Mai s├«nt medicina ┼či dreptul profesiuni nobile?

Publicat în Dilema Veche nr. 603 din 3-9 septembrie 2015
Mai s├«nt medicina ┼či dreptul profesiuni nobile? jpeg

De la sf├«r┼čitul lunii iulie p├«n─â la mijlocul lui septembrie, ├«n cele mai calde ┼či tr├«ndave s─âpt─âm├«ni ale verii, s─âlile de lectur─â ale Bibliotecii Jude┼úene ÔÇ×Octavian GogaÔÇť din Cluj r─âm├«n ├«n st─âp├«nirea a doar dou─â specii aparte de cititori. Toate celelalte s├«nt ├«n vacan┼ú─â. Vara, se cite┼čte de pl─âcere pe ┼čezlongul de la marginea m─ârii, la fereastra cabanei sau sub frunzarul casei de la ┼úar─â, nicidecum la mesele de studiu ale s─âlilor de lectur─â. Studen┼úi, masteranzi, doctoranzi, veleitari ┼či autentici cercet─âtori intr─â, cu to┼úii, ├«n luna de odihn─â. Bibliotecile se ├«nchid sau ├«┼či restr├«ng mult programul. R─âm├«n pe pere┼úii lor numai c├«teva afi┼če, care anun┼ú─â cursuri de limbi str─âine sau mici ateliere estivale de crea┼úie pentru copii ┼či adolescen┼úi, lipite de bibliotecari, ├«nainte de a pleca ┼či ei ├«n concediu. 

Zi de zi, de diminea┼ú─â, s─âlile de lectur─â de la parterul ┼či etajul ├«nt├«i ale Bibliotecii Jude┼úene s├«nt ocupate de peste o sut─â de absolven┼úi de la Medicin─â ┼či Drept. ┼×i unii, ┼či al┼úii nu mai au alt loc unde s─â ├«nve┼úe. Biblioteca Central─â Universitar─â s-a ├«nchis pentru c├«teva s─âpt─âm├«ni, bibliotecile Universit─â┼úii de Medicin─â, ┼či cea din centru, ┼či cea din ÔÇ×HasdeuÔÇť, s├«nt ├«nchise, de asemenea. Biblioteca Jude┼úean─â e ultimul refugiu pentru ace┼čti proasp─ât licen┼úia┼úi ├«n medicin─â ┼či jurispruden┼ú─â care s-au obi┼čnuit, ├«n anii de facultate, s─â ├«nve┼úe la masa de lucru a s─âlilor de lectur─â. 

┼×i unii, ┼či al┼úii au ├«n fa┼ú─â examene grele. Medicini┼čtii ÔÇô examenul de reziden┼úiat, ├«n noiembrie, tinerii juri┼čti ÔÇô examenul de intrare ├«n barou sau magistratur─â, ├«n septembrie. Au ├«nceput studiul ├«n aprilie, p├«n─â la mijlocul lunii iulie au ├«mp─âr┼úit preg─âtirea pentru aceste examene cu ultima sesiune ┼či festivit─â┼úile de absolvire, dar acum, ├«n miezul verii, c├«nd to┼úi ceilal┼úi s├«nt ├«n vacan┼úe, ├«nva┼ú─â unii l├«ng─â al┼úii zece ore pe zi. Nu s-au ├«nt├«lnit ├«n timpul facult─â┼úii. S-au recunoscut acum, tr─âg├«nd cu ochiul la cartea vecinului:

(cartea pentru ÔÇ×Examenul de Clasare Na┼úional─âÔÇť). ├Än pauze, schimb─â informa┼úii despre dificultatea examenelor care ├«i a┼čteapt─â ┼či-┼či c├«nt─âresc educa┼úia: ÔÇ×Voi, medicini┼čtii, ave┼úi practica, a┼úi fost ├«n spitale, noi, la Drept, citim mai mult, dar nu ├«nv─â┼ú─âm ├«n tribunaleÔÇť. Posturile bune, pe care sper─â ├«mpreun─â s─â le ocupe din toamn─â, s├«nt cele ├«n care vei avea de la cine ├«nv─â┼úa, ├«n care te vei confrunta cu cele mai serioase boli ┼či spe┼úe, ├«n care vei putea oferi cel mai mult. Nici unul nu se ├«ntreab─â, ├«n acest moment inaugural al carierei lor, care este remunera┼úia. Pe culoarele bibliotecii se na┼čte respectul reciproc dintre cele dou─â profesiuni, care se ├«ngrijesc de s─ân─âtatea individului ┼či a societ─â┼úii. 

