Majoritatea moral─â

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

├Än╚Ťeleg prin majoritate moral─â acel num─âr de oameni mai mare dec├«t cel al aleg─âtorilor actualei coali╚Ťii de guvernare care accept─â s─â ├«╚Öi duc─â via╚Ťa respect├«nd legi, reguli de convie╚Ťuire ╚Öi limite nescrise, dar cunoscute ├«ndeob╚Öte sub numele de ÔÇ×bun-sim╚ŤÔÇť.

Ace╚Öti oameni pot fi aleg─âtori ai oric─ârui partid, pot avea orice stare civil─â ╚Öi op╚Ťiune religioas─â. Ceea ce au ├«n comun e recunoa╚Öterea ╚Öi respectarea egalit─â╚Ťii de ╚Öanse ╚Öi ├«n fa╚Ťa legii, ├«ncrederea ├«n comunitate ╚Öi capacitatea de a contribui la avansul societ─â╚Ťii.

Majoritatea moral─â nu a acceptat niciodat─â confiscarea resurselor publice de c─âtre un grup restr├«ns de c├«╚Ötig─âtori la loteria crimei organizate. Nu a cerut niciodat─â crearea unei caste de termite bugetofage care dispun f─âr─â team─â nu numai de banii celorlal╚Ťi, ci ╚Öi de vie╚Ťile lor. C─âci despre vie╚Ťi pierdute vorbim c├«nd statul cump─âr─â dezinfectan╚Ťi care nu dezinfecteaz─â, investe╚Öte ├«n spitale care nu trateaz─â, cheltuie╚Öte pe infrastructur─â care nu se construie╚Öte ╚Öi ├«mparte justi╚Ťia selectiv.

Nu exist─â cet─â╚Ťean al Rom├óniei care s─â fi votat pentru a fi sfidat ╚Öi dispre╚Ťuit. Nu ╚Öi-a dat nimeni acordul pentru a fi umilit. Nu a acceptat nimeni procesul de ├«mbog─â╚Ťire rapid─â ╚Öi obscen─â a celor c├«teva mii de pira╚Ťi care au capturat administra╚Ťia public─â rom├óneasc─â. Nu e nici un program politic sau proiect de reform─â a Constitu╚Ťiei care s─â propun─â ├«nlocuirea administra╚Ťiei publice cu o kakistocra╚Ťie.

Nu ╚Ötiu c├«╚Ťi dintre cititorii acestui text, luni, la sf├«r╚Öitul unei zile de munc─â, au avut timp ╚Öi r─âbdare s─â urm─âreasc─â ├«n direct declara╚Ťiile pre╚Öedintelui PSD, Liviu Dragnea, care tocmai debarcase un premier, al doilea ├«ntr-un an.

Con╚Ťinutul e cunoscut deja. Vreau s─â insist asupra atitudinii. Dl Dragnea vorbe╚Öte ├«n astfel de momente ca un mafioso avansat la excep╚Ťional. E ironic, las─â idei neterminate ╚Öi, mai ales, amenin╚Ť─â. Trece de ziari╚Ötii din fa╚Ťa domniei-sale ╚Öi ├«╚Öi duce mesajele c─âtre personaje obscure din lumea aceea din umbr─â ├«n care ├«╚Öi duce via╚Ťa c├«nd nu performeaz─â la televizor. E vizibil─â ├«n atitudinea pre╚Öedintelui PSD o ├«ncr├«ncenare ╚Öi o dorin╚Ť─â de r─âzbunare imposibil de explicat ├«n termeni obi╚Önui╚Ťi. E dincolo de politic─â, dincolo de normalitate.

E ├«nver╚Öunat ╚Öi hot─âr├«t s─â modifice, s─â ├«ndoaie sau s─â anuleze orice urm─â de opozi╚Ťie ├«n fa╚Ťa voin╚Ťei sale. Privindu-l, e aproape imposibil s─â nu te g├«nde╚Öti c─â, la un moment dat, dl Dragnea a suferit o nedreptate major─â. Vreun politruc superior l-a for╚Ťat pe actualul pre╚Öedinte al PSD s─â ├«╚Öi abandoneze principiile ╚Öi, ca orice fost─â victim─â a abuzului, dl Dragnea e b├«ntuit de fantoma r─âzbun─ârii. Nu pare ├«mp─âcat cu sine, nu se iart─â, ╚Öi nu iart─â nim─ânui c─â a fost silit s─â o ia pe acest drum care, p├«n─â la puterea aproape total─â de azi, a ├«nsemnat un lung ╚Öir de plec─âri ale capului ├«n fa╚Ťa unuia sau altuia.

