Lincoln era urît (şi bîlbîit)

Publicat în Dilema Veche nr. 362 din 20 - 26 ianuarie 2011
Tocqueville pe gheaţă jpeg

Articolul domnului Vintilă Mihăilescu despre specialiştii care nu sînt utilizaţi de presă într-un mod responsabil, eficient şi util publicului a stîrnit reacţii multe. Primul a fost Andrei Manolescu. Apoi, maestrul Dan C. Admit că subiectul mă enervase de multă vreme, pînă să-l pună Vintilă Mihăilescu pe hîrtie, astfel încît, cu preocupări „pe linie“ fiind, sar să-mi dau şi eu cu presupusul.
 
Primo. Specialiştii britanici (recunoaşteţi specia, este invocată des în presa de trei lei, ca argument suprem întru invenţia unei trăsnăi) ar fi măsurat cele mai mari temeri ale cetăţeanului obişnuit. Pe locul întîi a rezultat a fi vorbitul în public. Pe al doilea loc, propria moarte (de unde deducem că evenimentul cel mai nedorit în zilele noastre ar fi să fii obligat să vorbeşti la propria înmormîntare). Teama de penibil, grija faţă de propria reputaţie, obsesia firului de spanac uitat între dinţi pot paraliza cei mai mari savanţi, cele mai strălucite minţi ale sociologiei, medicinei, economiei sau încălzirii globale (scuzaţi, îi zice schimbări climatice de la o vreme).
 
Secundo. Am făcut ghidărie ani buni, în studenţie, la mare, cu turişti veniţi din Vest: nemţi, englezi, austrieci, francezi, belgieni, elveţieni sau italieni. Limbile străine pe care le-am folosit erau învăţate normal, în şcoala generală sau în liceu. Ba chiar şi acasă. Am făcut exerciţii, cu taică-meu, dintr-un manual dintr-acelea de engleză fără profesor. Firesc, deoarece taică-meu nu e profesor, e inginer. După vreo cinci-şase ani de ghidărie, mă întîlnesc (eram cu un grup de belgieni) la Poiana Braşov, cu o amică din liceu. Ea absolvise, între timp, Universitatea, la Limbi Străine, cu franceză-principal. Zic să-i fac o bucurie (erau rare ocaziile de a conversa cu străinii pe vremea comuniştilor) şi o invit să bem o cafea cu toţii – turiştii mei, ea şi cu mine. Am rămas trăsnit. Colega, de teamă să nu confunde vreun circonflexe cu vreun aigu, de-abia scotea trei vorbe. Cred că ar fi putut să dea şi meditaţii sindicaliştilor belgieni veniţi la tratament în România, pe teme de Jacques Brel, Georges Simenon sau Rin-Tin-Tin. Ar fi fost pregătită să traducă, impecabil, manuscrise medievale cuprinzînd reţete de fabricare a berii din vreo mînăstire. Dar era total stînjenită de o conversaţie în care ar fi riscat să comită vreun dezacord gramatical. Am înţeles-o. Dar mi-a părut rău.
 
Tertio. De cîţiva ani, fac cursuri de tehnici de interviu pentru televiziune pentru tot felul de specialişti. Am început cu femeile-politicieni (să nu-mi spuneţi că Sulfina Barbu nu se descurcă bine la televizor, că nu sînt de acord), am continuat cu funcţionari publici (pe vremea cînd doreau să fie o breaslă independentă politic), apoi cu judecători şi procurori (tot nu am înţeles de ce nu doresc să apară la televizor să îşi argumenteze public deciziile, cu argumente juridice în limba română de zi cu zi) şi, mai de curînd, cu grupuri de comunicatori ai reţelei Info-Europa. Pentru că în şcoală nu se dă nici un pic de atenţie vorbitului în public (are mare dreptate Andrei Manolescu în articolul lui), la începutul fiecărui curs simţeam o cruntă neîncredere în propriile forţe, la cam toţi participanţii. Fiecare era specialist bun în domeniul lui. Nu ştiau, însă, că pot (da, pot!) vorbi şi în public. Nu este, pînă la urmă, o mare scofală. Trebuie un pic de străduinţă, un strop de exerciţiu şi lucrurile se aranjează. E drept, unii au mai puţin talent, dar o ţîră de training ajută. Garantat. De fiecare dată, la finalul cursului, oamenii plecau mult mai relaxaţi şi mai încrezători în propriile puteri. Nu au mai refuzat, din teamă, invitaţia vreunei televiziuni.
 
