Lideri în criză

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În Statele Unite, Donald Trump ține lungi și uneori halucinante conferințe de presă. Cînd nu ceartă ziariștii din fața lui, cînd nu își arogă merite îndoielnice sau nu se autovictimizează, folosește Twitter pentru a se plasa simbolic în fruntea manifestațiilor antiguvernamentale care solicită insistent renunțarea la măsurile de distanțare socială. Lupta bizară a șefului guvernului cu propria administrație a încetat de mult să mai fie o noutate, dar, de la declanșarea crizei, ea capătă noi și noi nuanțe, undeva între absurd și cinic.

Trump înțelege foarte bine că un nou mandat depinde în bună măsură de felul în care va gestiona efectele răspîndirii coronavirusului. Sondajele de pînă acum îi dau motive de îngrijorare. După ce inițial a văzut o creștere semnificativă, firească în debuturi de criză, cifrele sale nu mai arată bine deloc. Democratul Joe Biden conduce în toate cercetările privind intenția de vot la prezidențialele din toamnă. Cu această amenințare sub ochi, Trump fandează haotic la vîrful administrației în timp ce Statele Unite tind să se înscrie ferm în vîrful fiecărui clasament care ierarhizează pagubele umane și materiale produse de pandemie.

Președintele american nu e singurul care face calcule. „Frenemy-ul” și omologul său rus Vladimir Putin a decis la finalul lui martie să amîne un vot privind modificarea Constituției care i-ar fi permis să își prelungească președinția pînă în 2036. Pentru cîteva săptămîni, Rusia încercase să transmită lumii imaginea unei țări neafectate de pandemie sau, în orice caz, cumva binecuvîntată cu o situație specială: mai puține infectări, decese rare și rezistență solidă. Între timp, lucrurile s-au lămurit și acolo. Nu e nimic special în Rusia, iar deliruri confortabile privitoare la superiorități genetice sau administrative au fost împinse acolo unde le e locul, în afara oricărui discurs serios.

În Israel, coronavirusul a reușit ce n-au reușit trei runde de alegeri – să oblige la un aranjament de putere care să dea țării o administrație stabilă. Actualul premier Benjamin Netanyahu va rămîne în funcție pentru următoarele 18 luni, după care va preda mandatul rivalului său Benny Gantz. Și unul, și altul încercaseră anterior să formeze guvernul, însă nici unul nu reușise să adune o majoritate capabilă să instaleze un cabinet. Sub pretextul crizei și dezamăgind o bucată serioasă de electorat care spera să vadă sfîrșitul politic al lui Netanyahu, Gantz a acceptat colaborarea într-un guvern de uniune națională.

În Europa, francezii au ținut o primă rundă de alegeri locale, au amînat-o pe a doua, iar Emmanuel Macron ține discursuri bune, fără însă ca performanța guvernului său să reflecte aprecierea de care se bucură retorica prezidențială. În sistemul centralizat francez, cuvîntul președintelui atîrnă greu și, dacă administrarea crizei va continua să fie deficitară, nota de plată va ajunge în cele din urmă la Élysée. Ca lider al unei mari puteri europene, Macron are pe masă și responsabilitatea supraviețuirii UE. În lumina lipsei de empatie a nordicilor față de problemele sudului, discuția asta a devenit mai intensă și mai relevantă chiar decît în momentul crizei financiare din 2008, cînd Grecia s-a aflat la un pas de ieșirea din zona euro. Acum e rîndul Italiei să descopere solidaritatea blocului comunitar. Pare s-o fi găsit doar parțial, iar consecințele le vom calcula probabil în cîțiva ani.

Despre alegeri e vorba și în Polonia, unde Partidul Lege și Justiție (de guvernămînt) insistă să țină alegeri prezidențiale pe 10 mai împotriva dorințelor Opoziției și a sfaturilor experților în sănătate publică. PiS știe prea bine că efectele economice ale pandemiei au să se simtă și în cifrele candidatului său, actualul președinte Andrzej Duda. De aceea a insistat pentru păstrarea alegerilor la data stabilită. O jumătate de pas înapoi a fost făcută tîrziu – se va vota prin corespondență. Între timp, se discută și o propunere privind prelungirea mandatului lui Duda cu doi ani, dublată de o interdicție de a mai candida pentru un nou mandat. Insistența coaliției conservatoare din jurul PiS are legătură cu agenda legislativă demarată deja care cuprinde inclusiv unele propuneri de reformare a Justiției și de restrîngere a unor drepturi care sînt virulent contestate de Opoziție și de partenerii externi ai Varșoviei. Dispariția lui Duda de la vîrful statului polonez ar avea ca prim efect anularea acestei agende. În privința aceasta nu există dubii.

