Martorii americani la ocuparea României

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Moscova înhață România (Editura Corint, 2022) e o carte pe care aș caracteriza-o drept savuroasă dacă subiectul ei n-ar fi o adevărată tragedie. E vorba despre istoria ocupării României de către URSS la sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial, văzută de doi ofițeri de informații americani, cantonați în acea vreme la București. Publicată pentru prima dată la New York la sfîrșitul anilor ’40, acestei cărți i-au trebuit peste 80 de ani să ajungă și în România. Dintre cei doi autori, doar Robert Bishop este cunoscut, ca fiind de profesie jurnalist (al cărui talent scriitoricesc se face simțit printre rînduri), maior în aviația Statelor Unite și membru al OSS (serviciu precursor al CIA), în vreme ce despre al doilea, care a semnat E.S. Crayfield (un presupus pseudonim), se știe că a fost un agent sub acoperire, care în timpul războiului a activat la Paris, Lisabona, Berlin și apoi București. Identitatea sa reală nu ne este cunoscută. 

În Cuvîntul lor înainte, autorii fac o precizare care dă fiori și astăzi: „Nu era treaba noastră să-i spionăm pe ruși. Pe atunci, ne luptam cu naziștii și, adesea, încercam să le fim de folos aliaților noștri sovietici. Totuși, ne-am dat seama foarte repede că aveam de-a face cu o forță totalitară chiar mai sinistră și mai viguroasă decît cea cu care ne luptam, situație care ne-a determinat să-i spionăm pe ruși și pe colaboratorii lor români, cu toate că Departamentul de Război al Statelor Unite ale Americii dăduse ordin să nu se facă așa ceva”. Comparațiile pe care le putem face cu prezentul și cu expansiunea forțelor rusești din Ucraina sînt deja de la sine înțelese. Doar că, astăzi, occidentalii par a fi înțeles ceva mai bine cu cine se confruntă.

Căutînd mai  multe date despre Robert Bishop, am descoperit că după ce a plecat din România a devenit chiar subiectul unei investigații militare în America, pentru că în calitatea sa oficială la Legația Americană din București ar fi ajutat niște persoane să iasă fără acte legale din România. 

Cei doi agenți aflaseră despre ruși și lucruri care afectau direct armata americană în acele ultime luni de război. Potrivit unei asemenea informații, după ce au înconjurat două mari divizii nemțești în Iugoslavia, rușii au făcut o înțelegere cu naziștii ca, în loc să declanșeze o bătălie care ar fi fost crîncenă, diviziile germane să fie despresurate, cu condiția ca ele să fie mutate pe frontul de vest, adică să lupte cu anglo-americanii. Sovieticii își eliberau astfel calea pentru a putea înainta mai mult în inima Europei, în dauna aliaților lor occidentali. Autorii explică și cum, tot așa, URSS începuse pur și simplu să sovietizeze România, încălcîndu-și mai toate obligațiile asumate în tratativele cu aliații occidentali. Asta în vreme ce, observă ei, „reprezentanții celor două puteri, unite cu Rusia printr-un tratat în care își asumau responsabilități comune față de țările eliberate, se limitau la observații formulate pe un ton politicos prin care își exprimau punctele de vedere, la care rușii rareori aveau bunăvoința de a le da răspuns”. 

Autorii povestesc în amănunt și metodele prin care URSS a reușit să spolieze rapid întreaga economie a încă bogatei Românii, pe acea vreme, prin Sovromuri, confiscări, rechiziționări și tot felul de pretexte. Descriind și scena în care Andrei Vîșinski, trimis de Moscova să impună un guvern total aservit sovieticilor, a trîntit ușa biroului Regelui Mihai de a crăpat tencuiala din jur (moment despre care au aflat aproape imediat după ce s-a petrecut), autorii comentau cînd au scris cartea: „Dacă, în acest moment crucial, cineva ar fi crăpat tencuiala dimprejurul cîtorva uși din clădirile ocupate de sovietici și ar fi dat afară cîțiva comuniști, cum le făcuseră sovieticii unor cetățeni ai statelor democratice, Europa poate că n-ar mai fi împărțită azi în două sfere de influență, una înrobită autocrației răsăritene, cealaltă întreținută din mila Occidentului”. Ei spun că un milion de soldați sovietici cantonați pe atunci în România constituiau o forță uriașă, pe baza căreia reprezentanții Moscovei își puteau permite orice, dar remarcă și că războiul cu Germania nazistă încă nu se terminase, iar rezultatele Armatei Roșii pe teren continuau să depindă în mod esențial de ajutorul aerian al anglo-americanilor, un atu care n-a fost exploatat cum trebuie de aceștia din urmă. Autorii nu ezită să vorbească de „hoardele Armatei Roșii” și să compare ofensiva brutală a sovieticilor în Europa cu năvălirile barbare din vremea lui Ginghis Han (istoricii spun totuși că luptătorii lui Ginghis Han erau foarte bine organizați și puțini la număr, mai ales comparativ cu Armata Roșie, că nu-și permiteau să aibă pierderi mari, că erau foarte cruzi, dar îngăduitori cu cei care li se predau).

O altă perspectivă interesantă a celor doi americani asupra acelor evenimente e aceea că, înainte de a fi ocupată de ruși, România ar fi fost de fapt „îngenuncheată” de bombardamentele aliate din anul 1944. În opinia lor, acele bombardamente ar fi schimbat complet starea de spirit la București și ar fi grăbit soluția întoarcerii armelor împotriva germanilor, de la 23 August. Cu mult spirit de observație și talent, autorii descriu viața prosperă și lipsită de griji dintr-un București care, practic, nu fusese atins în primii ani ai războiului (cu această poveste voi mai reveni într-un articol viitor), o ambianță surprinzătoare pentru niște străini, curmată însă dramatic în primăvara lui 1944. Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat, spre marea dezamăgire a lor și a celor doi martori americani, care au ajuns să empatizeze profund cu cauza lor.

O mare invenție – contractul social jpeg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Make Europe Great Again
O reacție a existat la Beijing, care a impus tarife retaliatorii unor produse americane.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Să ne facem ruși!
Dacă nu credeţi, căutaţi, pe YouTube, filmuleţul în care Vladimir Putin cîntă, la un concert de binefacere, melodia „Blueberry Hills“.
Frica lui Putin jpeg
Teatrul şi politica
Cît despre sintagma „scena politică”, aceasta a devenit atît de banală şi de tocită de utilizarea continuă, încît nici nu o mai luăm în seamă.
AFumurescu prel jpg
Modelul vulturului-furnică
N-aveți încă pe ceas aplicația cu Eminescu?
m simina jpg
Darul din istorie
Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.
Iconofobie jpeg
O îndeletnicire plină de surprize
De ce oferă jocul „plăcere”, suplinind, s-ar zice, în plan imaginar, o realitate mai curînd frustrantă?
„Cu bule“ jpeg
Piua
Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.
HCorches prel jpg
Primiți cu educația preșcolară?
Durerea pe care însă o resimte sistemul este că familia percepe grădinița în cu totul alți termeni.
radu naum PNG
Iar pleacă nemții acasă?
Există, legat de nemţi, cîteva idei fixe rezistente la orice bacterii ale raţiunii şi evidenţei. Una e că fac cele mai bune şi mai fiabile maşini.
p 7 Taipei, Taiwan WC jpg
Război pentru Taiwan?
SUA ar trebui să descurajeze în continuare independența formală a Taiwanului
Comunismul se aplică din nou jpeg
Frustrări individuale și naționale
Necazul e că nu întotdeauna frustratul aflat în drum spre vîrful puterii e recunoscut de populație.
640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.