Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis, asasinat, executat, lichidat sau suprimat? În special la aceste verbe, dar şi la altele precum decapitare sau eliminare, au recurs jurnaliştii pentru a relata despre ceea ce s-a întîmplat în noaptea de 3 ianuarie, cînd maşina în care se afla Qassem Soleimani, la aeroportul de la Bagdad, a fost pulverizată de un tir de rachetă provenind de la o dronă americană.

În graba lor, multe medii de informare occidentale au folosit termenul asasinat. În Franţa, de exemplu, publicaţii respectabile precum Le Monde sau L’Express scriu despre unda de şoc provocată în Orientul Mijlociu, dar şi pe întreaga planetă după asasinarea lui Qassem Soleimani de către americani. Verbul a asasina are însă o conotaţie cu nuanţe reprobabile. Cel care asasinează este un asasin şi merită pedepsit de Justiţie. Cu rare excepţii, persoana asasinată este considerată ca fiind o victimă, un om nevinovat. Asasinaţi au fost şi Martin Luther King, şi John Fitzgerald Kennedy, şi Anwar al-Sadat, şi Indira Gandhi… A spune deci că responsabilul iranian a fost asasinat înseamnă aproape a-l plasa pe această listă lungă de personalităţi onorabile căzute pradă fanatismului sau terorismului. 

Lui Albert Camus i se atribuie o subtilă reflecţie legată de limbaj: „A nu folosi cuvintele potrivite înseamnă a amplifica nefericirile lumii“. De unde şi încercarea mea de a descifra ceea ce se ascunde dincolo de utilizarea unor anumite verbe.

Din punctul de vedere al Iranului, generalul Qassem Soleimani a fost într-adevăr asasinat. Teheranul repetă deseori, de altfel, că Statele Unite recurg la „terorismul“ de stat.

Din punctul de vedere al Statelor Unite, Qassem Soleimani era însă teroristul care trebuia lichidat. Phillip Smyth, specialist american în materie de grupuri şiite armate, este citat de Agenţia France -Presse cu următoarea frază: „Donald Trump a ordonat cea mai importantă operaţiune de decapitare executată vreodată de Statele Unite, mai importantă decît cele care au dus la uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi sau Osama Bin Laden“. A decapita, în acest context, înseamnă a suprima şeful sau conducerea unui grup terorist cu scopul de a bloca temporar, eventual de a dezorganiza respectiva mişcare malefică.

Site-ul Huffpost, extrem de atent cu termenii folosiţi, comentează o reacţie extrem de critică a senatorului american Bernie Sanders faţă de decizia lui Donald Trump de a ordona executarea lui Qassem Soleimani. Iată-ne deci în faţa altui verb. Implicit, preşedintelui american i se recunoaşte dreptul de a executa un inamic redutabil al Statelor Unite într-un context avînd toate datele unui conflict militar, chiar dacă în mod oficial America nu a declarat război Iranului. Cînd Statele Unite îşi execută inamicii înseamnă că i-a şi judecat, de fapt, pentru faptele lor şi că împotriva acestora s-a dat o sentinţă. Şi este adevărat că responsabilul iranian figura de multă vreme pe lista neagră americană, el fiind strategul multor acţiuni antiamericane în regiune, în special în Irak.

Spune-mi ce termeni foloseşti ca să-ţi spun ce gîndeşti în sinea ta, sau eventual dacă în capul tău domneşte confuzia. Iată o frază de natură să-i incite în special pe tinerii jurnalişti la reflecţie şi la foarte multă atenţie cînd încep să comenteze un eveniment avînd configuraţia unui aisberg (ceea ce înseamnă că doar zece la sută din complexitatea evenimentului este vizibilă).  

Dincolo de limbajul haotic al mediilor de informare, cel puţin un lucru este însă clar în contextul noilor tensiuni dintre Statele Unite şi Iran: a fost lichidată definitiv doctrina europeană în virtutea căreia Iranul ar fi putut fi reintegrat, prin cooperare economică şi prosperitate, în comunitatea internaţională. Franţa, Germania şi Marea Britanie au fost promotoarele acestei doctrine, sprijinită şi de Rusia, şi de China, precum şi de Statele Unite ale Americii în perioada Barack Obama.

În virtutea acestei strategii a fost semnat, de fapt, în iulie 2015, aşa-numitul acord nuclear cu Iranul, denunţat mai tîrziu de Donald Trump. La acea oră, multe întreprinderi europene şi-au frecat mîinile de bucurie şi au văzut în oportunităţile economice iraniene un nou El Dorado. Ideea europeană era simplă, dar s-a dovedit utopică: Iranul trebuia să renunţe la programul său nuclear cu veleităţi militare, iar comunitatea internaţională urma să integreze republica islamică în sfera afacerilor. Mulţi lideri occidentali, mai ales europeni, au crezut sincer că puterea monolitică de la Teheran ar fi putut fi treptat fisurată în context de deschidere economică. Cu atît mai mult cu cît Iranul are o populaţie majoritar tînără, iar tineretul iranian, educat şi urban, este practic pregătit pentru a adop-ta valorile occidentale. În iulie 2015, întreaga lume, cu excepţia Israelului, a aplaudat acel acord imperfect. Punctul de vedere european (respectivul tratat a fost parafat şi de Uniunea Europeană) a pierdut însă teren în faţa celeilalte doctrine, încarnată de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi căreia i s-a asociat necondiţionat Donald Trump. Uneori i se spune strategia presiunii maxime. Pentru Netanyahu şi Trump, acordul din 2015 a fost o eroare, un cec în alb acordat Iranului pentru a-şi continua politica hegemonică în regiune, precum şi programul balistic.

Vocea Uniunii Europene rămîne lipsită de relief în acest început de an cînd spectrul unui nou război ameninţă la orizont. Ceva malefic pentru toată lumea, greu de definit prin termeni adecvaţi, se agită pe planetă.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

facturi
Cardurile de energie: cum pot fi obținute și ce se poate cumpăra cu ele
Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a explicat mecanismul prin care românii vor putea folosi cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei, acordat în două tranșe populației vulnerabile.
Lupte in apropiere de Bahmut Ucraina FOTO Profimedia jpg
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii continuă să deporteze copii ucraineni. Zeci de morți în Herson după bombardamentele Moscovei
Rusia a îndepărtat probabil focoasele nucleare de la vechile rachete Kh-55 și a lansat rachetele fără focoase către ținte din Ucraina.
Mexic jpg
Reportaj din inima Mondialului: Mândria Doha, încă un motiv să ne luăm cu mâinile de cap VIDEO
De câte ori ieși din România, realizeazi că, în multe privințe, la noi s-a făcut strictul necesar.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.