Măcar o dată pe an…

Publicat în Dilema Veche nr. 587 din 14-20 mai 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Johann ridică un pic din cătare. Îşi caută tacticos o ţintă. Are de unde alege. Oarece trădători de-ai lui De Gaulle, vreun polac venit proaspăt din Irak sau un tembel de englezoi. O să încerce să i-o înfigă direct în cap. Pe la început, căzuse într-un soi de depresie. A fost în iarna lui ’40 în Polonia, cînd l-a pus naiba să caute prin portofelul unui englez pe care-l hăcuise cu baioneta. Îi curgeau maţele din el ca din fîntînă. I-a văzut apoi poza. Aia standard, pe care o cară orice soldat cu el: o fată drăguţă, probabil nevasta, cu un bebeluş în braţe. N-a mai dormit două săptămîni după aia. Numai că la ei, la paraşutişti, n-aveai timp de prostii d-astea. L-a înrăit războiul. Rău. De fapt, ştia clar: ori trage el primul, ori moare. Voia să trăiască, aşa că nu mai avea de ales. La naiba cu pozele lor, cu numele lor, cu bebeluşii lor. Nu era însurat, dar avea de gînd să se aşeze. Hilda îl aştepta acasă, în Dresda. Gata! A găsit. Un bou de polac. O să i-o tragă împuţitului. Are uniforma dichisită, idiotul. În mintea lui, Johann pune pariu că e ofiţer. Adevărul n-o să-l ştie niciodată. 

Lukas e vesel. Pentru prima oară de cînd a venit pe frontul ăsta împuţit, se simte un pic mai bine. A avut o nenorocită de dizenterie care l-a ţinut în budă săptămîni întregi. Noroc că Wojtek a fost cuminte. A mormăit ce a mormăit, dar şi-a făcut treaba. Wojtek e un urs. A fost adoptat de compania lui Lukas, domesticit şi pus să care obuze spre tunurile din linia întîi. Ca fost actor de circ, el a primit sarcina de a-l îngriji. L-a şi botezat, chiar cu numele lui fiu-su. Îl ţinea pe Wojtek în formă şi, în acelaşi timp, se îngrijea de uniforma lui cu o atenţie maniacală. Era mereu curat, la patru ace, ca scos din cutie. În primul rînd, aşa trebuie să arate un artist. Apoi, îl făcea să uite porcăria pe care a făcut-o în sătucul ăla arăbesc. Degeaba le-a zis căpitanul că nenorociţii ăia erau agenţii nemţilor. Copiii pe care îi tăiase, în zori, în satul ăla împuţit i-au rămas în cap. Îi murdăriseră uniforma cu sînge. Lukas nu voia să îşi recunoască nici măcar sieşi, dar curăţitul zilnic al vestonului avea legătură cu Irakul, nu cu fosta lui meserie. Acum, în tranşeea aia plină de noroi, se simţea bine şi asta nu avea nici o noimă. Urma să facă un alt transport cu Wojtek, printr-o zonă plină de friţi. De-ar ajunge mai repede acasă, la Ola! Îi era tare dor de ăla mic. Acum are deja trei ani. Nu a apucat să îl vadă decît în pozele trimise, cu mari riscuri, din Polonia ocupată. S-a ridicat cam mult peste marginea tranşeei, să vadă Colina şi Mînăstirea. Exact în clipa aia, Wojtek a tras un mormăit. Lukas s-a aplecat. 

Glonţul lui Johann a ratat. Polacul s-a aplecat în ultima clipă. „Scheisse!“, a slobozit paraşutistul. În mod straniu, neamţului nu îi pare chiar rău că a ratat. O fi încă amintirea „acelei“ căutări prin portofel. Dacă îi nimereşte din prima, bine. Dacă nu, nici că îi mai caută a doua oară. Johann îşi zice că Dumnezeu i-o fi ajutat. Cine e el să se pună cu Domnul? 

În primăvara lui 2015, după şedinţa Consiliului European, în Grand Place-ul din Bruxelles, la o bere, Franz încearcă să oprească şuvoiul de reproşuri venit de la Wojtek jr. Polonezul îi tot turuie despre instabilitatea producţiei de energie eoliană nemţească şi pericolul la care este supus zilnic sistemul energetic polonez, legat de cel nemţesc. Cum bate vîntul mai tare noaptea, cum riscă să se prăjească firele polonezilor. Opt incidente numai în anul asta. Franz n-are putere pentru discuţia asta. Tocmai l-a sunat sor-sa. Bunicul lui este-n spital. A făcut frontul, a fost paraşutist, a luptat la Gdansk şi Monte Cassino, dar stă să moară dintr-o amărîtă de gripă. Bunicul lui Wojtek jr. a murit de cîţiva ani. Toată viaţa a fost actor de circ, în afară de cîţiva ani petrecuţi pe front, în Irak şi la Monte Cassino. S-a întors acasă cu un urs ciudat, adus tocmai din Iran. Nimeni n-a înţeles vreodată de ce nu l-a folosit în nici un spectacol. Îi dădea de mîncare şi îl îngrijea degeaba, fără vreun profit. 

Povestea este imaginată. Este, însă, plauzibilă. Măcar o dată pe an, cînd sărbătorim înfiinţarea Uniunii Europene, să ne gîndim cît poate fi de plauzibilă.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Parasutistii comemorati la Jilava FOTO Fundatia Gavrila Ogoranu crop jpg
Cine sunt luptătorii anticomuniști parașutați de SUA în România. Unii au trădat și au trăit cu identități false
Între anii 1951-1953, mai multe avioane militare americane au survolat România ocupată de sovietici, parașutând oameni pregătiți să întărească rezistența anticomunistă.
bautura - sticla vin - mahmureala FOTO 123RF
Cum previi mahmureala. Capcane când bei la o petrecere, ce e interzis și de ce trebuie să mănânci înainte
Cu cât bei mai mult, cu atât starea de mahmureală va fi mai accentuată. Ca să nu ajungi în această situație trebuie să știi ce să consumi, dar mai ales cât. De asemenea, e important să nu amesteci licorile.
rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.