Lupta cu migraţia: să fim nişte generoşi pragmatici!

Publicat în Dilema Veche nr. 601 din 19-25 august 2015
Lupta cu migraţia: să fim nişte generoşi pragmatici! jpeg

Categoric, imaginile-simbol ale acestei veri au fost acelea cu grupurile de migranţi agăţîndu-se cu disperare de garniturile trenului Eurostar ori cu plajele italiene sau insulele greceşti asaltate de cei ajunşi la bordul unor ambarcaţiuni ca vai de ele – asta în cazul în care aceşti dezmoşteniţi ai soartei au avut norocul să supravieţuiască aventurii pe mare. 

Europa, în întregul ei – Uniunea Europeană, adică –, este depăşită din start de această provocare. Pur şi simplu nu există la ora actuală o politică europeană în domeniul azilului. Şi nu există fiindcă statele membre n-au dorit ca aceasta să existe, adică n-au dorit să lase problema în mîinile instituţiilor europene. Nu au vrut să piardă controlul. În această situaţie, teoretic şi practic, problema Italiei rămîne problema Italiei şi nu a Europei. La fel în cazul Greciei sau în alte situaţii.

După regulile de azi, fiecare stat membru se descurcă după propriile legi cu cei ajunşi pe teritoriul său – îi găzduieşte pînă la soluţionarea cererilor, le asigură condiţii minime de trai şi de educaţie pentru copii. Cei ale căror dosare sînt pînă la urmă respinse (marea majoritate) trebuie retrimişi de unde au venit, dar şi aici apar probleme. Unde să fie trimişi? Cu ce autorităţi să mai discuţi la Damasc sau la Tripoli? Ori în Somalia, unde guvernul oficial mai controlează doar o parte din capitala Mogadishu? Sau în Eritreea, unde guvernul recrutează forţat oamenii în armată, de unde „uită“ cu anii să-i mai treacă în rezervă, timp în care îi foloseşte la muncă forţată? 

În Uniunea Europeană, lucrurile au mers cum au mai mers pînă cînd amploarea fenomenului a pus statele în situaţii dificile şi – ceea ce este şi mai rău – a produs nemulţumiri în rîndul cetăţenilor, a făcut să crească sentimentul de insecuritate şi a suflat în pînzele xenofobiei şi ale intoleranţei. 

Potrivit unui raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), publicat la finele săptămînii trecute, migraţia ilegală în Uniunea Europeană a atins un nivel record de 237.000 de persoane, de la începutul anului. Dintre acestea, mai mult de jumătate (135.000) au intrat prin Grecia. „O criză umanitară fără precedent“, se spune în raportul OIM.

Vestea proastă este că fenomenul nu va înceta prea curînd, cîtă vreme nu se întrevede o soluţie pentru pacificarea Orientului Mijlociu şi a nordului Africii. Mult timp de aici înainte, locuitorii din aceste regiuni vor fi gata să înfrunte orice risc pentru a pune piciorul oriunde în Europa. În definitiv, o noapte petrecută într-un pat dintr-un centru de azil ori chiar într-un adăpost improvizat cine ştie pe unde prin Europa înseamnă rai faţă de ce au lăsat aceşti oameni la ei acasă. Cel puţin nu există teama de bombardamente sau de grupurile armate care pot ucide oricînd, pe oricine. De aceea, pe aceşti oameni nu-i va speria nici o reglementare dintr-un stat european menită să le descurajeze venirea, nu-i va descuraja nici un zid ridicat la frontiere de un stat sau altul. În definitiv, nimic nu poate fi mai rău decît viaţa într-o casă bombardată şi spectrul zilnic al morţii. Este o goană disperată pentru supravieţuire. 

Situaţia pare să se schimbe, în sfîrşit, din moment ce, în această săptămînă, cancelarul german Angela Merkel a pledat pentru o politică europeană comună în materie de azil. Sigur, ar putea fi vorba despre reguli europene, despre centre europene de primire sau un sistem comun de apărare a frontierelor. Dar oare aceste soluţii defensive se vor dovedi suficiente? Mai degrabă nu, cîtă vreme nu se va acţiona direct asupra cauzelor profunde ale valului migraţionist. Dacă, de exemplu, Libia, Irak, Siria, Yemen, Nigeria, Sudan sau Mali sau alte state vor rămîne tărîmuri ale morţii. Mai mult: escaladarea conflictului din Ucraina ar putea duce la o criză a refugiaţilor proveniţi din această ţară, după cum avertiza, chiar în România, comisarul Corina Creţu. Stagnarea reformelor din Balcanii de Vest şi apariţia unei noi generaţii, care nu a cunoscut războiul, dar se confruntă cu lipsa de perspective, a dus la creşterea presiunii migraţioniste şi dinspre aceste state europene. 

Uniunea Europeană trebuie să lucreze ACOLO pentru stabilizarea situaţiei, pentru neutralizarea grupărilor criminale, pentru a le da oamenilor de acolo o şansă de a-şi duce viaţa în siguranţă. Şi da, pentru a oferi acelor regiuni o perspectivă. Înseamnă toate acestea generozitate? Poate. Dar, în primul rînd, este interesul apărării Uniunii Europene. Este o generozitate pragmatică. 

Efortul va fi îndelungat şi costisitor, dar cu greu se poate întrezări o altă soluţie. Uniunea trebuie să se pregătească pentru o acţiune externă de amploare, cu toate aspectele ei: politic, de

, strategic şi, da, militar. Un pas uriaş pentru întărirea identităţii europene? Posibil. Sau o lipsă de acţiune şi o prăbuşire cu zgomot, din care se vor mai face auzite doar vocile dezacordate ale extremei drepte. 

Ovidiu Nahoi este realizator la TVR2. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Dezvăluirile șocante ale unui român despre „Mafia Luminii Sfinte” de la Sfântul Mormânt. „Pur și simplu îți dau foc” VIDEO
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram face dezvăluiri incredibile despre ceea ce se întâmplă în Ierusalim, înainte, în timpul sărbătoririi Îniverii Domnului și imediat după, când credincioșii din lumea întreagă iau cu asalt Țara Sfântă
image
Culisele amorului dintre Elena și Nicolae Ceaușescu. Porecla dată de gura satului tinerei Lenuța a lui Briceag
Elena și Nicolae Ceaușescu au fost caracterizați, de contemporani, drept un cuplu inseparabil. Cei doi s-au cunoscut în perioada interbelică, între două perioade de detenție ale lui Nicolae Ceaușescu, în condiții puțin cunoscute, dar disecate de specialiști.
image
Povestea construirii primului autoturism românesc, Dacia. Nicolae Ceaușescu: „Perfectă pentru idioţi!“ VIDEO
La 11 mai 1968, a început construcția primului autoturism românesc, Dacia. Autoturismul avea inițial radio și scaune încălzite, dar Nicolae Ceaușescu s-a opus acestor opțiuni, spunând că sunt un „lux inutil“.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a