Marile pariuri ale prim─âverii 2016

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
De ce nu trebuie blama┼úi votan┼úii bucure┼čteni jpeg

Vine prim─âvara ┼či Europa s-ar putea confrunta din nou cu o criz─â a refugia┼úilor. C├«t de grav─â? Nimeni nu poate ┼čti cu certitudine. Sezonul rece, care ar fi trebuit s─â ├«nsemne un spa┼úiu de respiro ┼či de reorganizare, e pe sf├«r┼čite ┼či s├«nt pu┼úine semne c─â ├«n aceast─â scurt─â perioad─â s-au produs schimb─âri majore.

Totu┼či, pot fi notate c├«teva lucruri. Mai ├«nt├«i, acordul UE-Turcia, prin care Ankara se angajeaz─â s─â-i fixeze pe refugia┼úi pe teritoriul turc, inclusiv prin acordarea dreptului la munc─â ┼či primirea copiilor ├«n ┼čcoli ÔÇô ceea ce, p├«n─â de cur├«nd, nu se ├«nt├«mpla.

Ar veni apoi implicarea Alian┼úei Nord-Atlantice ├«n securizarea frontierei maritime de la Marea Egee, ├«n ├«ncercarea de a reduce presiunea existent─â acum asupra insulelor grece┼čti. Aceasta, ├«n paralel cu darea ├«n folosin┼ú─â a punctelor de primire (hot-spots) de pe teritoriul grec. Atena a ├«nt├«rziat mult cu ├«nfiin┼úarea acestor puncte, dar a promis, pe ultima sut─â de metri, c─â se va pune la punct. Asta, dup─â amenin┼úarea Consiliului cum c─â va fi suspendat─â din Spa┼úiul Schengen dac─â nu demonstreaz─â progrese vizibile ├«n urm─âtoarele trei luni.

Nu ├«n cele din urm─â, Bruxelles-ul ┼či Berlinul au sus┼úinut puternic ├«n ultimele luni ├«nt─ârirea frontierei terestre dintre Grecia ┼či Macedonia. Cu zidul construit de Ungaria, cu ┼čirul de controale la frontier─â de pe ruta Slovenia-Austria-Germania, se sper─â ca ÔÇ×Ruta Balcanic─âÔÇť s─â fie cel pu┼úin obturat─â vizibil, dac─â nu blocat─â cu totul. Multe depind de reu┼čita acestei ├«ncerc─âri. Noi blocaje la frontiere, generate de fluxuri masive de refugia┼úi, vor aduce pierderi financiare considerabile, mai ales ├«n sectoare precum transportul, comer┼úul, turismul.

Dar s├«nt mai ales costurile politice. Din moment ce ÔÇ×solu┼úia european─âÔÇť va e┼čua, aceasta va da av├«nt solu┼úiilor suveraniste ÔÇô reintroducerea controalelor la frontierele interne ale Uniunii ┼či refuzul altor forme de cooperare european─â ├«n domeniu, cum ar fi corpul comun de paz─â a grani┼úelor sau relocarea refugia┼úilor.

Un e┼čec va putea ├«nsemna ┼či o lovitur─â politic─â de propor┼úii pentru cancelara Angela Merkel. O problem─â cu b─âtaie lung─â. Un viitor mandat al Angelei Merkel, din 2017, depinde de felul ├«n care va face fa┼ú─â crizei ├«n acest an.

Este adev─ârat c─â ├«n Germania nu exist─â o presiune din partea partidelor antisistem precum ├«n Fran┼úa, de exemplu. Angela Merkel ar putea fi ├«nlocuit─â, eventual, tot de cineva din zona partidelor tradi┼úionale. Dar e greu de crezut c─â nou-venitul (sau nou-venita) se va bucura de aceea┼či influen┼ú─â la nivel european. Pur ┼či simplu, Uniunea ┼či-ar pierde, cel pu┼úin pentru o vreme, personalitatea care a mizat cel mai mult pe coeziunea european─â ┼či a fost piesa central─â ├«n privin┼úa men┼úinerii sanc┼úiunilor ├«mpotriva Rusiei. Oricum, Angela Merkel se vede azi mai izolat─â ca oric├«nd, dup─â ce premierul francez Manuel Valls a declarat c─â respinge mecanismul permanent de relocare. Cu alte cuvinte, Germania nu are dec├«t s─â rezolve problema acum, de o permanentizare nici nu poate fi vorba.

Marea ├«ntrebare este dac─â m─âsurile lua┬şte ├«n ultimele luni chiar vor ┼úine. Turcia, deocamdat─â, d─â semne c─â nu poate sau nu vrea s─â controleze fluxul de refugia┼úi. Numai ├«n luna ianuarie, peste 65.000 au ajuns pe insulele grece┼čti. ├Än acest timp, nervozitatea la Ankara cre┼čte ┼či declara┼úiile pre┼čedintelui Erdogan s├«nt tot mai dure, pe m─âsur─â ce ┼úara sa pare a pierde cu totul de sub control ostilit─â┼úile din Siria. Pozi┼úia lui Al-Assad, pe care turcii ├«l vor jos cu orice pre┼ú, se consolideaz─â ca urmare a ajutorului militar dat de Rusia. Iar atacurile asupra pozi┼úiilor kurde s├«nt criticate chiar de c─âtre partenerii Turciei din NATO. ├Än aceste condi┼úii, Erdogan poate fi imprevizibil. Mai mult, intensificarea bombardamentelor ruse┼čti asupra rebelilor de pe Frontul de Nord cre┼čte num─ârul de refugia┼úi care caut─â o sc─âpare ├«n Turcia ┼či, de acolo, poate chiar ├«n Europa.

Rusia pare a de┼úine ├«n acest moment controlul strategic asupra fluxurilor de refugia┼úi. Iar dac─â Moscova ├«┼či va aduce aminte ┼či de conflictul ├«nghe┼úat din Ucraina ┼či va declan┼ča un atac masiv ├«n zona de est sau ├«n sud, pe linia Odessa-Tiraspol, atunci Europa se va pomeni cu o nou─â criz─â a refugia┼úilor. Consecin┼úele? Mai bine s─â nu ne g├«ndim.

┼×i mai exist─â un risc: acela al izol─ârii Greciei. Pariul Berlinului ┼či Bruxelles-ului vizeaz─â mai cu seam─â frontiera terestr─â greco-mecedonean─â, mai u┼čor de ap─ârat ├«n compara┼úie cu frontiera insular─â a Greciei. (Iar aici, Macedonia a v─âzut o bun─â oportunitate de a coopera pentru a-┼či demonstra ata┼čamentul european.)

Dac─â Turcia nu-┼či face temele, Grecia se treze┼čte sufocat─â de refugia┼úi, care cu greu se vor mai putea scurge de acum spre Balcanii de Vest ┼či de acolo spre Germania. Presiunea va deveni enorm─â pentru Grecia, care ┼či a┼ča se confrunt─â cu uria┼če probleme financiare ┼či cu un ┼čomaj de 25%. Sub presiunea finan┼úatorilor ┼či ÔÇ×uita┼úiÔÇť pe linia frontului ├«n criza refugia┼úilor, grecii ar putea resim┼úi un puternic sentiment de abandon, cu consecin┼úe greu de estimat.

Ne a┼čteapt─â, a┼čadar, o prim─âvar─â a riscurilor. ┼×i cine ┼čtie dac─â nu cumva viitorul Europei se va juca ├«n Balcani, pe frontiera dintre Grecia ┼či Macedonia!

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.