Mai poate fi salvat PNL?

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt o sumă de observații curioase legate de PNL și de evoluția sa din ultimii doi ani. Am să le trec sumar în revistă, înainte de a încerca un răspuns la întrebarea din titlu.

● În primul rînd, oricît de bizar ar părea, PNL, candidînd sub sigla proprie, a obținut în 2016 cel mai bun rezultat de după 1989. Sigur, a avut și rezultate mai bune, însă niciodată singur.

● Întoarcerea către PPE (după fuziunea cu PDL) nu a ajutat la mai nimic. PPE este, într-adevăr, cel mai important grup parlamentar de la Strasbourg și Bruxelles, însă liberalii români sînt mai degrabă necredibili în rolul unei drepte empatice și moderate.

● În interior, PNL a adoptat o strategie pe alocuri necinstită. A semnat un protocol de susținere cu Coaliția pentru Familie, pretinzînd în același timp că rămîne un partid orientat spre valori occidentale. Restrîngerea și limitarea drepturilor este o valoare occidentală doar în măsura în care Rusia e o democrație funcțională. Nu am văzut cercetări care să certifice asta, dar intuiția îmi spune că măcar un procent de la USR vine de aici.

● Moștenirea USL e încă proaspătă, iar PNL nu a știut să își asume excesele acelei guvernări. O fi fost Victor Ponta rău în 2016, dar el a ajuns premier cu ajutorul neprecupețit al liberalilor.

● În programul de campanie, liberalii au promovat o specie aparte de naționalism economic, pe alocuri libertarian, prea puțin explicat sau asumat. A părut mai degrabă un soi de reacție la agenda PSD și servea mai mult unui grup restrîns de business care se adunase (poate mai e acolo) în jurul partidului. De altfel, aproape toată campania a fost marcată de acest tip de atitudine care fie imita adversarul, fie îl acuza cu o superioritate morală doar pe jumătate justificată.

● Pentru că am ajuns la moralitate, da, PNL și-a curățat listele, însă nu cu totul. Ăsta este un păcat mult prea greu de iertat, iar o parte din alegătorii potențiali ai partidului au simțit că sînt chemați la vot pentru a sprijini un proiect cu asterisc.

● Poate cel mai grav lucru a fost lipsa de autenticitate a candidaților din teritoriu. Foarte puțini dintre ei au părut dispuși să lupte împotriva PSD. Unii, cu care am stat de vorbă, mi-au invocat diverse aranjamente sau pericole locale care îi imobilizau. Pur și simplu, oamenii ăștia au mimat campania electorală. Naivi sau doar fără variantă, au crezut că publicul nu sesizează. A sesizat. Îngrijorător pentru partid e că nu există o discuție reală în interior pe acest subiect.

● Spaima și nimic altceva i-a împins pe liberali să ia în brațe proiectul Cioloș. O idee decentă, dar insuficient negociată și insuficient detaliată. Asta a provocat un soi de stînjeneală publică în relația dintre cele două părți.

● Relația cu președintele Iohannis a fost alt motiv de disconfort. Adevărul e că șeful statului nu a dat niciodată semne că are vreo loialitate față de partid, la fel cum partidul nu a știut să folosească în vreun fel această apropiere.

Ar mai fi și altele, însă cred că acestea sînt principalele explicații pentru situația actuală a PNL, despre care alți observatori susțin, cu sigla PNȚCD în mînă, că a intrat deja în spirala irelevanței. Cred că e prea devreme pentru o astfel de concluzie, dar, într-adevăr, e un risc ca acești oameni să aibă totuși dreptate pînă la urmă. Poate fi salvat PNL? Cred că da. Dar înainte de a creiona pașii posibili către o astfel de concluzie, trebuie spus că PNL ar trebui să vrea să fie salvat și să vrea să conteze. Cum se poate face asta:

● Alegeri interne deschise. Asta e o soluție care a mai fost vehiculată acum mulți ani, însă nu a fost aplicată. Se poate face acum. În astfel de alegeri votează membrii cu vechime ai partidului, iar, pentru a preveni fraudele, cei noi plătesc o taxă simbolică. Modelul a fost aplicat în România de PSD la alegerea președintelui PSD. Deși s-a rîs un pic de ceea ce s-a întîmplat acolo (n-a fost nici o competiție), Liviu Dragnea și-a asigurat, în interiorul partidului, o legitimitate greu de contestat.

● Asumarea unor poziții clare pro-democratice și libertăți civile. Asta înseamnă inclusiv o atitudine critică reală față de zone de influență din societate cum ar fi serviciile secrete sau cultele religioase. Nu mă refer la o relație de inamiciție, ci la una de distanță politicoasă și sceptică.

● Îndepărtarea de președinte. Avantajele punctuale nu suplinesc senzația publicului că PNL e un partid prezidențial moluscă, incapabil de opinii proprii. Asta nu exclude în nici un caz colaborarea cu președintele, dar poate n-ar fi rău să vedem și unde se despart cele două părți. Măcar din cînd în cînd.

● Evitarea compromisurilor, chiar și cele mici, cu PSD. În politică, încăpățînații cîștigă. E timpul pentru PNL să își exercite voința și să mobilizeze energii de care s-a ferit pînă acum.

