Lideri în criză

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În Statele Unite, Donald Trump ține lungi și uneori halucinante conferințe de presă. Cînd nu ceartă ziariștii din fața lui, cînd nu își arogă merite îndoielnice sau nu se autovictimizează, folosește Twitter pentru a se plasa simbolic în fruntea manifestațiilor antiguvernamentale care solicită insistent renunțarea la măsurile de distanțare socială. Lupta bizară a șefului guvernului cu propria administrație a încetat de mult să mai fie o noutate, dar, de la declanșarea crizei, ea capătă noi și noi nuanțe, undeva între absurd și cinic.

Trump înțelege foarte bine că un nou mandat depinde în bună măsură de felul în care va gestiona efectele răspîndirii coronavirusului. Sondajele de pînă acum îi dau motive de îngrijorare. După ce inițial a văzut o creștere semnificativă, firească în debuturi de criză, cifrele sale nu mai arată bine deloc. Democratul Joe Biden conduce în toate cercetările privind intenția de vot la prezidențialele din toamnă. Cu această amenințare sub ochi, Trump fandează haotic la vîrful administrației în timp ce Statele Unite tind să se înscrie ferm în vîrful fiecărui clasament care ierarhizează pagubele umane și materiale produse de pandemie.

Președintele american nu e singurul care face calcule. „Frenemy-ul” și omologul său rus Vladimir Putin a decis la finalul lui martie să amîne un vot privind modificarea Constituției care i-ar fi permis să își prelungească președinția pînă în 2036. Pentru cîteva săptămîni, Rusia încercase să transmită lumii imaginea unei țări neafectate de pandemie sau, în orice caz, cumva binecuvîntată cu o situație specială: mai puține infectări, decese rare și rezistență solidă. Între timp, lucrurile s-au lămurit și acolo. Nu e nimic special în Rusia, iar deliruri confortabile privitoare la superiorități genetice sau administrative au fost împinse acolo unde le e locul, în afara oricărui discurs serios.

În Israel, coronavirusul a reușit ce n-au reușit trei runde de alegeri – să oblige la un aranjament de putere care să dea țării o administrație stabilă. Actualul premier Benjamin Netanyahu va rămîne în funcție pentru următoarele 18 luni, după care va preda mandatul rivalului său Benny Gantz. Și unul, și altul încercaseră anterior să formeze guvernul, însă nici unul nu reușise să adune o majoritate capabilă să instaleze un cabinet. Sub pretextul crizei și dezamăgind o bucată serioasă de electorat care spera să vadă sfîrșitul politic al lui Netanyahu, Gantz a acceptat colaborarea într-un guvern de uniune națională.

În Europa, francezii au ținut o primă rundă de alegeri locale, au amînat-o pe a doua, iar Emmanuel Macron ține discursuri bune, fără însă ca performanța guvernului său să reflecte aprecierea de care se bucură retorica prezidențială. În sistemul centralizat francez, cuvîntul președintelui atîrnă greu și, dacă administrarea crizei va continua să fie deficitară, nota de plată va ajunge în cele din urmă la Élysée. Ca lider al unei mari puteri europene, Macron are pe masă și responsabilitatea supraviețuirii UE. În lumina lipsei de empatie a nordicilor față de problemele sudului, discuția asta a devenit mai intensă și mai relevantă chiar decît în momentul crizei financiare din 2008, cînd Grecia s-a aflat la un pas de ieșirea din zona euro. Acum e rîndul Italiei să descopere solidaritatea blocului comunitar. Pare s-o fi găsit doar parțial, iar consecințele le vom calcula probabil în cîțiva ani.

Despre alegeri e vorba și în Polonia, unde Partidul Lege și Justiție (de guvernămînt) insistă să țină alegeri prezidențiale pe 10 mai împotriva dorințelor Opoziției și a sfaturilor experților în sănătate publică. PiS știe prea bine că efectele economice ale pandemiei au să se simtă și în cifrele candidatului său, actualul președinte Andrzej Duda. De aceea a insistat pentru păstrarea alegerilor la data stabilită. O jumătate de pas înapoi a fost făcută tîrziu – se va vota prin corespondență. Între timp, se discută și o propunere privind prelungirea mandatului lui Duda cu doi ani, dublată de o interdicție de a mai candida pentru un nou mandat. Insistența coaliției conservatoare din jurul PiS are legătură cu agenda legislativă demarată deja care cuprinde inclusiv unele propuneri de reformare a Justiției și de restrîngere a unor drepturi care sînt virulent contestate de Opoziție și de partenerii externi ai Varșoviei. Dispariția lui Duda de la vîrful statului polonez ar avea ca prim efect anularea acestei agende. În privința aceasta nu există dubii.

În Ungaria vecină, după ce și-a oferit puteri similare unui șef de trib pe o insulă nevizitată de nimeni, Viktor Orbán își duce și el propriile războaie. Una dintre priorități este anularea recunoașterii drepturilor persoanelor transgender. O tragicomedie fără nici o legătură cu pandemia, dar care servește scopurilor propagandistice ale FIDESZ, care nu a încetat nici o secundă să construiască fantasma unei cetăți asediate de minorități de toate felurile. Ungurul generic pur, creștin și heterosexual e în siguranță chiar și în aceste vremuri.

În peisajul european, doar în Germania pare să existe o oarecare armonie între conduși și conducători. Calmă, coerentă și lucidă, Angela Merkel oferă populației siguranța că țara este pe mîini bune. Titlurile din presa internațională care vorbeau despre un apus de carieră au dispărut cu totul și au fost înlocuite cu mici aprecieri invidioase. Sigur, pandemia e departe de final, iar Merkel are timp să greșească. Pînă acum, însă, nu a făcut-o. Ani de bună guvernare sînt dublați la vîrful guvernului german și de lipsa oricăror ambiții personale ale conducătorului. Spre deosebire de Putin, Merkel nu vrea să rămînă acolo pînă în 2036.

Politicienii vor rămîne politicieni chiar și în timpul unei crize majore. Dincolo de fantezii cu leadership de esență churchilliană și metafore de război, acesta poate fi un detaliu reconfortant. Mă îndoiesc că e cineva care vrea în aceste zile să fie condus de indivizi intenși, cu priviri înflăcărate și cu maxilarele strînse.

P.S. O știre despre sănătatea publică vine și din Coreea de Nord: liderul Kim Jong-un a suferit o operație de natură neprecizată încă. Nici o vorbă despre nord-coreenii de rînd. Nu e clar dacă acolo pandemia a fost aprobată de organismele superioare de partid și de stat.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?