Made în China. Cu sînge

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Nimeni n-a apucat încă să numere cîte magazine de haine aparținînd unor brand-uri occidentale au fost închise în China în ultimele săptămîni, dar estimările cele mai conservatoare încep de la cîteva sute. Și nu numai că au fost închise, dar au fost și șterse de pe hărțile de pe Internet, astfel încît să fie mai greu de găsit.

Între timp, diverși oficiali guvernamentali și tot felul de vedete locale bat voios toba naționalismului și se întrec în dovezi de loialitate față de statul chinez pe care îl pictează ca pe o victimă a ipocriziei occidentale. Așa se face că presa chineză, citată în diverse monitorizări, s-a umplut de referințe istorice care fac trimitere la conduita Franței în Algeria, la tratamentul aplicat de britanici populațiilor colonizate sau la colaborarea dintre Hugo Boss și regimul nazist.

Dispariția de pe harta comerțului chinez a unora dintre producătorii vestici de îmbrăcăminte vine după ce o parte dintre ei au decis să se alăture unei inițiative non-guvernamentale intitulate „Better Cotton”. Apărută în 2005, inițiativa urmărește să transforme comerțul mondial cu bumbac într-o întreprindere etică – companiile sînt încurajate să achiziționeze bumbac de la furnizori care folosesc metode sustenabile de cultivare. E vorba atît de mediu, cît și de bunăstarea angajaților. O licență „Better Cotton“ semnalizează clienților finali că la fabricarea unui produs de îmbrăcăminte mediul a fost luat în considerare, iar producătorii au fost tratați corect. Asta exclude orice fel de muncă forțată. Acest ultim detaliu a deranjat establishment-ul chinez. 

Începînd cu martie 2021, licența BCI a fost retrasă producătorilor din Regiunea Autonomă Xinjiang, cea mai mare provincie chineză și unul dintre principalii producători mondiali de bumbac. Decizia a fost luată ca urmare a „numeroaselor acuzații privind utilizarea muncii forțate și alte încălcări ale drepturilor omului”. BCI a precizat că va continua să lucreze alături de alți fermieri chinezi. Însă nici unul din Xinjiang. 

Xinjiang – sau Turkestan, dacă vreți – este acea provincie în care guvernul chinez desfășoară un amplu proces de „reeducare” a minorității uigure, o populație musulmană pe care Beijingul o bănuiește de lipsă de loialitate. Mărturiile care au ieșit de-a lungul ultimilor ani de acolo par desprinse dintr-o distopie-clișeu. După estimările guvernului american, aproximativ două milioane de uiguri au trecut prin centrele de detenție chinezești. Unii dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă. Cei care s-au întors și au putut povesti au vorbit despre îndoctrinare, despre tortură, despre sterilizare obligatorie și violuri repetate și, așa cum atrage atenția BCI, despre muncă forțată pe plantații de bumbac.

Atît de grave sînt aceste mărturii încît guvernul american nu s-a ferit să pronunțe cuvîntul „genocid” prin vocea ministrului de Externe Anthony Blinken. Această declarație, făcută în ianuarie, a reprezentat unul dintre puținele semne de continuitate între fosta și actuala administrație americană. Primul oficial care rostise cuvîntul respectiv fusese Mike Pompeo, predecesorul lui Blinken.

China, evident, se apără cu furie. Internarea a milioane de oameni în „centre de instruire vocațională” e o decizie voluntară și rostul ei e acela de a elimina pericolul extremismului religios și al terorismului. Cumva, în mintea birocraților chinezi s-a instalat convingerea că e foarte credibil să propui ca ipoteză o situație în care uigurii se prezintă la ușa lagărului cerînd să fie reeducați.

