Liderii vremurilor noi

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 824 din 5ÔÇô11 decembrie 2019
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

├Äntr-unul dintre cele mai bune interviuri acordate de Gheorghe Hagi presei, cel realizat de PRO TV ╚Öi difuzat pe 1 Decembrie, sportivul e ├«ntrebat care este, ├«n opinia lui, calitatea cea mai de pre╚Ť a unui lider. F─âr─â s─â stea prea mult pe g├«nduri, Hagi r─âspunde: ÔÇ×generozitateaÔÇť.

├Ämi imaginez c─â nu este deloc simplu, ├«n zilele noastre, s─â te afirmi ca lider. Ca manager, conduc─âtor sau coordonator de grup. Tr─âim ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care ╚Öcoala a r─âmas mult ├«n urma profesiilor v├«nate pe pia╚Ťa muncii, ├«n care regulile ╚Öi ierarhiile au din ce ├«n ce mai mul╚Ťi oponen╚Ťi, ├«n care a╚Ötept─ârile privind condi╚Ťiile de munc─â ╚Öi recompensele s├«nt din ce ├«n ce mai sofisticate ╚Öi ├«n care ÔÇ×╚ÖcoalaÔÇť de management al resurselor umane abia se pune pe picioare, dup─â 40 de ani ├«n care rolul de lider a fost preluat abuziv de ╚Ötabi, ╚Öefi, activi╚Öti. Dar, mai ales, tr─âim ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care standardele de evaluare a competen╚Ťelor profesionale ╚Öi manageriale au cobor├«t la un nivel devastator: ├«n pres─â, la televiziuni, ├«n Parlament, ├«n guverne, ├«n institu╚Ťii culturale sau educative, portretele liderilor s├«nt, ├«n marea lor majoritate, inadmisibile. ├Än aceste condi╚Ťii, rolul de manager pare din ce ├«n ce mai dificil de ocupat ╚Öi de jucat: trebuie nu doar s─â fii competent profesional, dar s─â ai ╚Öi curajul s─â te lup╚Ťi cu impostura din jurul t─âu ╚Öi cu manevrele oneroase, care ├«mping mereu ├«n fa╚Ť─â nulit─â╚Ťi bine sus╚Ťinute de interese de partid sau de ga╚Öc─â. Trebuie nu doar s─â ╚Ötii s─â mobilizezi echipe cu ochii pe un scop comun, ci ╚Öi s─â ai r─âbdare cu cei care au pierdut startul din cauza ╚Öcolii proaste pe care au absolvit-o. Trebuie s─â ai ├«n minte nu doar ╚Ťinta la care vrei s─â ajungi, ci ╚Öi drumul de zi cu zi p├«n─â la ea, felul ├«n care modelezi biografiile profesionale ale celor care te ├«nso╚Ťesc. Un manager bun ÔÇ×pune pe mas─âÔÇť, atunci c├«nd se prezint─â ├«n fa╚Ťa echipei pe care va trebui s─â o coordoneze, nu numai ispr─âvi profesionale de excep╚Ťie, ci ╚Öi principii ╚Öi virtu╚Ťi, ce este acceptabil ╚Öi ce nu ├«n via╚Ťa comun─â petrecut─â la serviciu. Pe scurt, cred c─â, a╚Öa cum stau lucrurile ├«n zilele noastre, un manager bun trebuie s─â capete culorile vii, cu infinite nuan╚Ťe, ale unui pedagog bun.

Am cunoscut, de-a lungul a peste treizeci de ani de munc─â, nenum─âra╚Ťi manageri. Ai mei sau ai altora. Manageri buni, manageri slabi, manageri-╚Ötabi, manageri-╚Öefi, manageri nesiguri ╚Öi agresivi, manageri inteligen╚Ťi, dar ineficien╚Ťi, manageri cu rezultate remarcabile, dar abuzivi, manageri f─âr─â maniere sau manageri bine crescu╚Ťi, dar care abia p├«lp├«iau ├«n fa╚Ťa unor decizii nepopulare. Am ├«nt├«lnit manageri indiferen╚Ťi la problemele echipei sau, dimpotriv─â, obseda╚Ťi de fiecare cearc─ân sau z├«mbet i╚Ťit ├«n preajma lor. Am dat nas ├«n nas cu manageri servili, aten╚Ťi doar la grimasele superiorului, ╚Öi manageri b├«ntui╚Ťi de imaginea proprie gonflat─â de rolul providen╚Ťial pe care credeau c─â ├«l au ├«n via╚Ťa oric─ârui subordonat.

Dar, ceea ce este important, am cunoscut ╚Öi genera╚Ťia urm─âtoare de manageri: manageri buni, manageri slabi, manageri-╚Ötabi, manageri-╚Öefi...  Care au p─â╚Öit, f─âr─â abatere, pe urmele celor care le-au fost modele.

Am avut deci, coordonatori de tot felul. ╚śi pot s─â spun c─â singurii care au r─âmas ├«n g├«ndul ╚Öi inima celor pe care i-au condus ÔÇô ╚Öi mai vrednici, ╚Öi mai nevrednici, ╚Öi mai buni, ╚Öi mai slabi, ╚Öi mai pricepu╚Ťi, ╚Öi mai nepricepu╚Ťi ÔÇô au fost cei care ╚Öi-au luat puterea dintr-o combina╚Ťie neobi╚Önuit─â, aproape alchimic─â, de cunoa╚Ötere, fermitate ╚Öi generozitate.

Revenind la Gheorghe Hagi, la cuvintele ╚Öi faptele lui, m─â g├«ndesc c─â, ├«ntr-adev─âr, singurul motiv pentru care merit─â s─â faci performan╚Ť─â este ca s─â ├«╚Ťi transformi succesul ├«n generozitate. Altfel, performan╚Ťa r─âm├«ne doar o ma╚Öin─ârie bine programat─â ╚Öi nimic mai mult.

Maria Iord─ânescu este psiholog.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.