Meceveul meu - partea a doua

Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
Erasmus Doi jpeg

Vă ziceam săptămîna trecută: am ajuns pentru prima oară într-o sală de tribunal, pentru că am contestat o amendă radar, undeva, prin judeţul Dîmboviţa. Am avut ocazia să constat pe propria-mi piele cum stă treaba cu respectul pentru cetăţean (ei îi spun justiţiabil), cît de repede se mişcă actul justiţiei (ei îi spun „a judeca cu celeritate“) şi care e nivelul de seriozitate al actului judecăţii. La primul punct, m-am lămurit repede: gunoi, mizerie, buticăreală. Aşa arată holul tribunalului. Lipsă totală de respect pentru reguli: doamnele şi domnii avocaţi trag din ţigări chiar sub semnele care interzic fumatul, pe jos nu s-a mai măturat în ultimii zece ani, toaleta este insalubră şi se află în altă clădire. Vă ziceam, însă, că doamna judecătoare era o persoană hotărîtă să fie riguroasă pînă la ultima virgulă.

Iaca, obsesia asta a numitei doamne m-a făcut să asist la o scenă lămuritoare pentru mine, profanul într-ale procedurilor. Aşadar, acum vreo cinci ani, într-o pădure din judeţ, un domn (pîrîtul) a tăiat 81 de copaci. „Furt! Mi-a tăiat din pădure!“ – zice reclamantul. Se ajunge la judecată. În faţa instanţei, atunci, în 2008, pîrîtul zice clar că pomii respectivi erau la soacră-sa în pădure, nu la reclamant. Prejudiciul estimat: 603 lei noi. Eu nu prea pricep cum pot valora 81 de pomi doar şase milioane, dar rămîn cu nelămurirea mea. Acum, ce să faci? Cine o avea dreptate? Se cere expertiză de la Romsilva, de la fondul funciar, de la cadastru. Toate astea au durat. Necaz mare: ambii (pîrîtul şi reclamantul) au murit, între timp. A murit şi soacra. Cum să închizi dosarul? Simplu (?) Chemi drept martori pe moştenitori. Au fost chemaţi în faţa instanţei cam zece oameni. Au venit cinci, total nedumeriţi. „Ştiţi de ce aţi fost citaţi?“ „Nu ştim.“ „Unde sînt ceilalţi?“ „Prin Spania şi Italia, la muncă.“ „Să vă spunem de ce aţi fost citaţi. Acum cinci ani, bunicul dumneavoastră a reclamat furtul a 81 de pomi. Pîrîtul a afirmat că toţi copacii erau în partea cealaltă a hotarului. Dumneavoastră sînteţi aici pentru că sînteţi moştenitorii reclamantului. Aţi făcut succesiunea?“ „Nu.“ „Ştiţi unde e pădurea?“ „Nu, n-am fost niciodată acolo.“ „Cum, nu ştiţi ce avere v-a lăsat bunicul?“ „Ba da, o pădure, dar nu ştim unde e.“ „Bine, luaţi harta de la cadastru şi uitaţi-vă pe ea, poate vă amintiţi unde era hotarul“. Avocatul părţii adverse se apropie de cei cinci, se aşază cu toţii la o masă şi încep să se uite pe planurile pădurii. Era evident de la o poştă că oamenii ăia habar n-aveau pe unde trecea hotarul lui tataie. De comun acord, au hotărît să declare că pomii ăia, tăiaţi prin 2008, ar fi fost la vecinul, adică la soacra vecinului. Să se închidă dosarul…

Doamna preşedinte le consemnează declaraţiile. Altă dandana: trebuie citaţi şi moştenitorii pîrîtului. De unde să îi iei? Pare-se, respectivul nu a avut copii. Impas total. În momentul ăla, din sală izbucneşte un domn între două vîrste: „Doamnă, nu-i mai căutaţi, că îi căutaţi degeaba. Nu există decît un văr de-al doilea.“ Stupoare. „Dumneavoastră cine sînteţi?“, întreabă doamna judecător, peste ochelari. „Eu sînt pensionar, vin aici să mai pierd vremea, dar pe oamenii ăia îi ştiu că sînt din comună cu mine. Nu e nici un moştenitor. Decît un văr de-al doilea.“ Doamna judecător se luminează. „O voce din popor, ca în corurile antice! Să vină în faţă, cu buletinul! Poate dăm de cap dosarului…“ Omul vine, fericit că dă justiţiei o mînă de ajutor. Spune ce ştie, semnează depoziţia, mă aşteptam să se închidă dosarul. Aş! Nici poveste. Acum se ştia cine ar mai trebui citat, pentru ca întreaga procedură să fie completă. Culmea este că, încă din 2008, răposaţii se împăcaseră. Mda, numai că era vorba de furt, care e penal, nu civil. Aşa că Statul a trebuit să îşi vadă de treabă, indiferent la reconcilierea lor. Timp de cinci ani şi-a tot văzut de treabă. Aia se cheamă Procedură.