În urmă cu o săptămînă, Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană anunțaseră sancțiuni împotriva unor oficiali chinezi bănuiți că au un rol activ în evoluțiile din Xinjiang. China a replicat sancționînd la rîndul ei mai mulți politicieni occidentali. Analiștii citați de presa internațională remarcă o nervozitate peste măsură a oficialilor de la Beijing în fața a ceea ce pare să devină un front comun al Occidentului care pare tot mai hotărît să nu mai tolereze derapajele Chinei în numele comerțului liber și al profitului. Probabil aceasta este și explicația pentru care reacția la anunțul BCI a fost atît de virulentă. Brand-uri ca H&M sau Nike plătesc prețul pentru o tîrzie trezire la realitate a politicienilor.

În ceea ce o privește, Uniunea Europeană s-a raliat acestor eforturi la doar trei luni după ce Bruxelles-ul și Beijingul se puseseră de acord asupra unui tratat comercial care fusese îndelung criticat de activiștii pentru drepturile omului. Consecvența nu e chiar principala trăsătură de caracter a birocraților europeni.

Cumva departe de toate acestea, Nike a anunțat că va da în judecată un colectiv de artiști din New York care, împreună cu rapper-ul Lil Nas X, au scos la vînzare o serie de pantofi de sport al căror design a fost modificat astfel încît să conțină un citat din biblie (Luca 10, 18), o pentagramă și o picătură de sînge uman. Pantofii s-au vîndut imediat.

Nici o veste despre locul în care au fost produși.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

palatul victoria guvern png
Sindicatele cer partidelor să formeze rapid un Guvern: adoptarea bugetului de stat și anchetarea serviciilor secrete sunt prioritare
Sindicatele au trimis tuturor partidelor politice o scrisoare deschisă în care cer formarea rapidă a noului Guvern care să adopte de urgeță bugetul de stat pe 2025, dar și anchearea serviciilor secrete.
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
Sănătatea gingiilor în tratamentul ortodontic: O prioritate neglijată?
Tratamentele ortodontice, precum aparatele dentare și gutierele, au devenit tot mai populare în căutarea unui zâmbet perfect. Cu toate acestea, o cercetare recentă realizată de parodontax, expertul în sănătatea gingiilor, evidențiază un deficit alarmant de cunoștințe.
image png
Se reduce taxa pentru locuri de parcare în Sectorul 4. Noile reguli analizate de Consiliul Local
Consiliul Local al Sectorului 4 analizează în ședință, joi, 12 decembrie, un proiect care propune reducerea taxei de parcare lunare de la 60 de lei la 45 de lei. Cei care plătesc abonamentul ar putea parca pe orice loc amenajat de primărie.
stadion dinamo jpeg
Dinamoviștilor li se lungesc urechile așteptând să înceapă lucrările la noul stadion. Veste proastă de la CNI
Încă o amânare privind procedurile de licitație la noua arenă a „câinilor roșii”.
raceala jpg
Cunoscut epidemiolog, despre Boala X: Gravitatea acestei afecțiuni este dificil de evaluat în acest moment. Care sunt simptomele
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a vorbit despre Boala X, noua afecțiune respiratorie, despre care se cunosc puține informații.
Ulei de gatit FOTO Shutterstock jpg
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere de colon în rândul tinerilor. Sunt „otrăviți fără să știe”
Anumite tipuri de uleiuri de gătit ar putea alimenta un val de cancere de colon la tinerii americani, sugerează un studiu finanțat de guvernul Statelor Unite.
incendiere mormant Hafez al Affas/ FOTO:AFP
Mormântul dictatorului sirian lui Hafez el-Assad a fost incendiat, după fuga fiului său în Rusia
Prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad a declanșat manifestări de bucurie, dar și de haos în toată țara.
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Olimpiu Moruțan, în fața marelui moment: fotbalistul revine, după opt luni
Jucătorul român și-a revenit de la accidentare.
ue uniunea europeana europa pixa descopera 1024x682 jpg
20 de ani de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană
Trăind sub tirania evenimentelor politice societatea românească a uitat să celebreze două decenii de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.