„Macrohard“

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Mi se pare hazliu ca o firmă care se numeşte Microsoft să provoace la noi un scandal cu impact atît macro cît şi hard. Nouă foşti miniştri puşi sub acuzare vor crea mai mult decît relatări inflamate în presă şi discuţii la frizerie, să mai treacă timpul. Impactul asupra sistemului juridic şi a celui politic va fi major. De rezultatul anchetei şi de mersul procesului care va urma vor depinde multe, foarte multe dezvoltări viitoare în ţărişoară.

Pînă acum am văzut numai o listă. Care listă îmi pare (am zis şi săptămîna trecută) neverosimilă. Sînt acolo oameni despre care nu se ştie că ar fi luat vreodată vreun leu ciubuc. E drept, nu poţi băga mîna în foc pentru nimeni, dar parcă nu mi-i pot închipui pe Funeriu, Tănăsescu, Ţicău sau Andronescu efectuînd spălări de bani prin firme off shore pentru a-şi ascunde mita primită. Am oarecare încredere în capacităţile profesionale ale procurorilor din România, dar mă tem de un exces de zel sau de o exagerată interpretare a unor texte de legi. Un rechizitoriu slab sau insuficient probat mă face să mă gîndesc la o posibilă scădere a credibilităţii justiţiei româneşti (atît de greu şi incomplet construite).

A doua reacţie a fost să mă îndoiesc de propriile… îndoieli. Fost şef al SIE şi actual candidat prezidenţial, domnul Meleşcanu a anunţat într-o emisiune radiofonică faptul că investigaţiile au pornit de la FBI, de peste Ocean şi au fost apoi aduse la cunoştinţa procurorilor români pentru înţeleaptă continuare şi completare a dosarelor. Cunoscînd regula „follow the money“ („urmăreşte banii“) după care se ghidează orice investigaţie (fie ea a jurnaliştilor, fie a procurorilor) de peste Ocean, imaginaţia mi s-a dezvoltat brusc şi am început să-i văd cu ochii minţii pe domnul Mihai Tănăsescu şi pe doamna Ecaterina Andronescu umblînd prin Antilele Olandeze sau prin Insulele Cayman pentru a-şi dosi agoniseli necinstite obţinute de la rapacii vînzători de soft din America.

Nu trecură două zile, că preşedintele Băsescu trînti bomba: FBI-ul nu are nimic de-a face cu startul anchetei. Totul este pornit şi instrumentat de procurorii români. Aici se naşte o altă uriaşă criză de credibilitate. Atît macro cît şi hard: cineva minte. Fie şeful serviciului de informaţii externe, fie preşedintele României. Asta îmi creează o intensă senzaţie de disconfort. Nu mă deranjează faptul că ambii politicieni păreau să ştie detalii ale anchetei. În fond, cînd vorbeşti despre fapte penale macro (la nivel de miniştri) şi hard (milioane de dolari) posibil săvîrşite de un gigant ca Microsoft, îmi pare de bun simţ ca investigaţia să fie discret comunicată la cel mai înalt nivel al deciziei politice. Doar nu credeţi în basmul cu „în lumea democratică, afacerile nu au de-a face cu politica la nivel înalt. Politica-i politică, business-ul e business.“ Fie vorba între noi, dacă ar fi fost aşa, care ar mai fi fost rostul politicii externe, în general? Apărarea drepturilor omului şi a popoarelor asuprite? Evident, în toate deciziile politice ale statelor se poate aplica tot celebrul „follow the money“. Astfel încît, administraţia americană are tot interesul să afle cît de repede despre ce este vorba. Nu de alta, dar o eventuală condamnare cît de mică, aflarea unui singur vinovat (nu e nevoie de nouă) de luare de mită de la Microsoft vor aduce urmări(ri) penale şi peste Ocean, amenzi macro şi închisoare hard.

Sînt convins că există deja o celulă de criză (la ei, la Microsoft) care, conform procedurilor corporatiste interne, încearcă să micşoreze daunele de imagine şi/sau financiare. Acolo au avocaţi duri, trecuţi prin ciur şi prin dîrmon. Cu ei se vor măsura procurorii noştri. Va fi o probă de maturitate pentru magistraţii români. Văzurăm cu toţii destule filme americane, astfel încît să ştim cam la ce să ne aşteptăm. Am vaga impresie că viaţa bate filmul în materie de asemenea acţiuni la nivel corporate. Să nu uităm: sînt în joc mulţi dolari, multă imagine publică şi posibili ani de închisoare pentru oarece directori.

Mai nimic din ce a făcut pînă acum DNA-ul nu se compară cu dosarul ăsta. Influenţa asupra instituţiei va fi atît macro cît şi hard, în acelaşi timp. Pe termen lung. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.