Made în China. Cu sînge

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Nimeni n-a apucat ├«nc─â s─â numere c├«te magazine de haine apar╚Ťin├«nd unor brand-uri occidentale au fost ├«nchise ├«n China ├«n ultimele s─âpt─âm├«ni, dar estim─ârile cele mai conservatoare ├«ncep de la c├«teva sute. ╚śi nu numai c─â au fost ├«nchise, dar au fost ╚Öi ╚Öterse de pe h─âr╚Ťile de pe Internet, astfel ├«nc├«t s─â fie mai greu de g─âsit.

├Äntre timp, diver╚Öi oficiali guvernamentali ╚Öi tot felul de vedete locale bat voios toba na╚Ťionalismului ╚Öi se ├«ntrec ├«n dovezi de loialitate fa╚Ť─â de statul chinez pe care ├«l picteaz─â ca pe o victim─â a ipocriziei occidentale. A╚Öa se face c─â presa chinez─â, citat─â ├«n diverse monitoriz─âri, s-a umplut de referin╚Ťe istorice care fac trimitere la conduita Fran╚Ťei ├«n Algeria, la tratamentul aplicat de britanici popula╚Ťiilor colonizate sau la colaborarea dintre Hugo Boss ╚Öi regimul nazist.

Dispari╚Ťia de pe harta comer╚Ťului chinez a unora dintre produc─âtorii vestici de ├«mbr─âc─âminte vine dup─â ce o parte dintre ei au decis s─â se al─âture unei ini╚Ťiative non-guvernamentale intitulate ÔÇ×Better CottonÔÇŁ. Ap─ârut─â ├«n 2005, ini╚Ťiativa urm─âre╚Öte s─â transforme comer╚Ťul mondial cu bumbac ├«ntr-o ├«ntreprindere etic─â ÔÇô companiile s├«nt ├«ncurajate s─â achizi╚Ťioneze bumbac de la furnizori care folosesc metode sustenabile de cultivare. E vorba at├«t de mediu, c├«t ╚Öi de bun─âstarea angaja╚Ťilor. O licen╚Ť─â ÔÇ×Better CottonÔÇť semnalizeaz─â clien╚Ťilor finali c─â la fabricarea unui produs de ├«mbr─âc─âminte mediul a fost luat ├«n considerare, iar produc─âtorii au fost trata╚Ťi corect. Asta exclude orice fel de munc─â for╚Ťat─â. Acest ultim detaliu a deranjat establishment-ul chinez. 

├Äncep├«nd cu martie 2021, licen╚Ťa BCI a fost retras─â produc─âtorilor din Regiunea Autonom─â Xinjiang, cea mai mare provincie chinez─â ╚Öi unul dintre principalii produc─âtori mondiali de bumbac. Decizia a fost luat─â ca urmare a ÔÇ×numeroaselor acuza╚Ťii privind utilizarea muncii for╚Ťate ╚Öi alte ├«nc─âlc─âri ale drepturilor omuluiÔÇŁ. BCI a precizat c─â va continua s─â lucreze al─âturi de al╚Ťi fermieri chinezi. ├Äns─â nici unul din Xinjiang. 

Xinjiang ÔÇô sau Turkestan, dac─â vre╚Ťi ÔÇô este acea provincie ├«n care guvernul chinez desf─â╚Öoar─â un amplu proces de ÔÇ×reeducareÔÇŁ a minorit─â╚Ťii uigure, o popula╚Ťie musulman─â pe care Beijingul o b─ânuie╚Öte de lips─â de loialitate. M─ârturiile care au ie╚Öit de-a lungul ultimilor ani de acolo par desprinse dintr-o distopie-cli╚Öeu. Dup─â estim─ârile guvernului american, aproximativ dou─â milioane de uiguri au trecut prin centrele de deten╚Ťie chineze╚Öti. Unii dintre ei nu s-au mai ├«ntors niciodat─â acas─â. Cei care s-au ├«ntors ╚Öi au putut povesti au vorbit despre ├«ndoctrinare, despre tortur─â, despre sterilizare obligatorie ╚Öi violuri repetate ╚Öi, a╚Öa cum atrage aten╚Ťia BCI, despre munc─â for╚Ťat─â pe planta╚Ťii de bumbac.

At├«t de grave s├«nt aceste m─ârturii ├«nc├«t guvernul american nu s-a ferit s─â pronun╚Ťe cuv├«ntul ÔÇ×genocidÔÇŁ prin vocea ministrului de Externe Anthony Blinken. Aceast─â declara╚Ťie, f─âcut─â ├«n ianuarie, a reprezentat unul dintre pu╚Ťinele semne de continuitate ├«ntre fosta ╚Öi actuala administra╚Ťie american─â. Primul oficial care rostise cuv├«ntul respectiv fusese Mike Pompeo, predecesorul lui Blinken.

China, evident, se ap─âr─â cu furie. Internarea a milioane de oameni ├«n ÔÇ×centre de instruire voca╚Ťional─âÔÇŁ e o decizie voluntar─â ╚Öi rostul ei e acela de a elimina pericolul extremismului religios ╚Öi al terorismului. Cumva, ├«n mintea birocra╚Ťilor chinezi s-a instalat convingerea c─â e foarte credibil s─â propui ca ipotez─â o situa╚Ťie ├«n care uigurii se prezint─â la u╚Öa lag─ârului cer├«nd s─â fie reeduca╚Ťi.

├Än urm─â cu o s─âpt─âm├«n─â, Statele Unite, Marea Britanie ╚Öi Uniunea European─â anun╚Ťaser─â sanc╚Ťiuni ├«mpotriva unor oficiali chinezi b─ânui╚Ťi c─â au un rol activ ├«n evolu╚Ťiile din Xinjiang. China a replicat sanc╚Ťion├«nd la r├«ndul ei mai mul╚Ťi politicieni occidentali. Anali╚Ötii cita╚Ťi de presa interna╚Ťional─â remarc─â o nervozitate peste m─âsur─â a oficialilor de la Beijing ├«n fa╚Ťa a ceea ce pare s─â devin─â un front comun al Occidentului care pare tot mai hot─âr├«t s─â nu mai tolereze derapajele Chinei ├«n numele comer╚Ťului liber ╚Öi al profitului. Probabil aceasta este ╚Öi explica╚Ťia pentru care reac╚Ťia la anun╚Ťul BCI a fost at├«t de virulent─â. Brand-uri ca H&M sau Nike pl─âtesc pre╚Ťul pentru o t├«rzie trezire la realitate a politicienilor.

├Än ceea ce o prive╚Öte, Uniunea European─â s-a raliat acestor eforturi la doar trei luni dup─â ce Bruxelles-ul ╚Öi Beijingul se puseser─â de acord asupra unui tratat comercial care fusese ├«ndelung criticat de activi╚Ötii pentru drepturile omului. Consecven╚Ťa nu e chiar principala tr─âs─âtur─â de caracter a birocra╚Ťilor europeni.

Cumva departe de toate acestea, Nike a anun╚Ťat c─â va da ├«n judecat─â un colectiv de arti╚Öti din New York care, ├«mpreun─â cu rapper-ul Lil Nas X, au scos la v├«nzare o serie de pantofi de sport al c─âror design a fost modificat astfel ├«nc├«t s─â con╚Ťin─â un citat din biblie (Luca 10, 18), o pentagram─â ╚Öi o pic─âtur─â de s├«nge uman. Pantofii s-au v├«ndut imediat.

Nici o veste despre locul în care au fost produși.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.