Mai sînt medicina şi dreptul profesiuni nobile?

Publicat în Dilema Veche nr. 603 din 3-9 septembrie 2015
Mai sînt medicina şi dreptul profesiuni nobile? jpeg

De la sfîrşitul lunii iulie pînă la mijlocul lui septembrie, în cele mai calde şi trîndave săptămîni ale verii, sălile de lectură ale Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga“ din Cluj rămîn în stăpînirea a doar două specii aparte de cititori. Toate celelalte sînt în vacanţă. Vara, se citeşte de plăcere pe şezlongul de la marginea mării, la fereastra cabanei sau sub frunzarul casei de la ţară, nicidecum la mesele de studiu ale sălilor de lectură. Studenţi, masteranzi, doctoranzi, veleitari şi autentici cercetători intră, cu toţii, în luna de odihnă. Bibliotecile se închid sau îşi restrîng mult programul. Rămîn pe pereţii lor numai cîteva afişe, care anunţă cursuri de limbi străine sau mici ateliere estivale de creaţie pentru copii şi adolescenţi, lipite de bibliotecari, înainte de a pleca şi ei în concediu. 

Zi de zi, de dimineaţă, sălile de lectură de la parterul şi etajul întîi ale Bibliotecii Judeţene sînt ocupate de peste o sută de absolvenţi de la Medicină şi Drept. Şi unii, şi alţii nu mai au alt loc unde să înveţe. Biblioteca Centrală Universitară s-a închis pentru cîteva săptămîni, bibliotecile Universităţii de Medicină, şi cea din centru, şi cea din „Hasdeu“, sînt închise, de asemenea. Biblioteca Judeţeană e ultimul refugiu pentru aceşti proaspăt licenţiaţi în medicină şi jurisprudenţă care s-au obişnuit, în anii de facultate, să înveţe la masa de lucru a sălilor de lectură. 

Şi unii, şi alţii au în faţă examene grele. Mediciniştii – examenul de rezidenţiat, în noiembrie, tinerii jurişti – examenul de intrare în barou sau magistratură, în septembrie. Au început studiul în aprilie, pînă la mijlocul lunii iulie au împărţit pregătirea pentru aceste examene cu ultima sesiune şi festivităţile de absolvire, dar acum, în miezul verii, cînd toţi ceilalţi sînt în vacanţe, învaţă unii lîngă alţii zece ore pe zi. Nu s-au întîlnit în timpul facultăţii. S-au recunoscut acum, trăgînd cu ochiul la cartea vecinului:

(cartea pentru „Examenul de Clasare Naţională“). În pauze, schimbă informaţii despre dificultatea examenelor care îi aşteaptă şi-şi cîntăresc educaţia: „Voi, mediciniştii, aveţi practica, aţi fost în spitale, noi, la Drept, citim mai mult, dar nu învăţăm în tribunale“. Posturile bune, pe care speră împreună să le ocupe din toamnă, sînt cele în care vei avea de la cine învăţa, în care te vei confrunta cu cele mai serioase boli şi speţe, în care vei putea oferi cel mai mult. Nici unul nu se întreabă, în acest moment inaugural al carierei lor, care este remuneraţia. Pe culoarele bibliotecii se naşte respectul reciproc dintre cele două profesiuni, care se îngrijesc de sănătatea individului şi a societăţii. 

Priveliştea acestei săli de lectură, înţesată în mijlocul verii cu absolvenţi de Drept şi Medicină, are nobleţe. Sau credeţi că nu? În vacarmul din jurul nostru, în România tîrgoveţilor, în care cea mai întîlnită îndeletnicire este aceea care face din orice lucru un obiect de negoţ, mai există nobleţe în profesiuni? Într-o ţară în care sînt şcoli care vînd diplome şi institute care promovează diletanţi, şi în care se scoate pălăria în faţa specialiştilor în trafic de vulgaritate şi a experţilor în comision, mai există generozitate şi altruism în practicarea unei profesiuni? 

Nu intru în gîlceava meseriilor. Fiecare cu rostul ei! Rînd pe rînd, au fost socotite nobile unele dintre ele. Abnegaţia militarilor sau a pompierilor a provocat întotdeauna respect social. Devotamentul învăţătorilor, de asemenea. Medicina şi Jurisprudenţa împărtăşesc cîteva trăsături nobile, nealterate de globalizarea, corporatismul şi oportunismul vremurilor de azi. Sînt meserii care nu aşteaptă validarea nimănui. Medicii, avocaţii şi procurorii sînt calmi şi nu-şi bazează acţiunile pe emoţii. Şi unii, şi alţii folosesc în fiecare situaţie profesională, pentru a rezolva fiecare „caz“, raţiunea. Şi unii, şi alţii se gîndesc mai ales la interesul celuilalt, practicîndu-şi meseria. Depun jurăminte, asigurîndu-ne că nu sînt motivaţi de interesul propriu, ci sînt devotaţi celui public. 

Medicina şi Dreptul românesc întăresc ţesătura socială cu elita fiecărei generaţii. Nu este vina acestor profesionişti că urzeala se deşiră la celălalt capăt. „Sistemul“ sanitar şi cel juridic nu sînt în grija meseriilor lor. 

Profesiunile nobile ţin astăzi ţara mai mult decît proiectele politicienilor. Nobleţea acestor absolvenţi de Medicină şi Drept, care vor supraveghea în curînd destinul nostru, stă în generozitatea cu care ne oferă această vară a tinereţii lor. 

Nicolae Rednic este medic.  

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.