Mă mir fără a fi uimit

Publicat în Dilema Veche nr. 951 din 30 iunie – 6 iulie 2022
Iconofobie jpeg

Despre uimire, cu varianta ei obligatorie, în limba română, mirarea, filozofii antici greci nu aveau decît cuvinte de laudă. Platon o considera zeitatea ce ar fi zămislit o fiică deosebită, cu numele de Filozofia. În dialogul dedicat cunoașterii, Theaitetos, Platon îl lasă pe maestrul Socrate să fie foarte explicit în această privință. Filozoful maieutic (născut, intelectual, el însuși, nota bene, din uimirea pe care o trăiește în fața oracolului din Delphi) îi spune discipolului Theaitetos că gestul cognitiv și, în consecință, starea de înțelepciune debutează prin mirare. Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei. Nu ești însă fascinat și, concomitent, interesat decît de ceea ce ți se revelează ca fiindu-ți superior, așa încît procesul de cunoaștere, pe care îl începi prin mirare, rămîne unul bun. Vorbim despre o cunoaștere formatoare, menită să te scoată din condiția de inferioritate (în raport cu acea realitate). Așadar, cunoașterea respectivă e de natură filozofică. Aristotel, în Metafizica sa, avea o părere aproape identică despre uimire, observînd: „Oamenii, cînd au ajuns să filozofeze, au fost mînați de mirare. Mai întîi, mirare pentru problemele mai la îndemînă, ulterior, pentru cele mai mari”. De regulă, admite filozoful, mirarea se declanșează față de ceva mai puternic decît noi, de un „nivel” către care tindem, dar la care nu ne aflăm deocamdată. „A tinde” să te ridici la „standardul” înalt înseamnă să contempli, să explorezi, să analizezi, bucurîndu-te spiritual la fiecare pas. Fără să-ți dai seama, practic, sfîrșești prin a filozofa. Ideea s-a păstrat, în mare, și în sistemele de gîndire modernă, de la meditațiile Sfîntului Toma de Aquino pînă la paradigmele interpretative ale americanului transcendentalist Ralph Waldo Emerson. Cel din urmă, într-un eseu celebru, Natura, crede că individul s-a înstrăinat de mediul autentic (natural) de viață, tocmai pentru că a încetat să se mai mire în fața miracolelor petrecute zilnic înaintea ochilor săi. Răsăritul soarelui, înflorirea copacilor, trecerea anotimpurilor sînt „banalități” pentru omul nou, care a pierdut capacitatea de a (mai) fi uimit de univers și, în consecință, pe aceea de a (mai) cunoaște universul. Fără impulsul mirării, se pare, devii un condamnat la ignoranță și platitudine.

De aceea, mă simt puțin încurcat de ceea ce intenționez să zic în continuare. Personal, nu am o opinie strălucită despre uimire. Precizez însă: despre uimire, nu și despre mirare! Plasez „mirarea” în decorul filozofic creionat mai sus și accept, necondiționat, toate virtuțile ei deja expuse. Nu simt același lucru și față de „uimire”. Pentru edificare, aș vrea să fixez o delimitare semantică între cele două. Dicționarele explicative ale limbii române, din păcate, nu mă ajută aici. În coloanele lor, „mirarea” și „uimirea” se dezvăluie sinonime, avînd, în linii generale, aceeași semnificație. Dacă merg la etimologiile celor doi termeni, am, întrucîtva, șansa diferențierii. „Mirarea” vine din verbul latin mirari, care ilustra fascinația în legătură cu un lucru, subsumîndu-se impulsului (pozitiv) de „admirație” sau chiar de „trăire a unui miracol”. „Uimirea”, dimpotrivă, are altă proveniență. Deși cu etimologie incertă (există teorii după care lexemul „a uimi” ar fi de origine dacică), se bănuiește că „uimirea” s-ar raporta fie la verbele (slave) ujeti („a fura”)/ujmati („a sustrage”), fie la verbul (tot slav) uimo („a răpi”). În toate trei detectez nuanțe negative. Uimirea ar deconspira un rapt, o deturnare de la adevăr și, prin determinare, o formă de manipulare. Am dezvoltat această „înțelegere” empirică a noțiunii forțat, recunosc, de compatrioții noștri. I-am văzut prea des mimînd uluirea în fața evidenței, pentru a fi putut evita, în timp, o asemenea finalitate „hermeneutică”. Am parcurs cea mai mare parte din existența mea într-o țară a uimirilor spectaculoase și ireductibile. „Surpriza”, „șocul” și „năuceala” au constituit mereu, în perimetrul moldo-vlah, stări în sine, imposibil de disecat. Presupun că uluirea histrionică ascunde, la noi, o fugă de responsabilitate (apropo, vă este cunoscută întrebarea profund consternată „Ciiineee, io?”? – mie-mi răsună coșmaresc în cap și noaptea, întrucît o aud, în diverse formule desigur, aproape neîncetat, de-a lungul și de-a latul peisajului carpatin), o evitare „isteață” a consecințelor acțiunilor oneroase. Dincolo de ea, intuiesc, inevitabil, exercițiul duplicității. Asta mă determină să dezavuez uimirea (care, iată, reușește, ab initio, să-mi „răpească” buna-credință, să-mi „fure” încrederea în celălalt). Prin jocul uluirii, confratele vrea să mă transforme în spectatorul credul și inert al micului său experiment cabotin. Prefer, ca atare, să mă mir, refuzînd totuși să fiu și uimit.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