Încă de la prima oră, în sală fusese adusă şi o amărîtă cu mîinile încătuşate, îmbrăcată într-un trening prăpădit. La un moment dat, o femeie mai în vîrstă a ajuns în dreptul intrării şi a ridicat deasupra capului un băieţel de vreo patru ani… Continuarea poveştii, în partea a treia. Şi ultima. Promit.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

barbat retinut pentru agresiune sexuala dolj   foto video ipj dolj jpeg
Un bărbat din Craiova, care a atins o tânără în zona intimă în timp ce traversa strada, a fost plasat în arest preventiv
Bărbatul s-a apărat negând gestul indecent, însă imaginile surprinse de camerele video l-au dat de gol.
Ignat Kuzin suspectat de explozia de la moscova foto X jpeg
Moscova anunță reținerea unui ucrainean acuzat de explozia de la Moscova, în care a fost lichidat un general rus
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunțat arestarea unui bărbat suspectat că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul rus Iaroslav Moskalik. Suspectul, Ignat Kuzin, ar fi acționat din ordinul serviciilor secrete ucrainene.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit un loc în primul rând FOTO EPA EFE jpg
Zelenski a primit un loc în primul rând la funeraliile Papei, în pofida protocolului de la Vatican
Prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în primul rând la funeraliile Papei Francisc, alături de lideri de stat precum Donald Trump și Emmanuel Macron, indică o îndepărtare de la protocolul Vaticanului ca delegațiile să fie așezate în ordine alfabetică
BeFunky collage (79) jpg
Cheesecake cu blat de morcovi, rețeta specială care a făcut furori pe TikTok. Ce ingredient trebuie să adaugi pentru o textură densă și o aromă unică. VIDEO
Un preparat spectaculos, care îmbină textura densă și aromată a tortului de morcovi cu finețea unei creme de brânză clasice. Cheesecake-ul cu blat de morcovi devine astfel un desert cu adevărat special, ce cucerește prin arome calde de scorțișoară, nucșoară și ghimbir, completate de o glazură fină.
image png
Cine este femeie pe care Vladimir Putin a trimis-o să-l reprezinte la funerariile Papei Francisc. Ce vârstă are și cu ce s-a ocupat în tinerețe
La funeraliile Papei Francisc, desfășurate la Vatican, au fost prezente elitele politice ale lumii, însă Vladimir Putin a lipsit. Liderul de la Kremlin a ales să fie reprezentat de Olga Liubimova. Cine este, însă, această femeie?
Novak Djokovic (EPA) jpg
Șoc la Madrid: Djokovic, eliminat încă din turul 2 de Matteo Arnaldi
Novak Djokovic a suferit o înfrângere neașteptată la turneul Masters 1000 de la Madrid, fiind eliminat încă din turul al doilea de italianul Matteo Arnaldi.
image png
Președintele interimar Ilie Bolojan, loc privilegiat lângă Donald Trump la funeraliile Papei
Ilie Bolojan a participat, alături de alți șefi de state și guverne, la ceremonia de înmormântarea a Suveranului Pontif.
image png
Premierul Ciolacu, impresii de la funeraliile Papei Francisc. „A găsit mereu alinare pentru cei suferinzi”
Primul ministrul Marcel Ciolacu s-a aflat sâmbătă printre oficialii lumii întregi la funeraliile Papei Francisc, de la Vatican.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a captivat o lume întreagă. Povestea misterioasă e inspirată din fapte reale
Netflix a lansat recent „iHostage”, un thriller olandez regizat de Bobby Boermans, care dramatizează o situație reală de luare de ostatici petrecută în 2022 într-un Apple Store din Amsterdam. Producția a avut un mare succes și s-a clasat pe locul 1 în topul Netflix din România.