Liderii vremurilor noi

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Într-unul dintre cele mai bune interviuri acordate de Gheorghe Hagi presei, cel realizat de PRO TV și difuzat pe 1 Decembrie, sportivul e întrebat care este, în opinia lui, calitatea cea mai de preț a unui lider. Fără să stea prea mult pe gînduri, Hagi răspunde: „generozitatea“.

Îmi imaginez că nu este deloc simplu, în zilele noastre, să te afirmi ca lider. Ca manager, conducător sau coordonator de grup. Trăim într-o țară în care școala a rămas mult în urma profesiilor vînate pe piața muncii, în care regulile și ierarhiile au din ce în ce mai mulți oponenți, în care așteptările privind condițiile de muncă și recompensele sînt din ce în ce mai sofisticate și în care „școala“ de management al resurselor umane abia se pune pe picioare, după 40 de ani în care rolul de lider a fost preluat abuziv de ștabi, șefi, activiști. Dar, mai ales, trăim într-o țară în care standardele de evaluare a competențelor profesionale și manageriale au coborît la un nivel devastator: în presă, la televiziuni, în Parlament, în guverne, în instituții culturale sau educative, portretele liderilor sînt, în marea lor majoritate, inadmisibile. În aceste condiții, rolul de manager pare din ce în ce mai dificil de ocupat și de jucat: trebuie nu doar să fii competent profesional, dar să ai și curajul să te lupți cu impostura din jurul tău și cu manevrele oneroase, care împing mereu în față nulități bine susținute de interese de partid sau de gașcă. Trebuie nu doar să știi să mobilizezi echipe cu ochii pe un scop comun, ci și să ai răbdare cu cei care au pierdut startul din cauza școlii proaste pe care au absolvit-o. Trebuie să ai în minte nu doar ținta la care vrei să ajungi, ci și drumul de zi cu zi pînă la ea, felul în care modelezi biografiile profesionale ale celor care te însoțesc. Un manager bun „pune pe masă“, atunci cînd se prezintă în fața echipei pe care va trebui să o coordoneze, nu numai isprăvi profesionale de excepție, ci și principii și virtuți, ce este acceptabil și ce nu în viața comună petrecută la serviciu. Pe scurt, cred că, așa cum stau lucrurile în zilele noastre, un manager bun trebuie să capete culorile vii, cu infinite nuanțe, ale unui pedagog bun.

Am cunoscut, de-a lungul a peste treizeci de ani de muncă, nenumărați manageri. Ai mei sau ai altora. Manageri buni, manageri slabi, manageri-ștabi, manageri-șefi, manageri nesiguri și agresivi, manageri inteligenți, dar ineficienți, manageri cu rezultate remarcabile, dar abuzivi, manageri fără maniere sau manageri bine crescuți, dar care abia pîlpîiau în fața unor decizii nepopulare. Am întîlnit manageri indiferenți la problemele echipei sau, dimpotrivă, obsedați de fiecare cearcăn sau zîmbet ițit în preajma lor. Am dat nas în nas cu manageri servili, atenți doar la grimasele superiorului, și manageri bîntuiți de imaginea proprie gonflată de rolul providențial pe care credeau că îl au în viața oricărui subordonat.

Dar, ceea ce este important, am cunoscut și generația următoare de manageri: manageri buni, manageri slabi, manageri-ștabi, manageri-șefi...  Care au pășit, fără abatere, pe urmele celor care le-au fost modele.

Am avut deci, coordonatori de tot felul. Și pot să spun că singurii care au rămas în gîndul și inima celor pe care i-au condus – și mai vrednici, și mai nevrednici, și mai buni, și mai slabi, și mai pricepuți, și mai nepricepuți – au fost cei care și-au luat puterea dintr-o combinație neobișnuită, aproape alchimică, de cunoaștere, fermitate și generozitate.

Revenind la Gheorghe Hagi, la cuvintele și faptele lui, mă gîndesc că, într-adevăr, singurul motiv pentru care merită să faci performanță este ca să îți transformi succesul în generozitate. Altfel, performanța rămîne doar o mașinărie bine programată și nimic mai mult.

Maria Iordănescu este psiholog.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

semiluna rosie foto x png
Armata israeliană acuzată că a ucis 15 paramedici și un angajat al Națiunilor Unite. ONU: „Au fost omorâți unul câte unul”
Forțele israeliene au ucis 15 paramedici palestinieni și cel puțin un angajat al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe care i-au îngropat într-o groapă comună, în urmă cu opt zile, în sudul Gazei, a declarat ONU.
tv jpg
Muzeul Olteniei expune documentul original al Proclamației lui Tudor Vladimirescu din martie 1821
Muzeul Olteniei expune documentul original al Proclamației lui Tudor Vladimirescu din martie 1821
image png
Rusia lansează campania de recrutare militară de primăvară. Putin vrea mai mulți recruți decât în anii precedenți
Rusia îşi va lansa campania de recrutare militară de primăvară care va viza 160.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, potrivit unui decret semnat luni de preşedintele Vladimir Putin, o cifră în creştere faţă de cei doi ani anteriori.
Stegarul Dac cercetat pentru ultraj Foto Captură video Piața Victoriei   Facebook jpg
Stegarul dac a atacat un jandarm, în timp ce încerca să pătrundă în curtea Arestului Central. Cercetat pentru ultraj
Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a încercat luni, 31 martie, să intre din nou în curtea Arestului Central al Capitalei, după ce în urmă cu câteva zile s-a urcat într-un copac din zonă, în semn de protest față de arestarea lui Bogdan Peșchir.
2 jpg
Ordinul Leopold, în grad de Mare Cruce, care i-a aparținut regelui Carol I al României, la Muzeul Național de Istorie a României
Ordinul Leopold, în grad de Mare Cruce, care i-a aparținut regelui Carol I al României, la Muzeul Național de Istorie a României
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Regele Charles a apelat la consumul de canabis medicinal pentru tratarea cancerului: „Crede că nu există niciun pericol”
Regele Charles continuă tratamentul pentru cancer, însă acum a apelat și la alte metode care au efecte împotriva bolii.
tyla profimedia jpg
Cântăreața Tyla s-a îmbrăcat în sfori pe covorul roșu! S-a văzut aproape tot
Tyla (23 de ani) știe cum să întoarcă toate privirile—de fapt, o face de fiecare dată când iese din casă. Indiferent de ocazie sau vreme, cântăreața adoră să arate un pic de piele, fie că poartă o rochie mini sau o ținută cu decupaje surprinzătoare.
Ce pofte de graviduță are Emily Burghelea! Cât de bine se pricepe celebra influenceriță la gătit!
Ce pofte de graviduță are Emily Burghelea? Cât de bine se pricepe celebra influenceriță la gătit: „Îmi ies foarte bine”
Emily Burghelea a visat încă de mică să aibă o familie numeroasă și dorința i s-a îndeplinit.
12926595 jpg
Răspunsul lui Zelenski la întrebarea unui reporter privind ajutorul militar al SUA
Kievul se așteaptă ca SUA să solicite plată pentru a primi arme americane în viitor, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la o conferinţă de presă vineri, relatează Kyiv Post.