liderii psd oolt alaturi de candidattul sttavaru la mihaesti   foto fb psd olt jpg
Luptă în fieful lui Stănescu între PNL și PSD. Un fost primar pentru care s-a făcut culoar favorabil vrea să revină
În două localități din Olt, județul controlat politic de Paul Stănescu, duminică, 4 mai 2025, se organizează în paralel cu prezidențialele și alegeri pentru primărie. Lupta între PSD și PNL este acerbă.
Pana de curent FOTO Shutterstock
Blackout-ul din Peninsula Iberică, un avertisment și pentru viitorul energetic al României. Care este explicația
În contextul recentei pene de curent din Peninsula Iberică, specialiștii atrag atenția asupra riscului crescut de blackout generalizat și asupra vulnerabilităților critice ale sistemului energetic național din România.
test jpg
Test rutier greu. 83,7% greșesc. Cine trece primul prin intersecție?
Atunci când ne urcăm la volan, cel mai important lucru pe care trebuie să îl avem în vedere sunt regulile de circulație. Acestea nu numai că ne vor ajuta să ajungem cât mai rapid, dar ne vor și garanta siguranța, de-a lungul drumului.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Sondaje înainte de vot. Candidatul favorit în diaspora
Ultimul sondaj SOCIOPOL înainte de votul din 4 mai 2025 arată cine sunt, pe ultima sută de metri, favoriții în cursa pentru Palatul Cotroceni.
image png
Dragostea plutește în aer pentru Mihai și Elwira Petre, chiar și de 1 Mai. Cum s-au afișat cei doi FOTO
Considerațiunul dintre cele mai îndrăgite cupluri ale showbiz-ului românesc, Mihai și Elwira Petre reușesc mereu să mențină vie flacăra dragostei. Astăzi, de 1 mai, cei doi au ales să petreacă împreună timp de calitate. Ce au făcut și cum s-au afișat în mediul online, descoperiți din continuarea ace
hot Barcelona captura video png
Momentul în care un hoț a fost pus la pământ și imobilizat de un turist, în Barcelona
Un turist chinez a imobilizat un tânăr care ar fi încercat să-i fure echipamentul foto, în Barcelona. Hoțul a fost pus la pământ cu o singură mișcare, iar turistul chinez a fost aplaudat de la trecători.
tractoare agricultura moderna Adrian Duta (1) jpeg
Ministerul Agriculturii va demara „Creditul fermierului”. În ce condiții se pot obține cei 50.000 euro
Ministerul Agriculturii a anunțat că va demara în acest an „Creditul fermierului”, schemă de ajutor de minimis prin care fermierii pot obține credite de maximum 50.000 de euro, în anumite condiții.
persoane arestate in piata Taksim Istanbu foto X jpeg
Peste 400 de persoane arestate la Istanbul de 1 mai. „Taksimul trebuie să-i fie luat acestui regim represiv”
Peste 400 de persoane au fost arestate joi, la Istanbul, în timp ce încercau să ajungă în Piața Taksim pentru a marca Ziua Internațională a Muncii, în ciuda restricțiilor impuse de autorități.
ciorba cu afumatura jpg
Ce trebuie să punem în ciorbă pentru a se lega mai bine. Ingredientul secret știut de puține gospodine
Atunci când ne dorim să pregătim o mâncare care să fie atât gustoasă, cât și sănătoasă, ciorbele sunt una dintre cele mai bune alegeri pe care le putem face.