● Întoarcerea către profesiile liberale. PNL ar trebui să înțeleagă că nu va fi niciodată partidul tuturor. Este, sau vrea să fie, un partid al clasei de mijloc. Nu poți fi așa ceva cîtă vreme ai permis PSD să ocupe spațiul acolo. Cine nu mă crede poate verifica cifrele ultimelor alegeri. PSD nu mai e de mult partidul săracilor și needucaților.

● O autonomie condiționată a filialelor și acțiune rapidă în cazul greșelilor. Aici intră și comportamentul parlamentarilor care trebuie legat direct de filiala din care aceștia vin. Responsabilitatea comună pentru performanțe și rezultate în sondaje e un liant care poate produce minuni.

● În fine, măsurarea și calibrarea permanentă a mesajelor și a strategiilor. Nu schimbarea lor din alb în negru, asta ar fi stupid, ci modificarea justificată atunci cînd apar argumente solide pentru așa ceva.

Am scris textul acesta pentru că cred sincer că, în continuare, politica românească stă într-un picior. România are nevoie de o contrapondere solidă și credibilă la mamutul PSD. Chiar și PSD are nevoie de așa ceva pentru a nu ajunge în situația de a se rupe în două pentru a-și asigura opoziția. Opoziția politică înseamnă echilibru și progres. Absența sau slăbiciunea ei provoacă pagube tuturor. Chiar și celor care temporar se bucură de o astfel de situație.

p 7 Jame Madison WC jpg
Revenirea antifederalismului
Urmașii intelectuali ai lui Madison au înțeles totodată că această Constituție a permis mai mult decît crearea unui ansamblu de state suverane.
640px Empire State Building MET DP106404 jpg
„Marea demisioneală” nu a trecut din America în Europa
„Marea demisioneală” este un curent care a plecat din Statele Unite ale Americii și a ajuns, mult mai puțin intens, în Europa.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Alte fronturi
Pariul lui Vladimir nu e că poate învinge Vestul,ci că Vestul poartă în suflet și în conduită premisele propriei înfrîngeri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Tutuiala
Ne scufundăm în omogenitatea lui „tu”, iar „tu” evoluează semantic spre „nimeni”.
Frica lui Putin jpeg
Omul: excepție în excepție în excepție în excepție
Și totuși, noi – excepție în excepție în excepție... – avem fantezia de a ne proclama drept normă, ba chiar scop și sens ale Universului. Admirabil tupeu!
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Sînt un deviaționist
Nebun de ură antioccidentală, nebun de sine, nebun mistic, treaba lui ce fel de nebun o fi, dar e nebun. Și simt că în „tribul” meu mă privesc de-aproape tot mai mulți nebuni...
Mussolini Salsomaggiore Terme 1941 jpg
Un secol de la Marș
A doua zi, pe 29 octombrie, regele i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern, învestindu-l astfel cu funcția de prim-ministru al țării.
Iconofobie jpeg
Virtuțile fatalismului
„Fatalismul” și „fatalitatea” reprezintă două noțiuni prea puțin agreate de oameni. În termenii filozofiei Facebook de astăzi, sînt genul de „postări” cu slabe șanse de a primi multe like-uri.
„Cu bule“ jpeg
Bulevarde și bulevardiști
Cuvîntul bulevardist putea fi format foarte ușor în română, de la bulevard, deja împrumutat din franceză (din boulevard) la jumătatea secolului al XIX-lea.
HCorches prel jpg
Ce boacăne mai fac elevii
Este utopic să credem că boacănele elevilor și problemele lor, ale vîrstei lor, pot fi anulate, că ele pot dispărea.
Un sport la Răsărit jpeg
Thierry Henry crede că VAR-ul omoară bucuria fotbalului. Păi, e mai bine cu VAR sau era mai bine fără VAR?
VAR, cînd funcţionează corect, nu cu sughiţuri, ca la noi, şi cînd nu e lăsat pe mîna unor Bonnie cu fluier şi Clyde cu joystick, e Lumea Nouă a acestei lumi vechi.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Polițiști
Evident că nu voiau decît mită. Cu 5 sau cel mult 10 dolari, te lăsau să pleci.
O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.

Adevarul.ro

Lidia Buble Foto Captura video jpg
Lidia Buble a părăsit în lacrimi „Sunt celebru, scoate-mă de aici!“: „Ai ținut la tăvăleală cum nu ne-am așteptat“
După patru săptămâni în care s-a luptat cu foamea, fobiile și cu tensiunile iscate în junglă, provocarea s-a terminat pentru Lidia Buble.
militari rusi sursa ministerul apararii din rusia (3) jpg
Separatiştii proruşi revendică câştiguri teritoriale în apropiere de Bahmut
Separatiştii proruşi, care luptă alături de forţele Moscovei în Ucraina, au revendicat vineri cucerirea a trei sate în apropiere de oraşul Bahmut, în estul ţării, primul câştig pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă pe celelalte fronturi, relatează AFP.
Becali
FCSB, sfâșiată de fani după rușinea cu Silkeborg: Românii din Danemarca au dat de pământ cu echipa lui Becali VIDEO
Formația din Berceni s-a lăsat călcată în picioare pe „JYSK Arena“: cinci goluri luate din cinci șuturi pe poarta lui Târnovanu!

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.