În Ungaria vecină, după ce și-a oferit puteri similare unui șef de trib pe o insulă nevizitată de nimeni, Viktor Orbán își duce și el propriile războaie. Una dintre priorități este anularea recunoașterii drepturilor persoanelor transgender. O tragicomedie fără nici o legătură cu pandemia, dar care servește scopurilor propagandistice ale FIDESZ, care nu a încetat nici o secundă să construiască fantasma unei cetăți asediate de minorități de toate felurile. Ungurul generic pur, creștin și heterosexual e în siguranță chiar și în aceste vremuri.

În peisajul european, doar în Germania pare să existe o oarecare armonie între conduși și conducători. Calmă, coerentă și lucidă, Angela Merkel oferă populației siguranța că țara este pe mîini bune. Titlurile din presa internațională care vorbeau despre un apus de carieră au dispărut cu totul și au fost înlocuite cu mici aprecieri invidioase. Sigur, pandemia e departe de final, iar Merkel are timp să greșească. Pînă acum, însă, nu a făcut-o. Ani de bună guvernare sînt dublați la vîrful guvernului german și de lipsa oricăror ambiții personale ale conducătorului. Spre deosebire de Putin, Merkel nu vrea să rămînă acolo pînă în 2036.

Politicienii vor rămîne politicieni chiar și în timpul unei crize majore. Dincolo de fantezii cu leadership de esență churchilliană și metafore de război, acesta poate fi un detaliu reconfortant. Mă îndoiesc că e cineva care vrea în aceste zile să fie condus de indivizi intenși, cu priviri înflăcărate și cu maxilarele strînse.

P.S. O știre despre sănătatea publică vine și din Coreea de Nord: liderul Kim Jong-un a suferit o operație de natură neprecizată încă. Nici o vorbă despre nord-coreenii de rînd. Nu e clar dacă acolo pandemia a fost aprobată de organismele superioare de partid și de stat.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
Care sunt cele mai mari riscuri pentru România în 2025| ANALIZǍ
Incidentele cibernetice, întreruperea activității, schimbările climatice și catastrofele naturale sunt printre cele mai mari riscuri la care este expusă România, pe lângă efectele negative ale deselor modificări legislative.
Ana Barbosu medalie jpg
Americanii nu uită și nu iartă. Noi probe depuse la Tribunalul Suprem, în procesul medaliei Anei Bărbosu
Jordan Chiles e disperată să-și recupereze locul de pe podium de la Olimpiadă.
Palandöken noua capitală europeană a sporturilor de iarnă din Erzurum Turcia Foto TGA
Erzurum, rivalul surpriză al Alpilor. Gazda turcească a Campionatului Mondial de Snowboard
Când spui Turcia, probabil că te gândești mai întâi la litoralul său spectaculos sau la atracții celebre precum Istanbul și Cappadocia. Însă această țară ascunde mult mai multe comori decât ți-ai putea imagina. De exemplu, știai că Turcia este și o destinație de iarnă absolut fascinantă?
zodii meteoriti png
crisa booking1 jpeg
Satul superb din România cu un potențial uriaș. Are o singură stradă principală, iar mulți îl consideră unul dintre cele mai frumoase locuri din lume
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar dacă suntem în căutarea unei destinații de vis, comuna Crișan, din Delta Dunării, este alegerea perfectă!
2025 Anul Șarpelui de Lemn Foto YouTube
Secretele Noului An Chinezesc. Cum să atragi norocul și să alungi ghinionul în 2025
Anul Nou 2025 marchează începutul Anului Șarpelui, conform calendarului lunar chinezesc. Sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume, acest eveniment este un prilej pentru tradiții culturale, reuniuni de familie și speranțe pentru noroc și prosperitate în noul an. În 2025, Anul Nou
bicicleta, sala de fitness jpg
Cele 60 de minute care fac diferența dintre viață și moarte. Ce arată noile studii despre legătura dintre sport și cancer
Sportul ne salvează viața. Cel puțin asta arată un studiu care indică faptul că cei care fac activități fizice constant au șanse mari de a scăpa de formele grave de cancer. În special, cancerul de prostată și cel mamar. Medicii recomandă minim 60 de minute de sport pe săptămână.
tezaur lozna jpg
Misterul unui vestigiu dacic. Ce reprezenta „gheara” descoperită în mlaștinile din nordul României
Pe teritoriul județului Botoșani, s-a descoperit unul dintre cele mai misterioase obiecte care au aparținut triburilor dacice. Se bănuiește că este o armă nemaintâlnită în nicio așezare de pe teritoriul României. Descoperirea arată legătura puternică dintre daci și celți.
Captură de ecran din 2025 01 25 la 20 51 41 png
A pierdut 127 de kilograme în doar doi ani, fără pastile sau operații. Ce lucru banal a făcut zi de zi
După ce a început să se confrunte cu tot mai multe probleme grave de sănătate, Dave Lancaster, un bărbat din Marea Britanie, a decis să facă o schimbare majoră în viața sa. În doar doi ani, a reușit să slăbească 127 de kilograme, într-un mod cu totul surprinzător!