╚śi dac─â ar fi numai Dragnea. ├Äns─â, cu fiecare gest al domniei-sale, ├«n masa amorf─â de ÔÇ×lideriÔÇť PSD se creeaz─â o cultur─â politic─â a subordon─ârii, a fricii ╚Öi a urii. Undeva, ├«n interiorul PSD, se preg─âte╚Öte alt Dragnea. Mai ├«nver╚Öunat, mai hot─âr├«t ╚Öi mai lipsit de scrupule. Unul care va min╚Ťi mai convins, va simula mai competent, va amenin╚Ťa mai credibil.

─ésta este viitorul pentru ├«mplinirea c─âruia conspir─â Liviu Dragnea ╚Öi t─âcerea demn─â sau resemnat─â a majorit─â╚Ťii cet─â╚Ťenilor rom├óni.

╚śti╚Ťi vreun cet─â╚Ťean al Rom├óniei care cere s─â fie ├«ngenuncheat, sfidat sau umilit? Eu, nu. ╚śtiu oameni care nu au timp. ╚śtiu oameni care s-au retras ├«n confortul propriei vie╚Ťi. Mai ╚Ötiu oameni care nu au r─âbdare sau instrumente s─â urm─âreasc─â ╚Öi s─â ├«n╚Ťeleag─â ├«ncotro merge politica rom├óneasc─â. Cunosc oameni pentru care politica de la televizor e un soi de reality show f─âr─â leg─âtur─â direct─â cu ei. Cunosc ╚Öi al╚Ťi oameni care ├«n╚Ťeleg, dar au abandonat. Unii au emigrat, al╚Ťii refuz─â s─â mai ├«ncerce. ├Äns─â nici unul dintre ei nu a zis vreodat─â c─â nu mai vrea s─â fie respectat. Nici unul.

To╚Ťi ace╚Öti oameni s├«nt majoritatea moral─â. Cea care are dreptul ultim s─â cear─â decen╚Ť─â, s─â cear─â egalitate de ╚Öanse ╚Öi de tratament din partea unui stat ╚Öi a unui mediu politic pe care doar existen╚Ťa lor le face posibile.

A sosit probabil timpul ca majoritatea moral─â s─â devin─â con╚Ötient─â de sine. De propria-i putere ╚Öi de propria dreptate. Marele truc al pira╚Ťilor administra╚Ťiei rom├óne╚Öti e c─â au reu╚Öit s─â sugereze c─â s├«nt parte din popor, cu diferen╚Ťa c─â ei au avut un pic de noroc. Ei bine, nu despre noroc e vorba aici ╚Öi nici despre tupeu. Ci despre respectarea unor reguli. Majoritatea moral─â are acest drept-obliga╚Ťie de a cere respect ╚Öi decen╚Ť─â. De a trage la r─âspundere politicienii rom├óni pentru t─âv─âlirea cuvintelor ╚Öi ideilor p├«n─â la golirea lor de sens.

Dac─â este ceva groaznic ├«n ceea ce face actuala coali╚Ťie de guvernare e confiscarea ideii de libertate pentru a o aplica infractorilor, a celei de solidaritate pentru a justifica dezm─â╚Ťul financiar ╚Öi a celei de legitimitate pentru a justifica prostia.

Majoritatea moral─â poate ╚Öi trebuie s─â ├«╚Öi ia ╚Ťara ├«napoi ╚Öi, odat─â cu ea, principiile ╚Öi cuvintele. Pe drumul c─âtre idiocra╚Ťie (sau dictatur─â), Rom├ónia e ├«n deriv─â semantic─â.  ├Änc─â mai poate fi oprit─â. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.