Mantra și peer review

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
Iconofobie jpeg

Colegul meu Papurel Balt─âseac─â, profesor de teorie critic─â, ╚Öi-a construit, de-a lungul timpului, o oarecare faim─â din faptul c─â era solicitat de jurnale academice, de la noi ╚Öi de aiurea, s─â colaboreze ├«n calitate de reviewer, adic─â de evaluator specializat al calit─â╚Ťii articolelor propuse spre publicare. Papurel f─âcea, extrem de consecvent, ceea ce, ├«n lumea universitar─â, se nume╚Öte activitate de peer review. ├Än toiul pandemiei ├«ns─â, a ├«nceput s─â circule zvonul c─â, dup─â ani de colaborare, jurnalele care avuseser─â contracte cu profesorul Balt─âseac─â renun╚Ťaser─â subit la serviciile lui. Ce se ├«nt├«mplase? Nu am ├«ndr─âznit s─â-l sun direct pe Papurel pentru a-mi potoli curiozitatea boln─âvicioas─â. L-am apelat pe cel─âlalt titular al complicatului curs de teorie critic─â, pe profesorul Esoteriu ╚ślehtan, care, vechi concurent al lui Balt─âseac─â, ╚Ötia, ne├«ndoios, am─ânunte picante. Nu m-am ├«n╚Öelat. Cu voluptate nedisimulat─â, Esoteriu mi-a povestit totul am─ânun╚Ťit: ÔÇ×He, he, he, b─âtr├«ne, Psihop─â╚Ťel-Papurel ╚Öi-a dat, ├«n sf├«r╚Öit, arama pe fa╚Ť─â. Pe mine nu m-a fraierit niciodat─â. I-am sesizat demen╚Ťa din primii ani de coexisten╚Ť─â la Catedr─â, dar voi, ─âilal╚Ťii, nu ╚Öi nu. C─â Balt─âseac─â e un savant f─âr─â pereche, c─â Balt─âseac─â e un erudit clasic, c─â Balt─âseac─â e un geniu ce trebuie sus╚Ťinut ╚Öi propulsat. ╚śi a╚Öa mai departe. Ve╚Ťi afla voi acum ce propulsare a primit! Pe scurt, deprimat de izolarea din perioada carantinei, P─âpuric─â al nostru s-a cufundat ├«n filozofii orientale, cu care cocheta, de altfel, de ceva vreme. Cic─â s─â se reg─âseasc─â, i-a zis neveste-sii (├«n mod evident, ├«ngrijorat─â). Pentru culoare local─â pesemne, Nebunic─â se r─âsese pe cap ╚Öi purta, ├«n permanen╚Ť─â, un cear╚Öaf portocaliu drept ├«mbr─âc─âminte, precum anahore╚Ťii tibetani. ├Än plus, m├«nca, se pare, c├«nd un bob de mei, c├«nd unul de orez, pe zi. Aici trebuie s─â intervin cu o explica╚Ťie. Exist─â o controvers─â printre istorici ÔÇô dac─â Buddha ar fi halit un gr─âunte de mei per giorno sau, ├«n realitate, unul de orez? Pentru a nu-╚Öi distruge karma cu polemici, Brahma Balt─âseac─â a decis s─â le alterneze pe cele dou─â, spre disperarea aceleia╚Öi so╚Ťii care alerga dup─â mei, pe la magazinele de p─âs─âri, cu declara╚Ťia de circula╚Ťie pe proprie r─âspundere ├«n po╚Öet─âÔÇŽ

