Marea corupţie? Un fleac...

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Marea corupţie? Un fleac    jpeg

Aşadaaar: Ioropa ne bate la cap cum că să lichidăm Marea Corupţie (de acum, în acest articol voi folosi prescurtarea MC). Banca Mondială ne vrea fără MC. Olanda zice că nu ne vrea în Schengen dacă nu scăpăm de MC. Ziariştii sînt isterizaţi de cîtă MC avem prin ţară. Politicienii se consideră victime ale MC, în nici un caz actori direct interesaţi sau receptori ai beneficiilor. Corporaţiile care oferă banii necesari MC zic sus şi tare că asta e nasol pentru economie şi că nu se mai poate! MC trebuie stîrpită! Publicul larg clatină din cap înţelepţeşte, crede că la noi e ca la nimenea şi zice că „mama ei de MC“.

Aşa că vă zic: ăsta e un moft. Pierdem vremea. Eh, şi cum să ne umplem timpul, dacă nu mai chibiţăm non-stop din faţa televizorului la (încă) o arestare menită a lichida MC şi care (mai mereu) se termină cu o achitare obţinută din: lipsă de probe, viciu de procedură sau fugă peste graniţă? Simplu, vă dau soluţia în articolul ăsta: ignorăm fenomenul.

Aaaaaaaa, asta e nebunie! Păi, cum, să ignorăm tocmai MC? Cea care ne scoate din rîndul lumii civilizate şi ne face de rîsul lumii (tot civilizate)? Păi, da. Aer în piept, număraţi pînă la zece şi citiţi mai departe.

Să tot fie paişpe ani de cînd am fost prima oară la New York. Am stat într-un hotel decent, nu departe de strada 42. Am ieşit şi eu la plimbare, să văd împrejurimile. Sincer vă zic, mi-a fost o frică, de parcă eram în Ferentari. Proxeneţii şi „fetele“ erau la fiecare zece metri, traficanţii îmi ofereau „zăpadă“ cam la acelaşi interval, iar cei mai enervanţi erau vînzătorii de „ROLEX de aur, trei la zece dolari“. Mi-a fost teamă să folosesc o toaletă publică de lîngă Madison Square Garden. Prima mea impresie despre Marele Măr: Mi-ze-ra-bi-lă. Revin în 2002, după cîţiva ani de mandat Rudy Giuliani. În aceleaşi locuri, situaţie schimbată total. Te puteai plimba în linişte, nu te agresa nimeni, dispăruseră şi peştii, şi fetele, şi traficanţii. Primul meu gînd românesc: al naibii Giuliani, a bătut palma cu mafia italienească, să se retragă de la vedere, cine ştie ce le-o fi dat în schimb? Revin în ţară, mă documentez şi aflu secretul. Republicanul Giuliani a făcut un lucru simplu: a angajat un şef al poliţiei care a aplicat o regulă banală – Politica Geamului Spart. Adică: ai 16 ani, te pileşti la o petrecere cu colegii, spargi nişte geamuri şi te prinde poliţia? Urmarea e una singură: faci puşcărie. Au dispărut rapid cazurile în care poliţiştii şi procurorii erau îngăduitori şi puneau infracţiunea pe seama teribilismului inerent adolescenţei. Ai intrat fără bilet la metrou? Puşcărie sau amendă. Ai mîzgălit graffiti? Amendă sau puşcărie. Ai spart tomberoane publice la beţie? Amendă uriaşă şi puşcărie. Gradual, s-au aplicat fără excepţie pedepse de toate felurile pentru infracţiuni de toate felurile.

Să vedeţi care a fost urmarea. În loc să mai piardă vremea, banii şi timpul contribuabililor urmărind în neştire conversaţiile telefonice ale şefilor mafiei, Giuliani a pus toţi poliţiştii să-i aresteze pe micii delincvenţi. Se lămurise omul că mafiotul milionar are destui bani la dispoziţie pentru a angaja un avocat bun, foarte bun, excepţional, care îl bătea regulat în instanţă pe procurorul plătit din bani publici (adică puţin; muuult mai puţin decît avocatul). După doi-trei ani, Marea Mafie (în cazul României, un fel de MC) era deja slăbită. Nu mai avea bază de recrutare. S-a retras în alte biznisuri, a încercat să îşi spele banii şi să treacă în afaceri cît mai „legit“, adică mai „legale“. Strada s-a curăţat, iar New York-ul a devenit unul dintre cele mai sigure oraşe ale Americii.

Care ar fi morala pentru noi? Păi, să vedeţi la ce m-am gîndit. În România, cea mai enervantă componentă a vieţii cotidiene e traficul. Locul unde întîlnim direct ţoapa în gipan. El calcă banda continuă şi parchează „unde vrea muşchii lui“. Vreţi să scăpaţi de MC? E simplu: amendaţi-l la sînge pe Marele Corupt acolo unde se dă în fapt: la volan, conducînd fructul corupţiei sale. Dacă în plasă mai pică şi cîte unul cu o Dacie, ghinion. Altă dată să respecte şi el Legea!

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: M. Chivu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Melania Trump  foto   GettyImages jpg
Melania Trump își lansează propria criptomonedă
Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a lansat o criptomonedă în ajunul inaugurării soțului său ca președinte al Statelor Unite ale Americii.
tenis istock jpg
pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.