Meceveul bunului român

Publicat în Dilema Veche nr. 448 din 13-19 septembrie 2012
Erasmus Doi jpeg

Pe vremea lui Ceau┼čescu am lucrat c├«┼úiva ani ca ghid ONT. Aveam, carevas─âzic─â, privilegiul imens de a putea intra ├«n contact cu turi┼čtii din Vest. De la ├«nceput, atent la abilit─â┼úile lingvistice ale ┼čoferului de autocar (nu ┼čtiai niciodat─â care dintre ei este ÔÇ×supraveghetorÔÇť), le spuneam: ÔÇ×M─â numesc a┼ča ┼či pe dincolo, ast─âzi vom face ├«mpreun─â turul de Bucure┼čti, v─â propun un joc. Dumneavoastr─â ├«mi adresa┼úi ├«ntreb─âri iar eu v─â r─âspund sau nu. ─ésta-i joculÔÇť. Turi┼čtii r├«deau, ├«n autocar atmosfera se destindea brusc. To┼úi ┼čtiau c─â se afl─â ├«ntr-o ┼úar─â comunist─â, unde libertatea de expresie este o glum─â proast─â. C├«t dura turul de ora┼č, le d─âdeam ├«nainte cu istoria Rom├óniei, conform ÔÇ×vulgatei bunului rom├ónÔÇť (conform defini┼úiei lui Horia-Roman Patapievici de mai t├«rziu): de paz─â la por┼úile cre┼čtin─ât─â┼úii, turcii care ne-au tot bumb─âcit secole la r├«nd ┼či a┼ča mai departe. Era ├«n mine un soi de orgoliu. Nu doream s─â se uite oamenii ─âia la mine ca la un am─âr├«t de ÔÇ×biafrez europeanÔÇť, nem├«ncat, necitit, nedus la biseric─â. Ajunsesem p├«n─â acolo ├«nc├«t g─âseam oarecare scuze ┼či pentru lipsurile vie┼úii de zi cu zi. ÔÇ×Am cump─ârat industrii ├«ntregi de la voi pentru a ne dezvolta, acum trebuie s─â le pl─âtim.ÔÇť Pe asta am zis-o p├«n─â c├«nd am v─âzut c─â nu mai exist─â biserica Sf├«nta Vineri. Din acea zi ├«ncep├«nd, nu am mai avut chef s─â g─âsesc nici cea mai fragil─â scuz─â regimului ─âluia.

Azi m─â enerveaz─â MCV-ul. Nu neap─ârat din acela┼či tip de orgoliu na┼úional. ├Än principiu, ┼čtim cu to┼úii, meceveul e o chestiune care vrea s─â asigure 25 de state membre c─â alte dou─â au o justi┼úie eficient─â, dreapt─â, golit─â de corup┼úie. Ce s─â nu-┼úi plac─â? ├Än fond, oricare cet─â┼úean ├«┼či dore┼čte a┼ča ceva, din oricare ┼úar─â ar fi el. Din p─âcate, de la principii la practic─â, avem cale lung─â. ├Än primul r├«nd, cele patru obiective definite ├«n documentul fondator s├«nt greu de m─âsurat. Fiecare raport de monitorizare reprezint─â o evaluare, nu o m─âsur─âtoare. Are, a┼čadar, mult─â, mult─â subiectivitate ├«ntr-├«nsul. Rapoartele cu pricina nu pot face apel la cifre, date, statistici. Se refer─â la percep┼úii, opinii, imagine public─â. Adic─â s├«nt mai degrab─â politice dec├«t tehnice.

Prin urmare, se poate lesne deduce o consecin┼ú─â nepl─âcut─â. E┼čti simpatic din punct de vedere politic, ai cuvinte mai frumoase ├«n raport. Nu e┼čti simpatic, nu te trecem clasa. De aceea, negocierea unor cuvinte ┼či expresii ├«┼úi poate ├«ngusta marja de manevr─â din alte domenii. Nu cred c─â Uniunea European─â ar fi o organiza┼úie de sfin┼úi ├«n care p─âc─âtoasele de Bulgaria ┼či Rom├ónia au intrat din gre┼čeal─â ┼či acum se chinuie s─â-┼či isp─â┼čeasc─â din p─âcatele originare. Performan┼úa tehnic─â nu are ├«ntotdeauna leg─âtur─â cu aprecierea din evaluare. Cel mai evident exemplu este ├«nc─âp─â┼ú├«narea Olandei de a lega aderarea la Schengen de un raport meceve care nu avea, tehnic, relevan┼ú─â ├«n cestiune.

Al doilea motiv care-mi face meceveul antipatic este prea-plinul de aten┼úie pe care-l cap─ât─â sistemul de servicii judiciare (ah, ce-mi place expresia asta, am scris-o cu n─âduf), ├«n dauna altor domenii, cel pu┼úin la fel de importante pentru via┼úa rom├ónului din UE. E lini┼čte pe frontul reformelor din sistemul politicii agricole comune, e lini┼čte ├«n politicile concuren┼úei, ├«n cele de mediu ┼či a┼ča mai departe. E lini┼čte, adic─â se ├«nt├«mpl─â prea pu┼úin. Sau, dac─â se ├«nt├«mpl─â, evenimentele trec mai degrab─â neobservate. Ceea ce e profund d─âun─âtor. Ofer─â un spa┼úiu de manevr─â prea mare celor care (pe bun─â dreptate) ├«┼či promoveaz─â interesele de grup ÔÇô intern sau extern. Aten┼úia (controlul, carevas─âzic─â) publicului nu se manifest─â.

Mi-a pl─âcut ini┼úiativa Monic─âi Macovei de a propune (acum c├«t─âva vreme) extinderea meceveurilor rom├óno-bulgare spre toate statele membre. Un fel de introducere ├«n tratatele comunitare, conform ipotezei plauzibile cum c─â nimeni nu-i perfect ┼či c─â un ochi de soacr─â bruxellez─â face bine la s─ân─âtatea judiciar─â a oricui.

Numai c─â ÔÇ×vulgata bunului francez, italian, german, spaniol...ÔÇť zice clar: ÔÇ×Noi s├«ntem prea vechi ├«n Uniunea asta pentru a accepta ca vreun comisar s─â-┼či bage nasul ├«n trebile noastreÔÇť. Altfel spus ÔÇô noi ├«ntreb─âm. Ei r─âspund sau nu. ─ésta-i jocul.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?