Mai mult, foarte mult

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Invizibilii jpeg

Există cineva dintre noi care să nu caute o oarecare validare? Hai, nu din cele absolute și mult improbabile – ești cel mai deștept, cel mai frumos, cel mai talentat –, dar măcar după frînturi anume o alerga toată lumea. Ai cei mai frumoși ochi, faci cea mai bună ciorbă, ai cele mai fine tălpi și scrii cel mai drăguț și rotund a de mînă. Ești cea mai bună mamă. Asta e chiar incontestabil, căci măsura e în ochiul copilului. Și invers.

Sînt la o petrecere cu foarte multă lume, lume cunoscută și lume mai puțin cunoscută. Treaba se petrece într-un loc destul de formal, ocazia e și ea destul de specială, așa că am ieșit din blugi, am ieșit, cum se zice, din zona de confort, și am pus o rochie pe mine. N-am putut să duc drăgălășenia pînă la capăt; în picioare am niște șosete negre care ies dintr-o pereche de bocanci. Mi-a reușit un soi de manga caraghios, dar încă nu sînt conștientă de asta. Am impresia că am izbîndit, sînt cumva OK, semispecială, e bine. Două pahare de vin mai tîrziu, sînt la toaletă, în cap îmi freamătă un soi de lipsă de stare, de bună-dispoziție fără obiect, o fericire prostuță ca o apă minerală extrem de acidulată, cu mine obiect unic al universului și buric al pămîntului. Sînt în toaleta aia, iar de afară, de la chiuvete, aud voci de fete, surate de la petrecere. Agitația în care sînt îmi dă ghionturi, sînt atît de prietenoasă, dau ușa WC-ului de perete și mă apuc să le zic celor două-trei siluete în rochii frumoase de adulți: Haaa, ce faceeeți, nu știam cine eraa… Se dovedește că nu ne cunoșteam. Miss Popularitate dă buzna peste necunoscute. Fetele mă măsoară din priviri, le văd cumva uimite, entuziasmul meu cade flasc într-o tăcere în care se aud rezervorul de la WC care începe să se reumple și un robinet defect care picură. Plus greierii care țîrîie întotdeauna în scenele penibile. Alea se întorc pe tocuri și pleacă. Vinul îmi sfîrîie invers din cap, fericirea mea făcută din apă minerală super-acidulată e într-un pahar lăsat peste noapte pe masă.

Ne trebuie întotdeauna prea mult din orice. Oricît de multă umilință ai exersa, în mijlocul tuturor te afli doar tu, tu, tu. Cît de mult mă iubești? ne întrebăm mamele și iubiții. Te iubesc infinit, cît universul, cît Alfa Centauri plus toate galaxiile la un loc. Îmi aduc aminte de  două personaje ale lui David Walliams și Matt Lucas în Little Britain (o comedie absolut ireverențioasă, cu accente grotești nebune). Cei doi joacă la un moment dat o mamă și o fiică intrate în jocul ăsta al declarațiilor de iubire. Dialogul începe întotdeauna dulce, siropos, drăguț pînă la leșin, pînă cînd fetița trîntește, de regulă, o comparație scandaloasă.

Există dăruire de sine total neegoistă? De ce aș putea crede că, din toată omenirea asta de miliarde, Domnul-Dumnezeu mă vede fix pe mine? Pentru că uneori nu se poate altfel. E suprema validare la îndemîna oricui vrea și crede. E confortabil, ca o pătură călduță. Și apoi, spre disperarea savanților și a teologilor care vor spune că am înțeles pe dos sau că nu am înțeles nimic, nu mi se pare OK ce au făcut din Iisus toți apostolii săi. Intru pe teren alunecos, știu. Carnea Mea, sîngele Meu, învățătura Mea, m-am întors puțin pe pămînt, între voi, să văd ce mai credeți și ce mai spuneți despre Mine. Observator din afară și în ignoranță teologică fiind, îmi pare că în mijlocul credinței stă, triumfătoare, îndoiala. Și pare spus atît de puțin despre îndoiala care l-a măcinat pe acest om. Bănuiesc că dacă ar intra acum într-o catedrală și s-ar vedea pe cruci imense, aurite, s-ar lua bietul cu mîinile de cap de atîta super-validare.

Validare, așadar. E nevoie să ne spună cineva – măcar din cînd în cînd – cît de buni, frumoși sau speciali sîntem. Mamele și bunicile nu se pun în schema asta. Cu ele totul e clar. Ele vor spune întotdeauna în fața străinului: E copilul meu. Cel mai frumos, cel mai deștept și cel mai împlinit. A fost de curînd în America. A făcut două facultăți. Și uite ce rochie frumoasă are!

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.