Priveli┼čtea acestei s─âli de lectur─â, ├«n┼úesat─â ├«n mijlocul verii cu absolven┼úi de Drept ┼či Medicin─â, are noble┼úe. Sau crede┼úi c─â nu? ├Än vacarmul din jurul nostru, ├«n Rom├ónia t├«rgove┼úilor, ├«n care cea mai ├«nt├«lnit─â ├«ndeletnicire este aceea care face din orice lucru un obiect de nego┼ú, mai exist─â noble┼úe ├«n profesiuni? ├Äntr-o ┼úar─â ├«n care s├«nt ┼čcoli care v├«nd diplome ┼či institute care promoveaz─â diletan┼úi, ┼či ├«n care se scoate p─âl─âria ├«n fa┼úa speciali┼čtilor ├«n trafic de vulgaritate ┼či a exper┼úilor ├«n comision, mai exist─â generozitate ┼či altruism ├«n practicarea unei profesiuni? 

Nu intru ├«n g├«lceava meseriilor. Fiecare cu rostul ei! R├«nd pe r├«nd, au fost socotite nobile unele dintre ele. Abnega┼úia militarilor sau a pompierilor a provocat ├«ntotdeauna respect social. Devotamentul ├«nv─â┼ú─âtorilor, de asemenea. Medicina ┼či Jurispruden┼úa ├«mp─ârt─â┼česc c├«teva tr─âs─âturi nobile, nealterate de globalizarea, corporatismul ┼či oportunismul vremurilor de azi. S├«nt meserii care nu a┼čteapt─â validarea nim─ânui. Medicii, avoca┼úii ┼či procurorii s├«nt calmi ┼či nu-┼či bazeaz─â ac┼úiunile pe emo┼úii. ┼×i unii, ┼či al┼úii folosesc ├«n fiecare situa┼úie profesional─â, pentru a rezolva fiecare ÔÇ×cazÔÇť, ra┼úiunea. ┼×i unii, ┼či al┼úii se g├«ndesc mai ales la interesul celuilalt, practic├«ndu-┼či meseria. Depun jur─âminte, asigur├«ndu-ne c─â nu s├«nt motiva┼úi de interesul propriu, ci s├«nt devota┼úi celui public. 

Medicina ┼či Dreptul rom├ónesc ├«nt─âresc ┼úes─âtura social─â cu elita fiec─ârei genera┼úii. Nu este vina acestor profesioni┼čti c─â urzeala se de┼čir─â la cel─âlalt cap─ât. ÔÇ×SistemulÔÇť sanitar ┼či cel juridic nu s├«nt ├«n grija meseriilor lor. 

Profesiunile nobile ┼úin ast─âzi ┼úara mai mult dec├«t proiectele politicienilor. Noble┼úea acestor absolven┼úi de Medicin─â ┼či Drept, care vor supraveghea ├«n cur├«nd destinul nostru, st─â ├«n generozitatea cu care ne ofer─â aceast─â var─â a tinere┼úii lor. 

Nicolae Rednic este medic.  

Foto: wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost m├ózg─âlit─â cu mesaje de ur─â ┼či amenin┼úare VIDEO
O gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost vandalizat─â. Autorii distrugerilor au l─âsat mesaje de amenin┼úare ┼či de ur─â pe fa┼úada cl─âdirii.
image
Un general rus obez ┼či retras din activitate, trimis s─â lupte ├«n r─âzboiul din Ucraina: ÔÇ×Nimeni nu-i poate refuza supunereaÔÇŁ
Un general rus pensionat ┼či obez, a fost trimis de Vladimir Putin s─â lupte ├«n prima linie ├«n r─âzboiul din Ucraina care se desf─â┼čoar─â mai ales ├«n partea de est a ┼ú─ârii. Decizia vine ├«n contextul ├«n care armata rus─â pierde tot mai mul┼úi militari de rang ├«nalt pe c├ómpul de lupt─â.
image
ÔÇ×QÔÇŁ, internautul de la care a pornit mi┼čcarea QAnon, a revenit pe forumurile web dup─â 2 ani de pauz─â:┬áÔÇ×S─â juc─âm ├«nc─â o dat─â?ÔÇŁ
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de ÔÇ×QÔÇŁ al forumurilor 4chan ┼či 8kun, personaj ale c─ârui anun┼úuri criptice au dat na┼čtere teoriei conspira┼úiei fasciste pro-Trump cunoscut─â drept QAnon, ┼či-a reluat post─ârile dup─â o pauz─â de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.