Treaba s-a ├«nr─âut─â╚Ťit. Tembelu╚Ť─â ÔÇô care, sub presiunea regimului, a ajuns de vreo 33-34 de kile ÔÇô ├«ncerca s─â leviteze. Exasperat c─â, ├«n ciuda concentr─ârii, din pozi╚Ťia lotus nu se ridica nici m─âcar un centimetru de la podea, s-a apucat s─â sar─â de pe canapele ╚Öi de pe mese, for╚Ť├«ndu-se s─â pluteasc─â prin aer, aidoma c─âlug─ârilor Shaolin. Nu ╚Öi-a rupt nimic, ├«ntruc├«t devenise prea pirpiriu ca s─â-╚Öi mai pun─â oasele ├«n pericol, dar ├«╚Ťi dai seama ce tr─âia s─ârmana doamn─â Balt─âseac─â! C├«nd ├«i era lumea mai drag─â, hop, un liliac portocaliu zbura prin cas─â, lovindu-se de to╚Ťi pere╚Ťii. Ciudat r─âm├«ne faptul c─â, ├«n condi╚Ťiile date, Papurel nu a renun╚Ťat la munca de peer reviewer. Continua s─â fac─â evalu─âri ale articolelor primite de la reviste. Ce s─â vezi, ├«ns─â? ├Än loc s─â se ocupe de specificul teoretic ╚Öi critic al textelor, dumnealui f─âcea observa╚Ťii orientaliste. Mai precis, analizelor asupra lui Barthes, Derrida, de Man ori Foucault el le inocula c├«te o mantra revelatoare. Unei prezent─âri a deconstructivismului, de pild─â, Balt─âseac─â i-ar fi pus urm─âtorul comentariu: C├«nd intri, tu ├«n fond ie╚Öi; ╚Öi invers. Pe marginea teoriei mor╚Ťii autorului (dintr-un text), Demen╚Ťic─â ar fi precizat: Fericirea este o alegere, nu o stare; alege deci s─â fii fericit! ├Äntr-un studiu despre identitatea de gen, P─âpura╚Ö-Cocona╚Ö ar fi introdus constatarea: Lucrurile nu mi se ├«nt├«mpl─â mie, ele doar se ├«nt├«mpl─â. Cogita╚Ťiunea asta i-a ╚Öi gr─âbit deznod─âm├«ntul. Au s─ârit imediat progresi╚Ötii c─â Balt─âseac─â ar avea ceva cu genul fluid. ├Än consecin╚Ť─â, corecte politic, toate jurnalele l-au concediat. So╚Ťia nu a mai rezistat. L-a chemat de urgen╚Ť─â pe fiul lor, medic veterinar, pentru a lua m─âsuri. C├«nd a venit omul la casa p─ârin╚Ťilor, surpriz─â! Papurel reu╚Öise, finalmente, s─â zboare. Plana prin cas─â fericit, de ziceai c─â-i Aladdin pe covorul fermecat. ╚śi mama, ╚Öi fiul s-au ├«ngrozit. T├«n─ârul doctor de anim─âlu╚Ťe a decis s─â-l tranchilizeze, pentru a-l transporta la Spitalul de Psihiatrie. Fiind spa╚Ťiu ├«nchis, nu a folosit pu╚Öca de sedare a ur╚Öilor, din dotare. ╚śi-a confec╚Ťionat o sarbacan─â ÔÇô ╚Ťeava aia prin care un ninja sufl─â s─âge╚Ťi otr─âvite ├«n inamici. B─âiatul nu avea obi╚Önuin╚Ťa instrumentului ╚Öi, prima dat─â, a aspirat injec╚Ťia cu sedativ, viguros, ├«n propria-i buz─â.

A dormit am─âr├«tul cam trei ore. A doua oar─â, a nimerit-o pe doamna Balt─âseac─â (Papurel deja zbura prea repede ╚Öi nu putea fi ╚Ťintit u╚Öor). Dup─â ore ├«ntregi de adormiri ╚Öi treziri, au reu╚Öit s─â ├«nfig─â un ac ╚Öi ├«n dosul slab al lui Brahma. S-a pr─âbu╚Öit Sbur─âtorul ca un spic de gr├«u secerat. L-au dus direct la Furio╚Öi, dar acolo, vai, nu mai aveau locuri. Prin urmare, for╚Ťa╚Ťi de ├«mprejur─âri, l-au internat la Spitalul Veterinar. Sec╚Ťia Aviar─âÔÇŁ.

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.