Săptămîna trecută, după ce TVR a difuzat excelentul Good night and good luck, pălăvrăgeam pe tema filmului cu nişte amici din breaslă, pe un forum. După ce am comentat, copios, actualitatea explicită a scenariului lui Clooney şi Heslov, am ajuns la concluzia zilei: la cum arăta, Abraham Lincoln nu ar fi fost ales, în epoca televiziunii, nici măcar consilier local. Era total netelegenic şi, în plus, era bîlbîit. Nu ne-a amuzat, nici nu ne-a întristat. Era doar o presupunere, nu?
 
Gabriel Giurgiu
este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Joe Biden in Biroul Oval FOTO EPA-EFE
În ultima sa zi la Casa Albă, Joe Biden i-a graţiat preventiv pe Milley, Fauci şi alți funcționari pentru a-i proteja de represaliile lui Trump
Preşedintele în exerciţiu al SUA, democratul Joe Biden, i-a graţiat preventiv în ultima sa zi de mandat pe generalul Mark Milley, medicul Anthony Fauci, pe membrii comitetului Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
pnrr foto fb virgil popescu
Eșecul reformei pensiilor speciale ar putea să lase România fără bani din PNRR. Emisarii Comisiei Europene vin la București
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, despre stadiul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că vizita Comisiei Europeane, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie pentru clarificările în privinţa cererii nr. 3 din PNRR.
David Popovici 5 (EPA) jpg
Cât costă noua vilă a lui David Popovici, aflată într-un complex rezidențial, în apropiere de București. S-a mutat cu iubita!
David Popovici și-a cumpărat casă nouă! Marele sportiv este mândrul proprietar al unei vile aflate într-un complex rezidențial din apropiere de Capitală. Înotătorul a beneficiat de un discount la achiziția imobilului. Câți bani costă locuința?
roua iarba rece vreme rece ploaie primavara foto shutterstock
Prognoza meteo până la începutul lunii februarie. Temperaturi de primăvară cu maxime de până la 13 grade
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează că în următoarele două săptămâni vremea va fi mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, cu maxime specifice lunii martie.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Nicușor Dan, pe cale să rateze majoritatea în Consiliul General al Municipiului București. PNL și PSD vor să își împartă posturile de viceprimari
Cei 29 de consilieri generali de la PSD, PNL și PUSL au cerut convocarea unei ședință extraordinare a CGMB pe 23 ianuarie.
Santier Damen Mangalia foto Damen jpeg
Concedieri în masă, în România. Sute de angajați își pierd locul de muncă și primesc compensații financiare
De abia am ajuns în a doua jumătate a lunii ianuarie, însă noul an deja vine însoțit de vești proaste, pentru nenumărați români. Sute de angajați de la șantierul naval Damen Mangalia urmează să își piardă locurile de muncă, iar disponibilizările vor avea loc începând chiar de luna viitoare.
banner bianca rus jpg
drumuri rele hunedoara foto daniel guta adevarul
Companii sancționate cu 1,4 milioane lei pentru trucarea unei licitații pentru reabilitarea de drumuri
Consiliul Concurenței a sancționat două companii, cu o amendă în valoare totală de 1,42 milioane de lei (peste 286.000 de euro), pentru trucarea unei licitații lansate la o primărie din județul Cluj.
Gheorghe Flutur PNL - BEX - Palatul Parlamentului. FOTO Inquam Photos / George Calin
Tensiuni în PNL Suceava. Se cere demisia lui Gheorghe Flutur de la şefia filialei: „A devenit toxic”
Ioan Bălan, deputat PNL de Suceava, a declarat luni, într-o intervenție la postul de radio Top Suceava, că Gheorghe Flutur ar trebui să facă un pas în spate şi să renunţe la şefia filialei PNL Suceava.