Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis, asasinat, executat, lichidat sau suprimat? În special la aceste verbe, dar şi la altele precum decapitare sau eliminare, au recurs jurnaliştii pentru a relata despre ceea ce s-a întîmplat în noaptea de 3 ianuarie, cînd maşina în care se afla Qassem Soleimani, la aeroportul de la Bagdad, a fost pulverizată de un tir de rachetă provenind de la o dronă americană.

În graba lor, multe medii de informare occidentale au folosit termenul asasinat. În Franţa, de exemplu, publicaţii respectabile precum Le Monde sau L’Express scriu despre unda de şoc provocată în Orientul Mijlociu, dar şi pe întreaga planetă după asasinarea lui Qassem Soleimani de către americani. Verbul a asasina are însă o conotaţie cu nuanţe reprobabile. Cel care asasinează este un asasin şi merită pedepsit de Justiţie. Cu rare excepţii, persoana asasinată este considerată ca fiind o victimă, un om nevinovat. Asasinaţi au fost şi Martin Luther King, şi John Fitzgerald Kennedy, şi Anwar al-Sadat, şi Indira Gandhi… A spune deci că responsabilul iranian a fost asasinat înseamnă aproape a-l plasa pe această listă lungă de personalităţi onorabile căzute pradă fanatismului sau terorismului. 

Lui Albert Camus i se atribuie o subtilă reflecţie legată de limbaj: „A nu folosi cuvintele potrivite înseamnă a amplifica nefericirile lumii“. De unde şi încercarea mea de a descifra ceea ce se ascunde dincolo de utilizarea unor anumite verbe.

Din punctul de vedere al Iranului, generalul Qassem Soleimani a fost într-adevăr asasinat. Teheranul repetă deseori, de altfel, că Statele Unite recurg la „terorismul“ de stat.

Din punctul de vedere al Statelor Unite, Qassem Soleimani era însă teroristul care trebuia lichidat. Phillip Smyth, specialist american în materie de grupuri şiite armate, este citat de Agenţia France -Presse cu următoarea frază: „Donald Trump a ordonat cea mai importantă operaţiune de decapitare executată vreodată de Statele Unite, mai importantă decît cele care au dus la uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi sau Osama Bin Laden“. A decapita, în acest context, înseamnă a suprima şeful sau conducerea unui grup terorist cu scopul de a bloca temporar, eventual de a dezorganiza respectiva mişcare malefică.

Site-ul Huffpost, extrem de atent cu termenii folosiţi, comentează o reacţie extrem de critică a senatorului american Bernie Sanders faţă de decizia lui Donald Trump de a ordona executarea lui Qassem Soleimani. Iată-ne deci în faţa altui verb. Implicit, preşedintelui american i se recunoaşte dreptul de a executa un inamic redutabil al Statelor Unite într-un context avînd toate datele unui conflict militar, chiar dacă în mod oficial America nu a declarat război Iranului. Cînd Statele Unite îşi execută inamicii înseamnă că i-a şi judecat, de fapt, pentru faptele lor şi că împotriva acestora s-a dat o sentinţă. Şi este adevărat că responsabilul iranian figura de multă vreme pe lista neagră americană, el fiind strategul multor acţiuni antiamericane în regiune, în special în Irak.

Spune-mi ce termeni foloseşti ca să-ţi spun ce gîndeşti în sinea ta, sau eventual dacă în capul tău domneşte confuzia. Iată o frază de natură să-i incite în special pe tinerii jurnalişti la reflecţie şi la foarte multă atenţie cînd încep să comenteze un eveniment avînd configuraţia unui aisberg (ceea ce înseamnă că doar zece la sută din complexitatea evenimentului este vizibilă).  

Dincolo de limbajul haotic al mediilor de informare, cel puţin un lucru este însă clar în contextul noilor tensiuni dintre Statele Unite şi Iran: a fost lichidată definitiv doctrina europeană în virtutea căreia Iranul ar fi putut fi reintegrat, prin cooperare economică şi prosperitate, în comunitatea internaţională. Franţa, Germania şi Marea Britanie au fost promotoarele acestei doctrine, sprijinită şi de Rusia, şi de China, precum şi de Statele Unite ale Americii în perioada Barack Obama.

În virtutea acestei strategii a fost semnat, de fapt, în iulie 2015, aşa-numitul acord nuclear cu Iranul, denunţat mai tîrziu de Donald Trump. La acea oră, multe întreprinderi europene şi-au frecat mîinile de bucurie şi au văzut în oportunităţile economice iraniene un nou El Dorado. Ideea europeană era simplă, dar s-a dovedit utopică: Iranul trebuia să renunţe la programul său nuclear cu veleităţi militare, iar comunitatea internaţională urma să integreze republica islamică în sfera afacerilor. Mulţi lideri occidentali, mai ales europeni, au crezut sincer că puterea monolitică de la Teheran ar fi putut fi treptat fisurată în context de deschidere economică. Cu atît mai mult cu cît Iranul are o populaţie majoritar tînără, iar tineretul iranian, educat şi urban, este practic pregătit pentru a adop-ta valorile occidentale. În iulie 2015, întreaga lume, cu excepţia Israelului, a aplaudat acel acord imperfect. Punctul de vedere european (respectivul tratat a fost parafat şi de Uniunea Europeană) a pierdut însă teren în faţa celeilalte doctrine, încarnată de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi căreia i s-a asociat necondiţionat Donald Trump. Uneori i se spune strategia presiunii maxime. Pentru Netanyahu şi Trump, acordul din 2015 a fost o eroare, un cec în alb acordat Iranului pentru a-şi continua politica hegemonică în regiune, precum şi programul balistic.

Vocea Uniunii Europene rămîne lipsită de relief în acest început de an cînd spectrul unui nou război ameninţă la orizont. Ceva malefic pentru toată lumea, greu de definit prin termeni adecvaţi, se agită pe planetă.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic