Mama tuturor ştirilor

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Mama tuturor ştirilor jpeg

În timp ce mama tuturor bombelor lichida în Afganistan un buncăr islamist, cutremurînd, de la Damasc la Phenian, axa răului cu arsenale de distrugere în masă, s-a ivit mama tuturor ştirilor româneşti. Un Ghiţă cu barbă.

Apariţia lui a avut darul de a zgudui din temelii, în Săptămîna Mare, mafia politico-economică românească. Marele penal Ghiţă, magnatul ultranaţionalist prins de Paşti la Belgrad, de sîrbi, cu acte false, de sloven, după ce săvîrşise gafa impardonabilă pentru un fugitiv de a se lăsa vizitat de frăţior, a curentat întreaga oligarhie dîmboviţeană. Care-şi pune, fireşte, mama tuturor întrebărilor.

Ce va da oare pe gură proaspăt interpelatul guru al afacerilor penalilor cu statul român? Şi corolarul ei: pe cine oare va încondeia, ca pe ouăle de Paşti, această figură de proră între mogulii SRI? Pe cine va mai vîrî în bucluc acest mare mahăr mediatic şi politic, precum şi aliat al ex-premierului Ponta, ca şi al altor dregători din mafia, media şi lumea de afaceri românească?

Fiindcă înainte de a-şi lua tălpăşiţa din ţară, scăpînd în mod suspect de sub supravegherea autorităţilor, Ghiţă n-are cum să nu fi aflat multe, în timp ce făcea şi dregea ca să adune o avere uriaşă chiar şi la parametri oligarhici, una de neimaginat pentru covîrşitoarea majoritate a oamenilor cinstiţi. De ştiut o sumă de lucruri infamante despre varii personaje-cheie ale establishment-ului românesc e, prin urmare, cert că ştie.

Le-ar putea, eventual, divulga? Exclus nu e defel. Dar, date fiind bărbile ordinare, conspiraţionismele şi manipulările extraordinare cu care şi-a alimentat propria televiziune, la care a combătut din răsputeri, din străinătate, alături de un ex-preşedinte şi de aliaţii lor voluntari sau involuntari din presă şi politică, magistraţii vor avea o misiune extrem de grea. Căci şefa procurorilor DNA e chiar Laura Codruţa Kövesi, pe care Ghiţă şi partenerii săi de rele au avut grijă s-o împroaşte sistematic, în interes propriu, cu noroi compromiţător, sperînd ca mîlul stropit să fie durabil maculant. Şi politic fatal. Pentru mulţi cetăţeni de rînd, ahtiaţi nu doar după o pîine cît mai puţin muncită, ci şi după circ cît mai sîngeros, operaţiunea cu pricina s-a dovedit, oricum, un deliciu. Motiv pentru care nu puţini telespectatori au pus umărul la eficientizarea ei.

Dată fiind sarabanda de acuze la adresa „binomului“, capturarea lui Ghiţă, cel pe care, spre lauda sa, ziaristul Dan Tăpălagă îl localizase în martie la Belgrad, context în care, picant şi semnificativ, s-a spus că fugarul s-ar fi întîlnit cu patronul Evz, Dan Andronic, aflat şi el în colimatorul DNA, nu putea să nu fie o veste bubuitoare.

Difuzarea ei, precum căderea unui obuz, va ţiui vreme îndelungată în urechile românilor. Dar încă de pe acum dosarul Ghiţă cere, imperativ, clarificări urgente. Ca mamă a tuturor ştirilor, reţinerea lui reclamă, în fond, mama tuturor măsurilor juridice şi politice. În speţă, un set amplu de măsuri.

Căci pentru redresarea foarte bolnavei democraţii româneşti sînt necesare nu doar extrădarea, anchetarea şi judecarea inculpatului în ritm alert. Apoi condamnarea lui pentru încălcarea legilor de care s-a făcut probabil vinovat prin fuga de autorităţi. Şi achitarea pentru capetele de acuzare care nu se vor putea proba. Nu mai puţin este nevoie însă şi de elucidarea şi recuperarea integrală a sumelor reprezentînd prejudiciul enorm pe care, dacă e vinovat, fugitivul le-a cauzat statului.

