Lupta cu ingratitudinea

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
Iconofobie jpeg

Ce furios era deunăzi colegul meu geometru, Reluș Sirob-Minifren! Mergea avîntat prin Universitate și gesticula agitat. Cum m-a văzut, a venit întins la mine. „Bătrîne, mi-au făcut-o maimuțoii ingrați, dar nu mă las. Lupt pînă îi înving cu armele lor.” Sesizînd, pesemne, expresia mea perplexă, Sirob a adăugat, nervos, explicații: „Acum o săptămînă a avut loc ceremonia închiderii proiectului academic Nihil sine Duo... Da, știu, vrei lămuriri asupra denumirii! A fost ideea mea, în urmă cu cinci ani, cînd a debutat marele grant, să înlocuim tradiționalul Deo – Dumnezeu – cu Duo – Doi. Construiam astfel o frumoasă metaforă ce trimitea la specificul nostru (și al proiectului, desigur) – disciplina matematică. Nimic fără Doi (în loc de Dumnezeu). Adică cifra 2, le-am detaliat atunci colegilor. Adică, pentru oamenii deștepți, capabili să gîndească abstract, știința matematică, disciplina aritmetică. Nimic fără Matematică, fără Aritmetică deci. Le-am zis partenerilor: doar nu vreți să înțeleagă tot prostul din prima sensul titlului cercetării noastre amplu finanțate. Au acceptat și așa a rămas. Observi, prin urmare, că am fost un personaj esențial, fundamental, în proiect de la bun început. Timp de cinci ani am muncit ca un rob pentru ducerea lui la bun sfîrșit, emițînd, periodic, idei strălucite, de tipul ăsteia cu Duo... Eu i-am învățat pe băieți cum să fenteze dubla raportare, cum să dozeze sumele de investiții, ca să rămînă cîte ceva și pe lîngă, pe cine și pe ce post să angajeze pe termen lung, mediu sau scurt etc., etc. Nu mai insist. Fără mine totul se ducea de rîpă. Și ce să vezi, omule, la ceremonia de închidere a proiectului? Trădare pe față! M-am dus, cu entuziasm, în Aula Magna, mi-am luat mapa festivă de la ușieri și m-am așezat în rîndul întîi, zîmbind politicos participanților la eveniment. Deschid apoi mapa. Oroare! La pagina dedicată membrilor grant-ului, găsesc toată floarea cea vestită a Universității (cu poze, osanale, plecăciuni de tot felul), mai puțin pe... mine! Eu, Codrine, nu eram trecut pe listă, nu mă număram printre ei! Nu tu fotografie, nu tu osanale, nu tu plecăciuni, nu tu nimic. Nici măcar amărîtul de nume, Reluș Sirob-Minifren, ori inițialele, RSM, nu se ițeau, fie și timid, pe vreun colț uitat de pagină. Niente, nada, nothing, mon cher!

Am crezut că mă prăbușesc. O asemenea umilință nu am trăit niciodată. Imediat m-am dus la directorul de proiect. Chiar acolo, în Aulă. L-am abordat direct. Ce făcuși cu mine, frățică? La ce ladă de gunoi m-ai aruncat?... S-a uitat speriat pe listă, s-a fîstîcit și a spus că e o greșeală regretabilă a celui care a prelucrat datele. Și-a cerut scuze și a promis că va remedia eroarea pe site-ul proiectului, unde se postase varianta electronică a mapei festive. Deși mînios, am fost de acord. Oricum, pentru formula tipărită nu se mai putea face nimic. Mă consolam că hîrtia în cauză va ajunge, inevitabil, la gunoi, mai devreme sau mai tîrziu, pe cînd, pe pagina online, voi fi prezent forever. Am stat ca pe ghimpi la ceremonie și cocktail, iar, pe seară, am alergat la primul computer să verific site-ul. Oroare! The horror! Adăugaseră, într-adevăr, o poză nouă, însă nu era a mea!! L-am recunoscut rapid pe Nea Pătlăgel, portarul de la corpul nostru de clădire. E inconfundabil tipul, din cauza formei severe de strabism de care suferă. În plus – oh, zei și zeițe! –, în plus, dedesubt, numele meu fusese făcut harcea-parcea. Scria Relob Siropuș-Olifren în loc de Reluș Sirob-Minifren. Turbat, am înșfăcat telefonul și l-am sunat pe director. Vă tai, vă spînzur, vă frig, am urlat. Iarăși fîstîceală, zăpăceală și explicația – OK, admit, încă acceptabilă – că, din cauza pandemiei, a lucrului de la distanță și a purtatului măștilor, cel de la prelucrarea datelor ar fi uitat chipurile și numele membrilor proiectului, documentîndu-se, heirupist, de pe Internet. Bine, am zbierat, uite, trimit eu, pe e-mail, o fotografie și identitatea transcrisă, ad litteram, din buletin. Corectați numaidecît, pentru numele lui Dumnezeu! M-a pozat fiu-meu cu un aparat profesional, ca la Poliție, din față, din ambele laterale și din spate. Am făcut duble și cu mine purtînd mască! Pentru siguranță, ca să nu se nască din nou ambiguități. Am trimis cu celeritate imaginile pe adresa oficială a proiectului și pe cea personală a directorului. Am așteptat înfrigurat, transpirat, toată noaptea. În zori, am accesat, tremurînd, site-ul. Stupoare! Stupor! Dispăruse fotografia lui Nea Pătlăgel, dar, în locul ei, răsărise – ah, îmi vine să plîng – poza întîiei mele neveste zîmbind sadic. Legenda, și ea, stupefiantă – Madame Sirobovary! Am înghițit calmante cîteva zile.

Acum însă le-am copt-o. Am soluția! Tot la sugestia mea, s-a achiziționat cîndva, din banii proiectului, o imprimantă 3D. Mă duc la sediu și mă printez în trei dimensiuni. După aia, pun această variantă A MEA în holul clădirii. Voi scrie deasupra Nihil sine Reluo!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.
Atracțiile fascinante ale zonei Van din Turcia Colaj Daciana Stoica pentru Adevărul
Marea Moartă a Turciei: civilizații pierdute, animale spectaculoase și legende fascinante, pe Drumul Mătăsii
Într-un peisaj vulcanic impresionant, aproape de granițele Turciei cu Iranul și Armenia, se află Lacul Van, remarcabil prin salinitatea și alcalinitatea ridicate, precum și prin vasta sa suprafață, fiind adesea comparat cu Marea Moartă. Acesta este un lac tectonic cu o istorie geologică unică.
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Frumoasa plantă de interior care înflorește pe tot parcursul anului, este ușor de întreținut și îți înfrumusețează casa
Dacă visezi să adaugi un strop de culoare și eleganță casei tale fără să îți dedici mult timp îngrijirii plantelor, violeta africană (Saintpaulia) este alegerea perfectă.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
„Trump este prea slab pentru a dicta Rusiei ce fel de lume trebuie să construiască“, susține o publicație apropiată Kremlinului
Într-o perioadă de înrăutățire a situației economice și politice din Statele Unite, administrația Trump riscă să adâncească diviziunile interne, oferind Rusiei oportunitatea de a-și consolida poziția pe scena internațională și de a avansa în direcția unei noi „Ialta”.