Locuri pitorești

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

Pînă acum am povestit mai mult despre orașe mari din Statele Unite, cu zgîrie-nori amețitori, străzi aglomerate, rase amestecate, mașini nenumărate, zgomote combinate, muzee celebre, săli de concerte grandioase, gări, porturi și aeroporturi forfotitoare. Dar evident că există și cu totul altfel de locuri. De exemplu, orășelele și localitățile mai mici care, de obicei, pot fi ori plicticoase, ori fermecătoare. Asta depinde probabil și de felul în care te raportezi la ele. Sînt convins că acolo unde unui turist i se poate părea minunat, unui localnic i se poate părea de-a dreptul dezolant. Ba cred că se întîmplă și invers. Evident că eu am ales locuri despre care, în general, se spune că sînt pitorești sau interesante. Și impresia a fost că pe acolo ar fi acea Americă în care ți-ai putea dori să locuiești (bineînțeles că după ce ai făcut bani într-o mare metropolă).

Nyack-ul, despre care am mai pomenit, e un asemenea loc, la cîteva zeci de kilometri depărtare de Manhattan, pe malul drept al rîului Hudson. Mai degrabă sat decît oraș, are în centru cîteva restaurante și magazine, ba chiar și o tavernă grecească. Pe strada principală se află și casa natală a pictorului Edward Hopper (și despre asta am mai scris). Cîndva la Nyack exista și industrie, se fabricau ambarcațiuni și încălțăminte sau se exploata gresie pentru construcțiile din New York. Astăzi pare a fi doar un plăcut și foarte pitoresc refugiu rural. Plimbîndu-te pe străzile aproape pustii, printre casele colorate, puse la punct în cele mai mici detalii, cu curțile lor mari, cu gazon, multe flori și arbori seculari, n-ai bănui că la nici o oră de mers cu autobuzul se află una dintre cele mai teribile aglomerări urbane de pe planetă. Nyack-ul este situat strategic pentru iubitorii de natură și de liniște, care însă își doresc să poată ajunge cît de repede și în mijlocul agitației metropolitane. Dacă te urci pe dealurile din apropiere, poți zări în depărtare skyline-ul Manhattan-ului, dar tot așa de bine poți ignora acea vecinătate. Poți să ieși pe rîul Hudson cu barca, la pescuit în apropiere, într-un peisaj idilic cu dealuri înverzite de jur împrejur, după cum poți să pornești pe rîu la vale pentru ca, trecînd pe sub marile poduri, să ajungi relativ ușor la măreața Statuie a Libertății și la ocean.

Nyack-ul e plin de culoare, strălucește de curățenie (nu neapărat cu pedanterie), iar liniștea nu e tulburată decît de zgomotul mașinilor de tăiat iarba. Recunosc însă că nu am idee despre oamenii lui, în afară de observația că sînt foarte politicoși și amabili. Mai știu și că reprezentantul lor de seamă − Edward Hopper  − putea picta cu o sensibilitate și o profunzime răvășitoare.

Un oraș ceva mai mare (40.000 de locuitori) este Annapolis, de pe malul golfului Chesapeake. De un pitoresc ieșit din comun, are case de lemn colorate, înșirate de-o parte și de alta a unor străduțe curbe, care urcă din portul plin de ambarcațiuni de toate felurile. În acel port am dat cu oarecare uimire peste statuia de bronz a cuiva cunoscut: Kunta Kinte. Citea dintr-o carte, înconjurat de alte statui, ale unor copii. Destul de rar se întîmplă ca unui personaj fictiv (fie el chiar inspirat din realitate) să i se ridice o statuie...

Trebuie spus că Annapolis nu e chiar un simplu oraș pescăresc, cum ar părea la prima vedere. E capitala statului Maryland și în secolul al XVIII-lea a fost chiar capitala temporară a Statelor Unite (timp de cîteva luni). Astăzi găzduiește celebra Academie Navală Annapolis (echivalentă cu Academia West Point pentru armata terestră a Statelor Unite), care e aproape un oraș în sine, cu peste patru mii de cadeți. Deși atît de importantă ca instituție de pregătire militară, pînă foarte de curînd putea fi vizitată chiar și de străini. Între timp însă, din motive de securitate, regulile s-au înăsprit. În week-end-uri, străzile din Annapolis se umplu de uniformele albe și proaspăt scrobite ale cadeților în permisie. Svelți și supli, tinerii și tinerele străbat orașul cu o veselie cumpătată. Buna lor creștere, vizibilă imediat, e dătătoare de speranțe. 

Aș mai aminti că printre absolvenții acestei academii navale figurează astronautul Alan Shepard, senatorul John McCaine, președintele Jimmy Carter sau celebrul amiral Chester Nimitz.

Cred că și acest oraș, aflat la mică distanță de Washington, D.C., ar putea fi un loc în care să vrei să locuiești. Din Annapolis, foarte repede se ajunge la podul Chesapeake Bay Bridge care traversează golful Chesapeake spre insula Kent. Ei bine, pe acel pod nu treci un rîu sau un fluviu, ci de-a dreptul o mare. Are vreo șapte kilometri lungime și nu te simți prea în largul tău cînd ajungi deasupra mării. Din cauza îngustimii și a parapetului jos, mai ales pe vreme rea, unii îl consideră drept cel mai înspăimîntător pod din Statele Unite. În timpul uraganelor (au fost cîteva pe acolo în ultimele decenii), circulația se închide. În anii ’50, cînd a fost construită prima traversă, era cea mai lungă structură de oțel din lume care trecea peste o apă. Astăzi există poduri cu mult mai lungi, chiar în Statele Unite și chiar peste același golf Chesapeake. Cum spuneam și altă dată, în materie de construcții, americanii sînt de-a dreptul nebuni. În fine, pe malul celălalt e insula Kent, o zonă rurală cu ferme și proprietăți de-o curățenie și o perfecțiune care te lasă cu gura căscată. Le-am admirat doar din mașină și ne-am oprit doar să punem benzină (mînați poate și de teama traversării acelui pod în sens invers). Fiind pentru prima oară la o benzinărie și neobișnuiți cu sistemele lor, ne-am trezit că am marcat mai mulți dolari decît benzina care intra în rezervor. Omul de la casă a încercat să ne explice că nu e nici o nenorocire, că peste cîteva zile aveam să primim restul în cont. Nu prea pricepeam cum ar veni asta și primul nostru gînd, de români pățiți, a fost că ne păcălește. N-am avut altă soluție decît să ne prefacem că-l credem, dar am plecat îndoiți. Am mai trecut pe lîngă cîteva proprietăți extraordinare și apoi ne-am întors peste același pod înfiorător, fiindcă nici în privința asta n-aveam altă soluție. Am ajuns cu bine înapoi, pe malul nostru, iar după cîteva zile am descoperit că și banii noștri restanți erau înapoi în cont.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic