Manualul micului duşman al democraţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Problema democrațiilor este că sînt ezitante, că procedurile lor, pînă la găsirea unui compromis, pot fi greoaie și complicate, iar asta dă impresia de slăbiciune. Cine vrea să submineze sistemele liberale are, așadar, o mulțime de posibilități de acțiune. Pe care, generoasă, chiar democrația le oferă. Iată doar cîteva căi la dispoziția micului dușman al democrației. 

  • Caută hibele. Mereu vei găsi ceva! Societăți perfecte nu există, asta o știe toată lumea. Dar tocmai ceea ce le face să fie imperfecte poate fi un teren extrem de fertil. Scoate, așadar, în evidență, ceea ce nu merge – asta îi va sensibiliza mult mai mult pe oameni și nu ceea ce funcționează. Pacea, bunăstarea, libertățile, statul de drept nu impresionează pe nimeni. Acestea sînt ceva normal, precum aerul pe care-l respirăm. De pildă, finanțarea unui concert rock în Italia cu bani europeni (acțiune descoperită și urmată de recuperarea fondurilor) are un efect devastator asupra contribuabilului european, ce pune în umbră întreaga dezvoltare adusă de politica de coeziune în regiunile mai sărace. Și de care beneficiază și statele contributoare, care vînd acolo mai multe produse și servicii!

Vest-europenii au fost foarte su­părați pe est-europeni, care s-au folosit de libera circulație a serviciilor și au detașat în Vest muncitori plătiți de firme locale, cu salarii de Est. O anomalie căreia i s-a pus capăt. Mulți cetățeni din Vest au rămas supărați pe libertățile conferite de tratatele europene, uitînd cît au avut ei de cîștigat de pe urma deschiderii piețelor din Est. Fermierului român i se spune că e discriminat fiindcă nu primește subvenții egale cu cel francez (tendința e de convergență, dar asta durează, cîtă vreme statul francez a contribuit de o jumătate de secol la Politica Agricolă Comună, iar cel român numai de zece ani). Fermierului român nu i se spune însă că niciodată că în agricultura românească nu au intrat sume atît de mari pe post de subvenții. 

În discursul tău vei folosi doar ceea ce‑ți convine. De exemplu, vei plînge că o bună parte din telemeaua românească a ajuns să fie fabricată cu lapte adus din Polonia. Dar nu le vei spune că aproape nu mai există mașini germane fără piese fabricate în România. 

  • Istoria e plină de nedreptăți. Folosește-le! Nu vei putea avea un discurs credibil și nu vei fi urmat de mase impresionante de adepți fără a promite repararea unor nedreptăți istorice. Iar din Evul Mediu îndepărtat și pînă aproape de zilele noastre, istoria europeană e plină de nedreptăți, de războaie, represiuni, violențe și masacre. Românilor le-au fost răpite Basarabia și Bucovina de Nord, iar cei din Transilvania au fost asupriți timp de secole. Dar și ungurii plîng după teritoriile pierdute. Și polonezii au pierdut în raport cu fosta URSS, și germanii în raport cu Polonia. Bulgarii suspină și ei după „Bulgaria de la San Stefano“. Și ce să mai spunem despre dezmembrarea fostei Iugoslavii, prilej de frustrări pentru toată lumea! Ai ce să răzbuni, dacă asta îți pui în minte. În mod ciudat, mulți oameni sînt tentați în mai mare măsură să crediteze un proiect care să regleze trecutul, în comparație cu un altul care să privească spre viitor. Normal. În timp ce viitorul e în ceață, iar schimbările pot speria, trecutul e clar sau, mai curînd, oamenii cred că au o idee clară despre asta. 
  • Nu te da deștept, vorbește simplu! Ținta ta este „alegătorul mediu“. Ești, de fapt, un norocos, fiindcă nu trebuie să-ți bați capul cu soluții sofisticate, pe măsura problemelor de azi. În definitiv, tu nu ești aici pentru a rezolva problemele, ci pentru a profita de ele. E suficient să dai răspunsuri simple, pe care „alegătorii simpli“ le pot înghiți imediat. „Străinii vă iau locurile de muncă“ (acelea pe care oricum voi le-ați refuzat dintotdeauna, dar asta nu se spune). „Străinii consumă fondurile sociale“ (deși cel puțin aceia veniți din Europa de Est sînt contributori neți, în realitate ei contribuie la pensiile și ajutoarele pe care le primiți, dar asta iar nu se spune). „Uniunea Europeană ne-a distrus industria“ (deși producția industrială și exporturile sînt azi de cîteva ori mai mari decît în timpul comunismului, e adevărat, realizate cu mult mai puțini anigajați). „Uniunea Europeană ne-a adus sărăcie“ (deși tocmai aderarea, piața liberă, fondurile europene, investițiile străine și libera circulație au scos din sărăcie milioane de familii). Enunțurile simple vor fi însă întotdeauna mai pe placul alegătorului mediu, care le va da share pe Facebook și Twitter înainte de a sta o clipă să gîndească asupra conținutului. 
  • Arată-ți mușchii! Fii macho! Trebuie să te arăți un lider puternic, ce nu se încurcă în detalii și are „curajul“ de a spune „lucrurilor pe nume“. Tot ceea ce democrația și liberalismul încearcă să protejeze tu poți călca în picioare fără scrupule – cum ar fi egalitatea între sexe sau drepturile minorităților. Desigur, un democrat va vedea în comportamentul tău exact „curajul“ aceluia care insultă pe cineva în plină stradă sau lovește o femeie. Și nu se va sfii să te critice în public pentru asta. Dar nu te îngrijora! „Alegătorul mediu“ (vezi punctul de mai sus) se simte în această lume slab și părăsit. Va avea în tine un model de forță și va căpăta, în sfîrșit, conștiința apartenenței la un grup. Dizolvat în „masă“, individul se va simți împlinit, datorită ție. 
  • Iubește sporturile! Ajută mult. În legătură cu acest punct, sportul (cel privit, nu cel practicat) ajută la masificare și dă multora un sens al apartenenței la o colectivitate. Plus, da, patriotismul! Nu se poartă acolo culorile naționale? Nu mergem la un meci cu ungurii ca și cum am trece iarăși munții, ca la 1916? Lasă că și destui de-ai lor au impresia că, dacă ne bat pe noi, răzbună Trianonul! Multora li se pare că rezolvă neîmpliniri istorice prin victorii în încleștările sportive de azi. Trebuie să fii acolo și să profiți de asta! Succes! 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Alcaraz - Djokovici, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
1 paracetamol jpg jpeg
Iei paracetamol pentru durere? Nu ești ferit de riscuri!
Dacă obișnuiești să iei paracetamol pentru durerile cronice sau pentru a-ți calma disconfortul ocazional, trebuie să știi că acest medicament aparent inofensiv poate fi riscant pentru sănătatea ta, mai ales dacă ești în vârstă.
Péter Szijjártó facebook png
Ungaria ar putea miza pe gazul din România. Anunțul făcut de ministrul ungar de Externe la București
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat la București că Ungaria nu renunță la gazul rusesc, considerat cea mai bună opțiune, dar privește cu speranță către producția din zăcământul Neptun Deep din România.
image png
Cine este românul din echipa lui Donald Trump care ar putea intra în cursa pentru președinția României: „Dacă poporul român vrea, de ce nu?"
Dragoș Sprânceană, un român cu o puternică legătură cu politica și afacerile din Statele Unite, este un nume tot mai des menționat ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai.