Locuri pitorești

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

Pînă acum am povestit mai mult despre orașe mari din Statele Unite, cu zgîrie-nori amețitori, străzi aglomerate, rase amestecate, mașini nenumărate, zgomote combinate, muzee celebre, săli de concerte grandioase, gări, porturi și aeroporturi forfotitoare. Dar evident că există și cu totul altfel de locuri. De exemplu, orășelele și localitățile mai mici care, de obicei, pot fi ori plicticoase, ori fermecătoare. Asta depinde probabil și de felul în care te raportezi la ele. Sînt convins că acolo unde unui turist i se poate părea minunat, unui localnic i se poate părea de-a dreptul dezolant. Ba cred că se întîmplă și invers. Evident că eu am ales locuri despre care, în general, se spune că sînt pitorești sau interesante. Și impresia a fost că pe acolo ar fi acea Americă în care ți-ai putea dori să locuiești (bineînțeles că după ce ai făcut bani într-o mare metropolă).

Nyack-ul, despre care am mai pomenit, e un asemenea loc, la cîteva zeci de kilometri depărtare de Manhattan, pe malul drept al rîului Hudson. Mai degrabă sat decît oraș, are în centru cîteva restaurante și magazine, ba chiar și o tavernă grecească. Pe strada principală se află și casa natală a pictorului Edward Hopper (și despre asta am mai scris). Cîndva la Nyack exista și industrie, se fabricau ambarcațiuni și încălțăminte sau se exploata gresie pentru construcțiile din New York. Astăzi pare a fi doar un plăcut și foarte pitoresc refugiu rural. Plimbîndu-te pe străzile aproape pustii, printre casele colorate, puse la punct în cele mai mici detalii, cu curțile lor mari, cu gazon, multe flori și arbori seculari, n-ai bănui că la nici o oră de mers cu autobuzul se află una dintre cele mai teribile aglomerări urbane de pe planetă. Nyack-ul este situat strategic pentru iubitorii de natură și de liniște, care însă își doresc să poată ajunge cît de repede și în mijlocul agitației metropolitane. Dacă te urci pe dealurile din apropiere, poți zări în depărtare skyline-ul Manhattan-ului, dar tot așa de bine poți ignora acea vecinătate. Poți să ieși pe rîul Hudson cu barca, la pescuit în apropiere, într-un peisaj idilic cu dealuri înverzite de jur împrejur, după cum poți să pornești pe rîu la vale pentru ca, trecînd pe sub marile poduri, să ajungi relativ ușor la măreața Statuie a Libertății și la ocean.

Nyack-ul e plin de culoare, strălucește de curățenie (nu neapărat cu pedanterie), iar liniștea nu e tulburată decît de zgomotul mașinilor de tăiat iarba. Recunosc însă că nu am idee despre oamenii lui, în afară de observația că sînt foarte politicoși și amabili. Mai știu și că reprezentantul lor de seamă − Edward Hopper  − putea picta cu o sensibilitate și o profunzime răvășitoare.

Un oraș ceva mai mare (40.000 de locuitori) este Annapolis, de pe malul golfului Chesapeake. De un pitoresc ieșit din comun, are case de lemn colorate, înșirate de-o parte și de alta a unor străduțe curbe, care urcă din portul plin de ambarcațiuni de toate felurile. În acel port am dat cu oarecare uimire peste statuia de bronz a cuiva cunoscut: Kunta Kinte. Citea dintr-o carte, înconjurat de alte statui, ale unor copii. Destul de rar se întîmplă ca unui personaj fictiv (fie el chiar inspirat din realitate) să i se ridice o statuie...

Trebuie spus că Annapolis nu e chiar un simplu oraș pescăresc, cum ar părea la prima vedere. E capitala statului Maryland și în secolul al XVIII-lea a fost chiar capitala temporară a Statelor Unite (timp de cîteva luni). Astăzi găzduiește celebra Academie Navală Annapolis (echivalentă cu Academia West Point pentru armata terestră a Statelor Unite), care e aproape un oraș în sine, cu peste patru mii de cadeți. Deși atît de importantă ca instituție de pregătire militară, pînă foarte de curînd putea fi vizitată chiar și de străini. Între timp însă, din motive de securitate, regulile s-au înăsprit. În week-end-uri, străzile din Annapolis se umplu de uniformele albe și proaspăt scrobite ale cadeților în permisie. Svelți și supli, tinerii și tinerele străbat orașul cu o veselie cumpătată. Buna lor creștere, vizibilă imediat, e dătătoare de speranțe. 

Aș mai aminti că printre absolvenții acestei academii navale figurează astronautul Alan Shepard, senatorul John McCaine, președintele Jimmy Carter sau celebrul amiral Chester Nimitz.

Cred că și acest oraș, aflat la mică distanță de Washington, D.C., ar putea fi un loc în care să vrei să locuiești. Din Annapolis, foarte repede se ajunge la podul Chesapeake Bay Bridge care traversează golful Chesapeake spre insula Kent. Ei bine, pe acel pod nu treci un rîu sau un fluviu, ci de-a dreptul o mare. Are vreo șapte kilometri lungime și nu te simți prea în largul tău cînd ajungi deasupra mării. Din cauza îngustimii și a parapetului jos, mai ales pe vreme rea, unii îl consideră drept cel mai înspăimîntător pod din Statele Unite. În timpul uraganelor (au fost cîteva pe acolo în ultimele decenii), circulația se închide. În anii ’50, cînd a fost construită prima traversă, era cea mai lungă structură de oțel din lume care trecea peste o apă. Astăzi există poduri cu mult mai lungi, chiar în Statele Unite și chiar peste același golf Chesapeake. Cum spuneam și altă dată, în materie de construcții, americanii sînt de-a dreptul nebuni. În fine, pe malul celălalt e insula Kent, o zonă rurală cu ferme și proprietăți de-o curățenie și o perfecțiune care te lasă cu gura căscată. Le-am admirat doar din mașină și ne-am oprit doar să punem benzină (mînați poate și de teama traversării acelui pod în sens invers). Fiind pentru prima oară la o benzinărie și neobișnuiți cu sistemele lor, ne-am trezit că am marcat mai mulți dolari decît benzina care intra în rezervor. Omul de la casă a încercat să ne explice că nu e nici o nenorocire, că peste cîteva zile aveam să primim restul în cont. Nu prea pricepeam cum ar veni asta și primul nostru gînd, de români pățiți, a fost că ne păcălește. N-am avut altă soluție decît să ne prefacem că-l credem, dar am plecat îndoiți. Am mai trecut pe lîngă cîteva proprietăți extraordinare și apoi ne-am întors peste același pod înfiorător, fiindcă nici în privința asta n-aveam altă soluție. Am ajuns cu bine înapoi, pe malul nostru, iar după cîteva zile am descoperit că și banii noștri restanți erau înapoi în cont.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.