Însă întrucît cariera lui s-a construit prin implicarea activă a unor instituţii-cheie ale statului şi el se apără în mass-media prin conspiraţionisme, este nevoie de mai mult. E obligatorie o curăţenie generală de primăvară, atît în instituţiile cu pricina, cît şi, în genere, pe scena politică şi mediatică.

Or, pînă ce i se vor putea proba diversele delicte prezumtive şi se va deretica şi politic, şi mediatic, românii riscă să aibă parte nu atît de clarificări, cît de noi şi noi mistificări, nu mai puţin brizante decît ştirea capturării lui Ghiţă. Întrucît instrucţiunile de utilizare a televiziunilor de ştiri false nu s-au schimbat, e clar că posturile oligarhiei şi site-urile afiliate din ţară şi străinătate vor continua să investească resurse maxime în victimizarea pe sticlă a mieluşelului prins şi în răspîndirea de conspiraţionisme, nu mai bune spre a se torpila susţinerea pentru democraţie şi statul de drept.

Vor perpetua cu emfază, în numele unei presupuse libertăţi, strădania răstignirii mediatice a DNA, instituţie nu întîmplător discreditată fără încetare ca braţ al unui presupus „sistem“. Căci raţiunea ei de a fi este traducerea în justiţie a marilor mafioţi şi, deci, implicit, de a ajuta la combaterea sistemului potentaţilor corupţi, a fiarei structurilor de putere politico-economico-mediatice pe care oligarhii o hrănesc rupînd hălci din separaţia puterilor, din principiile statului de drept.  

Încrengătura de dregători şi oameni de afaceri corupţi controlînd mai tot ce mişcă în ţară, care s-a cuibărit la pîrghiile statului, nu e, desigur, un fenomen pur românesc. Dar dincolo de frontierele ruseşti şi sîrbeşti, reţeaua lor nu s-a durat parcă nicăieri atît eficient ca în România condusă de un partid doar nominal social-democrat, în fond populist şi iliberal. E lesne de înţeles că mafia politico-mediatico-economică din ţară are nevoie absolută de o decredibilizare durabilă a magistraţilor participanţi la efortul, parcă sisific, de contracarare a corupţiei româneşti la nivel înalt.

În această situaţie ar fi ideală existenţa unei instituţii precum a procurorului independent care, în SUA, de pildă, beneficiază, de regulă, de încredere generală şi e îndrituit să ancheteze la nevoie şi preşedinţi. Dar, cerc vicios, chiar dacă legea fundamentală românească ar autoriza-o şi încrederea generală n-ar părea pe moment o sintagmă utopică, în România ar fi greu de găsit personalitatea credibilă, competentă, înzestrată cu destulă autoritate morală, precum şi cu suficient prestigiu profesional ca să-i poată da viaţă.     

E prea devreme deci să se anticipeze rezultatul actualei încleştări. Vestea arestării lui Ghiţă e, însă, indiscutabil, dătătoare de speranţe. În mod vădit, unii poliţişti şi procurori nu se mulţumesc să-şi facă datoria fără tragere de inimă, ci se arată chiar capabili. Ţara nu e deci pierdută. Dimpotrivă. Are toate şansele să renască din cenuşă, cu moartea corupţiei pe mortala corupţie călcînd.

(articol apărut pe dw.com

Petre M. Iancu este jurnalist la Deu­tsche Welle.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Uruguay - Ghana. „Acești nenorociți sunt o adunătură de hoți”. Urmează reacția FIFA
Un scandal uriaș a izbucnit la finalul partidei dintre Uruguay și Ghana, scor 2-0, meci la capătul căruia naționala lui Suarez nu a reușit să se califice în optimile de finală ale CM din Qatar.
Xhaka Captură Youtube png
Gestul lui Xhaka cu caracter politic, care a inflamat spiritele în Qatar. Ce semnifică numele Jashari pentru sârbi VIDEO
Granit Xhaka, căpitanul Elveției, a fost autorul unui gest sfidător imediat după victoria cu Serbia, de la Campionatul Mondial din Qatar, atunci când și-a scos tricoul de joc, pentru a afișa un mesaj.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Cea mai mare pensie specială versus cea mai mare pensie stabilită pe principiul contributivității, în Suceava
Suceava se află printre primele județe din țară la numărul de pensionari, dar sumele pe care le încasează cei aflați în în plată nu sunt dintre cele mai mari, ci dimpotrivă. Peste 30% dintre pensionari încasează cel mult 1.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.