată Europa, punîndu-i să cerșească ori să fure.“

O sursă Libertatea subliniază ratarea cosmică a procurorilor români: „După ce au fost repatriate cele 181 de victime, am remarcat că acestora nu le-a fost oferită în România nici un fel de protecție pentru că 40 au dispărut!“. Cei 140 de minori care au putut fi identificați au fost încă o dată audiați în România, iar identitățile lor au fost făcute publice, efectul fiind că, explică autorii materialului, statutul lor s-a schimbat radical. Din victime au devenit martori, iar abuzatorii s-au transformat peste noapte în persoane responsabile, preocupate de îngrijirea copiilor.

În paralel, cotidianul britanic The Sun a mers la Țăndărei, unde a trecut în revistă averile dobîndite ca urmare a traficului de copii – dintre care cel puțin unul avea la data anchetei inițiale doua luni (!). În fotografii apare specia aceea de case urîte, dar mari, care tind să definească fața orașelor românești în ultimii douăzeci de ani. Pot fi văzute și previzibilele autoturisme scumpe care se găsesc de obicei în preajma amintitelor case și în videouri stupide pe YouTube. Știți genul.

Seria de dezvăluiri din Libertatea merită distribuită în piețele orașelor României ori de cîte ori e un miting. Chiar și cînd nu e. Zeci de copii în fața cărora statul român ar trebui să își plece capul ar avea astfel parte de o reparație simbolică, dacă, pînă acum, de protecție nu au avut parte. Zeci de copii care vor deveni adulți convinși că lumea în care cresc e una în care legea nu e aceeași pentru toți, iar de dreptate au parte doar cei care pot să și-o facă singuri.

I-a luat DIICOT-ului o săptămînă ca să anunțe un apel după decizia Tribunalului Harghita. O săptămînă! E firesc să te întrebi dacă ar fi avut ceva de anunțat dacă un polițist britanic, un ziar românesc și alți cîțiva nu și-ar fi strigat exasperarea și enervările.

Pînă la ora la care scriu textul acesta, Inspecția Judiciară a anunțat o anchetă la tribunal, iar președintele tribunalului a dat niște explicații vagi. Nu am văzut anchete la DIICOT, nu am văzut asociații ale magistraților emițînd comunicate grave, nu l-am văzut pe toxicul și hiperactivul nostru ministru al Justiției „ievaluînd“ situația. CSM, nici atît. Și nu am văzut nici activiști civici ieșind în Piața Victoriei în numele unor copii traficați, viitori adulți cu memoria vie. Nici vreun șef de partid, fie el din opoziție sau de la putere, mimînd măcar interesul. Nimic din toate astea.

Poate că nepăsarea asta față de situații precum cea de față face ca alegerile noastre să fie marcate de apatie, iar o majoritate să voteze uneori ca sub stăpînirea unui sindrom Stockholm îndoit cu o doză specială de fatalism.

Poate (și) de asta bula care își strigă protestul prin piețe e uneori acuzată de egoism și adesea ignorată. Copiii traficați de gruparea din Țăndărei, părinții lor, vecinii lor, cunoscuții lor au alte probleme. Pentru ei, numele sau numirea unui procuror nu au nici o relevanță. Procurorii pe care i-au cunoscut ei n-au adus nimic bun în viața lor. Din contra chiar.

Cazul Țăndărei e relevant pentru că instrumentarea lui s-a făcut în vremuri în care independența Justiției nu era pusă sub semnul întrebării. Din contra chiar. E firesc să te întrebi cîte astfel de nedreptăți au loc în România, cîți copii și adulți sînt lăsați fără apărare, ignorați și uitați. La fel de firesc e să bănuiești că, din perspectiva lor și a familiilor lor, meciul Dragnea-Justiție e irelevant. Și, pînă la urmă, de ce n-ar fi?

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.